23. oktober 2009

Spis fedt (mættet fedt) til dine grøntsager


er bedre end at spise fedtfattig mælkeprodukter, hvis man vil nedsætte risikoen for hjertekar sygdomme, viser en større svensk undersøgelse.















Abstract: Coronary heart disease is associated with diet. Nutritional recommendations are frequently provided, but few long term studies on the effect of food choices on heart disease are available. We followed coronary heart disease morbidity and mortality in a cohort of rural men (N = 1,752) participating in a prospective observational study. Dietary choices were assessed at baseline with a 15-item food questionnaire.
138 men were hospitalized or deceased owing to coronary heart disease during the 12 year follow-up. Daily intake of fruit and vegetables was associated with a lower risk of coronary heart disease when combined with a high dairy fat consumption (odds ratio 0.39, 95% CI 0.21-0.73), but not when combined with a low dairy fat consumption (odds ratio 1.70, 95% CI 0.97-2.98). Choosing wholemeal bread or eating fish at least twice a week showed no association with the outcome.

Eller på dansk;
Daglig indtag af frugt og grønt var forbundet med mindre risiko for hjertekarsygdomme
NÅR det var kombineret med et højt indtag af mælkefedt,
men IKKE når personen spiste frugt og grønt og fedtfattige mælkeprodukter.
Om man valgte fuldkornsprodukter og fisk 2 x ugenligt havde ingen indflydelse på resultatet.

Andre undersøgelser har vist at,
hvis man skal ha glæde af vitaminer i grøntsager
så er det vigtigt at grøntsagerne spises sammen med fedt.
F eks optager man ikke ret mange betacarotener, med mindre man spiser smør på sine kogte gulerødder eller bagte græskar/søde kartofler.

Put også gerne avokado i salaten så hæver du optagelsen af gavnlige vitaminer.



18. oktober 2009

Vegetarisk forsker; Atkins er bedst til vægttab

Denne her forelæsning er meget spændende og undeholdende- bestemt værd at bruge tid på. Forskeren er vegetar gennem 25 år og satte sig for at undersøge en række forskellige populære slankekure - og low carb vandt stort... så kan man jo spørge HVORFOR han stadig er vegetar ;)

14. oktober 2009

Lige lidt update

Min sukkerfri uge har rigtigt betalt sig

bryst;
-2 cm denne uge (i alt -6 cm på 6 uger)
talje ;
-2 cm - (har ellers stået stille i alle 6 uger)
mave;
status quo - (men har tabt 10 cm på 6 uger)
hofte;
-2 cm i denne uge - (i alt 2 cm har ellers stået stille)
lår;
-1 cm -(i alt 4 cm)

Jeg har stort set ikke dyrket motion
andet end en cykeltur hist og pist - samt alt for få turer med hunden.

I går var der en der sagde
du ser tyndere ud
- og da jeg kikkede i spejlet kunne jeg godt se at der vist er formindsket lidt dobbelthager

når der nu står 6 uger er det fordi jeg startede med at måle for 6 uger siden
- men har desværre ikke været standharftig mere end de sidste 2-3 uger.
Så bare en uges sukkerfri uge er nok til at give resultater- og det skal bemærkes at jeg normalt er en lavsukker person.

______

12. oktober 2009

Sukkerfri weekend- næsten...

Når så blev det mandag og min sukkerfri uge er ovestået.
Blev lige lidt arbejdsramt i weekenden og fik derfor ikke opdateret - sorry

Lørdag;
Morgemad; ymer og grøn te
Arbejde
formiddag; 2 kopper kaffe med mælk, 20 gram mørk choc

frokost; chilisuppe fra forleden, med rød peper og creme fraise

Eftermiddag; grøn te og 1 pære

aften; Kantarel suppe og mandelbrød
chokoladekage fra Birgitta og 2 glas rød vin
Obs jeg brugte pecannødder i stedenfor cachews- og næste gang bruger jeg ikke salt da vores smør er rigeligt salt

Søndag
Morgemad; ymer og grøn te
Arbejde
formiddag; 2 kopper kaffe med mælk, 20 gram mørk choc og så lige en lille bolle med smør og ost = sulten kom igen og blodsukkeret røg op og ned...

frokost; Kantarelsuppe med mandelbrød, 1 banan

Aften ; æg pølser og bacon fra bruncplatte fra farre( rigtig lækkert), courgetter og rød peber
rød vin og chokoladekage

Lidt for mange nødder, rødvin og lidt for lidt grønt og kød/fisk i weekenden.

Mandelbrød
100 gram mandler kværnes til fint mel
blandes med 2 store æg,
1 spsk fed yoghurt eller creme fraise,
et nip salt
og 1 tsk bagepulver

hældes i lille form smurt med rigeligt smør
- bages ved 200 grader ca 20 min.
Smager bedst synes jeg koldt med smør på.

Og ja så er jeg helt sikker på at jeg fortsætter med min overvejene grynfri/sukkerfri livstil
har det bare markant bedre uden
-MEN jeg vil stadig fortsætte med at være social og ind imellem spise pasta, kage eller lign når jeg er på besøg eller har rigtig meget lyst.

80 % reglen er godt at ha i baghovedet.

9. oktober 2009

DAG 5

Lige lidt kort

Besluttede her til aften at jeg ville gå et niv ned og være mere moderat her i wekenden
= lidt kartofler og lidt vingummi/lakrids med maltitol.

Morgen; grøn te og 1 skv spelt knækbrød med ost

formiddag; kaffe med mælk, macadamianødder og 20 gram choc

frokost; 2 porcherede æg, lidt bacon, tomat og rød peber, 1 lille klase blå druer.

eftermiddag; grøn te , 1 pærer og lidt lækker øko spegepølse jeg lige skulle smage....

aften; ribeye steak, rigtig bearnnaise sovs, salt med tomat og oliven og en håndfuld ovnfritter
- 1 glas rødvin og lidt af de der vingummi/lakrids.

Savnede nok mere konsistens end smag af både ovnfritter og vingummi- ellers er jeg fuld af energi, ikke rigtig sulten og savner faktisk ikke de store kulhydrat orgier- elsker at mit blodsukker er stabilt.

8. oktober 2009

Dag 4 og jeg er ikke sulten

Det er underligt for jeg har faktisk læst om at der er nogle mennesker der oplever at de får mindre sult når de spiser low carb- men jeg har aldrig prøvet det før.

I morges vågnede jeg klokken 6.15- lavede en kop te
og morgenmad til min datter- men jeg var ikke sulten...
Havde da ikke spist siden klokken 19, havde drukket et glas mælk klokken 21.30

Klokken 9 tog jeg et bad og fodrede dyr og tænkte nu var jeg vist ved at være sulten,
så klokken 9.30 slog jeg formiddags snack og morgenmad sammen;

kop kaffe med mælk, 1 skv spelt knækbrød med flødeost og rød peber, lidt macadamia nødder og 20 gram mørk choc

frokost; chilisuppe med resten af kødsauce fra dagen før, tilsat lidt bønner, chili og boullion.
En klat creme fraise, lidt oliven og agurk på toppen namme nam - god frokost.

Eftermiddag; grøn te og lidt chokolade 20 gram - var ikke sulten og havde lidt travlt.... så jeg glemte at jeg havde spist chokolade.

Aften; kalkunbryst stegt med pærer, valnødder og rosmarin. Spidskål kogt i lidt fløde til.



7. oktober 2009

DAG 3



Vågnede op og følte mig OK
også selvom det regnede og var koldt og jeg mest havde lyst til at blive i sengen
Ingen hovepine og var faktisk først sulten ved 9 tiden..selvom vækkeuret ringede klokken 6.15.

Tog mine mål - jeg vejer ikke, men bruger mål i stedenfor og selvom jeg kun har været sukkerfri i 2 dage
- og onsdag- søndag i sidste uge var stressdage med sukker, brød alt for meget arbejde og ingen motion...
så har jeg tabt 8 cm på det tykkeste sted af maven- wow !
På resten af kroppen var det enten status quo eller 1- 2 cm tab på en uge.

Så jeg følte mig endnu mere motiveret til at fortsætte.

Morgenmad; ymer og grøn te

formidag 2 kopper kaffe ( skal skære ned!) med sødmælk, lidt macadamianødder og 20 gram mørk choc

frokost; hytteostpandekager( low carbversion), salat med rød peber, agurk og rødløg

eftermiddag; grøn te og 1 æble.

aftensmad; Denne her lækre ret fra Birgitta , kødsauce med grønne bønner, lidt ost på toppen.

Har faktisk ikke savnet sukker og gryn idag :)men har nu besluttet at jeg vil lave Birgitta´s low carb chokolade kage i weekenden selvom den indeholder lidt muscovadosukker.
Lidt rart skal der være at se frem til.



6. oktober 2009

Dag 2


NU med hovedpine....

Men det har jeg prøvet før, det er faktisk helt almindeligt at man på dag 2-4 kan få hovedpine.
Det er lidt ligesom når man holder op med koffein= hovedpine.

Det gode er at jeg ved at det går over så jeg fortsætter- for jeg ved at typisk varer det 12 timer- så letter det og kroppen har vænnet sig til det.

Det handler selvfølgelig også om at jeg ved at skærer alt sukker ud, næsten alt gryn- og holde et moderat frugtniv så går jeg fra 200- 300 gram rent kulhydrater til under 50-100 gram
Jeg har ikke testet min dag i dag - men igår fik jeg omkring 80 gram kulhydrater så det er ikke så underligt....
Mark har skrevet en del om kulhydrater og om mængden man bør indtage...

300 gram eller mere pr dag ;
FARE !'
Nemt at få med en almindelig vestlig kost, med gryn, brød og sodavand.
Stor risko for fedtlagring, inflammationer, diabetessamt forskellige velfærdsygdomme

150-300 gram pr dag
Vægtøgning
Fortsat høj insulin stimulation - forhindrer effektiv fedtforbrændning
og fører til masser af kroniske sygdomme / skavanker.
Dette er det niv. som myndighederne anbefaler !!!
- og det fører gennemsnitlig til ca 1 kg fedt øgning pr år !

100-150 gram
"Primal blueprint" vedligeholdes område- palæoområde
Hvis man er normalvægtig og har et fint aktivitets niv.
er det det som MS anbefaler.

50-100 gram
Primal vægttab
Når man minimerer insulin produktionen stiger ens fedtforbrændning
Når man spiser NOK protein, grøntsager og fede ting som kød æg, fisk nødder mm
- kan man tabe op til 500-1000 gram fedt pr uge.

0-50 gram
- ketosis og accelereret fedt forbrændning.
Acceptabel for en enkelt dag eller 2
måske gavnlig for nogle diabetikere
- men ikke nødvendigvis anbefalet for andre


Mad idag ( morgenarbejdsdag)

Morgen: grøn te, omelet med resterne af romanesco kål, ost og gulerodsmos.

formiddag; 2 kopper kaffe på arbejde , lidt pecannødder og 20 gram mørk chokolade

Frokost; tunsalat, lidt knækbrød, gulerod og agurk

eftermiddag; 1 glas mælk - hovedpinen begyndte.....
Kop urtete og 1 pærer

aften; Blomkål gratineret med ost, gode økopølser og ærter.

Blev lidt desperat her til aften- og lavede en kop kakao med sukrin så sødemiddel.

Tror bare jeg skal tidligt i seng idag- men heldigvis lettede hovedpinen efter 1 liter vand og lidt aftensmad.






5. oktober 2009

Dag 1

Dag 1 er overstået! -næsten


Jeg er dødtræt og synes allerede at mine tanker har kredset om det sukker, jeg fik alt rigeligt af i weekenden, og så spiser jeg mindre sukker end de fleste jeg kender.

Morgenmad;
Grøn te og ymer (var ikke særlig sulten)

Formiddag;
mere lækker sulten- så det blev til lidt ( 20 gram)mørk 80 % chokolade og valnødder til en kop kaffe.

Frokost: omelet med stærk pølse,tomater og forårsløg, lidt urtete med lakridsrod (smager sødt ;)

Eftermiddag; lidt hindbær plukket direkte fra busken.

Krisen kom klokken 17.30 i Superbest - alt det kage, brød, sukker slik....
Købte en pose mandler og spiste en håndfuld.

Aftensmad;
kalveinderlår med krydderurter, hvidløg, smør
gulerods/knoldsellerimos med parmasan og romanesco kål og 1 lille glas rosevin
(er vel egentlig sukker- men jeg har arbejdet hele sidste uge om aftenen, så mandag er oftest lille weekend aften = lidt vin)

Så alt i alt er det gået ok... men jeg ved der kommer en dag nr 2 og værst af alt dag 3...






4. oktober 2009

Sugarfree challenge - sukkerfri uge


I næste uge deltager jeg i sugarfree challenge der nu har over 130 blogs/deltagere
Jeg har overvejet om bloggen i den anledning skulle være på engelsk, men vi holder den på dansk - der er jo masser af blogs på engelsk.

Man kan deltage på flere niv

Beginner level/begynder: Fjern al raffineret sukker inklusiv majssirup og hvidt sukker. Fjern al hvidt mel, inklusiv pasta. Brug i stedenfor uraffineret sukker som honning, rapadura , kokossukker, ahornsirup, muscovadosukker.

Moderate Level: Fjern uraffineret sukker også. Brug kun frugt til at søde med. Fjern evt også andre stivelsesholdige fødevarer som kartofler, rodfrugter og grove gryn.

Advanced Level: Fjern alt der minder om sukker- det vil også sige de fleste grynprodukter, rodfrugter og frugt. Behold evt hirse, quinoa og boghvede.

Det handler om at skabe bevidsthed om, de enorme mængder sukker vi alle sammen fylder os med, enten i form af rigtig sukker, men også i form at stivelseholdige kulhydrater som får kroppen til at længes efter søde fødevarer. I den forbindelse synes jeg det er vigtigt at holde sig fra kunstige sødemiddler, da de dels ikke fjerne kroppens længsel efter søde "stoffer" - dels ikke er uproblematiske læs f eks her og her Man kan overveje at bruge xylitol og sukrin ... mn egentlig synes jeg de er nødløsninger der ikke høre til på det anvancerede niv.

Jeg tror at jeg holder mig til et sted mellem moderate og advanceret niv.

Mit mål er holde mig fra sukker (ud over det der er i 80 % chokolade ;)- 20 gram er målet pr dag ... jeg er ikke perfekt) gryn, mel, brød , begrænse frugten til max 1 stk pr dag. Når det bliver weekend kan det dog godt være at jeg vil være mere på niv moderate.... det kommer an på hvordan min uge ser ud. Jeg regner med at blogge hver dag- om mine fiaskoer og succeser ;)

Så idag er der købt ind; æg,kød, ost, nødder, grøntsager, smør og creme fraise- så er det da en start.