24. april 2013

Du er sådan en tyk mor !

pippede den lille 4 årige gut i min datters børnehave for 14 år siden.
Først blev jeg lidt paf, men så måtte jeg jo se i øjnene at han havde jo ret.

Det stod ikke skrevet i stjernerne at jeg skulle blive en tyk mor.
Da jeg blev født for, host - 40 år siden, var jeg så gennemsnitlig som man kan være; 3540 gram og 51 cm lang. Jeg var ikke en stor baby, faktisk var jeg en lille fis, ikke spinkel eller tynd. Bare forholdsvis lille, da jeg startede i 1 klasse, sidder jeg på klassebilledet og forsvinder fuldstændigt bag det store skilt, mine fødder kan overhovedet ikke nå gulvet. At jeg overhovedet endte med en forholdsvis gennemsnitlig (for min generation) 166 cm er lidt en gåde.
Men heldigvis voksede jeg på et tidspunkt og blev en rimelig harmonisk teenager som kun kortvarig var buttet som mange jo er i teen årene, men tiden var jo også en anden; vi cyklede alle vegne og drak sjældent sodavand etc
For 19 år siden stod jeg og klippede mine regnbukser op så jeg kunne være i dem, da det regnede på den arkæologiske udgravning jeg var med på. Men egentlig var det helt acceptabelt at jeg var tyk for jeg var i 7 måned og havde vel taget end små 8-10 kg på til min alm normalvægt.
Problemet var mere at jeg efter fødslen stort set ikke tabte mig og resten er historie....
Ja jeg har været oppe i de rigtig grimme høje 50er i BIB tøjet fra HM og der er jeg heldigvis ikke mere, kan lige presse mig ned i en 46 ;)
Men jeg er stadig en tyk mor og nok tykkere end jeg har været i lang tid uden at jeg kan sætte tal på.
Der er en million undskyldninger;
stress,lockout, arbejdsløshed, fattigdom, søvnløshed, sygdom= 3 ugers non stop sofatid med te med honning (honning i teen alene giver ca 50 gram kulhydrater !) mandler og tørret frugt pga kvalme og manglende smagssans.

Men det er aldrig så simpelt som en af de unge kostguruer fremstille det på hjemmesider;
Luk munden og let røven !!
Ærlig talt;
LUK RØVEN.
Overvægt er langt mere kompliceret end det og det ved forskerne godt i dag,
problemet er bare at medierne og den slags mediedarlings altid sælger det simple budskab.
Er du overvægtig så er er du nok grådig, doven, dum, grovæder, på randen til alle mulige livsstilssygdomme= en udgift for samfundet -  you name it !!

Men vi taler altså om en gruppe mennesker der feks kæmpe med
epigenetik
dvs at nogle gener bliver der tændt og slukket for, både i fostertilstand og også når du er født. Det betyder f.eks noget om din mor eller mormor har været udsat for stress eller for en sultperiode, for din sundhed og din vægt senere.
Det ses tydeligt i Holland hvor man i slutningen af 2 verdenskrig havde mange måneder med hungersnød.
De børn der blev født efter den var ikke nødvendigvise magre, nogle var men det kom an på hvilke fosterstadie de havde været  på under hungersnøden.
Men det der var mest skræmmende var at de fik markant mere hjertekarsygdomme, nyreproblemer og diabetes senere i livet. Deres børn igen fik, trods normal graviditet og barndom, andre problemer, feks markant mere overvægt og diabetes.
Deres børn igen fik enorme problemer med blandt andet allergier og intolerancer..
Så nogle gange er der simpelthen tændt for nogle gener, som det ikke er hensigtsmæssigt at der er tændt for i den moderne livsstil.

Andre områder som påvirker vægt er feks dårligt stofskifte, der er pt en epidemi af unge kvinder med stofskifte problemer, ingen er helt sikker på hvorfor, men et eller andet i vores livsstil påvirker det negativt.

Kemiske stoffer i vores hverdag, sprøjtegift og hormonforstyrende stoffer fra plast, kosmetik, sæbe, indpakning af mad og kemikalier er alle på listen over stoffer der er alvorligt mistænkt for at påvirke vores vægt.

Manglende søvn og/ eller dårlig kvalitets søvn er en anden faktor.
Stress og udbrændthed påvirker vores helbred negativt - også vægttab, kroppen stritter så og sige imod og holder på alt den kan holde på.

Marks daily apple skrev for nyligt ret interessant om psykologiske vinkel - tjek det 


Nogle forskere mener også at bakterietypen i vores tarme har en betydning, igen en epidemi af folk med problemer med mave-tarm system.

Endelig er der kosten og motionen
Jeps jeg smider den helt hernede af flere grunde.
Ja du kan sagtens tabe dig og der er en million forskellige måder at gøre det, nogle taber sig med en LCHFkost, Palæo, Primal etc. Andre ved en lav kaloriekost, andre igen skruer op for proteinet.
Man kan ha mange holdninger til hvad der er bedst, for mig handler det nok mere om man kan holde kosten ud og om kosten er sund på andre måder og der er jeg ikke i tvivl om at både høj protein, lav fedt og lavkalorie kostplanerne er problematiske i længden.
Det mest deprimerende er dog at de fleste af os tager enten det hele på eller endnu mere efter et stykke tid :(  Om det altid skyldes tilbagevending til dårlige vaner tror jeg ikke, men for nogle er det givet vis, især hvis man har været på en nydelses fjendsk kur uden rigtig mad...
Kroppens fedtceller forsvinder heller ikke, de er bare for en stund uden fyld som en ballon uden luft, men de er der stadig klar til at puffe op :)
Spisemønstre og kvaliteten af vores mad spiller givet vis også en rolle.
Snacker du hele tiden så bliver man altså tyk på sigt og får forøvrigt også dårlige tænder, som en undersøgelse af kontorfolk viste i sidste uge. Når man sidder ved et skrivebord hele dagen er det ufatteligt nemt at at drikke den ene kop kaffe efter den anden, en håndfuld nødder, en marsbar, en håndfuld abrikoser , en banan, fortsæt selv listen. Uanset hvor sund eller usund din kost er så koster det på vægten og dine tænder er i et konstant syrebad. Læs mere om snack-ing her...
Jeps jeg skal igen genlæse mine indlæg  :)
Kosten evt manglende indhold af mikro og makrostoffer påvirker os også.
Hvis din krop konstant er på slankekur, afløst af mindre fornuftige perioder hvor du spiser dansk normalkost med industri læs skodmad, så er man i en stor risiko for simpelthen at mangle næringsstoffer. Kroppen går simpelthen i baglås og er ikke interesseret i at smide noget som helst før den er fyldt op og i balance.

Motion,
alle er enige om at det er fornuftigt at røre sig og at det er dybt problematisk med vores stillesiddende livsstil, men at tro at motion er en god slankekur er håbløst...
Mere motion gør de fleste enormt sultne, og det er svært at undgå at spise mere når kroppen skriger på energi.
F eks har jeg de sidste par dage forbrændt omkring 1000 extra kalorier pr. dag (intenst havearbejde og date med en fræser)
Den første dag var jeg overhovedet ikke forberedt og havde derfor lavet for lidt aftensmad. kl. 21 gik jeg rundt som en løve i et bur og kunne slet ikke falde ned og til ro. Min krop skreg på næring. Resultatet var at i steden for at spise RIGTIG mad, spiste jeg nød-kage....Den er ret klassisk; du begynder til spinning 2 -3 gange om ugen og på vej hjem forbi bageren kan du næsten ikke gå forbi uden at der ryger noget i munden.
At motion i de rigtige mængder er godt og at du får flere muskler og bliver strammet op er en anden sag.

Og ja tykkemor opgiver ikke, for ja det ville være dejligt at være slankemor, men der skal være styr på de andre ting. En tynd mor som er stresset, udbrændt og med dårlige vaner kan være meget værre end en tykmor som har sunde vaner og balance i livet :)
Så her midt i lockouten med al den stress og bekymringer, arbejdsløshed der venter lige om hjørnet, dårlig økonomi mv, så tager vi de små skridt ;)
Fylder op med rigtig mad, skruer ned for snacks, sover godt, slukker for tv og computer, får daglig motion og sol på næsen. Smider lidt kosttilskud så vi fyldt op i lagrene efter en hård hård vinter.
Får lavet næringsrig mad , søger nye inspirationer, ikke mindst er det en glæde at se Janes færdige bog, efter at jeg jo har fulgt den da den var i maven ;)
Det er så skønt at hendes fokus ikke er endnu en slankekursbog med de vises sten og løftede pegefingre.. Næh det er en bog for rigtige mennesker der også fejler engang i mellem og ligger på sofaen og spiser alt for meget chokolade, mennesker der gerne vil spise rigtig mad der gør dem glade og sunde :)

12 kommentarer:

Anonym sagde ...

En rigtig flot skrevet artikel. Tak for den! :) Det er rart at bekraeftet nogle af de ting jeg selv gaar rundt med i hovedet samt at se nye vinkler.. Ha´en fantasktisk dag!
Trine

Louise sagde ...

Hej Henriette velskrevet og i min optik meget troværdigt indlæg - tak for dagens bedste indspark på elsk dig selv kontoen.
Hilsen Louise

Fru Nielsen sagde ...

Tak for et særdeles godt opslag, yderst relevant og meget tankevækkende!
Alletiders blog du har, tak for det.

Venligst Karen

Henriette sagde ...

Kære alle
1000 tak rødmer helt og er også lidt rørt da det er skrevet med meget personligt hjerteblod.
Kh

Jane sagde ...

Åhr så rigtigt altså! Jeg kan godt lide den tanke, hvor man vender det lidt om og i stedet for at se overvægt og fedme som en sygdom, ser det som et symptom på helt forskelligartede ting som netop stress, inflammation eller noget helt tredje. For det forklarer jo også, hvorfor det er vidt forskellige ting, der skal til for at få overvægten til at gå væk.

Selv tager jeg på af stress fx. Men det er ikke det samme som at jeg taber mig af at minimere stress. Det er langt mere kompleks end som så.

Håber sådan bogen når frem i dag - selvom jeg egentlig burde være færdig med at håbe noget som helst... :-/

Henriette sagde ...

Kære Jane
lige præcis

Rikkeprikke sagde ...

Du er skøn Henriette :)

Hilsen endnu en tyk mor ;)

Unknown sagde ...

Hej Henriette,

Tak for et fantastisk og meget personligt indspark i sundheds debatten. Jeg har selv været overvægtigt siden folkeskole tiden og har de seneste år tabt mig og ved ikke hundrede procent hvorfor... det giver et billede af at det ikke er så enkelt. Min kæreste har også dyrket sindsygt meget sport altid og samtidig været overvægtig..det lyder heller ikke så enkelt ;)

Du har som sagt virkelig skrevet indlæg flot og personligt, men samtidig med fakta og jeg vil spørger om noget (du måske vil synes er lidt grænseoverskridende)...
Må jeg kopiere dit indlæg ind på min blog? selfølgelig skriver jeg at det er dit og ikke mit og linker til din blog osv. det vil blive behandlet med omhu og du kan til enhver tid skrive til mig at du ikke synes jeg behandler det orentligt og bede mig slette det.
min hjemmeside er www.stefaniesunivers.blogspot.dk

kig på det og vend tilbage :)

kram fra en buttet endnu ikke mor

Henriette sagde ...

Rikke :-)

Stefanie ( kan ikke finde ud om jeg kan skrive til dig på dig blog
Men jo det må du gerne - bare husk tydeligt link mv Skal da ha kigget på din blog en regnvejsdag

Kh

Unknown sagde ...

Hej Henriette, så har jeg lånt dit indlæg på min blog. håber det er godkendt. tusind tak og god mandag :)

stefanie

www.stefaniesunivers.blogspot.dk

Unknown sagde ...

I er for fede - altså som i fantastiske :-) Meget flot indlæg, Henriette. Du har en skøn og personlig stil.
Både du og Jane imponerer mig enormt. I er simpelthen så dygtige til at være nuancerede og ikke mindst åbne og tolerante. Det er befriende at læse jeres indlæg, fordi de netop ikke, som Bietz f.eks, præsenterer en rigid perfekt levevis, men en mere overbærende pragmatisk tilgang. Tak for jer:-)

bedste hilsner
Marykbh

Henriette sagde ...

Tak - rødmer helt.