6. juli 2011

Kartofler eller ej



Selvom jeg burde, ud fra et vægtmæssigt synspunkt, forsage kartoflen og al dens væsen, så gør jeg det ikke helt alligevel.
Dels så er kartoflen lækker (når den er god og ikke bare billig tilbehør)
og der er bare dage hvor kroppen skriger på kartofler(comfortfood), så er den billig og nem.Jeg forstår faktisk ikke helt hvorfor unge mennesker spiser så meget pasta og så lidt kartofler...for så lang tid tager det ikke at ordne kartofler.Jeg spise normalt kartofler 0-2 gange om ugen.Der er perioder hvor jeg spiser flere end andre. Især i det sene efterår kan jeg få vild meget lyst til kartoffelmos -og selvom blomkål er en fin erstatning er det bare ikke det samme. Gode ovnfritter (eller endnu bedre rigtige pomfritter) smager virkelig godt. Flødekartofler med ægte piskefløde på og nye kartofler med dild og smør er også dejlige.Lige nu hvor pengepungen er ret/meget tom er der sneget lidt mere kartofler ind og det er ok med mig for kartofler er ikke bare hvid stivelse som hvedemel og pasta.
Kartofler(nye) 4 stk 160 gram indeholder
122 kcal, 3 g protein, 25 g kulhydrat, 2 g fibre, og rigtig meget c vitamin
50 gram tør pasta ( som tilbehør- ofte spiser folk 100 gram pr gang)
185 kcal, 6 g protein, 38 g kulhydrat, 2 g fibre og ingen vitaminer af betydning

Så man sparer en del kcal og kulhydrat på kartoflen og får en rigtig god gang C vitamin- især hvis man spiser mere end 50 gram.
Jeg har ofte hørt diætister sige at jamen vi anbefaler jo kun 50 gram pasta,
men faktum er at når jeg kigger i opskrifter og er på besøg hos folk så er det altså mindst 100 gram tørret pasta der bliver serveret. Hvis jeg en gang i mellem spiser pasta så er det også 100 gram pr mand, så forskellen burde nok være endnu større.

Igår var så en kartoffel dag (Min nabo sælge vidunderlige kartofler Roseval super velsmagende og dejlig rosa kartoffel til 10 kr/kg)
Vi fik grillet rejer(marineret i citron, citronverbena, hvidløg og tamari)
grøn salat fra haven med en hel del avocado :)
citron dressing (majo og creme fraise samt masser af citronsaft og skal)
og så de lækkrest kartofler.
Rosa kartofler kogt 5 min- vendt i stødt korianderfrø, paprika og chili -stegt lysebrune i kokosolie/olivenolie
Skulle ha være i ovnen men glemte at tænde den :)





3 kommentarer:

Snullemor sagde ...

Nu er der ingen præcise tal på, men jeg synes disse to indlæg om kartofler er meget interessante:

http://www.madforlivet.com/bloggen/603-nye-kartofler.html

http://www.madforlivet.com/bloggen/185-kolde-kartofler-er-bedre-end-varme.html

Gad vide om nye kartofler og kolde kartofler, så i virkeligheden ikke er så tossede endda... selv ikke i LCHFsammenhænge... ?

Henriette sagde ...

Hej snullemor.
Ja jeg har efterfølgende også læst disse indlæg
og jeg fastholder at kartofler ikke er så dumme enda heller ikke i LCHF sammenhænge
Især hvis de er nye og man spiser dem i moderate mængder.
Jeg synes i hvertfald at det er lidt svært helt at undvære.
Tak for din kommentar- som minder mig om at det nogle gange er godt at vende tilbage til gl indlæg ;)

Snullemor sagde ...

Tusind tak for dit svar. Hvor er jeg glad for at du har opfattet det ligesom mig ; ) Jeg har ikke problemer med at undvære kartofler, men de små nye er altså noget helt særligt, specielt i salater her om sommeren! Jeg vil i hvert fald sige ja tak med god samvittighed hvis jeg er ude og liver budt på en skøn salat med kartofler ; )