Jeg arbejder på en skærmet enhed med demente
og jeg tror at jeg ville dø hvis jeg skulle spise den gennemsnitskost mine ældre damer får.
En typisk dag for Anna ( tænkt eksempelt) på 88 og dement.
2 glas (150 ml) æble juice ,
1 kop kaffe med 2 sukkerknalder)
2 skiver franskbrød med kærgården og dårligt billigt jordbærsyltetøj fra en blå spand.
En håndfuld piller mod depression, demens, for højt blodtryk/vandrivende, kolesterol, og så lidt af de daglige pinex.... en vitamin pille bliver det vist også til...
frokost ;
2 glas billig rød saft
1-2 halve ugbrød med blå becel
billigt dårligt pålæg som rullepølse, middagsrester
1/2 franskbrød med ost og kærgården.
en ny håndfuld piller, pinex igen, lidt kalium fordi man får så mange vanddrivende piller, lidt magnesia (til at få maven igang)
eftermiddag ;
1 glas rød saft
samt 1 kop kaffe med 2 sukkerknalder
lidt småkager eller kage bagt med margarine
Aftensmad;
Kartoffler fra en plastpose,
lidt udkogt blomkål
brun sovs fra pulver med lidt margarine i,
Nakke ( sprængt og kogt ( 80 % af deres kød er svinekød)
efteret ; Svedskegrød med letmælk på.
kunne også være pulver dessert med letmælk
eller grøntsagssuppe lavet af frosne grøntsager, letmælk og jævning...
1-2 glas rød saft ;
endnu en håndfuld piller.
Aftenkaffe; rød saft
og 1 kop kaffe med 2 sukkerknalder
1/2 ostemad evt lidt chokolade ( dårlig billig kvalitet) fra skabet
natpiller ( Typisk flere pinex, berolignende eller mod depression.)
Og jeg bliver så trist over mangel på næringsstoffer, god fedt, protein- og ikke mindst livsglæde.
Den extremt høje mængde flydende sukker;
5-6 glas saft og 1-2 glas juice pr dag= næsten en liter sukkersødet vædske....
det giver mere end 100 gram sukker
- nok i virekligheden endnu mere for jeg har ikke engang talt syltetøj,sukkerknalder og dessert med.
Man anbefaler omkring 45 gram til en ældre dame !
Det vil sige halvdelen af hendes kalorier er sukkerbaseret.
For ikke at tale om stivelse i form af franskbrød, kartofler, jævning og sukkerknalder gør ikke kosten bedre. Kulhydratniv er HØJT- alt for højt ikke mindst når man er småspisende..
Margarinen og becel vil jeg slet ikke tale om - det er bare trist og ulækkert.
NU tænker du - kan du ikke bare give vand i stedenfor ??
TJO
Dels kæmper man mod stedets tradition- man har dopet de ældre og vænnet dem til massere af saft.
Dels ELSKER demente sukker.
Men jeg er ikke i tvivl om at man godt kunne vænne dem fra en del af sukkeret....
HVIS de fik ordentlig fedt,nok protein og godt med frugt og frisk grønt.
Så var der også plads til sanselige desserter med ægte piskefløde. chokolade mv.
For når jeg bliver 88 vil jeg spise gode ting der gør mig glad og tilfreds som chokolade og rødvin... ikke pulvermad, billig saft og blå becel.
6 kommentarer:
Du skriver det jeg ofte tenker når jeg er på jobbet ... Jeg jobber på sykehus, kirurgavdelning.. Vi har også mange kreftpasienter .. Det er så trist å behøve å servere den fettfattige kullhydratrike kosten de får.. Halvfabrikat og pulversaus.. Idag var det pulvermos med wienerpølse.. så trist:(
Ja - jeg HAR set sygehusmaden :(
- min far var indlagt i 6 måneder og da han slap ud havde han tabt 60 kg ( ja overvægtig var han.......men aligevel)
Han kunne bare ikke mere med hvid mad der smagte af ingen ting.....
kylling, svin og kalkun..., sukker, franskbrød-kartofler, kunstig saftevand mm
Da jeg fik ham hjem ønskede han sig mørkegrønne grøntsager som broccoli, grønne bønner mv... og masser af rødt oksekød...
og så fik han det godt :D både fysisk og mentalt...
Så prøver jeg igen
men alligevel lever de bedre end rigtigt mange både studerende og kontanthjælps modtagere... men er 100% enig i det ikke er godt nok... men det kommer jo så til at vi/du skal betale mere skat, og så er det pludseligt ikke så vigtigt alligevel
De betaler faktisk over 3000 kr pr måned for den her kost - så den holder ikke at det er skattepenger der skal til.
Men derimod viden om kost blandt køkkenpersonalet- har lige set deres nye retningsliner for dibaets kost- jeg har bare lyst til at løbe væk skrigende
Hej,
Jeg er journalist og arbejder med et projekt om den mad vi giver syge og ældre. Ring meget gerne på 30135198.
/Jacob
Send en kommentar