27. april 2011

Krydderurter og den slags

Hvidløgene er langt fremme efter aprils varme - krydderurt eller grøntsag?
Danskerne har indtil fornyligt været ret konservative mht. krydderurter.
Da jeg var barn blev der brugt lidt timian i guleærter, persille i persillesovs og purløg på æggekagen. Mine forældre var anderledes- de havde begge grønne fingre og rødder
-så jeg voksede op med en langt større variation. Urter blev også brugt når vi var snottede - timiante- som ikke smager særlig godt men er ret effektivt.
Senere har jeg lært at holde af koriander-som spirer som ukrudt ude i haven nu.
Jeg kan stadigvæk bedre lide de tørre frø, som smager helt anderledes men i nogen typer asiatisk mad er blade og rødder dog interessante.
Jeg laver aldrig mad uden krydderurter! og det har min datter lært at accepterer-hun har ikke prøvet andet.
Røræg får et skud friske krydderurter på denne tid og noget interessant blandnings krydderi fra Iran om vinteren. Kød og frikadeller altid krydderurter. Salatdressinger er grønne af frishakket krydderurter :)
Jeg elsker forskellige slags timian direkte fra busken( ikke tørret)- det kan noget med fedt kød. Æbleflæsk er ikke æbleflæsk uden timian. I Netto har de solgt mange slags til 15 kr, her på det sidste- måske er de ikke fuldt hårdføre men vi får se.
Oregano vokser som ukrudt mellem stauderne- er rigtig køn når den blomstre men lidt stærk og bitter og psser bedst til lagttidkogte ting.
Oregno som passer til pizza er den hvide lsags som også hedder græsk eller vinter organo.
Merian er ikke hårdfør med smager fremragende på kød og i pølser.
Salvie  er også ret vild i smagen - men lidt er godt i kalve kød, til kalkun og fede pølser. Den er mindst lige så smuk i stauderbedene og findes i flere variationer.
Rosmarin- elsker den til lam  men den passer også godt til gris og kylling. Jamie Oliver der må ha den i enorme mængder bruge den som spyd - men min er desværre for lille til det. Min 1 meter store busk måtte dø i vinteren 2009/2010 - men da havde den også overlevet på friland i 10 år.
Mynterne smager ikke alle lige godt- sweisisk mynte og æble mynte er dog dejlig i kanden med vand eller til te.
Citronmelisse lige så.
Purløg, pibeløg og kinesisk purløg er alle skønne over æg, asparges, fisk og salat.
Hvidløg -krydderurt eller grøntsag- vi spiser den ofte i store mængder- bagt eller kogt i fløde- den trives fktisk fint i DK- den skal bare i jorden i oktover og ikke nu :)
Estragon - hvordan kan man leve uden den;) - Fransk vel og mærket til bearnnaise sovs og salat . Kylling smager også dejligt især hvis det er i flødesovs med estragon.
Koriander- tjah man kan lærer at holde af den ;) - Jeg hvde en dejlig citronsmagende version et år - men nu er den vidst bare blandet med den finbladet og den alm.
Persille selvfølgelig- jeg kan nok bedre lide den italienske bredbladet en krydspersillen.
Basilikum - i drivhuset til tomt, æg og alt det andet- også en skøn citronduften variant
Og så er der alle de andre sære og dejlige urter man kan finde inspirtion til i bla.
Annemette Olesens bog Krydderurter er en fin allround bog at gå i gang med.Hun har skrevet enormt meget og man får lyst til at dykke ned i det mere sære når mn læser hende.
Camilla Plums Grønt 1 og 2 har også en del om krydderurter og alt det andet der smager dejligt.(er desværre udsolgt - men kan lånes på Bibl)
Min første kærlighed  Krydderurter på Knatten af Annemarta Borgen. Norsk fantastisk oldschool bog- poetisk og vidunderlig.
Marks daily apple -har et fint lille indlæg i dag om urters helsebringende sider.
Jeg er faktisk slet ikke i tvivl om at lidt krydderurter jævnt fordelt i kosten båder smager godt og er sundt -og det har man vidst rigtig længe også i Stenalderen.
Rebecca har gang i de mere alternative - f eks i denne uge Bøgeblade :)




1 kommentar:

Anonym sagde ...

Ej hvor inspirerende. Jeg kunne bruge langt flere urter end jeg gør.