7. juli 2011

Danskerne har kasseret smørret :(


I 1985 spiste hver dansker ca. 80 gram fedtstoffer om dagen, og ifølge DTU Fødevareinstituttet er det tal faldet til 34 gram dagligt i dag.
Men hvor smør og margarine har tabt markedsandele har andre - sundere - typer fedtstof taget over. F.eks. har salget af olivenolie haft en vækst på næsten 40 pct. Rapsolie er populærDen sydlandske olie er dog ikke den eneste, der oplever fremgang i disse sundhedstider. Også rapsolie har indtaget en del af danskernes hjerter og har nu 16 pct. af markedet mod godt 3 pct. for bare fem år siden.  Skriver Politiken idag
Hvorfor er det så trist med mine øjne ??
Fordi smør er langt sundere end billige planteolier. 
Smør smager også langt bedre -som Brd Price godt ved ;) 
Helt galt bliver det når rapsolie bliver solgt som ligeså godt som olivenolie. Olivenolie har en mange tusind-årig tradion -og er i Danmark næsten altid extra jomfru olie har ret høj kvalitet. Rapsolie er ofte billig varmpresset og den smager ret forfærdelig fisket især når den bliver varmet op. Der findes enkelte koldpresset olier som smager ok- men de må altså ikke varmes op !! Olivenolie er heller ikke super til meget varme grader- men dog ikke helt så følsom som rapsolien.
Forskellen ligger i omega 3 samt mættet og monoumættet fedt i de to olier.
Rapsolie;
mættet fedt      6,8 g
monoumættet   55,5g
polyumættet     33,3g
omega 3          11,1g
omega 6          22,1 g
Olivenolie
mættet            12,3 g
monoumættet   74,6 g
polyumættet       8.8 g
omega3             0,6 g
omega6             8,2 g
kilde http://www.foodcomp.dk
Det at olivenolie er sparsomt på omega 3 og 6 samt har et langt højere i mættet fedt gør- netop at den tåler varme langt bedre end rapsolien.
Polyumættet fedt er heller ikke noget man skal ha alt for meget af ....og det får man 4 gange så meget af i rapsolien.
Smør har stadig en god rolle i køkkenet, enten på dine grøntsager, sammen med olivenolien når du steger, så hæver du også den optimale temperatur
- eller  som ghee hvor du får et supergodt produkt til stegning.At det totale fedtforbrug er faldet er endnu mere trist....Besparelsen fra 80 gram til 34 gram fedt giver en nedsætning på 46 gram fedt = 414 kcal hvis de er erstattet af kulhydrater giver det et øget indtag af kulhydrater på 100 gram og det er fuldstændigt vanvittigt... ikke mindst da de helt sikkert ikke kommer fra grove grøntsager- men fra juice, sodavand og hvide kulhydrater. Selvfølgelig kan noget af det været øget protein eller en nedsættelse af det totale kalorieforbrug.... men jeg tvivler.
En nedsætning af fedt i kosten giver ikke sundere danskere på lang sigt ;) vi kan bare kigge over Atlanterhavet  hvor fedmen rigtig kom igang efter nedsættelse af fedt i kosten og øget kulhydrat.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Men er det ikke bare typisk ernæringseksperter, de "glemmer" helheden.
Bare der ikke er så meget mættet fedt i rapsolie, så er det den der skal fremhæves som den gode olie, så skidt med at den faktisk ikke er velegnet til opvarmning.

Inger

Henriette sagde ...

JO !!!
Selv Meyer har påpeget i Politiken at rapsolie faktisk ikke egner sig til stegning....
Jeg kan bare slet ikke forstå at man sammenligner de 2 olier. Prøv lige og læg mærke til hvor meget monoumættet fedt der er i Oliven i forhold til rapsolie.
Hæld dog raspolien på biler !!!!

Hvis man vil ha monoumættet fedt så er macadamia olie meget mere interessant! -og dyr...