16. januar 2012

I nærkontakt med naturen

Sikke en vidunderlig weekend
Lødag ryddede vi op i vores skur og jeg begyndte at beskære buske med mit nye ørnenæb.
Det blev vel til 4 timers frisk luft inden nordenvinden slog mig ud, trods uldent undertøj
Jeg sov skønt og tungt efter 1/2 glas rødvin...
Søndag fortsatte jeg - var ude fra 11- 17 !!
Fik tændt et skønt bål og nød at rydde op, mens hønsene pludrede om benene og hunden jagede katten. Kl. 16  da det begyndte at blive mørkt, kunne jeg godt se at mit bål var alt for stort - så jeg hentede en kop te og trillebøren som stol og sad og stirrede ind i bålet.
Pludselig begyndte det at sne - mens solen gik ned med de flotteste røde og purpur striber.
Det var så vidunderligt at sidde der i pagt med mørket og naturen - spurvene fløj fra busk til busk i tusmørket- hønsene talte sammen inden de gik til ro -og bålet var trygt og varmt.
Den her vinter har været LANG og mørk- egentlig troede jeg at den ville være ok pga den manglende sne- men mørket, regnen og mudderet har gjort at jeg har været meget lidt ude, i forhold til normale vintre.
Jeg har fodret høns, gået tur med hunden ved frokosttid og hentet brænde ind. Skyndt mig ind når det begyndte at mørkne og mentalt være på vej i seng allerede ved 17 tiden. Hernede på landet er det MØRKT og jeg går ikke til noget / går ikke i byen efter 17 -så jeg er sjældent ude som jeg var i byen. Men det at IKKE være i kontakt med naturen gør også at min vinterdepression bliver værrer. Hver eneste gang jeg får taget mig sammen til at gå ved stranden, eller i skoven -kan jeg mærke at humøret får et boost.
Mennesket er ikke skabt til en hverdag uden grønt og kontakt til årstidernes skiften
-og det er ikke tilfældigt at haveterapi er en af de mest effektive midler mod udbrændthed og stress. Så der skal klart tændes lidt flere bål og prioritere lidt flere dage i haven. Foråret er på vej- trods truende sne og kulde.
Sidste år så der sådan her ud;
I år er der grønt med forår blomsterløg piplende op overalt  :)

3 kommentarer:

Jane sagde ...

Jeg er jo byboer men jeg oplever faktisk noget af det samme med naturen. F.eks. foregår mine løbe- og gåture altid nede omkring det naturområde, der er omkring Damhussøen og damhusengen, og det giver mig langt mere tilbage end en løbetur i byen. Haven er jeg til gengæld ikke god til at få brugt, så det er et punkt, jeg kan blive bedre på!

Henriette sagde ...

Lidt mere natur i haven ;) Jane

Ej det slog mig en dag da jeg (endelig )var gået op i plantagen efter lang tids pause pga mudder- hvor anderledes det føltes frem for min tur igennem landsbyen.
Jeg var helt rolig og i balance - klar i hovedet da jeg kom hjem efter at ha gået blandt store gl tæer- selvom turen var samme distance som normalt.

Jane sagde ...

Vi bor i villalejligjed og deler have med en andne familie. Det tager lidt af glæden ved ophold i haven. Hvis det var min egen have, ville jeg nok bedre have lyst til at gå rundt og pille i jorden. Næste gang vælger vi enfamiliehus. Altså når vi enten er blevet millionærer eller er parate til at flytte helt væk fra byen... :-S