10. april 2013

Fra sne til sol

Det føles lidt som om om vinteren er gået direkte over i forår.
Det er ganske vist koldt hernede, men når regnvejret de næste dage er overstået,
så ser det ud til at foråret endelig pumper varme op mod os.
Jeg skal UD, har ligget på en sofa de sidste mange uger og passet den ene infektion efter den anden, mens jeg har grublet over livet og fremtiden.
MEN jeg skal IKKE ha solcreme på !

Ja nu er det ude i det åbne, jeg går ikke ind for at hermetisk putte solcreme på kroppen.
det gør jeg ikke er flere årsager.
Først og fremmest er huden en åben sart sag som optager ALT hvad du putter på den.
Der findes ikke en eneste solcreme som du har godt af at spise.
Så når du vælger at smøre din hud ind i en kemisk sag, så kunne du ligeså godt spise en håndfuld kemikalier.
Der findes solcreme som er mindre slem.
Jeg venter pt på Rebecca Perssons nye solguide, men her link til den gamle.

Men det er så vigtigt at huske at små børn under 1 år faktisk ikke bør bruge solcreme og hellere ikke bør være direkte i stærk sol.
Hvad så ?
Skal vi så skoldes og ligne røde rejer ?
Nej det er naturligvis skadeligt at blive skoldet.
Problemet er bare at skoldning handler om flere ting.
Det handler om den hud du nu er udstyret med, nogle folk har meget sart hud som gør at de næsten ikke kan se solen uden at de ligner rejer.
Men de fleste kan godt skabe en naturlig forsvar mod skoldning; pigment.
Det tager tid og ikke noget man laver på en fredag eftermiddag.
Det er lige præcis pointen i solbeskyttelse. Du skal langsomt bygge en solbrun hud op. Hvis du hver uge sidder beskyttet indenfor fra 8-16 og så i weekenden eller ferien får masser af sol, så udsætter du huden et alt for højt dosis,
Er du derimod ude hver dag og langsomt bygger en brunhed op, så hjælper du huden.
Et faktum som er overset, men det ses mest tydeligt i kræftens bekæmpelses egne tal for erhverv og kræft;
Mennesker der arbejder ude som feks landmænd og gartnere har en lavere forekomst af hud og modermærkekræft. Kun læbekræft er udbredt i disse grupper og en god håndfuld andre kræfttyper er OGSÅ markant nedsatte i de erhverv, nok fordi de netop har en bedre D vitaminstatus end os kontormus. Så hvis solen var så farlig burde folk der er ude hver dag jo netop være ekstra udsat.


Sidste år var jeg arbejdsløs og valgte at bruge ventetiden på at dyrke en kæmpe køkkenhave.
Jeg er traditionel dansk, blå øjne, askeblond, kan sagtens blive brun, men kan også blive skoldet - Jeg brugte stort set ikke solcreme !!! og var på intet tidspunkt skoldet. 

Tvært imod havde jeg en fin brun farve hele sommeren.
Jeg var ude hver dag fra slutningen af marts.
jeg tog langsomt mere og mere tøj af.
jeg tog tøj på når jeg kunne mærke at nu havde huden fået nok, tynde skjorter og hat er et must.
Jeg undgik at være ude i længere tid i perioden 12-14 men var ikke hysterisk.
Vigtigst tror jeg er at jeg ikke mere spiser vegetabilske olier med flerumættede omega 6 fedtstoffer.( ellers læs spis meget lidt af den slags fra nødder og olier)
Mættet fedt beskytter mod solskoldning, mens kost med høje indtag af omega 6 øger risikoen for at brænde. Læs mere her 

Et godt niv af rigtig vitamin A (fra lever, torskelevertran og smør er også godt)
Andre stoffer som er fokus er lycopene ( et karoten fra tomater og vandmelon),
Astaxanthin (fra laks og rejer) 

Drik  grøn te, og spis mærkeblå og lilla grønsager og bær så du får nok proanthocyanidinerLæs mere om kost og sol her.
Jeg smurte huden med kokosolie, det har en naturlig faktor (omkring 4-8) og beskytter huden.
Hvad med min datter ? og hvad ville jeg vælge til børnehavebørn.
Først og fremmest ville jeg være bevidst om kosten jo mindre sukker, mel og dårlige fedtstoffer, flere laksesalater og vandmelon :)
Jeg ville vælge soltøj med uv faktor - men ikke bruge det hysterisk, men feks en lang dag på stranden eller syd på.
Jeg ville kræve at de havde hat på i de stærke soltimer.
Jeg ville bede børnehaven om at lukke næbbet og SELV smøre creme i det omfang det er nødvendigt.og kun smøre med en optimal type creme.
Jeg ville sørge for at mine børn hver dag havde alt tøjet af og fik sol på hele kroppen, 

f eks efter 15 eller tidligt om morgenen.
Tage på stranden om eftermiddagen fremfor midt på dagen, hvor vi alligevel burde holde en siesta,
Jeg ville lukke ørerne for solkampagner der får os til at frygte solen, men huske at sige tak og respektere den.
For D-vitamin er faktisk ganske svært at få nok af heroppe i det høje nord, også selv om KB prøver at bilde os ind at man kan få nok selvom man bruger solcreme.
Se bare på de her cykelryttere

Vi producerer ganske enkelet ikke særlig godt D vitamin i ansigtet, underarme og ben.
Nogle forskere mener for øvrigt at kosttilskud med D ikke er specielt effektivt 

jeg synes personligt ikke at der nok der taler imod at spise D3 i vores område, men jeg er meget bevidst om at få nok A og K2 samtidigt og få sollys nok.

Jeg er forøvrigt ikke den eneste som siger nej tak til solcreme

men det er jo næsten lige så kættersk som at sige at man mener at smør er sundt  ;)

11 kommentarer:

Jane sagde ...

Elsker bare den slags indlæg. Vi er ikke storforbrugere på solcreme i det daglige, men jeg vil se på at nedsætte vores forbrug yderligere i år og bruge kokosolie i stedet.

Tak - og velkommen til overfladen ;-)

Henriette sagde ...

Jo tak, hoster stadig som en storryger og smutter i seng igen, når tøsebarnet er i skole , en jeg er på vej ...

Anne sagde ...

Der er helt klart mange, der ikke er klar over, hvad solcreme indeholder. Jeg synes jo selvsagt at soltøj er en genial opfindelse.
Nu er det jo ikke fordi danskerne som sådan lider af d-vitamin mangel, men omvendt kan man også sige, at vi danskere får sol nok ;-)

Anne
Faktorfobi

Henriette sagde ...

Soltøj er genialt, men det er ikke korrekt at danskerne ikke mangler D vitamin, op mod 80 % har lave eller meget lave niv sidst på vinteren. Store grupper manler D vitamin hele året fordi vi arbejder,indenfor g fordi vi ikke spiser fed fisk g fed mælk.

Eva sagde ...

Pyha, det er alligevel lidt chokerende læsning for mig... Jeg har meget svært ved tanken om at sende mine unger ud i solen uden faktor om sommeren. Soltøj er helt sikkert en genial opfindelse, men derfra og så til at droppe solcreme helt? Det kan jeg slet ikke se for mig...

Det er da meget gode råd ift at bruge mindre og jeg kunne godt insistere på, at min 2½-årige SKAL have hat på (det gør jeg iø allerede), men selvom din er stor nu, kan du sikkert godt huske, hvordan det kan være at udstede direktiver til sådan en størrelse ;)Og de skal jo desværre i børnehave engang i mellem selvom solen skinner, selvom de har ferie 7 uger i år.

Jeg tror, at solcreme bliver ved med at være en fast bestanddel af vores rutine i sommerhalvåret - men måske kan man godt arbejde hen imod at bruge lidt mindre og evt spæde op med olie, for selvfølgelig kan vi hurtigt blive enige om, at jo mindre kemi, jo bedre!

Lene J sagde ...

Ja, og selv om jeg de sidste mange år har arbejdet udendørs i al slags vejr fra marts til december som gravermedhjælper, endte jeg sidste år ud med et så lavt D-vitamin niveau, at lægen satte mig på en højdosis kur, med besked om at spise fed fisk og D-vitamin tilskud resten af livet. Min hud kan åbenbart ikke omdanne solen til D-vitamin...

Henriette sagde ...

Kan godt forstå dig Eva
Det har også taget mig en del somre at ændre kurs, jeg er jo ikke 100 % uden solcreme, men jeg tænker mig om hvornår vi smører og er bevidst om ikke bare at smøre bevidstløst.
Min store unge går i skyggen frem for at blive udstyret med hat ;) men hun er også begyndt at undgå at stege isolen men alligevel at få sol på kroppen.

Lene, det overrasker mig faktisk ikke, jeg har også kendskab til folk som både spiste D viatm i de niv som myndighederne siger vi skal og arbejde ude g alligevel havde de lave dosis.
Jeg ville holde øje med at dit A og K2 niv i kosten også er optimalt og måske kigge på magnesium også.

Anonym sagde ...

Jeg forstår hvad du mener, men for de fleste er det ikke realistisk at gå en hel sæson uden solcreme. Jeg er udenfor i minimum en time hver dag. Nok af den grund bliver jeg aldrig solskoldet på hænderne. Men i ansigtet og på ørene (som selvsagt også bliver eksponeret for solen i samme grad som hænderne), bliver jeg straks skolskoldet hvis jeg ikke bruger solcreme om sommeren. Jeg kan faktisk også blive det udenfor middagstimerne.

Desuden vil det være svært at eksponere hele kroppen for sol inden det er blevet så varmt, at man går uden tøj på det meste af kroppen. Jeg mener, der er jo ikke mange der går i bikini i april. Så kan man jo vælge og gå med tøj på hele kroppen hele sommeren, men det er jo ikke godt for D-vitaminniveauet. :-)

Unknown sagde ...

Ved du hvor jeg kan læse mere omkring kokosolies naturlige solfilter?

Camilla sagde ...

Jeg har koebt Badgers Unscented med zink-oxid og 4 andre ingerdienser)til min dreng og en UV-dragt med hat til at bade i, men det er ikke i brug endnu, selvom vi bor i Italien og har haft virkelig sommerlige dage og har vaeret ved stranden. Det passer ikke, jeg smurte faktisk min drengs arme, ben og ansigt den dag, vi var i stranden, men foerst efter frokost, hvor han legede halvejs ude i solen og halvejs under parasollen i eftermiddagssolen. Jeg har ogsaa koebt UV badebukser, saa han netop kan faa en tur i solen uden at vaere tildaekket. jeg har holdt mig til Nadine Artemis http://www.livinglibations.com/default/wise_interaction_with_the_sun :)

Henriette sagde ...

Tak Camilla- ser faktisk ikke dumt ud :)