31. maj 2012

Lidt mere om de hemmelige vitaminer

Kostbloggeren påpeger ganske fornuftigt at det er sært at man i Sverige får besked om at der er både A og D vitamin i smør - ganske meget til og med ;)
og så mangler der endda oplysningen om at der også er pænt meget af K2 i smør fra køer på græs...
Men det mest sære er faktisk at der heller ikke står noget som helst om vitaminer på flødekartonen og når myndighederne siger at vi får får D vitamin fra mælkeprodukter, så glemmer de fuldstændigt at sige at der stort set intet er i de fedtforskrækkket hvide kalkblandinger vi kalder skummet og minimælk.....
100 gram smør; gns 723 ug retinol( som er det ægte A vitamin!!!) 0,76 ug D
100 gr piskefløde 319 ug Retinol og 0,37 ug D
100 gr sødmælk 29,2 ug Retinol og =0,10 ug D
100 gr minimælk 4,21 ug Retinol og 0,076 ug D
100 gr skummet 2,55 ug Retinol og 0,075 ug D
100 gram ost 45 +  219 ug Retinol og 0,257 ug D
100 gram ost 20+ 93,5 ug Retinol 0,138 ug D
 alle data fra fødevarebasen
Så når man anbefaler at man skal spise fedtfattige mælkeprodukter, nedsætter man også markant den mængde fedtopløselige vitaminer man får!
Hvorfor er det så interessant ?
Det er det fordi al forskning viser at vi har både brug for A( Retinol) og D sammen - samt K2 som stadigvæk er ret overset.
I de kostundesøgelser Weston A Price lavede før 2 verdenskrig, var mønsteret klart; Sunde og velnærende menneskere med meget forskellig madmæssig baggrund fik 10 x flere fedtopløselige vitaminer end i dag. Disse vitaminer arbejder der sammen og beskytter mod forgifting. 
Jeg kan godt være bekymret over at visse befolkningsgrupper tager enorme tilskud af D vitamin. Men hvis du ikke samtidig spiser nok A vitamin så risikerer du en forgiftning. Hvilket den nye undersøgelse om D vitamin nok mangler at forholde sig til...
Hvis man vil nørde så har Chris Mastejohn skrevet flere interessante artikler:
A vitamin i form af Retinol, er især vegetarer( særligt veganer) og fedtforskrækkede  moderne mennesker i risiko for at mangle. 
Men man skal også være obs på at det ikke er alle befolkningsgrupper som omdanner karotener fra vegetabilske kilder godt nok;
  • Babyer og småbørn gør ikke
  • Diabetikere
  • Folk med stofskifteproblemer
  • Leverproblemer
  • Dårlig tarmflora
  • Højt indtag af nitrit og nitrat
  • Højt indtag af pesticider
  • og interessant folk der spiser mange karotener...( orange og gule vegetabilske kilder ( gulerødder, abrikoser, græskar mv)
  • En undersøgelse af engelske kvinder viste også at næsten halvdelen af dem de slet ikke kunne omdanne karotener til retinol... Jeg tror næppe at de danske kvinder er meget anderledes.
Hvad lægger pres på din A vitamin status ?
  • Højt niv af protein i kosten... ( en anden årsag til at det er dumt at spise fedtfattigt og proteinrigt)
  • Koldt vejr
  • feber og sygdomme
  • Når man udsættes for giftstoffer (også sådan alm ting som røg , kosmetik, maling mv)
  • Fysisk hård arbejde 
  • Stress
Hvad skal forholdet i mellem A og D så være?
Det diskuteres meget ...
I dk anbefales  800 ug A(4000 IU) til voksne kvinder og 5 - 7,5 ug D3
Hvor imod Weston A Price org anbefaler mere A vitamin
nemlig et forhold der hedder 1x D: 10-13x A
Hvis man så forudsætter at vi har brug for mere D om vinteren; 20 ug,
ville det betyde et niv på 2000 ug/(10000 IU) A vitamin, som er langt over hvad man i DK mener er anbefalesværdig ....
MEN faktum er at A vitamin forgiftning er langt mere kompliceret end man får det til at lyde i medierne. Læs mere her
Mkittekatbloggen har også et godt indlæg ikke mindst om vitaminer og kost hvor hun også skriver om forgiftning of A vitamin...
Oveni det skal man også tænke på det ret ukendte K2
K2 som man kan læse mere om her findes blandt andet i gåselever, ost, æggeblommer, smør fra køer på græs, kyllingelever, natto .
  • Det har en betydnig for vores ansigtsform
  • For at sørge for at putte kalk og fosfor ind i vores knogler og tænder
  • Hindrer huller i tænderne, 
  • Indlæring
  • Beskytter mod hjertekar sygdomme og 
  • Hjælpe med til forplantning.
Hvad gør man så ?
  • Man spiser rigtig ægte mad ! 
  • også fedtholdig mad som smør, fløde og ost.
  • Man spiser æggeblommer, ost, lever og torskelevertran.
  • Bemærk at der er rigtig mange af de forbudte fødevarer som indeholder  både A, D og K2  ;)
  • Man spiser smør eller olivenolie på sine gulerødder :)
  • HVIS man tager D tilskud tager man ikke enorme mængder 
  •  jeg vil stadigvæk tage D tilskud især efter jul eller hvis sommeren bliver dårlig.
  • - men man er obs på at man får A vitaminer fra kosten samtidig
  • Man sørger for at få sol om sommeren så ens lagre er fyldt godt op først på vinteren.











Hungry gap og hormonel husmor ;)

Det må vist siges at være overskiften på den seneste uges tid.
Ja Pinsen var vidunderlig, masser af solskin, havearbejde, sociale arrangementer og rosevin... men jeg blev efterladt totals smadret og ugidelig.
Jeg kan ikke helt finde ud af om det skyldes stress over at jeg nu i 10 måneder har været arbejdsløs og den seneste månedstid har jeg nærmest ignoreret at jeg var arbejdsløs - flygtet fra virkeligheden, lavet overspingshandlinger etc ... men tornerosesøvnen er slut , jeg må og skal forholde mig til virkeligheden og komme ud af husmoderrollen.
Husmoderen har også været enormt pms - det virker som om mine hormoner er totalt i ubalance. Jeg ved godt at jeg er næsten 40 og at det er alm at ens hormoner laver rod i systemet - det har betydet at jeg har læst en del om progesteron mangel og østrogen dominans og nok bliver nødt til at forholde mig til det - mere om det følger ;)

Hungry Gap - tjah det er perioden fra slut april til begyndelsen af juni alt efter geografi. Før i tiden var vintergrøntsagerne ved at slippe op/kedelige og de nye grøntsager ikke helt parate. Men jeg synes ærlig talt også at når jeg kigger på udvalget i butikkerne at så har det båret præg af det. Frugten er især kedelig ( æbler og pærer er ikke i sæson så det er kedelige frugt fra den anden side af jorden også øko er ret kedeligt) Bananer er jeg træt af.....det samme gælder kiwi mm.Rabarber som er i sæson tåler jeg ikke. De danske jordbær sindsygt dyre pga kulden. Melon og stenfrugt er  bare ikke helt i top i kvalitet endnu.
I haven har vi høstet flot spinat, radiser, lidt nye løg, en del asparges og flotte romaine -salat hoveder og når man smager så friske grøntsager er udvalget i divs butikker bare røvsygt, dårlig kvalitet eller bare alt for dyrt :(
Jeg håber godt nok at Årstidernes kasse på lørdag er god for jeg gik hjem fra den lokale butik med en ny agurk, en pose let kedelig danske kartofler og en bakke dyre tomater og det rækker jo ikke langt :) Jeg troede egentligt at det er fordi jeg bor i provinsen at udvalget var så trist pt-men på slyngebarn.dk var der også andre der pev over kvalitet og udvalg af frugt og grønt... så lad juni komme med dens overflod af frugt og grønt :)

23. maj 2012

Forbrugeroplysning

I denne uge kan man købe den Løgismose kylling jeg talte om i forrige uge.
De har den i netto til 89 kr.
Jeg har købt en og delt den i 2 store kyllinge bryster, kødet fra skrog og ben er lavet til fars og skroget smidt i fryseren til suppe.
På den måde fik min datter 5-6 gange aftensmad + lidt frokost samt suppe til en hel del tomatsuppe for 89 kr kvalitetskylling.
At jeg stadigvæk synes at det er skræmmende trist at Søndagsavisen havde lavet en kyllinge test UDEN at nævne dyreevlfærd en eneste gang :( Hvis ikke jeg havde været for træt og travlt optaget ville jeg ha bombvarderet deres lorte redaktion med mails...


Marks daily apple har idag den her fine forbruger oplysning - når man siger man ikke spiser gryn så ;



Oh, is that a low-carb thing?”
Response: “Kinda, but it’s more than that. In order to survive and spread their genes, a grain uses anti-nutrients to dissuade animals from eating them. Some animals have adapted quite well, but humans haven’t, so I choose not to eat them.”


While grains represent an easy, cheap source of carbohydrates (that most sedentary people simply don’t need), they also contain “anti-nutrients,” proteins and lectins and other nutritional factors that impair digestion, perforate the intestinal lining, increase inflammation, and can even exacerbate or (possibly) induce auto-immune diseases. Since the purpose of life is to reproduce and that grain has to make it into the ground to germinate and turn into a plant, grains don’t want to be eaten, and they use the anti-nutrients to dissuade consumption in lieu of the running, climbing, flying, crawling, biting, and stinging that animals use to survive.
“I could never give up bread. And aren’t grains the staff of life?”
For the past several thousand years of human history, bread has been a staple food. The ancient Egyptians baked it. The Greeks and Romans made it. You probably grew up with it. It was – and is – cheap and filling. Today, because billions simply need calories from wherever they can get them, grains are the ticket, the “staff of life.” But it’s not like we’ll wither away into nothingness, all because we failed to heed the biological dietary necessity to eat grains ordained by some higher power. Grains aren’t the staff of life in an inherent sense, but rather because they’re cheap, reliable, and easy to work with. They provide calories and a modicum of nutrients to people who absolutely require those calories, regardless of any nutritional downsides. Having joint pain and bloating because you ate some whole wheat, while unpleasant, is better than dying of starvation because you refused it.
Response: “An unfortunately large number of people are forced to subsist on grains as a staple, because they’re cheap and plentiful and calories are scarce, but that doesn’t mean it’s the best way to eat. Grains aren’t necessary if you have access to plenty of fresh animals and plants.”
“Where do you get your fiber?”
As if only cereal grains contain non-starch polysaccharides. As if all the world’s inulin, pectin, chitin, beta-glucans, and oligosaccharides are found solely in wheat, barley, rye, rice, oat, and corn. As if some of the richest sources of soluble fiber – you know, prebiotics, or the kind that our gut bacteria can ferment and convert into metabolically-active short chain fatty acids – aren’t fruits, roots, nuts, and green vegetables. And, as if the richest sources of insoluble fiber – the metabolically-inert stuff that pretty much nothing can digest and which serves only as a bulking agent for improving the robustness of our bowel movements – aren’t whole grains.
Response: “I get my fiber from fruits and vegetables. Best of all, our gut bacteria can actually digest the fiber from fruits and vegetables, thereby producing short chain fatty acids that improve our metabolic health. Grain fiber is just a bulking agent that fills your toilet bowl.”
“What about the USDA food pyramid?”
What about it? Take a look around you. The obesity rate is the highest it’s ever been, and almost everyone who’s not obese is “just” overweight. Diabetes is on the rise. People live out the end of their lives relying on a complicated cocktail of pharmaceuticals and medical apparati just to eke out a few more years. All this, despite the majestic, all-powerful USDA dietary recommendations informing everything we put into our collective mouths. How’s that USDA food pyramid working out for us so far, I’d like to ask. I’m not necessarily assigning a causative role to the pyramid (though it certainly plays a role, in my view) in the obesity epidemic. I’m just saying that it has done absolutely nothing to staunch the rise of diet-related illness. I’m saying it doesn’t have a real impressive track record.
Response: “Since the USDA food pyramid was released in 1992, the obesity rate has increased unabated. What about it?”
“That must be terribly inconvenient. What do you eat for breakfast? What about sandwiches? What about dining out?”
Well, you see, all you gotta do for a bread-free sandwich is spread a little mayo on your right hand, some mustard on the left, and pile on the avocado, the deli slices, and the tomato slices in between. Easy as pie. Seriously, though, I don’t get this question. Have these people never heard of bacon and eggs? Omelets? A steak and salad? Do they think a sandwich is indivisible? That once you place the final slice of bread atop the meat, lettuce, and cheese the sandwich can never be altered, that you physically cannot pry the bread off the innards? Have they ever even witnessed the creation of a sandwich? Are they going to weird fascistic restaurants that force you to consume the bread and pasta? I just don’t get this one. I really don’t.
Response: “Just take off the bread and eat the other stuff. Bam.”
“Everything in moderation, I say. I don’t like to deprive myself of anything.”
Ah, yes, the eminent voice of reason. “Everything in moderation”, they say. Trans-fat? Bring it on, or else it’s deprivation! Margarine? Slather it on my veggies! Must not deprive! Arsenic? Sure, I’ll have a bite! Why not? That said, I’m just not seeing where the deprivation comes in. I fail to see how not eating a food that leads to poor health, digestive upset, and bloating is somehow deprivation. You could say that I’m technically depriving myself of feeling like crap by not eating grains, but that’s a good kind of deprivation. If you want to be quite literal, eating grains deprives you of a full, healthy existence.
Response: “When I eat grains, I feel terrible, bloated, and not like myself. The way I see it, I’d be depriving myself of a full, rich, healthy, happy life if I were to eat grains in moderation. Besides, do a rib-eye, some buttered broccoli, and a glass of red wine sound like deprivation to you?”
“I’ve been eating grains all my life and don’t seem to have a problem.”
You may not have an obvious problem now, but that’s only because you’ve grown accustomed to your body and it to your diet. The signals of discomfort are dulled, and the intensity of the pain has reduced. You’ve gotten used to the stomach upset, the intermittent bouts of diarrhea. You know how all those “things just happen” as you get older, a view that is reinforced when you see the same thing happening to everyone else around you (all of whom also happen to eat grains)? How you start going downhill at 40, it becomes hard to lose weight, all that stuff. Spend some time looking at what everyone is eating – grains, grains, and more grains – and you might notice a connection.
Response: “I felt the same way until I tried ditching them for 30 days. All those little niggling aches and pains and complaints that I figured were just an inevitable aspect of life have disappeared. I feel better than ever.”
“Where do you get your minerals?”
Although whole grains may look nutrient-dense, simply looking at the mineral content of a whole grain on a nutrition website tell you very little about how your body absorbs (or doesn’t absorb) those minerals. Remember those anti-nutritional factors present in most whole grains? Another one is called phytic acid, which binds to minerals in the grain and prevents their absorption in the gut. Calcium, zinc, magnesium, iron, and several others are susceptible to the lure of phytic acid, and research shows that cultures who rely on grains for the bulk of their macronutrients and micronutrients display deficiencies in these and other minerals.
Response: “Since they’re bound up to phytic acid, the minerals in grains aren’t really even all that bioavailable to your body. What you see listed on the nutritional facts isn’t what you’re actually absorbing and assimilating. I get my minerals from plants, fruits, and animals, which our bodies can actually absorb.”
Whenever you deviate from the norm, people are going to ask questions and try to challenge you. That’s fine and totally understandable. Remember – there was a time when all this Primal stuff sounded crazy to you, too. We are different. And people are going to react. They’re going to be defensive, inquisitive, accusatory, or all of the above. Try not to be defensive yourself. Try to maintain composure and think back to when the idea of giving up grains was utter madness, take a nice diaphragmatic breath, and respond. This is a time to educate, and perhaps even inspire. Utilize it



19. maj 2012

Kalv med kejserhatte og så lidt syndige karamel snitter

Med det her svingende sommer/forårsvejr fik jeg pludselig lyst til lidt gryderet.
Jeg havde købt noget kalvekød for længe siden og det blev til en lidt lettere gryderet. Men gryderetter ser aldrig fantastisek ud på fotos ;)


Tilbehøret er blomkåls"ris" med ærter og så stegte kejserhatte. Normalt ville jeg blande svampene i retten, men tøsebarnet har en fobi overfor alt svampeagtigt. Kejserhattene hentede jeg billigt med Tvedemose, da jeg for nogle uger siden hentede champinonmuld til min haven. Man får dem til en helt anden pris end i Irma ;)
 "De er faste og kødfulde svampe, der er i familie med østerhatten. Den svinder meget lidt under stegning, og er derfor særdeles velegnet til at grille, sautere eller riste på panden, evt sammen med andre svampe." 
De holder længe i køleskabet - men smager ikke af så forfærdeligt meget. Derfor stegte jeg dem også i en rest baconfedt- det gav en let røget smag som var ret delikat og fedt fra gris er faktisk slet ikke så dumt at stege i.


Selve gryderetten;
ca 250 gram kalv i tern fra inderlår uden synligt fedt og sener( mest pga det delikate)
1 fed hvidløg 
lidt rosmarin og citrontimian
lidt kalve bouillion
1 glas rose eller hvdivin
fløde 
evt lidt maizena og kulør

  • Brun kødet godt - tilsæt finthakket hvidløg steg til klare og bløde
  • hæld vin og krydderurter + peber og kog næsten væk
  • - tilsæt ca 1 vinglas boilion og lad det simre til næsten mørt.
  • Tilsæt fløde og kog ind
  • - jeg er ikke hys med lidt maizena så jeg jævner og smager til med salt og gav det en sjat kulør.

Karamelsnitter
Da jeg boede i Irland elskede jeg nogle karamelsnitter som vi kunne få på den lokale te -salon. De bestod af en smørsprød mørdej, et lag karamel, evt lidt nødder og tykt lag mælkechokolade. Jeg fik lyst til at genskabe en mere moderat version.
Der er lidt sukker og sirup i - da jeg simpelthen ikke har formået at lave god karamel med ren sukrin... men de får ikke mit blodsukker til at gå amok:)




Start med bunden
Jeg brugte som udgangspunkt bunden til hindbærsnitter fra Tanja 
150 gram meget blødt smør
50 gram sukrinmelis (skar ned fra de oprindelige 75 gram pga karamellen)
50 gram mandler kværnet fint (jeg havde ingen mandelmel hjemme)
50 gram kokosfibre mel
1 spsk FiberHusk
lidt vanilie
1 tsk bagepulver
1 lille æg
  • Måske fordi jeg havde ændret lidt i opskriften (især mandler frem for mandlemel så blev dejen ret så blød - så jeg smurte den ud i en firkantet form frem for at rulle den ud. 
  • Der var lidt for meget dej i virkeligheden.
  • Bagte den ved 175 grader til lysebrun .
Karamel  igen som udgangspunkt fra Tanja
Karamel:
50 g smør
1 dl piskefløde
3 spsk sukrinmelis
2 spsk brun rørsukker sirup- jeg havde intet Yacon sirup
1 tsk vaniljepulver
et nip salt ( synes det balancere det søde men undgå hvis du ikke bryder dig om kontrasten)
  • Kog langsomt i ca 30 min til lysebrun og karamelagtig.
  • Jeg synes ikke den var helt sød nok da den var næsten færdig -så jeg stak den ca 1 tsk brunt muskovadosukker...
  • Hæld over den færdigbagte dej og stil koldt mens du laver chokoladen
Chokolade
100 gram 70 % lindt 
2 spsk fløde og 1 stor spk kokosfedt 
  • Smelt forsigtigt sammen og hæld over den kolde karamel.
  • Stil koldt og nyd i småbidder.

Jeg kunne godt tænke mig at leje lidt med konceptet- så den bliver lidt mere i skabet - men tøsebarnet har næsten spist det hele og har ikke brokket sig over sukrinet ( som hun ellers plejer ;)



16. maj 2012

Optimal sundhed før og under graviditet

I slutningen af marts havde jeg jo den store fornøjelse at være i London til Wise Traditions (topmøde ;))
Et af de oplæg jeg havde glædet mig mest til var oplægget
Preconception and pregnancy 
af Dr. Nastasha Cambell-McBride MD.
Hun er skaberen af GASP diet som jeg har skrevet lidt om her 
og hun er ikke hvem som helst ;)
Hun er MMedsci (neurologi) og MMedsci (human nutrition)- meget interessant og spændende dame.
Følgende er mine noter (håber at det kommer til at give mening for hendes stof er enormt relevant og spændende)
Epigenetik
Dine gener afgør ikke din fremtid -men de bestemmer din fremtid. Gener kan "slåes til" i forskellige situationer, f eks. at tilpasse sig fremtiden og forskellige miljøer.
Det tager flere generationer at rette op på for eks. stress, kostmangler og forurening.
Et eksempel er Hungervinteren i Holland hvor de mødre der havde været gravide under sultperioden prægede både deres børn og børnebørns sundhed efterfølgende.
Børn blev typisk født små og fik senere øget hjertekarsygdomme og overvægt
Man kan også påvirke epigenetikken med ens mentale påvirkning- det er ikke kun ydre faktorer.
Vigtige påvirkninger
Mors OG fars kostvaner
Brug af tobak, stoffer og alkohol
Ens tarmflora
Giftstoffer fra kosmetik, tandpasta, maling, rengøringsmidler, medicin og forurening
Insulin-dominans.
Kroniske sygdomme
Følelser og tanker.
Graviditet handler om
Optimal kost
Vær forsigtig med kemikaler
Optimal tarmflora
Obs på Insulin dominans
Følelser (positiv og afslappet holdning)
Stress er ikke et problem - MEN ens reaktion på stress
(undgå folk der gør dig trist og vred)
FOSTERET KOMMER FØR MOR
Kæmpe store krav til nærende mad
Hvis du begynder at blive forvirret og stresset skyldes det mangel på fedt.
Mangel på fedt giver dårligt syn, dårlig hjerneudvikling og depression
og gør at du ikke optager mineraler og fedtopløselige vitaminer =>
dårlige tænder og knogler samt general dårlig mental sundhed.

  • Vitamin A, D og K2 ( kun i animalsk føde) indgår i et kompliceret samspil som er afhængige af hinanden og giver bedre immunforsvar.
  • Magnesium super vigtig og øget behov i graviditet. Mangler giver øget risiko for svangerskabsforgiftning og senere hyperaktive børn Jo mere sukker du spiser jo større behov for magnesium.
  • B vitaminer Vigtigt i forhold til anæmi og  risiko for fødselsdefekter.
  • Tarmflora spiller en meget stor rolle
Progestaron er naturligt immunforsvars dæmpende =>
forværring af kroniske sygdomme og f.eks svamp mens auto immune sygdomme ofte bliver mildere. Hvis du får problemer med svamp (tarme eller skede) så spis fedt
og begræns sukker.
Det samme gælder blodsukker svingninger = spis fedt - ha altid fede ting på dig ;)
Hvis du har morgenkvalme så lyt til din krop!
Det kan godt være at det ikke er optimalt at spise oreos eller drikke cola- men i mindre mængder er det bedre end den stress der er forbundet med at nægte sig ting som kroppen kræver, Prøv dog sundere alternativer.
Insulin dominans er et kæmpe problem - spis mindre kulhydrater og mere fedt.
Nærende vs rensende kost
" typer naturlig kost; animalsk og plantebaseret kost.
Den animalske kan ses som den nærende og "opbyggende" indslag ;
Fisk, æg, mælkeprodukter, fisk og kød
Plantebaseret kan ses som detox eller rensende
Grøntsager, frugt, gryn, bønner, nødder etc.
Kombiner dem som du har lyst- mennesker er ikke ens -nogen har mere brug for animalske produkter end andre- men bliv aldrig veganer eller lav fedt orienteret.
LYT til din krop.
Mælk-vælg kvalitet

  • Økologisk og græsopdrættet
  • helst rå upast. mælk
  • Især gede, får, og jersey og gurnsey mælk er godt (alle er A2 mælk)
  • KUN fede mælkeprodukter; Skummet og letmælk indeholder ingen fedtopløselige vitaminer.
  • Vælg især syrnet produkter som yoghurt, kefir, creme fraise, smør og ost.

Tarmflora i ubalance
Giver usundere babyer og øger risikoen for at få børn med psykiske lidelser.
Babyer bliver præget af mors tarmflora ved en vaginal fødsel.
Men der er også noget der tyder på at fars tarmflora kan præge baby negativt...
Ved kejsersnit bliver baby ikke præget af mors flora- derfor har KS babyer brug for probiotiske tilskud.
Baby får også en prægning når du ammer -så amning er supervigtig i forhold til at skabe en sund flora i baby.
Negative påvirkninger er;
vaccinationer, brug af antiobiotika, infektioner som f eks mellemørebetændelse, allergier, og generelle problemer med fordøjelse.
Hvis tarmfloraen ikke er optimal kan den fører til "forgiftning" som igen føre til kroniske lidelser.
Forurening og giftstoffer.
Mens der har været meget fokus på om at baby skulle optage giftstoffer ved amning viser al forskning at det VIRKELIGE farlige tidspunkt er graviditet.
Fostre optager giftstoffer!
Det uhyggelige er at hvis man har flere aborter, både provokerede og spontane så renser det faktisk en for giftsstoffer. En praksis som faktisk blev anvendt under 2 verdenskrig, hvor kvinder der arbejde på våbenfabrikker blev opfordret til at blive gravide når de var for belastet af bly - fostrene døde ofte ved spontane aborter - men de få børn der blev født var stærkt forurenet og mentalt handicappet - mens mødrenes blyforgiftning var mindre. Kvinder fik senere sunde børn.Tragisk og tankevækkende.
Gode råd:

  • Undgå al tandarbejde- ingen sølv eller plastplumber mens du er gravid
  • Vælg kun kosmetik og cremer du kan spise. ALT optages igennem huden- så begræns/undgå også parfyme og hårfarve
  • Undgå at male og lakere i huset.
  • Vælg begrænsede mængder rengøringsmidler (min kommetar vælg kun svanemærket)
  • Sluk for computere og tv mm når de ikke er i brug 
  • Undgå at blive syg og bruge medicin 
  • Spis kun frisk mad der kan blive fordærvet Moder Naturs mad (ikke fabriksmad fra pakker og plastik -med tilsætningsstoffer)
  • Undgå at blive udsat for industriel forurening 

SOL

  • vigtig for velbefinden både psykisk og fysisk.
  • giver D vitamin
  • påvirker positivt dit immunforsvar
  • UNDGÅ solcreme !! Der findes ingen solcreme som er harmløs - men der findes nogle som er mindre slemme. N anbefaler dog skygge, hat og tyndt tøj frem for solcreme.
  • Byg langsomt din eksponering til sol op så du undgår at blive skoldet.
  • Undgå solen fra 12-15 Vær obs på solen sydpå.

Forberedelse til fødsel

  • Brug naturlig yoghurt i skeden og på brystvorter op til fødsel.
  • Spis masser af yoghurt og mælkesyret grøntsager (evt probiotika)
  • Am mindst 1 år (nej det er ikke langtidsamning btw ;))
  • Overvej mælkedonation hvis amning går i vasken.(findes vist ikke i DK endnu?)
  • Helst undgå modermælkserstatning -også de højt hydrolyseret mme som  feks profylac og nutramigen...
  • Lidt amning bedre end ingen.

Som I kan se er der en del der går igen med Rebecca Perssons Baby bog som jeg anmeldte sidste forår.
Hovedforskellen er at N er mere fokuseret på animalsk føde og fedtopløselige vitaminer og Rebecca er lidt for glad ;) for vegetabilske fedtstoffer.
Sidder du med en skyldfølelse???
Smid den væk ! og forsøg at gøre det bedre næste gang :)
 -eller hjælp din datter eller svigersøn når tiden kommer til at lave en arving.








14. maj 2012

Køkkenhaven

Som jeg har skrevet om før, er vi startet en megastort projekt med en extra køkkenhave på 700 m2 Så i dag står den på billedspam fra både min gamle have og den nye.
Det er sjovt at plukke blomster i øjeblikket ;) Billige tilipaner fra Bilka 
Nu hvor kirsebærtræet er slut - er det en fornøjelse at stå under æbletræet og bare nyde de lyserøde blomster. Det her er rød Gråsten- super æble fra september til november.
Svensk stemning ;) passende med et svenskrødt hus.
Vi spiser masser af asparges -plukkede i går så i dag er det mest ukrudt :)
Hvidløgene er allerede flotte store
- foran står der lidt hjemmesået hvidløg - bemærk forskellen i størrelse
 så de skal nok sættes igen til efteråret så de kan nå at blive lidt større.
Banan skalotteløg fra småløg (og masser af ukrudt)
Hjemmesået løg der lige er priklet ud
Et af beddene fra den nye have - tidlige kartofler først- 
derefter hestebønner, radisser, spinat og flere kartofler - Beddet er 8 x 11 meter.
Et lidt mere bart bed med kornblomster, gulerødder,rødbeder, knoldselleri, 
persillerod- flere blomster -som I kan se er jorden ret tør med mega mange sten. 
På gangene er hvidkløveren lige spiret.
Røde spidskål - Plantet ud i weekenden 
-håber at harene holder sig fra dem.
Høns og hund :)

13. maj 2012

Grønne vitaminer før og nu.

Der er lidt stille i bloggen, da jeg er dels er lidt "real life" ramt, dels tilbringer ret meget tid i køkkenhaven. Køkkenhaven er jo et større projekt, som dels skal give mig sund mad hele året, dels motion og helt sikkert også besparelser i forhold til de ret uhyrlige madpriser pt..
Vi spiser spinat, asparges og salat fra haven pt. Sådan en asparges smager markant anderledes når den er nyhøstet og sød - allerede få timer efter begynder sukkeret i asparges at omdannes til stivelse. Så jeg forstår faktisk godt at folk kigger på mig som om jeg er underlig når jeg siger at asparges var min datters ynglings grøntsag. Men børn kan faktisk godt lide nyplukkede asparges - det er de der ret kedelige asparges i butikkerne som er fade og let bitre de ikke kan lide.
Hjemmeavlet øko grøntsager rummer også den fordel af de rummer flere vitaminer end konventionelle grøntsager. Det skyldes sikkert at grøntsagerne er mindre, mere koncentreret i næringstoffer og mindre pumpet af kunstgødning og vand. Læs mere om 10 gode grunde til at vælge økologi
At jeg selv vælger at dyrke mine egne grøntsager handler også om at økologi er ikke godt nok !
Der er kommet en mainstream over økologi -som desværre betyder at du også kan få mindre god økologi. Feks er alle udenlandske ØKO æbler sprøjtet med kobber. Nu er kobber for mig langt at foretrække frem for de pesticider der er i alm konventionelle æbler. Men også produkter som gulerødder er idag så mainstream at du faktisk ikke får en kvalitets gulerod i de alm butikker.
Gulerødderne er ensartet og ret kedelige i smage og så er de vasket til ukendelighed :( Også hos Årstiderne= gulerødder der holder langt dårligere- bliver smattet og vandet.
Hvad gør man så ?
Som have-ejer søger man gammeldags sorter der smager intenst og godt - som ikke nødvendigvis giver enorme udbytte- men hvor sundhed og smag er i fokus.
Man kan kigge hos netbutikkerne hos Camilla Plum, Kerneliv, solsikken mv efter ældre sorter af frugt og grønt. Kig væk fra F1 hybrider
Uden have?? - så findes der små producenter som gør en dyd ud at produceret andet grønt end de gængse sorter- men du skal på torvet og ud i gårdbutikkerne.

Ikke nok med at smagen er tabt så ser det også ud til at vores frugt og grønt indeholder langt færre vitaminer end før.
Asparges

Eller hvad med melon
Der er eksempler på det modsatte f. eks forårsløg
Der kunne ændringerne måske godt tolkes som et øget forbrug af kunstgødning- men der er stadigvæk en nedgang i kalcium og C vitamin.
Gulerødder er også et blandet billede
Her kan det især være vores lyst til ensartet meget orange gulerødder som spiller en rolle- at man simplethen i dag dyrker gulerødder med mere Riboflavin( B vitamin) = mere mørk orange gulerødder.

Hele artiklen kan læses her
Det jeg faktisk synes er mest tankevækkende er at i 1950 i USA, var produktionen af frugt og grønt, allerede ret moderne med kunstgødning, sprøjtemidler og nyere sorter- så hvis man havde sammenlignet med sorter der var dyrket omkring 1900 havde forskellen sandsynligvis været endnu større,

Så når de kloge hoveder siger at du får nok vitaminer fra frugt og grønt;

  • Så kræver du at du som udgangspunkt starter med en øko eller hjemmeavlet grøntsag.
  • At du spiser den nyhøstet (opbevaring af grøntsager nedsætter mængden af vitamin markant
  • - derfor er frosne grøntsager faktisk et godt alternativ rent sundhedsmæssigt men ikke altid kulinarisk)
  • Ikke koger og steger den i smadder.( en del grøntsager som kål og spinat er faktisk sundest tilberedt og ikke rå ;))
  • En klat smør eller olivenolie er også vigtig i forhold til optagelse af vitaminer.

9. maj 2012

Efter weekendens

mange sociale arrangementer
 - kan jeg meddele også nye læsere (hyggeligt at I kigger forbi ;))
at jeg stadigvæk er på 3 hovedmåltider.;
kl 8 - 13/14 - 19 uden snacks og aftens snoller :)
Jeg synes bare at det er ved at blive en rigtig god vane, at spise de der 3 gange fordelt på dagen. Jeg har ikke rigtig lyst til snacks i mellem måltiderne
-og det er meget mærkeligt ikke konstant at tænke på det næste måltid....

I weekenden spiste jeg dog kage - tilmed med både mel og sukker ;
Jeg havde bagt "rabarber snitter" (med meget lyserød Giro Italian rabarbersafts glasur)
 og ja jeg burde ha bagt nogle prøve nogle uden mel og sukker
- men der var ikke tid til at eksperimentere med det så jeg spillede "safe "
-så jeg spiste et par små bidder og nød dem
og fik underligt nok slet ikke den normale sukker rush.
Måske fordi de indgik i en frokost som dessert ???

Jeg har dog lært at det er vildt vigtigt hele tiden at ha fokus på at hvert måltid er balanceret både syns- , smags- og indholdsmæssigt.

Min aftensmad i går er et godt eksempelt på en mindre god af slagsen;
en omelet med champinon og ost.
(Jeg var uoplagt, træt og alene hjemme)
Den mættede fint - men der manglede noget sprødt, noget syrligt, noget grønt og noget lækkert ;) (lidt frugt eller en bid chokolade)= at jeg faktisk drak en kop kakao senere på aften- godt nok LCHF - men uden for nummer.

Morgenmaden idag var bedre;
2 spejlæg, lidt skinke, en håndfuld cherry tomater, lidt grøn melon og 2 raw cookies( mandler, smør, dadel,kakao og kokos)
Her kl, 12.30 er jeg stadig glad og tilfreds ;)

MHT vægt- så nej jeg vejer mig ikke-
 men jeg har tænkt mig at måle fredag og se om der sker noget.
Egentlig er det ikke lige nu  det primære mål at tabe mig- selvom det klart ville være rart -  MEN mere at være i balance og ikke ha lyst til lækkerier.
For selvom de er low carb kan de sagtens tage overhånd.

Ellers slider jeg i køkkenhaven pt- det går så stærkt derude at man jo næsten ikke bør lukke øjnene eller sidde og surfe på nettet :)




5. maj 2012

Det er til at få pip af - at vælge kylling

Jeg spiser næsten aldrig kylling, mest fordi det ikke harmonerer med min krop; jeg får ondt i maven, forstoppelse og i værste fald mellemørebetændelse når jeg spiser kylling.
MEN min datter vil rigtig gerne ha kylling men hvor er det svært at vælge -når man også skal tænke økonomi. Jeg VED godt at øko kyllinger er bedst.
Men prisen og det faktum at det er nemmeste at få fat i en hel kylling afskrækker mig.
Det er jo tåbeligt at stege en kylling til en teenager.
Efter at ha set Hugh F.W fra River Cottage prøve at få de fritgående kyllinger ind på det engelske marked- begyndte jeg at kikke mig omkring efter, en såkaldt velfærdskylling. Men det viste sig at være langt mere besværligt end jeg troede.

*( tal fra Fødevarestyrelsen

Økologisk kylling
  • Højest må være på 4800 stk i en flok.
  • Højst 10 kyllinger pr m2 i stalden( højst 21 kg/m2)
  • Skal ha adgang til det fri -her skal de mindst ha 4 m2 pr høne
  • Skal fodres med økologisk foder og der må ikke være gmo i
  • Økologiske kyllinger skal mindst være 63 dage gamle når de slagtes. 
  • Typisk er de mellem 63 og 81 dage gamle afhængigt af, hvilken race der bruges. 
Konventionelle kyllinger 
  • Ingen krav til størrelsen på flokken-op til 40 000 ! er ikke unormalt
  • 20 kyllinger pr m2 i stalden( eller 40 kg/m2)
  • INGEN adgang til det fri og ingen dagslys
  • - dog har de lyse og mørke perioder i stalden så de også får hvile 6 eller 4+ 2 timer af gangen...
  • Foderet er konventionelt og indeholder ofte GMO 
  • Slagtes når de er 37-39 dage gamle
Frilandskyllinger
  • Der er ingen krav til størrelsen på flokken
  • Højst 12 kyllinger pr m2
  • Skal ha adgang til den fri
  • Der er ingen krav til foderet ud over at der skal være grovfoder ligesom hos de økologiske men der må gerne bruges GMO
  • Slagtes når de er 81 dage.
Hvad så må den der nye Himmerlandskylling som det reklameres med i Superbedst ???
  • Flokkens størrelse  ukendt 
  • pladsforhold 38 kg /m2
  • adgang til det fri ? nej 
  • foder? såkaldt special foder med adgang til grovfoder- men højest sandsynligt GMO foder
  • alder? 37-42 dage
Så reelt taler vi om en anelse bedre forhold
Men kyllingerne er stadig hurtigvoksende typer der slagtes efter bare 37-42 dage.
Den manglende adgang til friland samt gmo foder tæller ned.
Så det er godt nok falsk markedsføring imo.
Det er fint nok at være miljøenlige mht strøm produktion og korte afstande til slagtning men det er ikke nok.


Der er også mange der er glade for 
Hopballe kylling
  • har 4 – 5 gange så meget plads som en konventionel kylling men ingen adgang til det fri
  • Størrelsen på flokken er ukendt
  • En del majs - men ingen GMO
  • 65 - 90 dage
Positivt er det at de ikke fodre med GMO og kyllingerne ikke er hurtigvoksende.
Men det tæller ned at der ikke er tale om kyllinger med adgang til det fri.


Løgismose gourmet kylling
  • Størrelse på flokken ukendt
  • og det samme gælder forhold i stald....
  • men kyllingeren skal ha adgang til det fri - er ude det meste af dagen (kl. 9-solnedgang)
  • Foderet er næppe GMO da det er lavet i Sydfrankrig(?)
  • Slagtes 89 dage gamle.
Lyder som et interessant alternativ.
Mine medspisere er meget begejstret for smagen af  den kylling. Siger den er velsmagende og rækker længe.


Så frem med luppen når du køber kylling! 
Hvis du ikke har råd til /orker en øko kylling så skal du se dig for. 
De der 4 frosne for en 110 kr den taler vi ikke om - de BURDE være FORBUDT - det gælder også buræg og tremmekalve.


Og kære butikker - vi vil gerne også ha mindre pakker med velfærdskylling så vi ikke er nødt til at købe en hel.