21. september 2013

Fedt nok ! :)

En af de største overvindelser, når man skifter dansk normalkost anno 2013 ud med LCHF eller primal, er klart at smide fedtforskrækkelsen væk.
Ikke nok med at det kræver ganske meget psykologisk overvindelse for mange, så skal man også være obs på at det KAN kræve en vis tilvænning fysiologisk  - og også rent praktisk (mere om det senere i dette indlæg)

Jeg tror ikke på at mennesker er ens eller skal spise det samme.
Som udgangspunkt har vi alle sammen en krop der er designet i stenalderen ;)
Men nogle har tilpasset sig moderne tendenser;
Nogle kan sagtens spise fuldkorn eller tørrede bønner uden at få ondt i maven. Nogle kan spise det værste slam mad uden umiddelbare problemer - og nogle kan også spise store mængder mælk.
Men som udgangspunkt var vi designet til en anden kost.
Det er ikke en blåstempling af divs DNA test og kostprogrammer, mere en konstatering af at hvad der virker for mig, virker måske ikke for Madbanditten - hvad der virker for Madbanditten virker måske ikke for Mark Sisson etc etc.
Selv i min egen familie er der stor forskel på vores tilgang til kost (hvis vi vel og mærke lytter efter.)
Min datter har altid haft meget palæo/primal tendenser - selv da hun var helt lille.
Hun satte mest pris på æg, kød og riigeligt smør- hun har altid spist sine grøntsager uden bøvl - men slikkede smørret af brødet og var/er  ikke tiltrukket af sukker eller store mængder frugt. Yoghurt kunne jeg godt stikke skråt op og drikkemælken ligeså...
Selv som spæd spiste hun meget -men forholdsvis sjældent- der gik nemt 4-5 timer uden mad.
Jeg derimod er lidt skabs-vegetar- misforstå mig ikke jeg elsker en RØD bøf,  men jeg er også tiltrukket af lettere kost med mere fisk og fjerkræ -jeg vil gerne ha plads til lidt tørrede bønner -mere frugt - yoghurt og mælkeprodukter. Jeg behøver ikke (psykologisk) kød hver dag - men min krop foretrækker det klart. Jeg har aldrig haft svært ved at spise mere fedt, men jeg har lært at jeg bør vælge mit fedt med omhu - jeg tåler stort set ikke fler-umættede olier, men trives med mættet og enkelt-umættet fedt.

Hvad pokker gør man så, når man gerne vil skrue op for fedtet men har svært ved det både fysiologisk og rent praktisk ?

Først og fremmest skru ikke voldsomt op på kort tid.
Hvis du er vant til en meget mager kost (20-30 E%, så nytter det ikke at du springer ud i en fullblown højfedt procent. Så er det måske bedre bare at skrue lidt op i starten - op til 30- 40%  f. eks.
Nogle vil resten af livet være glade for at spise 40 % fedt - det var der masser af sunde mennesker der gjorde indtil fedtforskrækkelsen satte ind i 1970erne . Andre vil skrue langt ned for kulhydraterne og finde ud af at de så skal skrue endnu mere op for fedtet.

LYT TIL DIN KROP !

Find ud af om du tåler alle typer fedt lige godt.

Det er ikke sikkert at din krop er vild med piskefløde, creme fraise 38 - mascarpone mv .
Det er forholdsvis sjældent at være allergisk overfor mælkeprotein i DK, men det sker.
Laktoseintolerance er mere hyppig - men her der det vigtigt at gøre sig klart at der findes 2 forskellige versioner.
Der findes den primære hvor man genetisk ikke kan nedbryde laktosen - (op mod 5 % af danskerne)
og så findes der den oversete sekundære laktoseintolerance - her opstår LI pludselig ofte efter perioder hvor man feks har haft en maveinfektion, eller hvis man har f.eks. ubehandlet gluten intolerance  eller hvis man på andre måder stresser mavetarmfloraen. Den sidstnævnte type betyder ikke at man for evigt skal holde sig fra laktose. Man kan godt genopbygge sin mave så man kan tåle det igen.
Jeg tror lige netop den version er overset fordi der er så mange der har konstant stresset mave pga moderne kost og livsstil med en masse ubalancer. Men også fordi vi i dag drikker mælk der er pasteuriseret.  I Rå mælk er der ud over en del flere vitaminer OGSÅ en masse enzymer som hjælper hos til at fordøje mælken. I råmælk er der masser  af laktase, men den kan ikke tåle pasteuriseringen- tankevækkende ikke.

Man kan sagtens skrue op for fedtet uden at tage bad i piskefløde :)

MÆ OG MUH
Ghee er næsten altid uden problemer med mindre man har en trad. mælkeallergi.
Sådan laver du det
Man kan stege i det, bage med det  og tilsætte det til sine kogte grøntsager- det smager en smule karamelliseret - men jo bedre smør du bruger jo bedre smag. Jeg synes ikke dem der findes i handlen er særlig gode - og i de asiatiske butikker skal du se dig for nogle typer er margarinebaseret...
Smør- det er sjældent at man ikke kan tåle smør som LI - prøv det når din mave er i balance igen.
Smør smager godt ;) det kan spises iskold på frøkiks, på dine grøntsager, som kryddersmør på dit kød. Det kan banke fedtprocenten lidt op i din suppe eller tomatsovs.
Lav bearnaise og hollandaisesovs (jeg bruger bdr. Prices opskrift.
Det egner sig godt til divs. chokolade lækkerier - som du naturligvis KUN spiser i weekenden :)
Mange tåler creme fraise bedre end fløde- sikkert fordi det er syrnet og en del af laktosen er nedbrudt. Creme fraise er fantastisk i dip og sovser og hvis du køber 38 % kan den uden problemer opvarmes.
Ost kan mange tåle bedre end alm drikkemælk netop fordi der kun er spor af laktose i dem.
Prøv produkter lavet af ged og får.
Mange som har problemer med MUH trives fint med MÆH.
Især findes der en del lækre oste og fåreyoghurt kan være fantastisk .

FEDT FRA DET ANIMALSKE RIGE
I dag kan det være lidt svært at få skruet op for fedtet fra især kød.
Det skyldes at det udvalg af kød de fleste af os har adgang til, er befriet fra den naturlige fedt. Kyllingebryster uden skind, hakket kød med en hysterisk lav fedtprocent. Kød som ikke er marmoreret etc.
Vælg så højt fedt du kan- vi taler naturligvis ikke om smækfede konventionelle kyllinger med svampet kød (de har en skæv omega3/6 balance pga deres unaturlige liv) eller bøffer fra køer der er spæret inde i en stald og opfodret med kraftfoder etc.
Men prøv at kaste jer ud i kylling med skind :), En culotte med krølfedt, Svinekød der ikke er hysterisk trimmet for fedt - flæskesvær er GODT, Kalvekød med marvben (husk at spise marven) sammenkogte retter med forkød -skanke etc.
Prøv at finde hakket kød med en mindre hysterisk fedt %.
Økopølser og bacon kan også være fine som supplement - men undgå for meget konventionelt pålæg det er DET der er farligt- ikke kød som sådan.
Spis fede fisk, økolaks, sild og makrel... det var sådan vi før fik masser af naturligt fedt.
Spis levertran eller fiskeolie.
Den her er mest tilgængelig- men den her er fremragende især hvis man er stresset og ude af balance.
Begge kan fåes som kapsler - personligt synes jeg mest at den fermenterede er nødvendig ;) i kapsler.
Spis æg - naturligt sundt fedt -smækfyldt af vitaminer.

FEDT FRA PLANTERIGET
Lav pesto og dressinger med masser af krydderurter og fornuftige olier; Olivenolie, avocado, macadamia og moderat af de andre nøddeolier.
Der findes et utal af variationer og de fryser virkelig godt, så lav bare rigeligt NU hvor urterne er på det højeste. Den her er blandt mine ynglings :)
Hæld lidt olivenolie over dine grøntsager.
Spis avocado- tit ;)
Oliven er også en god fed frugt:)
Spis de fedeste nødder, Macadamia og kokos er bedst - men de øvrige kan også bruges med omtanke- nøddesmør er godt - bare undgå for meget peanutssmør..
Kokosfedt er godt i kaffe eller i desserter (og fremragende til stegning), kokosfløde - hjemmelavet fed nøddemælk kan også være en skøn måde at spise fedt på - især hvis maven ikke trives med muh og mæh.

Sidst men ikke mindst chokolade.....
vælg med omhu mindst 70% gerne mere
Helst fairtrade/øko vi vil jo helst ikke støtte slaveri...
spis det ikke hele tiden -nyd det og sæt pris på at det findes.
Det skal jo helst være fede tider :)
5 kommentarer:

Jane sagde ...

Jamen, jeg ELSKER bare fede tider :)

Skønt indlæg - igen!

Eva sagde ...

Det samme som Jane sagde ;-)

frk. sveske sagde ...

Hej Henriette,
Dejligt og brugbart indlæg.
Ovenpå en weekend med besøg fra kulhydratland iform af kerne-/frøbrød savner jeg fedt! Det er utroligt, hvad det giver mig at være fedtdrevet. Så kokos(olie)land 'here I come'.
Tak for den 'udredning'.
Ha' en skøn mandag!
KH
- frk. sveske

Henriette sagde ...

:)
tak de damer.

Anonym sagde ...

Rigtig dejligt indlæg. Jeg synes så ofte man render ind i kost-fanatisme, der ikke respektere menneskers forskellighed. Du er en klog kvinde <3