31. oktober 2013

Novembers grønne sager

I morgen er det november - vi kan ikke mere drømme os til en lun Indian summer-stormsæsonen er igang og maden skifter spor- det er udpræget efterårs/vintermad men ikke julemad - endnu:)
En af de vigtigste faktorer i REAL FOODS er at spise sæsonbetonet
-  desværre er det et aspekt som vi har glemt i vores overflodssamfund og som faktisk også kan være svært at overholde da butikkerne lokker. 

De lokker med jordbær i december, med asparges hele året - med rodpersille og pastinakker i august når det bugner med alt andet ..med kønsløse tomater hele året - selv hos Årstiderne.com - smider de de uinteressante orangerøde kugler i kasserne selvom tomater faktisk også har en sæson eller kønsløse æbler i højsommeren når vi skulle holde fest med stenfrugt og bær.
Nu er der måneder, feks i april/maj hvor jeg sætter pris på at jeg IKKE kun skal spise danske grøntsager ;) Men resten af året er det godt at skelne til sæson både af hensyn til sæson men også pengepung.
Følgende liste er lavet med støtte i både Årstidernes egen liste, Camilla Plums liste i Ællebælle og så min egen erfaring fra haven. 

Nu vil du sikkert sige men broccoli er da i butikkerne hele året - jeps men det er ikke i sæson/ det er næsten altid supersprøjtet spansk...etc etc..
Hvis du vil optimere din opbevaring af grøntsager så kig her sidst i indlæg

Vi starter med alt det som det er sidste frist at spise, i en periode ;
SIDSTE FRIST

Auberginer
Bladbeder
Broccoli - I år er efteråret lunt  -så dansk eller tysk brocoli er stadig her. 
Spidskål
Courgetter
Røde pebre
forårsløg
radisser
salat
Fennikel
Cherrytomater er som regel stadig gode i november - I drivhuset har jeg klaser der sidder og langsomt modner -mens de store tomater slet ikke kan få sødme nok.
Først i marts bliver tomater interessante igen :(
Hasselnødder
Middeltidlige pærer- der findes pæresorter som holde hen forbi jul- men de fleste sorter er allerbedst i oktober og november.

HØJSÆSON
Bladselleri - alt efter hvornår frosten kommer så kan man være heldig også at spise god bladselleri i december
Glaskål
Græskar 
Gulerødder- kan spises hele vinteren - men de smager sprødest nu-så nyd dem.
Hokkaido og andre vinter squash som vi ofte kalde græskar selv om de ikke er det - kan holde langt hen på vinteren- men de er absolut bedst nu.
Kastanier
Knoldselleri - har lang sæson men er absolut lækkrest i november/december
Kvæder
Rucola
Rødbeder -igen bedst nu - efter jul er det lidt mere "pligt"spisning selv om de holder fint.
Savoykål - nogle sorter holder fint til frosten. Jeg dyrker en sort der hedder January King som tåler pænt med frost.
Æbler - jamen æbler er da i sæson hele året ?  ak nej - rigtig mange danske æbler er bedst før jul. Efter jul er det gammeldags sorter som smager bedst. Resten af året er det gamle æbler på lager :( eller fra den anden halvdel af jorden.

KUN LIGE STARTET
* har lang sæson så slap bare lidt af - du skal nok nå at blive træt af dem ;)
Grønkål - Italiensk palmekål er dog bedst før frosten.
Hvidkål
Jordskokker -husk at grave op hvis det ser ud til langvarig frost 
Julesalat
Løg - smager faktisk bedst når de er friske -men de er jo gode til langt hen på foråret
Pastinak
Peberod 
Persillerødder
Porre (vinter) hvis I stadig har sommer/efterårsporre - så skynd jer at spis dem -de er længere og mildere men tåler ikke frost- vinterporre er mere intense i smag og korte og tykke.
Rosenkål - smager mere mildt efter frost - så kan mange godt lide dem især hvis de ikke er kogt i smadder
Rødkål - vent med rødkål a la jul men i salatskålen er de skønne
Skorzonerødder
Mandarin
Appelsin  

TIPS TIL AT FÅ BRUGT DET GRØNNE

Butternut/valnødde/oste gratin
Butternut/hokkaido er alle meget børnevenlige som mos/enten med eller uden kartoffel -som suppe gerne med et skud gode krydderier og en god fond enten kylling eller f.eks muslinge/fiske
Alternative salater;
Bagte rødbede og feta salat
Gulerod, avocado og appelsin salat
Æble, jordskok og hasselnød salat
alle 3 fra salat om vinteren 
Rødbeder er meget lækre som "flødestuvet" i ovnen, med oregano/hvidløg og så drysset med fetaost - giver en mild skrig barbielyserød sag som smager godt med kød eller fisk.
Alle rodfrugter har godt af krydderier og syre - enten i form af pesto til eller med citronmayo- så smager de også godt kolde i salat næste dag-så lav rigeligt.
Ud fra et LCHF synspunkt er alle rodfrugter ikke ens- kig forbi her og vurder om du spiser alle - eller spare på nogle -ja jeg spiser alle men i moderate mængder men jeg er heller ikke hardcore.
Tips til knoldselleri - også børne og mistroisk mand-egnet  ;) 
Bagte kastanier med seriøse mængder smør, havsalt og rødvin er skøn "voksen"mad en rå aften. Kastanier har faktisk en række fordele- de har et lavt indhold af fytin, af flerumættet fedt og oxalater -så de er fine at spise som supplement- men kan også lave syndige desserter med usødet kastaniemos,  blandet med mørk chokolade og toppet med piskefløde
Ristede kastanier passer godt til fedt kød som andebryster og svinekød. De er ikke udpræget LCHF -men en smule er altid fint ;)
Savoykål
kan godt være lidt barsk råt og for meget rå kål er heller ikke optimalt
men som Dolmere :)
Fine asiatiske med ingefær og hvidløg.
Rør en fars (fjerkræ eller gris) med lidt soja og asiatiske krydderier (chil, ingefær,hvidløg, koriander mv)  
form små aflange pølser som du forsteger lidt til de hænger sammen.
Put ind i kålbladet hvor du har fjernet den hårde del og fold op som en forårsrulle. 
Læg i et fad med lidt fortyndet æblemost, eller bedre endnu hvidvin  amt lidt soja
 og put folie over
- steg ca 30 min ved 175 grader. 
Sigt skyen og kog ind og smag til -.og hæld over dolmerne.
Man kan også lave en fars af kalv eller lam med græsk kryddering og så hælde en god tomatsovs over  evt lidt ost.
Ellers fungere fintsnittet savoykål godt som alternativ til pasta.  Steg det blidt i smør eller hæld kogende vand over. 
F eks er både kødsovs og carbonara sovsen( æggeblommer, fløde, bacon og parmasanost) godt :)

Tak for forslag til blogindlæg- jeg håber at få skrevet lidt i den næste måneds tid
- hvis den gamle computer ellers vil samarbejde, jeg ikke får frost i hænderne på mit alt for kolde kontor- eller jeg drukner i brændestabling og jobansøgninger :)













1 kommentar:

frk. sveske sagde ...

Hej Henriette,
Skønt og brugbart indlæg - det kommer jeg helt sikkert til at vende tilbage til, selv om jeg netop har hængt en grønt-kalender op i mit køkken.
God weekend.
KH
- frk. sveske