3. juni 2012

I min vitaminkurv findes der

Helle spurgte under forrige indlæg om hvad jeg selv tog af vitaminer og om man overhovedet kan få nok vitaminer fra mad ?
Mit svar bliver et tjahhh til det sidste.
HVIS du ikke er
gravid, ammende, barn/baby, teenager, ældre(+ 65), stresset, har skavanker
og du spiser kun hjemmeavlet øko grøntsager og frugt af gamle sorter,
spiser ALT inklusivt fede mælkeprodukter, indmad og fisk
og er ude i solen uden solcreme
- så ja måske...
Problemet er som udgangspunkt at vi ikke lever den livsstil vi er designet til.
Vi tilbringer ikke nok tid i solen, vi spiser ikke NOK mad, den mad vi spiser er forholdsvis forarmet; for mange tomme kalorier (læs mel, sukker, fedtfattig mælk, chips, alkohol)
Måden vores mad er dyrket på = færre vitaminer.
Måden vi tilbereder vores mad; når vi bager hurtige brød uden langtidshævning, spiser nødder og bønner uden at sætte dem i blød, når vi spiser mange fuldkornspasta og cornflakes/muesli, så sænker vi antallet af vitaminer vi kan optage (mere om gode teknikker til at hæve næringsværdien i vores mad)  Det samme sker når vi lader industrien overtager madlavningen.
Endelig er der problemet at, vi alle(næsten) har ting vi ikke spiser;
f eks er indmad og fisk/skaldyr udbredte ting som folk har det anstrengt med.
Andre er veganere( eller vegetar uden god indsigt i ernæring( sådan en har jeg selv været :( - hvis du skærer mælkeprodukter og melprodukter skal du også tænke dig om.
Du kan sagtens leve ude de 2 råvarer men du skal tænke dig om.
Læs også hvad speciallæge  i almen medicin Claus Hancke har at sige om kosttilskud og vitaminer

Min vitaminkurv bærer præg af at jeg er næsten 40 år kvinde, ikke er god til fisk og indmad- men ellers spiser forholdsvis variabelt og en del hjemmedyrket mad
(grøntsager, frugt, æg og honning ;) Min teenager er endnu mere fiskeforskækket og drikker ikke mælk men spiser gerne ost og rrrrrrrigeligt smør ;)
Hele året spiser vi Torskelevertran fra Nordic Naturals - den gør at mine stive led ikke gør ondt og jeg synker ikke langt ned mentalt ;)
Der findes en bedre fermenteret levertran hvor vitaminindholdet er mere koncentreret  Men efter at ha smagt den on the rocks til Weston A Price møde i London, måtte jeg konstatere at jeg ikke er viking nok til at tage den flydende.
Hvorimod den flydende fra NN er ok med mig og min fiskehader...
Jeg spiser næsten også altid Magnesium; fordi jeg er en anelse for god til optage kalcium.. og når jeg tager magnsium har jeg ingen kramper i ben eller menstruations kramper. Magnesium har også den fine bivirkning at man slapper af og har blødere afføring (farvel til forstoppelse ;)) Jeg tager den altid om aftenen.
Jeg bruger somregel den fra Biosym fordi den er billigst til prisen.
Men foretrækker egentlig citratformen fra solaray
Om efteråret- tidlig sommer supplerer vi med en multivitaminpiller ( better safe than sorry)Vi bruger Spektro
Vi spiser også extra D3 i den periode. Det varierer lidt hvornår vi begynder
- Hvis sommeren var som i 2011 så fra september eller omkring november/december.
Vi bruger den her med 35 ug fra DFI - egentlig tror jeg godt at vi kunne nøjes med 20-25 ug - da vi begge er en del ude i sol uden solcreme. (se også forrige indlæg om at få nok A og K2 sammen med D)

Jeg er desværre begyndt at få lidt problemer med mine hormoner.
Når vi bliver over 30 begynder der fleste kvinder at opleve en nedgang i progesteron. Ofte kan det betyde at man efter en periode også bliver østrogen dominant.
For mig betyder det, at selvom jeg bløde regelmæssigt og ikke har blødningsforstyrrelser, så bløder jeg meget og længe.
Jeg er ret pms :( og har også en uskadelig men irriterende fibrom(muskelknude) i min livmoder. Jeg kan holde fibromet nede og min pms acceptabel hvis jeg spiser Vitex samt tilskud af B6; om vinteren det her tilskud (fordi jeg får en del B vitaminer fra min alm vitaminpille. Om sommeren tager jeg en multi B kompleks i stedenfor.
Naturlig progestoren creme er et nyt tiltag, som jeg ikke endnu kan fortælle om effekten af ;) Men mere følger om det senere- og jeg forsøger også at gøre alt for at få min påvirkning af østrogen lavest muligt; dvs mest muligt økomad, ingen kemikaler i kosmetik og ingen plastik.
 Som back up har vi altid en god probiotika enten biokult eller NDS Panda
Ingen af os får antibiotika (det er år siden;) ) MEN hvis vi fik ville det være et MUST at tage en kur af probiotika i forbindelse dermed. Jeg bruger probiotikaen når min mave er i ubalance eller jeg er udsat for meget smitte.
Det sker at der ryger andre tilskud i kurven;
 f eks Rosenrod til min lettere stressede  datter, tangpiller (når jeg bliver bekymret om vi får jod nok ?- tranebærpiller når blærebetændelsen truer etc...
Jeg synes man skal tænke sig ret godt om når man tager høje tilskud af vitaminer, hvis ikke man har mod på at sætte sig ind i dem og deres synergieffekt- vil jeg anbefale man får en prof til at kigge på HVAD man tager, dog ikke ens praktiserende læge........
de aner som regel intet om kosttilskud eller vitaminer.
Man kan også melde sig ind I Rebecca Perssons sunde børn klub
- den burde med rette hedde sunde famile klub  :)
- for selv man ikke har små børn laver hun fremragende detektiv arbejde hver måned.
Ugens tema er om økologisk indkøb -  er alle pengene værd og det var det forrige om sund make up også.
Man har også mulighed for at stille spørgsmål kosttilskud, økologi og sundhed.

5 kommentarer:

Jane sagde ...

Spændende indlæg. Min vitaminkurv ligner i grove træk din :-)

Helle sagde ...

Tak for indlægget det er meget interessant ;-)

Rebecca Persson sagde ...

Tak for anbefalingen!
KH Rebecca

Anonym sagde ...

Hej Henriette
Håber du har tid til et spørgsmål :) Jeg skal til Indien i 4 uger og vil gerne have noget probiotika med mig. Men hvilken? Udo's skal opbevares på køl så vidt jeg har forstået, så det går ikke - NDS Panda er på pulverform, så det ville være lidt irriterende når jeg er på farten... Hvad siger du?
På forhånd tak :)
Mvh Eva

Henriette sagde ...

Biokult
http://www.naturebaby.dk/shop/bio-kult-60-5907p.html
God tur.