31. maj 2012

Lidt mere om de hemmelige vitaminer

Kostbloggeren påpeger ganske fornuftigt at det er sært at man i Sverige får besked om at der er både A og D vitamin i smør - ganske meget til og med ;)
og så mangler der endda oplysningen om at der også er pænt meget af K2 i smør fra køer på græs...
Men det mest sære er faktisk at der heller ikke står noget som helst om vitaminer på flødekartonen og når myndighederne siger at vi får får D vitamin fra mælkeprodukter, så glemmer de fuldstændigt at sige at der stort set intet er i de fedtforskrækkket hvide kalkblandinger vi kalder skummet og minimælk.....
100 gram smør; gns 723 ug retinol( som er det ægte A vitamin!!!) 0,76 ug D
100 gr piskefløde 319 ug Retinol og 0,37 ug D
100 gr sødmælk 29,2 ug Retinol og =0,10 ug D
100 gr minimælk 4,21 ug Retinol og 0,076 ug D
100 gr skummet 2,55 ug Retinol og 0,075 ug D
100 gram ost 45 +  219 ug Retinol og 0,257 ug D
100 gram ost 20+ 93,5 ug Retinol 0,138 ug D
 alle data fra fødevarebasen
Så når man anbefaler at man skal spise fedtfattige mælkeprodukter, nedsætter man også markant den mængde fedtopløselige vitaminer man får!
Hvorfor er det så interessant ?
Det er det fordi al forskning viser at vi har både brug for A( Retinol) og D sammen - samt K2 som stadigvæk er ret overset.
I de kostundesøgelser Weston A Price lavede før 2 verdenskrig, var mønsteret klart; Sunde og velnærende menneskere med meget forskellig madmæssig baggrund fik 10 x flere fedtopløselige vitaminer end i dag. Disse vitaminer arbejder der sammen og beskytter mod forgifting. 
Jeg kan godt være bekymret over at visse befolkningsgrupper tager enorme tilskud af D vitamin. Men hvis du ikke samtidig spiser nok A vitamin så risikerer du en forgiftning. Hvilket den nye undersøgelse om D vitamin nok mangler at forholde sig til...
Hvis man vil nørde så har Chris Mastejohn skrevet flere interessante artikler:
A vitamin i form af Retinol, er især vegetarer( særligt veganer) og fedtforskrækkede  moderne mennesker i risiko for at mangle. 
Men man skal også være obs på at det ikke er alle befolkningsgrupper som omdanner karotener fra vegetabilske kilder godt nok;
  • Babyer og småbørn gør ikke
  • Diabetikere
  • Folk med stofskifteproblemer
  • Leverproblemer
  • Dårlig tarmflora
  • Højt indtag af nitrit og nitrat
  • Højt indtag af pesticider
  • og interessant folk der spiser mange karotener...( orange og gule vegetabilske kilder ( gulerødder, abrikoser, græskar mv)
  • En undersøgelse af engelske kvinder viste også at næsten halvdelen af dem de slet ikke kunne omdanne karotener til retinol... Jeg tror næppe at de danske kvinder er meget anderledes.
Hvad lægger pres på din A vitamin status ?
  • Højt niv af protein i kosten... ( en anden årsag til at det er dumt at spise fedtfattigt og proteinrigt)
  • Koldt vejr
  • feber og sygdomme
  • Når man udsættes for giftstoffer (også sådan alm ting som røg , kosmetik, maling mv)
  • Fysisk hård arbejde 
  • Stress
Hvad skal forholdet i mellem A og D så være?
Det diskuteres meget ...
I dk anbefales  800 ug A(4000 IU) til voksne kvinder og 5 - 7,5 ug D3
Hvor imod Weston A Price org anbefaler mere A vitamin
nemlig et forhold der hedder 1x D: 10-13x A
Hvis man så forudsætter at vi har brug for mere D om vinteren; 20 ug,
ville det betyde et niv på 2000 ug/(10000 IU) A vitamin, som er langt over hvad man i DK mener er anbefalesværdig ....
MEN faktum er at A vitamin forgiftning er langt mere kompliceret end man får det til at lyde i medierne. Læs mere her
Mkittekatbloggen har også et godt indlæg ikke mindst om vitaminer og kost hvor hun også skriver om forgiftning of A vitamin...
Oveni det skal man også tænke på det ret ukendte K2
K2 som man kan læse mere om her findes blandt andet i gåselever, ost, æggeblommer, smør fra køer på græs, kyllingelever, natto .
  • Det har en betydnig for vores ansigtsform
  • For at sørge for at putte kalk og fosfor ind i vores knogler og tænder
  • Hindrer huller i tænderne, 
  • Indlæring
  • Beskytter mod hjertekar sygdomme og 
  • Hjælpe med til forplantning.
Hvad gør man så ?
  • Man spiser rigtig ægte mad ! 
  • også fedtholdig mad som smør, fløde og ost.
  • Man spiser æggeblommer, ost, lever og torskelevertran.
  • Bemærk at der er rigtig mange af de forbudte fødevarer som indeholder  både A, D og K2  ;)
  • Man spiser smør eller olivenolie på sine gulerødder :)
  • HVIS man tager D tilskud tager man ikke enorme mængder 
  •  jeg vil stadigvæk tage D tilskud især efter jul eller hvis sommeren bliver dårlig.
  • - men man er obs på at man får A vitaminer fra kosten samtidig
  • Man sørger for at få sol om sommeren så ens lagre er fyldt godt op først på vinteren.











3 kommentarer:

Helle sagde ...

pyhh er mange ting at være opmærksom . hvad spiser du af kosttilskud ? Henriette. Kan man få alr hvad man har brug for af vitaminer og mineraler fra kosten ?

Henriette sagde ...

Hej Helle
Det tror jeg at jeg laver en blog indlæg om ok :)
Hvis man spiser varieret og fuldfedt - samt er i solen hele sommeren- så vil jeg sige at de fleste kan få næsten alt hvad de har brug for... næsten for vi bor /lver desværre ikke helt optimalt.
Men jeg vender tilbage :)

Anonym sagde ...

interessant! tak
lux