23. oktober 2009

Spis fedt (mættet fedt) til dine grøntsager


er bedre end at spise fedtfattig mælkeprodukter, hvis man vil nedsætte risikoen for hjertekar sygdomme, viser en større svensk undersøgelse.















Abstract: Coronary heart disease is associated with diet. Nutritional recommendations are frequently provided, but few long term studies on the effect of food choices on heart disease are available. We followed coronary heart disease morbidity and mortality in a cohort of rural men (N = 1,752) participating in a prospective observational study. Dietary choices were assessed at baseline with a 15-item food questionnaire.
138 men were hospitalized or deceased owing to coronary heart disease during the 12 year follow-up. Daily intake of fruit and vegetables was associated with a lower risk of coronary heart disease when combined with a high dairy fat consumption (odds ratio 0.39, 95% CI 0.21-0.73), but not when combined with a low dairy fat consumption (odds ratio 1.70, 95% CI 0.97-2.98). Choosing wholemeal bread or eating fish at least twice a week showed no association with the outcome.

Eller på dansk;
Daglig indtag af frugt og grønt var forbundet med mindre risiko for hjertekarsygdomme
NÅR det var kombineret med et højt indtag af mælkefedt,
men IKKE når personen spiste frugt og grønt og fedtfattige mælkeprodukter.
Om man valgte fuldkornsprodukter og fisk 2 x ugenligt havde ingen indflydelse på resultatet.

Andre undersøgelser har vist at,
hvis man skal ha glæde af vitaminer i grøntsager
så er det vigtigt at grøntsagerne spises sammen med fedt.
F eks optager man ikke ret mange betacarotener, med mindre man spiser smør på sine kogte gulerødder eller bagte græskar/søde kartofler.

Put også gerne avokado i salaten så hæver du optagelsen af gavnlige vitaminer.



Ingen kommentarer: