30. april 2012

SMUK mandag

med malurt i bægeret :(

Kirsebærtræet er sprunget ud
- de lover op til 20 grader
- jeg har ferie (fra at være arbejdsløs ;))
og så sprøjter min nabo sukkeroerne ude på marken;
jeg sidder ovenpå mange mange meter væk på mit kontor og det smager bitret i min mund!!!!
Jeg HADER når han sprøjter for han sprøjter lige op til vores grund.
SPRØJTEFRI ZONER JA TAK...
Ikke nok med at sukker er noget skidt - men jeg er faktisk overrasket over hvor tit de sprøjtet i forhold til f eks byg og hvede..Så når/hvis du køber sukker så køb i det mindste en øko sukker- for vores allesammens skyld.

Weekenden har været hektisk med divs social arrangementer og dermed riiigeligt rødvin og også chips...
Himler lidt -for jeg spiser normalt ikke så mange chips men et eller andet gik totalt galt i planlægningen af mad og gode vaner.
Jeg er startet på en hardcore bryd dine snacks vaner uge;
Så morgenmaden var mere end riiigeligt i forhold til hvad jeg plejer.
2 æg med en sjat fløde, 3 skiver bacon, 1 lille kartoffel fra i går, 1/2 lille løg = omelet
og 1 æble og vel 20 mandler + 2 kopper te.
= 490 kcal -som er uhyre tæt på mit mål på mindst 500 kcal pr måltid.
25 gram protein og kun 21 gram net kulhydrater,så det er ikke en dum start.
Men det føles syret at spise så meget.
Kl 10 var jeg ikke lækkersulten men jeg havde MEGET lyst til kaffe -så det lavede jeg en stor kop af. Af gammel vane havde jeg lige hænderne nede i den mørke chokolade
og blev så enig med mig selv at det skulle jeg ikke :)
Lækkersulten var der ikke - det var vanen der talte.
Så nu bliver det spændene om jeg holder også i aften :)
Sulten er jeg i hvertfald ikke.






26. april 2012

Do not snack - del 2

Tips til at nedsætte mængden af snacks.
  • Spis 3 (evt 2) hovemåltider fordelt på dagen som det passer dig og DIN krop. Nogle mennesker er ikke sultne om morgenen og de bør faktisk ikke tvinge sig til at spise FØR de er sultne. Men når man så spiser, skal morgenmaden være fedt og protein-rig. Når man går virkelig low carb - så oplever mange at de ikke bliver sultne -jeg har flere gange oplevet at jeg tvang mig til at spise fordi "det bør man da" Flere bruger bevidst  IF (læs mere her hos Mark).                                                        
  • Spis større måltider! hvis man kun spiser 3 gange dagligt, så kan det ikke nytte noget med en 200 kcl morgenmad. Jeg har længe haft en dårlig vane med,  især om sommeren at spise et meget let måltid til morgen af ymer/græsk yoghurt/skyr eller lign med lidt bær = jeg var sulten kl 10 og så hældte en hel del kaffe med mælk, nødder og chokolade ned. Frokosten var igen forholdsvs let pga travlhed. Så kaldte eftermiddagsteen med frugt etc Jeg prøver pt på at skrue op på mindst 600 kcal pr måltid. Normalt har jeg ikke interesseret mig så meget for kalorier, men jeg måtte erkende at jeg ikke kunne skrue ned for snacks (og kulhydrater) hvis jeg ikke spiste næringsrigt nok til hovedmåltiderne. Så hvis jeg spiser ymer og yoghurt nu, så spiser jeg altid frøkiks med pålæg, smør og/ eller ost til- eller hårdkogt æg. Det er rigtig meget et spørgsmål om vane -at vænne sig til at måltidet er stort nok og næringsrigt nok. Jeg har lagt mærke til, at selv om jeg ikke er super low carb pt... så har bare den lille ændring, betydet at jeg meget nemmere kan gå 4-6 timer uden mad - uden at blive lækkersulten.
  • Prioriter din mad; spis af smukke tallerkener (bare kig over hos madbanditten hendes måltider ser så dejlige ud), dæk bordet pænt, sæt blomster på bordet. Whatever makes you happy. 
  • Hey hvad så med min frokost??? Prøv at undgå at spise ved skrivebordet- gå evt en tur, hvis I ikke har et alternativ, sæt dig over på den anden side af bordet i værste fald. Køb en pæn og sund madkasse -gør noget ud af frokosten. Hvis du har en kort og kaotisk frokostpause; (som da jeg var lærer og skulle nå at tisse, fotokopiere, snakke med andre lærere og spise på 20 min) Vælg extremt næringstætte fødevarer. Så nytter det ikke at sidde med en stor blandet tunsalat. Frem med kogte æg, ostestænger, frøkiks med masser af smør, frikadeller eller andet kød.
  • Spis NOK mad og mad med alle smagsnuancer. Da jeg var lille spiste de fleste familer på landet stadigvæk 2 retter mad. Det var faktisk slet ikke så tosset;) på den måde var det sikkert at os unger altid fik nok mad, der var et alternativ til en hovedret, vi evt ikke kunne lide. F eks kunne jeg ikke dengang lide suppe (først senere fandt jeg ud af at det skyldtes at jeg ikke kunne tåle kylling -som det næsten altid var). Så kunne jeg altid spise hoveretten bagefter. Kun i weekenden var den ene ret sød som en dessert. Ellers var det altid en supper eller om sommeren en salat. Franskmændene og de øvrige Sydeuropæiske lande spiser stadigvæk sådan. Camilla Plum anbefaler også flere små retter -frem for en hovedret. 
  • Det behøver ikke at være kompliceret; en salat, en rest brasede kartofler fra igår (hvis man spiser den slags), en stegt fisk med dressing, en bid ost- evt lidt frugt. Så kan hele familen være tilfreds og måltidet rummer flere smagsnuancer og er dermed også mere tilfredstillende. Nogen gange orker man det ikke -men bemærk at f eks indisk mad ofte rumme rigtig mange af smagsnuancerne også selv om de er relativ simple curries med lidt raita og chutney til.
  • Sluk computeren og tv´et og smid mobilen væk...koncentrer´ dig om din mad Hvordan ser den ud? dufter den? smager den? Brug alle sanserne :)
  • Spis i en god stemning- undgå skænderier og store alvorlige samtaleemner. JA jeg ved godt det er svært, men jeg er rigtig bevidst om ikke at komple dårlig stemning med mad. Det skal naturligvis ikke være en kunstig stemning, men man må godt prøve at undgå det. Pas din egen tallerken. Det der med at overvåge og kommentere dit barns tallerken, er den lige vej til konflikter. HVIS hovedmåltidet er sundt, består af sunde råvarer så skal Bimse og Bebse nok selv mærke efter om det er ærter eller kød de har brug for. Men kun hvis de ikke er fyldt med saftevand og riskiks i mellem måltiderne.
  • Vis ærbødighed overfor måltidet. I gamle dage (da jeg var barn;) ....) Sagde man "værsgo"- man sagde "uhm og nej hvor smager det godt" og "tak for mad", til den der havde lavet det. I dag, har jeg flere gange været med til måltider hos helt alm børnefamiler og der er et element af affodring, hurtigt ind og ud og ikke meget nydelse eller ærbødighed over at man får et dejligt måltid. Måske betyder det også at vi I højere grad smider mad ud-mad er brændstof uden værdi.
  • Vær bevidst om hvornår du spiser med følelserne. Jeg tror ikke man kan undgå det helt - men nogen gange skal der så lidt til, at aflede lysten til snack. Keder man sig ? Fryser man ? Er man ked af det? PMS ? Er man stresset?  Prøv at fjern fokus; se en sjov film, gå en tur, dyrk noget sex ;) 
  • Hvis alt glipper så vælg de rigtige snacks :)
God fornøjelse:)

Do NOT snack !!! del 1

siger min kloge ven.
Bemærk jeg har endda valgt et såkaldt sundt udvalg ;)
Hvis du konstant bombardere din krop med måltider (med kulhydrater), så går den aldrig igang med at forbrænde fedt - sagt meget forenkelt.
Hvis du vil nørde -så læs endelig den gode gnolls-"why snacking makes you weak not just fat" Han er faktisk ikke så svær at læse, men meget interessant.
Sådan historisk set har vi aldrig spist 5-6 gang i døgnet - vi er jo ikke køer ;)
Selvom vores snackvaner har en del tilfælles med køernes.
Når man i agttager folk der stadigvæk er jægere-samlere så spiser de typisk 1-2 hovedmåltider. Når man læser historiske tekster af hverdagsliv i Norden, så er det hellere ikke 5-6  små måltider der spinger i øjnene, nærmere 2- måske 3.
Men spiste store mættende måltider, inden man fortsatte med dagens arbejde eller gik i seng. Før elektriciteten gjorde det nemt at lave mad, var det simplethen for kompliceret og brændstof"krævende" at lave mad mere end 2 gange dagligt.

Men hvorfor snacker vi så ??
Min forklaring er delt i flere hovedoverskrifter
1) Myndighederne og kostguruerne har bildt os ind at det er sundt
2) Vores livstil lægger op til det.
3) Følelser 

Sundhed 
Da jeg for 15 år siden opsøgte en kostvejleder igennem min praktiserende læge, 
var det første hun sagde "du skal sørge for 6 små måltider" 
På daværende tidspunkt var jeg semi-vegetar og jeg synes ikke jeg gjorde andet end at småspise- så jeg undrede mig lidt.
Jeg blev udstyret med en liste over fedtfattige løsninger:
Riskiks, mueslibarer( hjemmelavet), knækbrød, frugtyoghurt uden fedt, Frugt udskåret, smothies og juice uden fedt, Tørret frugt i moderate mængder men ingen nødder, Pastasalat uden dressing gerne med grøntsager som ærter og majs....(majs er ikke en grøntsag btw)
Hvis jeg var meget lækkersulten -så var diet coke og vingummi acceptabelt !!
Når ja- jeg tabte mig ikke rigtigt - men begyndte bare efter et par måneder at ha enormt mange problemer med ustabilt blodsukker, tør hud og andre skavanker- men jeg fik MAX 20 % fedtenergi (Himler lidt)
I dag ser du stadigvæk rådet om mange små måltider; tanken er at du ikke falder i og spiser usundt eller for meget ? 
Men problemet er bare at snacks pr. defination ikke er rigtig mad med gode råvarer, gode komplette proteiner med fedt etc. men i stedenfor den hellige 3enighed af 
"Dårlig vegetabilsk olie, kulhydrater i form af stivelse og/eller sukker."

Dette leder mig frem vores LIVSTIL
I dag spiser vi "on the go" og alle vegne.
Hvis du er i byen, er det brændstof du tilbydes 90 % af tiden, ingredienser som er lavet af græsser; sukker, mel og gryn eller stivelse fra rodfrugter (f eks pomfritter)
Du kan købe utallige melprodukter; pasta, pizza, burgere, sandwich og kager 
Masser af flydende sukker fra sodavand, juice, smothies og is.
Du bombarderes konstant i reklamer og på vejskilte af tilbud om snacks.
Men rigtig mad er straks værre, hvis du går "sukkerkold"
Hvis du ikke har noget imod skodkylling, så kan et par kyllinge stiks fra 7-11 være en nødløsning- eller en burger uden bolle. 
En pakke nødder-ikke peanuts (som er en bælgfrugt)
Ostehaps eller en pakke pålæg -evt lidt færdigskyllet gulerødder eller lign.
Men bemærk du skal lave et aktivt valg.
Vores frokostpauser er korte og forjaget;
20-20 min er max også til vores skolebørn.
Da jeg underviste i 2 klassse, havde børnene 15 min spisetid og 20 min frikvarter efterfølgende hvor kun frugt var tilladt med ud.
Livsnyderne og børnene med de omfattende madpakker havde kæmpe store problemer med at nå at spise. Dem med en klapsammen og en kinderbar var bedre stillet :(
Jeg har undret mig, gang på gang HVORFOR det er at vi har nedprioriteret måltidet til en gang brændstofs påfyldning???
Både i Frankrig, Italien og Spanien spiser man stadigvæk rigtige måltider.
Ungerne på min venindes italienske skole, har hver dag 1 times pause midt på dagen, hvor de går ned i kantinen og sætter sig klassevis med læreren.
Det er et bord med blomster og dækket pænt op.
Alle får mindst 3-4 retter F eks grøntsags suppe med suppepasta, kylling med asparges og frisk frugt. Måltidet er tidpunktet hvor de slapper af og snakker om maden.
Det er en verden til forskel i forhold til det kaos der var i min klasse.
25 farvestrålede madkasser slået op på bordet med papir og blyanter.
Små smattede indpakning af primært simple kulhydrater og drikkedunke med saftevand eller juice. Der VAR børn der havde lækker mad med men de havde svært ved at nå at spise den.
For os vokse er det ikke meget bedre- jeg tror de fleste af os har spist hurtigt ved skrivebord og computer.
Vores morgenmad spises stående, mens der smøres mad og gives ordre børn, hund eller mand;)
Vores aftensmad er, selv om det står bedre til i DK end feks USA, oftere og oftere måltider hvor der ses tv, spises på vej til aktiviteter etc.
HVORFOR er det et problem ?
Det er et problem af 2 årsager;
Dels så spiser man ikke optimalt, hvis man ikke er opmærksom på HVAD man spiser og hvor meget man spiser. Jeg har i løbet af vinteren lagt mærke til at hvis jeg spiser foran computeren, så er nydelsen ikke i centrum- jeg fylder bare brændstof på.
Hvis jeg derimod , selv når jeg er alene hjemme, spiser af en pæn tallerken ved bordet -med dækkeserviet og blomster på bordet. Så er jeg langt mere opmærksom på mit måltid.
Endelig så er den type mad vi spiser on the go- sjældent særlig balanceret , det er hurtige nemme måltider-oftest med langt mere kulhydrat end protein, fedt og grøntsager.
Følelser og vaner
Det er sindsygt hyggeligt at snacke - selvom jeg øver mig i ikke at gøre det 
-så er det skønt at sætte sig med en kop kaffe med lidt chokolade og nødder om formiddagen. Eftermiddagsteen har altid repræsenteret tryghed for mig, det var her min familie da jeg var lille, mødtes efter en kaotisk dag, vi drak te, spiste boller og evt kage og sludrede inden aftens program fortsatte. 
Da jeg var barn fik vi altid frugt og mælk inden sengetid.
Om fredagen kender de fleste til fredags snoller. 
Vi kender vel også til "øv dag, pms dage og regnvejs -det er synd for mig" snacks.

fortsættes









24. april 2012

HEKTISK weekend

Weekenden startede ellers fantastisk med middag på Babette i Vordingborg. Vidunderlig aften med dejlig vært, hyggelige lokaler og fantastisk vin og mad.
Selv desserten som ellers var sukkerholdig blev nydt med stort velbehag :) smuk og velsmagende.

Lørdagen stod i indkøb; fik købt en del kød og smør til fryseren og besøgt det nye mejeri på Møn 
Jeg købte lidt frisk ost og yoghurt lavet af fåremælk. Virkelig dyrt men dejligt.
Smagen af yoghurten er mild og let nøddeagtig. Slet ikke gedet eller uldet ;)
Friskosten synes jeg fungerede dejligt med friske forårsløg, nye kartofler og radiser og lidt oliven olie. Dejligt med nye tiltag og det bliver spændende når der kommer et større udvalg.

Søndagen og mandagen har stået i havens tegn. Vores kæmpe køkkenhave begynder at tage form.
 Jeg plantede salat og jordbærplanter ud. Såede en masse blomster, gulerødder, dild og koriander.
I weekenden flytter der nye bifamilier ind:)
Men haven er jo både spisekammer og motionscenter i øjeblikket.

Haven trækker så meget energi, at jeg næsten ikke får åbnet en computer eller lavet ret meget herhjemme.
Der kan nok såes radisser i køkkengulvets muld...
så når regnen kommer i dag skal der støvsuges og vaskes gulv.
Heldigvis har jeg lidt ferie tilbage i denne uge, så min dårlige samvittighed over at søge jobs som der ikke er -forsvinder vel.

Maden har været jeg underskudagtig men lørdag lavede jeg en dejlig og hurtig ret med et bæger Løgismose rød pesto som blve smurt på tyndt bankede kalkun snitzler der så blev rullet sammen.
De blev brunet i gryde og overhældt med lidt rosevin og lidt extra hvidløg og frisk merian.
Braiseret indtil vædsken var næsten væk -og serveret med libanesisk frisk salat  og mere rosevin.
Teenageren var meget begejstret og det smagte også godt koldt.





20. april 2012

Traditionel mad og Nourishing Traditions teknikker

Amanda Rose, som har en rigtig god hjemmeside om depression, har startet en ny hjemmeside om traditionel mad-  tjek den ud- den er ret god :)
traditional foods.com
Jeg har tidligere skrevet en del om forskellige real foods/ nourishing traditions metoder.
Altså om hvordan man får det bedste ud af råvarer- teknikker der desværre er glemt i den moderne travle livsstil.
Den første og mest tilgængelige teknik er i blødsætning af bønner og linser (hvis man vælger at spise den slags.)  Læs her om hvorfor og hvordan
Så er der nødderne og kernerne. De har også brug for et bad ;)
men jeg må indrømme at jeg ikke altid får gjort det- men jeg prøver at gøre det ca 80 % af tiden. En undtagelse er dog hørfrø mv. Læs mere her
Så er der knoglerne...og det med at få spist hele dyret.
Når man vælger at spise kød, så har man IMO også en pligt til at spise det hele og ikke kun de gode bidder( bryst og bøffer). Så frem med suppegryderne og lav en god suppe som kan gemmes i fryseren godt nedkogt, så er der både billig og sund mad.
Suppen spiller en stor rolle i GAPS kosten og er god at ha i baghånden når man laver supper, sovse eller bare er småsyg. Læs om mere om okse eller den nemme kyllingeversion
Så kommer vi til de mere syrede indlæg.
Hvis man spiser mælk er det godt at vælge at en stor del af dem er fermenteret eller på godt dansk syrnet; creme fraise, yoghurt, kefir mv. For lang tid siden skrev jeg dette indlæg, jeg laver yoghurt og den slags i perioder- mest i sommerhalvåret men jeg lider under at jeg ingen adgang har til rå mælk. Som regel gå det ok med den nyeste liter øko sødmælk - men nogle gange bliver det bare ikke godt ;) Det er altid spændende at se om det lykkedes ;)
Mælkesyrede grønsager er et andet område- det er sjovt og sindsygt sundt.
Jeg eksperimenterer stadigvæk en del med det. Nogle gange, som i øjeblikket har jeg intet igang - andre gange er der en million sære glas i køleskabet.
Problemet er at man skal huske at spise det og man skal også vænne sig til den syrlige salte smag. Hvis man ikke orker at lave det selv så kan det sagtens købes i divs helsebikse- så frem med de mælkesyrede grøntsager især hvis du ikke spiser mælkeprodukter.
Den sidste og enormt vigtige NT teknik er at være "god ved sine gryn"
- indlægget er på vej - men da gryn jo ikke er den mest vigtige del af min kost har det været nedprioriteret ;) but stay tuned .

18. april 2012

Mit liv uden tv

I januar og marts ramte den dårligste feng shui ;) mit elektriske område LOL
- I forvejen var vaskemaskine, opvaskeren og ovnen stået mere eller mindre af.
Min computer er pensionsparat :(
Da man ændrede måden at sende tv på forsvandt tv2 - det vidste jeg godt og jeg var afklaret med at jeg egentlig var ret ligeglad med det. Men jeg havde ikke forholdt mig til at jeg skulle til at genindstille min tvbox -og det kan jeg jeg ikke manuelt og da remoten er gået i stykker betød det ingen tv...
Dilemmaet var; skulle jeg investere i en ny box?; virkede tåbeligt da tv snart skal pensioneres -eller skulle jeg købe et ny tv ?
Jeg gjorde ingen af delene- dels fordi jeg ikke kunne beslutte mig - dels fordi jeg ingen penge har og hellere vil bruge pengene (når de dukker op) med en date med en elektriker;) til resten af de syge ting :(
Hvordan går det så med at være tv løs ??
Det mest positive er at jeg går tidligt i seng :) og får sovet nok.
Læs mere hvorfor det er vigtigt.
Jeg er ikke nyhedsløs ;) -  jeg bruger både twitter og facebook mv en del
- men jeg vælger selv hvornår jeg ser tv og hvad jeg ser.
Det er blevet en mere aktivt tilvalg at se tv, da jeg skal op ovenpå og bruge dr.nu på computeren .Der er ganske få programmer jeg er nødt til at se MENS de bliver vist
- f. eks Downton Abbey - men ellers kan jeg vælge og vrage i DR´s programmer NÅR jeg har lyst og tid og det passer mig godt.
En anden fordel er at vi ikke mere ser tv når vi spiser, vi taler sammen og er bevidste om hvad og hvor meget vi spiser.
Før i tiden kunne jeg godt tænde for tv-avisen mens jeg lavede maden færdig (vi spiser sent) og så glemte jeg at slukke... på en eller anden måde tror jeg ikke mad og grimme nyheder i verden, hænger særlig godt sammen.
Ulempen er at fordi vi kun har en bærbar (som jeg skal slåes med teenageren om) så er det sjældent at jeg får lov til at sidde i sofaen og slappe af med skod tv.
Når man ellers skal sidde ved sit skrivebord ved den stadionære så mangler der lidt de bløde puder mv.

En anden god ting ved det manglende tv er at jeg har fået mine aftener tilbage.
JA jeg ser tv på computeren eller surfer rundt - men på en eller anden måde er jeg mere bevidst om HVORNÅR jeg gør det. Ofte når vi har spist og ryddet op ved 20.00 -så kalder soafen ikke helt så meget på mig.
Jeg er derimod begyndt at gå en tur med min meget aktive hund på det tidspunkt.
Egentlig var det mest fordi jeg i løbet af dagen, ikke rigtig syntes jeg havde tid og lyst til at gå med hende. Haven kaldte på mig og jeg begyndte at ha dårlig samvittighed over at nok var hun ude det meste af dagen, men hun fik ikke fik sin sædvanlige lange tur.
Det er vidunderligt at gå der mellem 20 og 21.
Fuglene synger sig selv til ro, der er en ro over landet og solnedgangene og himlen er fantastisk. Det har ALTID været godt for mig mentalt at gå, hvis jeg var stresset, ked af det eller bare sur - så virkede det altid godt at gå en lang tur. Men den her tur hen under aftenen er endnu bedre. Når jeg kommer hjem er det hyggeligt at sludre lidt med datteren-lave sig en sen kop urtete -og evt tage et varmt bad. Jeg sover såååååå godt og føler mig afklarer og parat til at sove.
Jeg er ikke i tvivl om at det skyldes at man ser naturen lukke ned for lyset og gøre sig klar til ro. Man bliver ikke stimuleret af blåt lys fra tv og computer- dumme og voldsomme tv indslag mv.
Det kan kun anbefales.








17. april 2012

Old school mad med en frisk pust

lånt fra havenyt.dk
Oven på weekendens avancerede "i byen og spise mad" (med alt for lidt fedt), alt for meget lækkert og riigelige mængder champagne og rosé vin, var det rart i går at bare gå tilbage til "keep it simple" mad. I køkkenhaven spirer krydderurterne frem - og lige pludseligt er det meget sjovere at lave mad. Hvis du mangler lidt inspiration, så skrev jeg sidste år det her indlæg
Så mandagens aftensmad blev oldschool; frikadeller med "fløde"stuvet grønt.
Frikadeller
500 g hakke flæsk og kalv (der findes en fin øko)
1 stort finthakket løg
4 stilke citron timian ("købe" tørret duer ikke !det smager af støv og mug :()
1 lille stilk rosmarin ( finthakket uden stilk)
salt og peber
2 små æg
ca 1 dl fløde
2 spsk husk

  • Kød røres med salt, peber og krydderurter
  • løg, æg, fløde og husk tilsættes.
  • Lad farsen stå og hvile og juster evt med mere vædske.
  • Steges i små frikadeller i olivenolie/smør/ghee blanding. 

Jeg stegte så i en baconfedt/olie blanding.
Jeg havde rigtig meget øko baconfedt til overs og i gl dage stegte min farmor fremragende frikadeller i svinefedt- sprøde og lysebrune.

Svinefedt er udskældt og misforstået. Det produkt du kan købe i butikkerene er ækelt og fra ulykkelige grise -fodret med masser af soja= stivt hvidt fedtstof. Før i tiden da grisene fik en varieret kost og gik og fik solskin var det en vigtig kilde til både vitamin A og D. Fedtet variede meget i smag- kig bare på sortfodsgrise eller uldgrise som har nærmest nøddesmagende blødt fedt. Men hey svinefedt er det ikke det der "farlige" mættet fedt ??? Næh Svinefedt indeholder; 40 % mættet fedt, 48% enkeltumættet fedt og 12 % flerumættet. Mængden af omega 3 og 6 varierer alt efter hvad grisen har spist.
Hvis den er primært opfordret med kraftfoder med soja er der en masse omega 6 :(
- mens grise på græs indeholder omega 3. I Troperne hvor man fodre grise med kokosnødder, er der en masse af det gode laurinsyre i. Men alt i alt er og var svinefedt et vigtigt fedtstof især til at stege i.  I Irland brugte vi det også i tærtedej (1/3 del svinefedt og 2/3 smør) aldrig har jeg bagt så sprøde tærter.
Flødestuvet grønt til 2-3 
4 gulerødder af Årstidernes de mest rukne(resten var smidt ud :( da de vasker dem så hårdt)
1 stor courgette
2,5 dl små ærter
ca 2 dl piskefløde
lidt citron/æbleeddike
salt og peber
masser af purløg.

  • Skær gulerødder ud i bitte små terninger og courgette i lidt større.
  • Steg forsigtig gulerødder i lidt smør og tilsæt ca 1 spsk citronsaft og salt og peber. 
  • Syren balancere det lidt fade og søde i grøntagerne. 
  • Tilsæt courgette og hæld fløde på og kog kaftigt ind . 
  • Tilsæt ærter når det er næsten færdig. Grøntsagerne skulle gerne ikke være smatbløde ;)  Drys masser af purløg på. 
  • Kog evt en kartoffel til mandfolkene eller børnene. 

Havearbejdet den sidste tid har virkelig sat min krop på overarbejde;
flere cm er forsvundet fra lå og hofter :)
Så mangler jeg bare at få hul på den der talje ....;)
Jeg er begyndt at gå tur med hunden mellem 20-21.
Det er et fantastisk tidspunkt- fuglene synger sig selv til ro, solnedgang er så smuk og jeg afstresser og kommer glad hjem til sen te og evt bad.
GOD afslutning på en travl dag.


13. april 2012

Nye blogs

Jeg linker gerne til nye blogs ;)
og det syder og bobler ude i LCHF land ;)
Så selv om svenskerne synes at vi er tåbelige og fedtforskrækkede -så ser der bedre ud end længe imo.
For 3 år siden var jeg en af de eneste danske LCHF blogs :(
og selv om min blog er blevet mere REAL foods orienteret så er jeg jo mest LCHF i hjertet.
Tatjana har en ny blog med masser af spændende indlæg :)
og jeg så også at Maria der er svensk skriver om LCHF i Danmark.

Her er det fredag  den 13.... og what a day :(
Heldigvis står den på gode bøffer og hjemmelavet bearnnaisesauce i aften.
Jeg er udmattet og ret træt
og weekenden står på det ene arrangement efter det andet
- det ene er helt sikkert IKKE LCHF venligt ;( da det er min fedtforskrækkede vegetar veninde der står for det. Den anden aftale er nemmere at agere i da det er buffetmad.


11. april 2012

Pizzasnurrer eller snegle

Jeg kan kun anbefale de norske pizzasnurrer fra i går.
Bunden består af

  • 3æg
  • 100 gram flødeost ( fuldfed)
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 spsk husk.
Bland sammen og lad den stå og blive tyk.
Spred den ud på ca 1/2 af bagepladen og bag ca 10 min ved 180 grader.
Fordel et lag tyk indkogt kødsauce på bunden og bag igen 10 min.
Tag ud og fordel en god mozzarella/gouda/cheddar på kødsaucen.
Når det smelter - ruller du den sammen som en roulade. Brug bagepapiret som hjælp.
Lad den køle af og skær så i snegle - hvor du drysser lidt mere kraftig ost på og gratinere.
Du kan evt putte dem i papirforme men de holder fint sammen uden.
De smager også godt kolde.
Jeg synes de rummer gode muligheder;
et fyld af "tør" tomatsauce, skinke og stegte svampe er sikkert også godt. Man kunne også lave den ren vegetar.
Bunden kunne efter min mening nok bruge lidt salt - men måske var det flødeosten ( fra Aldi ??)- eller fordi min osteblanding ikke var så salt.

Kostdoktorn har idag linket til en dansk oversættelse af hans LCHF for dummies.
nu som PDF fil ;)

Jeg synes den trænger til lidt gennemlæsning og oprydning- men fint initiativ.






10. april 2012

Når påsken efterlader dig ferieklar igen igen

Jeg er bare så træt i dag,
Træt af alt for mange sociale dage, med alt for mange mennesker, god mad og alt for meget slinger i valsen.
Selv om jeg kun har spist forholdsvis små mængder brød og gryn- men dog en del crappy mælkechokolade og alt for meget rosevin - kan jeg alligevel mærke at jeg trænger til nogle meget mere LCHF-basisdage uden slinger.
Jeg bliver bare i så dårligt humør- faktisk så meget at jeg overvejede om jeg var pms;) men det kan jeg ikke være...så once more er det bevist at jeg er mere humørstabil når jeg kører forholdsvis LCHF.
Jeg har faktisk mest lyst til at begrave mig på sofaen under en dyne med en hund og en bog- men desværre er der enormt mange ting der skal gøres i dag og i morgen
- så jeg bider tænderne sammen- spiser ordentligt og drikker nok lidt for meget kaffe ;)
Jeg har lovet at lave de her pizzasnegle til min datter:)fra LCHF-bloggen- jeg skal nok komme med en anmeldelse senere på ugen.



3. april 2012

Derfor får jeg ikke skrevet så meget pt

jeg er træt i øjeblikket -sover som en sten ;)
for jeg samler sten.

Dagens høst

Vores nye store køkkenhave begynder at ligne en have.
Men jeg har ikke overskud til meget mere end en gang asparges med laksesalat- et stort glas hvidvin og så resten af den der syndige chokoladekage.

1. april 2012

Ubagt chokoladetærte for voksne ;)

Advarelse følgende er IKKE del af en slankekur eller lowcarb kur !!!
Men en virkelig dejlig tærte inspireret af divs rawcakes.
beklager det håbløse foto men min telefon er på alle måder ved at stå af :(
Bund:
100 gram valnødder
200 gram mandler
150 gram dadler uden sten
25 gram smør
  • Nødder køres i foodprocesser til grove stykker
  • dadler tilsættes og massen køres indtil den er ret fin
  • Smør tilsættes og samler dejen.
  • En form beklædt med bagepapir eller lign, presses dejen ud i et tyndt lag til en tærteskal. Sættes i kølekab mens du laver fyldet.
Ganachefyld
Jeg brugte opskriften fra chokoladedessert dog med flg mål:
300ml fløde
1 vaniliestang
1-1/2 spk sukrin
150 gram 70 % mørk chokolade
50 gram saltet smør.
Dette giver en ret fast ganache når den har sat sig i køleskab.
Vi fik den med blodappelsin salat :)
Hvis man laver den til børn eller sarte sjæle så kunne man overveje at tilsætte noget mere fløde i form af flødeskum -så bliver den mere mousseagtig eller lidt pisket æggehvider.
Man kunne også lave en fromage f eks med jordbær når det bliver sæson :)
eller en rawfood avocado/kakaomousse a la denne her;
2 modne avocadoer
1 dl mørk kakaopulver (uden sukker)
2 spsk sukrin.
lidt vanilie korn og et nip salt.
1 dl piskefløde 
Blend først alt uden fløde - tilsæt tilsidst fløden.
Man kan sagten undgå fløden og bruge tyk mandel fløde/ eller endnu bedre kokosfløde.
Det er ikke sikkert at mine mål holder 100 %, da jeg har oplevet at kakaopulver smager meget forskelligt så prøv jer frem. 
Bunden er ihvertfald rigtig dejlig
-jeg tror sagtens at man kan bruge andre nødder, jeg synes bare at den let bitre valnød passede godt til chokoladen
og man kan godt lave den med lidt kokosfedt + et nip salt hvis man er mælkefri.