13. maj 2012

Grønne vitaminer før og nu.

Der er lidt stille i bloggen, da jeg er dels er lidt "real life" ramt, dels tilbringer ret meget tid i køkkenhaven. Køkkenhaven er jo et større projekt, som dels skal give mig sund mad hele året, dels motion og helt sikkert også besparelser i forhold til de ret uhyrlige madpriser pt..
Vi spiser spinat, asparges og salat fra haven pt. Sådan en asparges smager markant anderledes når den er nyhøstet og sød - allerede få timer efter begynder sukkeret i asparges at omdannes til stivelse. Så jeg forstår faktisk godt at folk kigger på mig som om jeg er underlig når jeg siger at asparges var min datters ynglings grøntsag. Men børn kan faktisk godt lide nyplukkede asparges - det er de der ret kedelige asparges i butikkerne som er fade og let bitre de ikke kan lide.
Hjemmeavlet øko grøntsager rummer også den fordel af de rummer flere vitaminer end konventionelle grøntsager. Det skyldes sikkert at grøntsagerne er mindre, mere koncentreret i næringstoffer og mindre pumpet af kunstgødning og vand. Læs mere om 10 gode grunde til at vælge økologi
At jeg selv vælger at dyrke mine egne grøntsager handler også om at økologi er ikke godt nok !
Der er kommet en mainstream over økologi -som desværre betyder at du også kan få mindre god økologi. Feks er alle udenlandske ØKO æbler sprøjtet med kobber. Nu er kobber for mig langt at foretrække frem for de pesticider der er i alm konventionelle æbler. Men også produkter som gulerødder er idag så mainstream at du faktisk ikke får en kvalitets gulerod i de alm butikker.
Gulerødderne er ensartet og ret kedelige i smage og så er de vasket til ukendelighed :( Også hos Årstiderne= gulerødder der holder langt dårligere- bliver smattet og vandet.
Hvad gør man så ?
Som have-ejer søger man gammeldags sorter der smager intenst og godt - som ikke nødvendigvis giver enorme udbytte- men hvor sundhed og smag er i fokus.
Man kan kigge hos netbutikkerne hos Camilla Plum, Kerneliv, solsikken mv efter ældre sorter af frugt og grønt. Kig væk fra F1 hybrider
Uden have?? - så findes der små producenter som gør en dyd ud at produceret andet grønt end de gængse sorter- men du skal på torvet og ud i gårdbutikkerne.

Ikke nok med at smagen er tabt så ser det også ud til at vores frugt og grønt indeholder langt færre vitaminer end før.
Asparges

Eller hvad med melon
Der er eksempler på det modsatte f. eks forårsløg
Der kunne ændringerne måske godt tolkes som et øget forbrug af kunstgødning- men der er stadigvæk en nedgang i kalcium og C vitamin.
Gulerødder er også et blandet billede
Her kan det især være vores lyst til ensartet meget orange gulerødder som spiller en rolle- at man simplethen i dag dyrker gulerødder med mere Riboflavin( B vitamin) = mere mørk orange gulerødder.

Hele artiklen kan læses her
Det jeg faktisk synes er mest tankevækkende er at i 1950 i USA, var produktionen af frugt og grønt, allerede ret moderne med kunstgødning, sprøjtemidler og nyere sorter- så hvis man havde sammenlignet med sorter der var dyrket omkring 1900 havde forskellen sandsynligvis været endnu større,

Så når de kloge hoveder siger at du får nok vitaminer fra frugt og grønt;

  • Så kræver du at du som udgangspunkt starter med en øko eller hjemmeavlet grøntsag.
  • At du spiser den nyhøstet (opbevaring af grøntsager nedsætter mængden af vitamin markant
  • - derfor er frosne grøntsager faktisk et godt alternativ rent sundhedsmæssigt men ikke altid kulinarisk)
  • Ikke koger og steger den i smadder.( en del grøntsager som kål og spinat er faktisk sundest tilberedt og ikke rå ;))
  • En klat smør eller olivenolie er også vigtig i forhold til optagelse af vitaminer.

4 kommentarer:

Jane sagde ...

Ej, nu får jeg dårlig samvittighed over at vi heller ikke i år har fået plantet noget i haven. Det startede ellers så godt med at bedre halvdel tog têten og havde gang i at dyrke nogle frø i vindueskarmen som efterfølgende skulle plantes ud i haven. De nåede dog at dø, inden det kom så vidt. Næste år må du hanke op i mig, Henriette, når det er tid til at så.

Kan jeg nå noget endnu? Eller er det bare definitivt for sent?

Henriette sagde ...

Rolig nu
Du kan sagtens nå det
Hvor meget plads har I ?

En courgetteplante kan købes i de fleste have centre - den begynder at kunne komme ud nu
Hvis I skal ha tomater så ville jeg også købe et par planter ( cherrytomater er gode)
Begge dele kan gro i potter.

Du kan så salat, spinat , gulerødder rødbeder etc indtil omkring 1 august.

Det er mest ting som løg,porre auberginer der er for sent på den -samt peber og vinterkål.

Lisbeth sagde ...

Hvor er det dejligt, at du har mulighed for at dyrke dine egne grøntsager. Det er jo desværre ikke alle forundt.

Jeg bor i en dejlig lejlighed, kun med en altan til rådighed, men der hersker altid hyggelig aktivitet i sommerhalvåret og jeg kan nyde f.eks frisk persille, dild, radiser, salat og tomat. Selvfølgelig ikke i større mængder, men dog frisk grønt til æggemaden :)

Desværre, har du ret i dine betragtninger omkring de økologiske varer. Det er bare ikke godt nok! Og øv, hvor er det dog ærgerligt!

Tak for kigget og ha' en god sommer i haven :)

Jane sagde ...

Perfekt, tak! Så er der et projekt til den næste lange weekend (hvor jeg er så heldig at skulle til undervisning tre af dagene). Men et far-børn projekt, så! Det vigtigste lige nu er at vise bybørnene at mad kommer op fra jorden. Så kan ambitionerne stige år for år.