26. april 2012

Do NOT snack !!! del 1

siger min kloge ven.
Bemærk jeg har endda valgt et såkaldt sundt udvalg ;)
Hvis du konstant bombardere din krop med måltider (med kulhydrater), så går den aldrig igang med at forbrænde fedt - sagt meget forenkelt.
Hvis du vil nørde -så læs endelig den gode gnolls-"why snacking makes you weak not just fat" Han er faktisk ikke så svær at læse, men meget interessant.
Sådan historisk set har vi aldrig spist 5-6 gang i døgnet - vi er jo ikke køer ;)
Selvom vores snackvaner har en del tilfælles med køernes.
Når man i agttager folk der stadigvæk er jægere-samlere så spiser de typisk 1-2 hovedmåltider. Når man læser historiske tekster af hverdagsliv i Norden, så er det hellere ikke 5-6  små måltider der spinger i øjnene, nærmere 2- måske 3.
Men spiste store mættende måltider, inden man fortsatte med dagens arbejde eller gik i seng. Før elektriciteten gjorde det nemt at lave mad, var det simplethen for kompliceret og brændstof"krævende" at lave mad mere end 2 gange dagligt.

Men hvorfor snacker vi så ??
Min forklaring er delt i flere hovedoverskrifter
1) Myndighederne og kostguruerne har bildt os ind at det er sundt
2) Vores livstil lægger op til det.
3) Følelser 

Sundhed 
Da jeg for 15 år siden opsøgte en kostvejleder igennem min praktiserende læge, 
var det første hun sagde "du skal sørge for 6 små måltider" 
På daværende tidspunkt var jeg semi-vegetar og jeg synes ikke jeg gjorde andet end at småspise- så jeg undrede mig lidt.
Jeg blev udstyret med en liste over fedtfattige løsninger:
Riskiks, mueslibarer( hjemmelavet), knækbrød, frugtyoghurt uden fedt, Frugt udskåret, smothies og juice uden fedt, Tørret frugt i moderate mængder men ingen nødder, Pastasalat uden dressing gerne med grøntsager som ærter og majs....(majs er ikke en grøntsag btw)
Hvis jeg var meget lækkersulten -så var diet coke og vingummi acceptabelt !!
Når ja- jeg tabte mig ikke rigtigt - men begyndte bare efter et par måneder at ha enormt mange problemer med ustabilt blodsukker, tør hud og andre skavanker- men jeg fik MAX 20 % fedtenergi (Himler lidt)
I dag ser du stadigvæk rådet om mange små måltider; tanken er at du ikke falder i og spiser usundt eller for meget ? 
Men problemet er bare at snacks pr. defination ikke er rigtig mad med gode råvarer, gode komplette proteiner med fedt etc. men i stedenfor den hellige 3enighed af 
"Dårlig vegetabilsk olie, kulhydrater i form af stivelse og/eller sukker."

Dette leder mig frem vores LIVSTIL
I dag spiser vi "on the go" og alle vegne.
Hvis du er i byen, er det brændstof du tilbydes 90 % af tiden, ingredienser som er lavet af græsser; sukker, mel og gryn eller stivelse fra rodfrugter (f eks pomfritter)
Du kan købe utallige melprodukter; pasta, pizza, burgere, sandwich og kager 
Masser af flydende sukker fra sodavand, juice, smothies og is.
Du bombarderes konstant i reklamer og på vejskilte af tilbud om snacks.
Men rigtig mad er straks værre, hvis du går "sukkerkold"
Hvis du ikke har noget imod skodkylling, så kan et par kyllinge stiks fra 7-11 være en nødløsning- eller en burger uden bolle. 
En pakke nødder-ikke peanuts (som er en bælgfrugt)
Ostehaps eller en pakke pålæg -evt lidt færdigskyllet gulerødder eller lign.
Men bemærk du skal lave et aktivt valg.
Vores frokostpauser er korte og forjaget;
20-20 min er max også til vores skolebørn.
Da jeg underviste i 2 klassse, havde børnene 15 min spisetid og 20 min frikvarter efterfølgende hvor kun frugt var tilladt med ud.
Livsnyderne og børnene med de omfattende madpakker havde kæmpe store problemer med at nå at spise. Dem med en klapsammen og en kinderbar var bedre stillet :(
Jeg har undret mig, gang på gang HVORFOR det er at vi har nedprioriteret måltidet til en gang brændstofs påfyldning???
Både i Frankrig, Italien og Spanien spiser man stadigvæk rigtige måltider.
Ungerne på min venindes italienske skole, har hver dag 1 times pause midt på dagen, hvor de går ned i kantinen og sætter sig klassevis med læreren.
Det er et bord med blomster og dækket pænt op.
Alle får mindst 3-4 retter F eks grøntsags suppe med suppepasta, kylling med asparges og frisk frugt. Måltidet er tidpunktet hvor de slapper af og snakker om maden.
Det er en verden til forskel i forhold til det kaos der var i min klasse.
25 farvestrålede madkasser slået op på bordet med papir og blyanter.
Små smattede indpakning af primært simple kulhydrater og drikkedunke med saftevand eller juice. Der VAR børn der havde lækker mad med men de havde svært ved at nå at spise den.
For os vokse er det ikke meget bedre- jeg tror de fleste af os har spist hurtigt ved skrivebord og computer.
Vores morgenmad spises stående, mens der smøres mad og gives ordre børn, hund eller mand;)
Vores aftensmad er, selv om det står bedre til i DK end feks USA, oftere og oftere måltider hvor der ses tv, spises på vej til aktiviteter etc.
HVORFOR er det et problem ?
Det er et problem af 2 årsager;
Dels så spiser man ikke optimalt, hvis man ikke er opmærksom på HVAD man spiser og hvor meget man spiser. Jeg har i løbet af vinteren lagt mærke til at hvis jeg spiser foran computeren, så er nydelsen ikke i centrum- jeg fylder bare brændstof på.
Hvis jeg derimod , selv når jeg er alene hjemme, spiser af en pæn tallerken ved bordet -med dækkeserviet og blomster på bordet. Så er jeg langt mere opmærksom på mit måltid.
Endelig så er den type mad vi spiser on the go- sjældent særlig balanceret , det er hurtige nemme måltider-oftest med langt mere kulhydrat end protein, fedt og grøntsager.
Følelser og vaner
Det er sindsygt hyggeligt at snacke - selvom jeg øver mig i ikke at gøre det 
-så er det skønt at sætte sig med en kop kaffe med lidt chokolade og nødder om formiddagen. Eftermiddagsteen har altid repræsenteret tryghed for mig, det var her min familie da jeg var lille, mødtes efter en kaotisk dag, vi drak te, spiste boller og evt kage og sludrede inden aftens program fortsatte. 
Da jeg var barn fik vi altid frugt og mælk inden sengetid.
Om fredagen kender de fleste til fredags snoller. 
Vi kender vel også til "øv dag, pms dage og regnvejs -det er synd for mig" snacks.

fortsættes

4 kommentarer:

Sofia Sommer sagde ...

Godt indlæg! Jeg er SÅ enig. Man kan jo undre sig lidt over, at diætister, til ældre mennesker med nedsat appetit og andre undervægtige, anbefaler mange små måltider fordelt over dagen... Hvordan f..... kan anbefalingerne til over- og undervægtige være ens??

Henriette sagde ...

Tatjana
Tankevækkende...
Jeg har også tænkt på det( jeg har tidligere arbejdet på plejehjem med stærkt undervægtige ældre)

Det var først da min gode ven sagde; at de første 2-3 timer forbrænder du det du har spist først- derefter går du igang med dine fedtlagre at det gik op for mig hvor åndsvagt det var at småspise hele tiden.

At kjeg så klart kan mærke at jeg ikke har lyst til småmåltiderne når jeg holder mig på måtten med meget lidt kulhydrat det er så en skøn side gevinst.

Sheila sagde ...

Helt enig.. Det er lidt uhyggeligt hvad der er sket med madkulturen. Forbruget af kulhydrater er jo også tordnet afsted de sidste 20-30 år. Skræmmende! Og MANGE jeg ser af kollegaer og med-studerende der gerne vil tabe sig, spiser pasta salat og frugt i deres pauser... Og intet sker. Men det er de jo blevet punket med igen og igen, at man skal. Sørgeligt. Men ligeså sørgeligt er det, at folk glor på én som om man er spedalsk, når jeg fortæller om hvor skønt det er at leve UDEN kulhydrater og med en masse fedt og protein. De kan slet ikke forholde sig til det.. Men måske det kommer. En skønne dag :-)

BornInTheHorizon sagde ...

Inspirerende!

Maria