11. februar 2013

Halvtrist hakket kød

Vi kender det alle
- kl. 5 min i børnehavens lukketid - hurtigt indkøb- vi vil så gerne være økologiske bevidste, men i supermarket skriger de triste "bur"kyllinger pumpet med salt/sukker lage og de antibiotika pumpede konventionelle grise op mod os fra køledisken - så igen igen griber vi pakken med hakket okse- øko naturligvis for den er til at betale.
Hjemme igen venter en trist oplevelse, for de der alm gængse pakker med vakumpakket kød er bare ikke en god oplevelse:
Det er dels pga pakken - det giver trist og kedeligt smagende kød når det er pakket på den måde -men er nemt for butikkerne og forbrugerne.
Hakket oksekød er næsten altid også kun 3-7 % fedt eller hvis man er heldig 8-12 %
= al velsmag er væk- da smag sidder i fedtet.
Interessant nok er hakkebøffer stegt af henholdsvis meget magert, magert og alm kød ikke ret forskellige i fedtprocent når de er stegt - der er velsmagen derimod - så hvis du har muligheden så gå endelig lidt op i fedt %.
Endelig er alle de billige pakker med hakket oksekød fra malkekøer.
Ud fra et bæredygtigt synspunkt er det jo fornuftigt nok - ud fra et smagssynspunkt er det bad news det er ikke der du får den saftige velsmagende hakkebøf.
Hvad gør man så ?
Man kan dels reservere det triste kød til kødsovs og chili con carne
- der kan du alligevel ikke smage det.
Så kan man gå på udkig efter velsmagende hakket oksekød, til når du skal ha en burger/hakkebøf.  Jeg køber f.eks fremragende hakket græsopdrættet limousine kød på frost i en gårdbutik (selv om det er magert så smager det så englene synger :)
Men det er trist og ærgeligt at den alm. forbruger er overladt til vakumpakket kød!!

Man man kan også begynde at lege lidt med det hakkede kød.
Feks fylde cheddar ost eller feta inde i hakkebøffen- rører farsen med krydderier.

eller lave en kylling Kiev som jeg lavede i weekenden.
til 2 :)
250-300 hakket kylling eller kalkunbryst (hak det selv det er meget bedre ;)
Kalkun og kylling indeholder ret meget E vitamin og omega 6 - så det bliver lynhurtigt fimset i smagen.
Røres med Urtekrams allroundkrydderi og lidt extra salt og 1 spk Husk.
Del farsen i 4 og form 4 tynde fars"bøffer - max 4 mm tykke.
I midten lægges en god klat hvidløgsmør (gerne frossen) Thises er god -men det er nemt at lave selv.
Put den anden bøf oven på og klem godt sammen så smørret er lukket inde.
Læg bøfferne på køl/frost -imens du tilbereder tilbehør (ret vigtigt at smørret er frossent eller det fiser ud når du steger dem.)
Nu kan man enten stege dem som de er .
Eller man kan panerer dem i først i æg og bagefter en blandning af reven parmesan/mandelmel.
Steges gyldne brune i ghee eller olivenolie/smør blandning.

Tilbehør var squash strimler og gulerods strimler forsigtigt varmet i double cream 50% med frisk basilikum.
Barnlige sjæle synes sådan en pøl smeltet hvidløgsmør er skønt.
Smørforskrækkede kan bruge en god flødeost med feks urter eller soltørret tomat.







9 kommentarer:

Eva sagde ...

*savle* ;-) Nøj, det lyder godt!

Jane sagde ...

Indeholder kalkun og kylling Omega 6? Jeg troede, det var sådan en planteting... :-/

Lyder lækkert ellers ;-)

Henriette sagde ...

Moderne fjerkræ og gris indeholder desværre pænt meget omega 6 det handler om måden vi opdrætter på-/fodrer på. Fritgående fjerkræ på græs indeholde en bedre omega 3/6 balance. Konventionelt oksekød har også en skidt balance men dog ikke nær så slem som de øvrige kødtyper. Som LCHF er problemet især hvis man er alt for glad for nødder og ikke spiser nok fisk.. så kan ens balance blive rigtig skæv.
Hvis du vil nørde så er der en god list her
http://paleozonenutrition.com/2011/05/10/omega-6-and-3-in-nuts-oils-meat-and-fish-tools-to-get-it-right/

etkrydretliv sagde ...

Hvidløgssmør mellem bøfferne - det var da en genial idé ;)

Jeg kan godt lide dine tanker omkring holdninger til dyrevelfærd. Stor respekt for dette, og du har endda et stramt budget.

Mine prioriteringer ligger desværre stadig mest til hvad pengepungen siger, desværre. (Bortset fra at jeg ikke går på kompromis mht til at købe andre æg end øko)
Men jeg køber øko når vi kan og i mit stille sind, ville jeg allerhelst gerne være vegetar - igen - fordi det i min verden er mest etisk korrekt. Men det er ikke "bare lige sådan", og forbliver en drøm, en rum tid endnu.. Ved heller ikke lige hvordan det skulle gøres LCHF, som er en livsstil jeg nu for alvor er integreret i og har det godt med :)

Henriette sagde ...

Tak for din kommentar ;)
Jeg simler lidt af din kommentar om etisk korrekt... jeg er selv tidligere vegetar men har måtte sluge rigtig mange kameler,
f esk er et økologisk landbrug KUN balanceret rent økologisk/næringsmæssigt -hvis vi også spiser kød - ikke enorme mængder men lidt.
Hvis vi vil drikke mælk må vi også spise kalvekød.
Vegetarisk kost er ikke uden konsekvenser
feks kræver store marker med hvede,majs og soja rigtig mange små dyrs liv. regnskov der fældes
-og det bruger også en del mere co2 end først antaget.
Problemet ed kød er primært at vi spiser kød fra dyr på stald der fodres med soja og masser af korn.
Hvis vi spiser kød fra dyr på græs som feks går marginaljorde så er der bedre balance i det- græsmarker og skov er godt for co2 udslip - det er korn og soja og majsmarker ikke.

Mht kød så prioritere jeg benhårdt;
Oksekød kan godt være alm konventionelt men er oftest friland.-sjældent øko.
Kalv kun friland/græskalv.( tror aldrig jeg har set øko kalv i alm butikker.
Svinekød er oftest friland -nogengange øko.
Bacon og pølser -nogen gange friland men ikke altid.
Kylling KUN friland eller øko.
Kalkun desværre konventionelt og af samme årsag spiser jeg ikke så megt af det.
Lam bare det er danske er det fint med mig- man kan ikke mishandle det så meget.

Finn Jensen sagde ...

Æg fra hobbyhøns indeholder langt mere af de "gode" ting. Æg fra hobbyhøns


Men som et af de eneste lande, så må æg fra hobbyhøns ikke sælges i Danmark..Selv i Sverige må de. Det prøver vi at lave om på. Fødevarestyrelsen har et forslag som man kan kommentere indtil 18/2. Vi håber at mange vil støtte op og protestere så vi kan få lov at sælge (og købe) sunde æg fra små lokale producenter.
Se mere på http://fjerkrae.dk/aeghoering

Henriette sagde ...

Hej Finn
Det vil jeg med glæde støtte op om- har jo selv sunde glade hobbyhøns som mine naboer med glæde har del i :)

etkrydretliv sagde ...

Hmm, ja endnu en gang, blev jeg oplyst. Nu lærte jeg så lidt om konsekvenserne ved vegetarisme. Har nok fordybet mig for meget i læsestof, hvor der argumenteres for vegetarisme.. !00% balance i tingene får vi jo aldrig - men i det mindste kan vi behandle dyrene ordentligt. Og det gøres jo bedst ved at støtte op om dem, der faktisk gør det :)

Jane sagde ...

Selvfølgelig. Hele fødekæden skal jo tænkes med. Tak for oplysning :)