29. juni 2012

Spar på penge eller kulhydrater

Efter en torsdag hvor det helt store nye budget skulle lægges og faktum stod bøjet i neon; Uden børnepenge er jeg ikke bare en fattig arbejdsløs- men også en arbejdsløs som hænger med røven i vandskorpen! (og jeg har hverken bil, ferier eller pension :(
Efter en nat søvn som for en gangs skyld ikke var god, 
kan jeg ikke sige andet end jeg VIL kæmpe for at det lykkes at spise ordentlig mad selv om økonomien er endnu dårligere end forventet.....
Ofte er tilgangen at så skruer vi lige op for stivelsen så længe man er fattig. 
Men helt ærligt !  
Sidste sommer skruede jeg ganske meget ned for protein og fedt og en del op for stivelse, yoghurt og frugt => at jeg pludselig var alt for tæt på et bmi 30 ! trods færre kalorier end i min alm LCHF kost. 
Det var selvfølgeligt forværret af at jeg blev ramt af en mega motionskrise !
(læs bare juli og august 2011).
Hvad gør jeg så ? (ud over at blive ved med at søge søge søge jobs.... svært er det i udkants Danmark uden kørekort mv) og med en stressprofil som ikke er hel god (endnu)
1) Lave madplaner igen, hvor det vi har i huset og (snart) i den store have, spiller hovedrollen. Retter skal genbruges (vi smider aldrig mad ud - men vi har ikke været helt så gode til at planlægge som før). Se bare den her uge Der kan godt komme lidt flere billigere retter ind uden at det går op i grød, tørret bønner og stivelsesmad.
2) spiser kartofler i moderate mængder - jeg synes ikke kartofler nødvendigvis er et onde  "Kartofler eller ej" Vi har masser af dem i haven og da vores øvrige grøntsager venter på varmen er udbuddet alt for lille til at jeg vil ignorer dem.
3) laver tingene fra bunden!
Yoghurt er meget billigere hjemmelavet end skyr. 400 gram skyr koster omkring 12- 13 kr  En liter øko sødmælk koster 9.50 i min rema - så selv om skyr har en bedre profil med hensyn til protein så er det bare al for dyr morgenmad, de dage jeg ikke spiser æg.
Flødeost

Jeg kan godt lide flødeost- men synes ikke at de økotyper jeg kan få er gode nok. Øko philadelpia er ikke så lækker og de andre er der smag i.Rigtig flødeost er lavet af syrnet fløde( cremefraise) som afdryppes og røres med salt.Det er nemt at efterligne derhjemme og langt billigere ;)
  • Øko Cremefraise 18 eller 38 % (Thises er bedst) eller blandning af typerne
  • afdryppes indtil flødeost konsistens ca 24 timer i skoldet gazestof.
  • og røres med salt  
  • Og evt smagsstoffer som hvidløg/krydderurter. 
Den holder godt i et syltetøjsglas og vil være mere gullig end den du køber, men det skyldes at økokøer, særlig jersey køer giver en mere gul fed mælk. Det er bare godt for dig :) Det er også billigere end købe flødeost.
Brød til teenageren- hjemmelavet spelt brød koster en brøkdel af købebrød. Moderen skal bare kunne håndtere at det er i huset ;) 

Kokosmælk er også billigere hjemmelavet 
4) Skrue ned for luxus; 
Defineret som mørk chokolade, uhæmmet mængder nødder og mandler, vin og kerne"brød"/mandelbrød. Der er så mange lækkerier på div lchf sider - men egentlig er det luxus, som man nemt kommer til at bruge for mange penge på. 
Jeg har en del mandler og macadamia nødder fra mit juni indkøb- de skal sættes på rationering.  Jeg skal tilbage til den gode balance med forskel på mandag- fredag eftermiddag og weekend. Vin og chokolade/lækkerier forsvinder ikke- men de skal bare NYDES i weekenden frem for nu -hvor de dukker op på triste dage, regnvejrsdage- travle dage Mandler og nødder max 25 gram pr dag-nok til at jeg stadigvæk har dem i min kost. 
5)Dankortet skal på ferie- jeg mister virkelig nemt overblikket over HVAD jeg køber når jeg betaler med kost. Så jeg har lyst til at hæve1000 kr og se hvor langt de rækker.
Jeg skal også prioritere at købe ind i FLERE butikker selv om jeg synes det er irriterende. MEN der er altså en del at spare når man kigger sig for. Dog må man indrømme at konkurrencen mellem discountbutikkerne er ret lille.... Men der forskel på priserne. Jeg skruer også lidt ned på økologien
Kigger mig for og læser lidt igen i
 -Rebeccas gode guide for Juni om økologi uden at flænse Dankortet.


NÅR jeg nu skruer lidt på brugen af de billigere kulhydrater, betyder det også at jeg bliver nødt til at huske den der forbandede motion ( himler lidt - det er jo min evige achilleshæl)
Men som der står på min computer skærm
Mark Sisson skriver ;)
Sprint once a week, lift two or three times a week, walk every day. It is that easy!


amen :)

6 kommentarer:

Pernille sagde ...

Denne kommentar er rent til det med pengene og hvordan jeg personligt bruger dem. Jeg bruger ikke mit kort i det daglige, hæver derimod i starten af måneden 4*700 + 200 (der lægges tilside til de måneder der er 5 uger i) og det er (i teorien) hele mit privatforbrug den måned, mad + alt det andet.
Hvad har du råd til at bruge på mad om måneden? hæv det og lav kuverter til dig selv som du må åbne hver mandag/fredag hvad der nu passer jeres familie.
Det har givet mig meget bedre overblik og hvis der er noget tilovers en uge, sparer jeg elvfølgelig op til større køb :)

Henriette sagde ...

@ Pernille Det er en super fin kommentar - det er noget i den stil jeg har tænk mig- jeg tænker hvad gør man så de uger der er virkelig gode tilbud. F eks I sidste uge havde min lokale brug 25 % på al økologi= smør til 16 kr. så jeg købte stort ind og brændte 450 kr af på et indkøb- men der mangler stadigvæk ting i huset -enten fordi vi har spist det - eller fordi der var udsolgt. Kan du så låne fra en af ugerne eller ?

Jane sagde ...

Årh, pengemangel er noget møg. Hvad med at tage på taktiske besøg hos familie og venner og få et måltid mad med? Det er min søster mester i, når hun skal spare. Og hvis I kommer til Kbh, byder vi i hvert fald gerne på en bid mad :)

Pernille sagde ...

Så håber jeg enten jeg har sparet op tidligere uger og bruger de penge, lader være med at købe eller også så er det der "i teorien" ofte anvendt i måneder med f.eks. fødselsdage.

Det er bestemt ikke et perfekt system, men det der med at se pengene forsvinde er meget effektivt :)

Selina Juul sagde ...

Sikke en superdejlig blog du har - og med fokus på madspild og gode opskrifter :) Din blog vil jeg følge :)

Henriette sagde ...

Jane tak :)
Selina- 1000 tak jeg følger også med over hos jer.