Blandt andet
HFW som jeg for lethedens skyld vil kalde den let skøre men dejlige englænder, stiftede jeg først kendskab til da jeg på nettet så hans allerførste River Cottage programme. De første programmer har desværre aldrig været vist på dansk tv. Jeg foretrækker dem dog lidt frem for de mere polerede og pæne programmer spm DR2 har vist de sidste år. De har blandt andet vist River Cottage Seasons, Every day Food, Vegetables samt de mere interessante (imo) Hughs kamp for kyllingen (mod industrikyllingerne) og vist nok også fiskeprogrammet om bæredygtigt fiskeri.
Han er en mand med mange meninger og mange gode tanker.
Jeg har tidligere haft fingre i både hans Every day food og Vegetable bog og begge bøger syntes jeg var inspirerende og let tilgængelige.
Den nye bog på dansk Den originale Rivercottage bog er ikke helt så vellykket.
Der er enormt meget meget koncentreret viden på mange mange sider.
Hvis du drømmer om at vide hvordan du bruger en gris, samler svampe og urter, bruger frugt mv. er den absolut tankevækkende og brugbar.
Men det er som om at han vil for meget på for lidt plads (og den er ellers tyk nok ;)
I hans afsnit om køkkenhaven skal du ikke forvente gode råd om dyrkning af divs grøntsager, næh han giver bare et råd om at følge frøposens anvisninger ..... tjah så må du hellere købe Camilla Plums Køkkenhavebog. Det største problem er dog at den ikke er specielt godt oversat eller ført op til danske forhold. Det nytter altså ikke noget at anbefale engelske hønse-, grise-racer eller grøntsag og frugt sorter. Han er som mange mainstream grønne mænd/kvinder jo også ret glad for gryn og tror at vi løser alle verdens problemer med at skære ned på kødet..... mere om det senere...
Opskrifterne er skiftevis meget anvendelige og let sære ;)
Hvis jeg står og skal lave hjemmelavet pølser en dag ville jeg klart hive bogen frem og en del af hans grøntsagsretter er også rigtig gode og smagfulde. Men den taber på at være grafisk ret uoverskuelig og meget meget tætskrevet.
Det ville ikke være mit første valg af HFWs bøger men informationsrig og tankevækkende bestemt.
Så er jeg mere begjstret for Signe Wennebergs
Køb den blandt andet her
Egentlig har jeg altid haft det en smule blandet med SW- hun var umiddelbar for pæn og smart.
Men jeg har på det sidste læst en del af hende blandt andet om haveterapi mv. og hun vinder altså.
Den her bog fik jeg af min søde datter i fødselsdagsgave og man kan jo umiddelbart tænke Urban Gardening til en kvinde der bog på landet og har masser af køkkenhave???
Men jo den holder altså alligevel også selv om du IKKE har have eller har masser af plads.
Det kan bedst beskrives som en grøn omstillings- bog med masser af politiske statements.
Hun beskriver rigtig godt HVORFOR vi bliver nødt til at sadle om, hvorfor vi ikke bare kan lade byen være grå og fuld af asfalt og hvorfor vi igen må udnytte naturens muligheder, både den uendelige mængde frugt der hænger på de danske villaveje og som Stop spild af mad ganske rigtigt påpeger pt bør udnyttes. Men også hvorledes man kan blive mere selvforsynende i de små hjem. Skræmmende billeder og historien om burhønen Maggie og gode tips til høns naturligvis - hun er jo for ingenting ophavskvinden til både facebook gruppen. Burhønsenes befrielsesfront og græsrodsbevægelsen for køer på græs ( meld jer endelig ind ;))
Hun har en fin beskrivelse sidst i bogen hvor hun illustrere hvor meget hun faktisk bruger fra haven- simple og fine opskrifter på især bær, frugt og salater (hun er på ingen måde LOW carb- men bestemt real food og man vælger jo selv om man putter sukker i :)
Min eneste anke igen igen er hendes fokus og forelskelse i Michael Pollans statement
East mostly plants; 80 % fra planteriget og 20 % animalske produkter.
Hvordan definerer man de % satser?
Jeg er ikke uening i at vi skal kigge på det kød og mælk/æg vi spiser.
Vi skal vælge med omtanke. Spise hele dyret og ja vi kan og må ikke smide kød mv ud. Det er så skræmmende at se mængden af mad som folk smider ud. Men jeg tror altså ikke på at vi alle sammen kan nøjes med 3 gange kød om ugen, det kræver at vi spiser en hel del stivelse i form af gryn, bønner og rodfrugter og den vej kan og er problematisk for mange.
Spiser vi nu så meget kød ?
Ja mændene spiser pænt meget, mens mange kvinder spiser en del mindre.
Nogle fastholder tal på 140 kg pr dansker for alle - især veganerne elsker det tal ;)
140 kg kød pr person = små 400 gram kød pr dag til baby og oldefar
- det ville betyde at hver voksen spiser op mod 1 kg pr dag, da der dels jo er småtspisende ældre og børn med, dels alle de voksne som IKKE spiser kød.
Men der er tal hvori der er regnet export, spild og affald i. Det holder ikke!!
Ifølge DTU spiser en voksen dansker i gennemsnit 48 kg kødog fjerkræ årligt.
En mand spiser i gennemsnit 60 kg., og en kvinde 38 kg.
Man bør måske overvejer om mændene ikke burde skrue lidt ned og kvinderne lidt op (mange kvinder har jernmangel og kød er uanset hvordan man drejer det den vigtigste og mest effektive kilde.
Ca 50 kg pr mand og kvinde pr år giver 137 gram pr dag
Det burde faktisk være ok at spise den mængde kød hvis man vælger sit kød med omhu.
Heldigvis er SW også fortaler for kød fra græssende dyr;
Vælg kød primært fra køer, vildt og får der spiser græs (og hø/ ensilage
Undgå for meget kød fra dyr der spiser kraftfoder (fjerkræ og svin)
Kraftfoder er problematisk fordi der altid indeholder soja som især dyrkes i Sydamerika og altid er GMO (hvis det ikke er øko)
Når folk taler om at spise mindre kød så tænker de især på billigt slam/ konventionelt kød som er opdrættet med store mængder korn og kraftfoder men alt kød er jo ikke skabt ens.
Vælg frilands eller øko okse, kalve og lammekød.
Vælg svinekød fra svin der går på græs (friland) eller opfoder selv en med dine rester -holder nok kun hvis I har god plads ;))
Spis mere vildt.
Hold havehøns = mindre kraftfoder og næsten alle med lidt have kan være med og det er sjovt.(læs her hvordanSpis mere vildt.
Ha respekt for det kød du køber - brug alle udskæringer og smid aldrig mad ud.
Læs mere her spis hele dyret
Ingen kommentarer:
Send en kommentar