6. april 2011

BABY -100% naturlig uden tilsætning

Rebecca Perssons bog udkom igår -og da jeg har fulgt med tæt under en stor del af graviditeten -vil jeg da også fejre fødslen af en velskabt baby (bog ) 
Jeg har jo læst materialet før, men det var en skøn fornemmelse at holde den smukke bog i hånden og genlæse den. Selv om det var 3 eller 4 gang at jeg læste stoffet, blev jeg lige facineret på vej hjem i toget. Først og fremmest; det er hverken en traditionel babybog - eller en kernesund, LCHF eller real foods bog. Den er helt sin egen og prøver at balancere i en kompleks verden, med mange holdninger til babier og sund mad.
Der, hvor den er fantastisk, ud over at den er r... lækker og sproget kækt og veloplagt, er i den enorme viden om grønne valg til baby. 
Hun har haft to rigtig kompetente folk med; Maja Kirkegaard -biolog med speciale i hormonforstyrrende stoffer og fiskevalg 
Irene Hage -læge med speciale i kosttilskud mv 
og det gør at den er så troværdig og overbevisende, modsat så mange andre livsstilsbøger.
Bogen er opdelt i 4 dele 
BABYS STARTKIT 
Om alt det du har brug for- grønt og miljøvenligt- både i basis og luxus version.
Om tøj, slynger og stofbleer -og om hvordan du gør, hvis du ikke orker hippie ;)versionen, men bare vil ha det gode valg til baby.
BYG DIN BABY 
Rigtig fint opdelt i forskellige udviklings perioder
Om amning og optimal modermælkserstaning (hvis man er så uheldig ikke at kunne amme)  
Om ordentlige kosttilskud til babyer (skønt at se Nordic Naturals torskelevertran fremhævet) samt vigtighed af både probiotik og D vitamin mm.
Jeg er jo nok ikke enig i, at man behøver at være HELT så forsigtig som Rebecca skriver, mht introduktionen til  feks. æggeblomme, fisk og kød,
men hun vælger en meget forsigtig løsning og det er fint nok, for hun giver plads til at man selv vælger.  
Ligesom det er fint at få fjernet fokus på grød og gryn og flyttet det over på ammemælk, grøntsager og gode fedtstoffer. 
R er meget forelsket i olier- og selvom jeg et langt stykke af vejen er enig -ville jeg nok personligt bruge mere ghee og kokosolie, frem for så mange omega 6 rige (men dog koldpresset) olier, men fred være med det- der er også Ghee, smør og kokosfedt i hendes anbefalinger.
En af de bedste ting ved Rebeccas bog, er dog at hun tør tage fat om mælkespøgelset
Hun er hverken koglad eller kofjendsk- men guider på fin og afbalanceret måde; hvordan du gør HVIS du fravælge komælken efter 1 år. Hun har også en god guide til vegetar babyer og vigtigheden i IKKE at være veganer som gravid, ammende eller baby. Bla hvorfor man som vegetar bør vælge FISKEOLIE og ikke vegetabilske kilder.
Jeg er dog ikke i tvivl om at hun vil få kritik fra begge sider- for det er ikke nemt at være balanceret i den debat - desværre!! for verden er jo ikke sort /hvid.
I KØKKENET 
Masser af primært grønne opskrifter- (der kan man godt se (fiske)vegetaren ;)LOL
Flere er afprøvet til stor fornøjelse for hele hustanden
-de fleste er dog for kulhydratrige til mig pt
- men der er også forskel på en 8 måneders baby og en småfed 38 årig ;)
GUIDES
Om førstehjælp til skræntende babyer.
Indkøbslister til alt fra superfoods, kosttilskud og websshops
Samt virkelig gode indlæg om kemi og de grønne mærker.
Så alt i alt en rigtig god, og bestemt ikke frelst bog!!, der ikke give dig dårlig samvittighed, men er en god håndsrækning hvis man vil købe/spise grønt og sundt til/med sin baby.
Hvis man som jeg er lidt mere REAL foods orienteret, så kan den fint suppleres med Nina Placks baby bog - så kan man jo passende vælge det bedste af 2 verdener- de har rigtig mange ting til fælles; fokus på god kost, omega 3, langtidsamning og blidt forældreskab.
STORT 10 tal fra mig til BABY.
Og tjek så hendes hjemmeside ud ;
http://rebeccapersson.com/


4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det lyder godt nok som en spændende bog. Den kunne jeg godt have brugt, da jeg havde små børn og havde svært ved at navigere i alle de modstridende råd omkring mig. Først da jeg turde lytte til min egen mavefornemmelse og fjernede komælk fra min søns kost, forsvandt hans konstante mellemørebetændelser. Gid jeg havde turdet noget før...

Henriette sagde ...

Ja det er svært.
Jeg ville f eks gerne ha vidst at det at jeg var vegetar under det meste af graviditeten ikke gav min bebs nok omega 3 til hjernen Jeg har ofte tænkt på om det var derfor hun som 13-14 årig var depressionramt- det eneste der virkede var VIRKELIGE store dosis af EPA.
Eller at kejsersnitsbørn bør have probiotiske bakterier eller... eller.
Jeg satser på at hvis jeg ikke selv får brugt videnen
7-9-13 jeg håber stadig på en super efternøler :-D
så kan jeg i det mindste bruge den viden når jeg bliver mormor om ikke så mange år;)- Min datter har lovet mig at jeg bliver en relativ ung mormor.LOL

Anonym sagde ...

Sidder her med bogen i hånden og er HELT vild med den. Banditten er nu 8 måneder og ville da ønske, at jeg havde haft den fra starten, men men men det er jo aldrig for sent!Den får mine varmeste anbefalinger ;-)
/Stine

Henriette sagde ...

Enig Stine :)