17. november 2009

Nærende mad til børn der vokser - og os andre.

Fra www.nourishingourchildren.org/


Når man kikker på divs brochurer der bliver udleveret fra myndighederne er det ikke så underligt at vores børn bliver syge og nærmest fejlernæret. Fokuset er helt forkert!
Det handler ikke om at give ungerne brændstof de kan vokse og leve af- men at man skal følge den gammeldags madpyramide - der er mest til gavn for landbruget, industrien og ikke mindst medicinalvirksomhederne.


Man kan tale om hellig mad
- mad der er så nærende at man i primitive samfund har brugt rigtig meget energi på at finde/høste /jage efter det 
- mad som man har givet først og fremmest til børn, gravide og syge.Smør- smør smager godt, hjælper børn til at optage vigtige vitaminer fra grøntsager, giver dem energi, bygger kroppen op. 
Øko smør naturligvis - læs her uddybende  


Æg Særligt æggblommen er vigtig.
Æg indeholder noget af det nemmeste protein at optage næst efter modermælk. Æg er billigt, nemt at spise og så indeholder cholin (et essentielt næringstof for hjerneudvikling), Lutein (udvikling af øjne), vitamin A og D, jern, selen, lidt omega 3. 
Men bemærk at æg kun indeholder alle de sunde ting hvis hønsene går frit (ude i naturen) og spiser græs og insekter.


Indmad overset og misforstået fødevare som vi spiser alt for lidt af (især undertegnet ;)
Indmad indeholder enorme mængder næringstoffer i forhold til kød.
Mineraler som fosfor, jern,kobber, magnesium og jod.
Vitaminer som B kompleks- især B12, A, D, K 
- de sidste fedtopløselige vitaminer kun fra dyr på græs.  
Indmad indeholder også fedtsyrerne AA, EPA og DHA 
og interesant nok så indeholder lever store mængder vitamin C. 
Traditionelt var frisk indmad fra nyslagtet dyr forbeholdt især gravide og småbørn - idag bliver der vrænget på næse af det og vi bliver fortalt at lever er farligt fordi der er for meget A vitamin i.
Læs her hvorfor det stadig er godt at spise lever (hvis man altså har lært det) Vælg altid kun økologisk indmad, tungemetaller mv ender især i leveren.


RÅ fuldfed mælk  Mælk er omdiskuteret - men hvis man kan tåle mælk
(og mange kan langt bedre tåle rå mælk en vores sædvanlige past. mælk som er stendød, så er der ingen tvivl om at den ubehandlede mælk er super vigtig for småbørn. 
Det er svært at få rå mælk i Danmark så mit bedste bud er at købe økologisk sødmælk, fløde mv fra især jerseykøer.
Læs mere om valg af mælk


Fisk og skaldyr Den mest næringsrige animalske føde er uden tvivl fisk og skaldyr. Udover protein indeholder havmad også omega 3 (DHA og EPA), jod, selen og zink. Kød fra landdyr er også sunde og livsnødvendige - men de skal være på økologiske og græssende.


Grøntsager - masser af vitaminer, mineraler og naturligvis økologiske 


Fuldkornsprodukter For en hardcore LCHF/palæo følger vil det være unødvendigt  men for mindre børn er det ofte nemmest at spise mindre mængder gryn 
- ikke minds tud fra et socialt synspunkt. 
MEN ikke hvidt mel i endeløse mængder eller som den første faste føde i form af risgrød mv som ellers anbefales af myndighederne. 
For at kunne nedbryde stivelse kræver det en god produktion af enzymet amylase - en produktion som først begynder efter 6 måneders alderen og oftes først er på voksen niv efter 12 måneder. 
Derfor er det også hovedløst at fylde 4-5 måneder gamle babyer med et produkt der er næringsløst fyld og giver ondt i maven. 
Når man vælger fuldkorn til børn (og andre der spiser gryn) bør de sættes i blød inden brug eller bruges i surdejsbrød for at nedbryde futinsyre som hindrer optagelse af mineraler. Vælg evt især glutenfri alternative grynsorter som quinoa, ris, ammaranth, hirse, boghvede - de indeholder langt flere mineraler, proteiner mv og er langt mindre allergene end alm hvede.


Frugt - flere mener at frugt som næringsmiddel er et overvurderet fødemiddel. 
Der ingen tvivl om at lokal dyket, økologisk frugt giver vitaminer og velsmag
- men alt for meget frugt- især frugtjuice giver alt for meget fruktose. 
Læs her hvorfor det er et problem. For meget frugtjuice giver dårlig trivsel hos småbørn.


Men kosten, ikke mindst til de helt små børn er i DK er baseret på industrigrød, dårlige vegetabilske fedtstoffer, frugtjuice, hvidt brød eller pasta og så ikke mindst sukker sukker og sukker.....
Her er mere om traditionel kost 


2 kommentarer:

Inger sagde ...

Interessant blog.
Jeg synes også at det er nemmere at gå i retning af traditionel kost i første omgang, så kan man jo se hvad det udvikler sig til.
Prøv lige at se det her angående havregryn,
http://www.hvaderdetduspiser.dk/havregryn-er-sunde/
ind imellem er det svært at vide hvad man skal tro på synes jeg.

Henriette sagde ...

Ja jeg har det på samme måde...
Men at starte med den traditionelle kost er en god start -så kan man jo altid vurdere om man har lyst til at blive grynfri eller køre stenalderkost
- eller bare finde den balance der lige passer en selv.
Tak for link :)