15. september 2013

Overskud til en underskudsramt familie

Dette her indlæg skulle faktisk slet ikke handle om haven- der var så mange andre indlæg på skrivebordet, men lige pludselig så presser real life på og da mange af jer har fulgt mig længe bliver jeg nødt til at skrive dette indlæg, som er halvt et forundringsindlæg halvt et prale indlæ g- jeg undskylder på forhånd :)

Jeg er en fattigrøv !
Jeg har længe været det - men er det især lige nu,og det præger rigtig meget min hverdag;
dels så bekymrer det mig (MEGET) -dels så betyder det at jeg bliver nødt til at være mere kreativ i køkkenet, men også mindre low carb end jeg ville foretrække, for uanset hvordan man vender det så er LCHF dyrere end en stivelseholdig normalkost- så der ryger måde en del rodfrugter,tørret bønner og frugt ned pt.
Forhistorien til situationen lige nu, er trist og frustrerende.
Jeg havde et kort vikariat i foråret (endelig) blev lockouted og mistede 3 ugers løn, og ingen mulighed for dagpenge eller kontanthjælp, måtte derefter låne pengene af fagforeningen endnu mere salt i såret.
Det er slemt nok for andre lærerfamilier, men for en der kun var ansat i et kort vikariat og er helt alene om at forsørge en lille famile, var og er det katastrofalt -ikke mindst fordi jeg jo sagde god dag til dagpenge igen efter konflikten. Jeg søger og søger naturligvis jobs, men i mit områder er det sparsomt med jobs og jeg er extra udfordret fordi, jeg hverken har eller har råd til kørekort/bil.
En fejldisponering i løbet af sommeren og tåbelig fejl har slået bunden ud af vores økonomi.
Det har så efterladt mig med en måned hvor der slet ikke kan bruges penge og vi begyndte (for sjov skyld) at tælle op hvad vi egentlig havde af mad især i haven.
Jeg skal sparer jer for indholdet af spisekammeret og fryser/køleskab :) (der er nok detox til moderen på chokolade og rødvin, og bacon og ost til datteren ;) heldigvis ligger der 5 pakker smør og smiler trygt.

Men havens indhold af mad er faktisk lidt overraskende
LIGE NU;
lidt nektariner fra min mors drivhus.

lidt blåbær
mange hindbær
mange brombær
figner
de første æbler
pærer
Mange ;) squash
grønne bønner
løg
hvidløg
porrer
spidskål
gulerødder- uden orm ;)

rødbeder
kartofler- gravede 99 meter op igår inden regnen kom-så der er mere end nok til 2 familier+ høns.
tomater- enorme mængder
grønne/gule peber
chili
agurker- har desværre nok høstet den sidste.
drueagurker
artiskokker
ærter
majs
krydderurter

druer
hyldebær
hasselnødder-ikke ret mange uden orm :(


LIGE OM LIDT kommer også
meloner- de ser desværre ikke helt så kønne ude efter regnen-og desværre når de nok ikke alle at modne færdigt. I virkeligheden er melon mest sikkert i drivhus eller mistbænk -men med en rekord tør sommer er det lykkedes ret godt ;)

hyben
Endnu flere æbler
valnødder
røde peber
auberginer  -har plukket lidt)
borlotti bønner
Ny spinat
Ny salat
Fennikel
grønkål 3 slags ;) her palmekål

bladselleri
vintersquash/græskar- har allerede smagt den første ;) Her er en af de enorme australske og en lille Butternut som mangler mindst 14 dage.-så ingen nattefrost tak.


TIL VINTER(læs fra slut oktober og frem)
jordskokker
kinaskokker
persillerødder
knoldselleri
vinterporre  med en del selvsået honningurt i mellem- men det gør intet.
bok/pak choy
savoykål
rosenkål 3 slags- her med alm grønkål ved siden af.
og nye forsyninger af
gulerødder og rødbeder som jeg såede i juli.


Og så har jeg slet ikke talt de muligheder der er i naturen og som jeg ærlig talt er for dårlig til at udnytte:)

Hvad koster det i tid ?
Tjah her på det sidste har jeg ikke brugt ret meget tid - tørken gør at der ikke har været så meget der skulle luges, men der er blevet sået lidt sene afgrøder.
Uden tiden det kræver at høste vel 2 gange 1 time pr uge.
Rigtig meget af tiden med haven går med at nyde synet,  iagttage humlebier og sommerfugle, købe ind i haven/høste ;) og bare drømme eller slikke sol.
JA jeg vælger et mindre hysterisk ukrudtsniveu end min gamle farfar ville ha accepteret.
Men når planter er vokset til, så gør det ikke så meget at der er lidt ukrudt  ;)
Det der tager tid er, forårets klargøring; at få luget, ordnet jord og sået til.
Der er ingen tvivl om at april og begyndelsen af maj er mere arbejdstung, men det er jo også der man trænger til sol på næsen og brugt sin dovne slappe vinterkrop.
Når frosten har været der skal vintersquash samles ind og tørres så de kan holde.
Og på et tidspunkt skal rødbeder og persillerødder graves op men så er vi langt henne.
Så skal der bruges en weekend på at køre møj ud og fræses og haven skal lægges i seng for vinteren.

Men det er faktisk begrænset i forhold til hvad det koster af tid at købe ind eller sidde på FB eller se tv :) Selv den mindste have eller en efterårstur ud i det blå og plukke svampe og bær, kan faktisk være et fint supplement til supermarkedernes udbud.

"Du kan forsørge en helt lille familie", sagde den gamle og klappede hendes hånd. "En meget lille familie", sagde pigen. "Den kan slet ikke blive mindre, for så er den ikke en familie mere"
Fra den vidunderlige "Børnene i Kragevig serie af Bodil Bredsdorff- sådan har jeg det pt :)
6 kommentarer:

Anonym sagde ...

I know that money can buy many things, but it can't buy the satisfaction that one gets from growing your own fruits and vegetables.
AWESOME garden Henriette!

Vølund (Wayland)

Malene fra Paleolivet og Brombleberries sagde ...

Wauw, det er godt nok imponerende. Hvor er det VILDT og sejt, at du har så meget i haven. Og jeg tror på, at den slags sager er en del mere sunde og nærende, end de fætre du kan købe for penge i supermarkedet. Håber i nyder det og mæsker jer, selv om der ikke er så mange penge til kød pt.
jeg øver mig stadig i at blive en bedre havepasser, men jeg er nok mere interesseret i slutproduktet end i arbejdet inden og derfor bliver det aldrig til det vilde.

budzinski sagde ...

Superflot have. Kan slet ikke være med med min egen meget forkølede køkkenhave, hvor jeg pt. høster blåbær og hindbær samt sølvbeder. Agurk, græskar og ærter blev ikke til noget/blev nedkonkurreret af ukrudt.

Henriette sagde ...

@Vølun - thanks you are right :)
Bud og Malene- tak skal I ha- det er jo en længere process- nogle år gør man alle de rigtige ting og tingene slår alligevel fejl.. - andre år så sjusker man og får alligevel et fedt resultat ud af det ;) Det værste ved at spise hjemmeavlet mad er squ at man bliver så afhængig af det og kræsen ;)

Jane sagde ...

Det her ved jeg godt er fuldstændig imod din hensigt med indlægget, men jeg får sgu sådan lyst til at hjælpe dig! Ikke af medlidenhed, men sådan på karma-måden. Og jeg er også vildt imponeret over din have, og jeg kan sagtens se, at du jo ikke er nogen stakkel, og at du har en hel masse. Nogle gange væmmes jeg bare lidt ved, at jeg synes, jeg selv har for meget. Det ved jeg ikke, om det overhovedet giver mening men jeg synes bare, man gerne må dele.

Kram fra mig :)

Henriette sagde ...

@ Jane
jeg forstår godt dine tanker <3
du kender adressen hvis du pludselig har for meget sponsor halløj ;) det er jo mest de sjove ting der mangler i hverdagen.
kram