2. oktober 2012

"Da kvinderne forlod kødgryderne

da gik generationer af kvinders kundskab og viden tabt" frit citeret efter Jamie Oliver.
Det er et citat jeg har haft siddende på min opslagstavle længe- men det forsvandt da jeg ryddede op -derfor er det efter citeret efter min hukommelse.
Min veninde, som er meget feministisk blev meget fortørnet da hun så det - men jeg kan altså ikke lade være med at være enig i, at da vi overlod vores råvarerkundskab og tilberedning af hovedparten af vores kost gik der bare så meget tabt! 
Jeg kom til at tænke på det da Madbanditten spurgte om vi kunne lave mad og om vores unger kunne?
For ja det er korrekt at vores børn og unge generelt er håbløse. 
Men det skyldes ikke kun at vi i en travl hverdag, ikke har tid til at overføre vores viden til dem, at de fleste skolekøkkener er håbløse :( heldigvis ikke alle -se bare Tatjanas inspirerende indlæg. Noget af en forbedring fra min midt 1980er undervisning, hvor jeg lærte at lave erstatningsbechamelsovs af skummetmælk jævnet med maizena og smagt til med færdigrevet parmasan"skorper".... tragisk.
Problemet er bare at vi har så mange fødevarer, hvor vi har ladet industrien definere smagen -så vi har glemt hvordan de oprindeligt smagte. 
Så nu har vi børn der ikke kan lide rigtig yoghurt, mayonnaise og værst af alt ;)  bearnaise- for de kender kun industriens erstatningsprodukter.
Hvis du spørger et barn hvordan, man laver bearnaise sovs eller suppe, så vil de sige at du åbner et brev Knorr og pisker det op med letmælk og margarine :(
Nu er erstatningsprodukter slet ikke så nye.
Det at vi ikke må kalde Kærgården mv. for smør (at folk så gør det ;) ) er et resultat af en meget restriktiv smørlovgivning. Da margarinen rigtig kom frem i begyndelsen af 1900tallet så man nemlig at fabrikkerne var meget fantasifulde mht navne.
Men det spreder sig som pest; jeg har tidligere skrevet om Milda og Cremefines forfærdelige erstatningsprodukter. De står lige ved siden af fløden ! og de bruges big time på plejehjem mv :(
Men hvad med når Arla pludselig leger med termologien og kalder et produkt for Madlavningsfløde med bare 8 % fedt
 - Hvordan kan det være fløde med så lav en fedt procent ?? 
Det er jo i princippet sødmælk med en sjat fløde i og så riiiiigelig hvedemel så skidtet ikke skiller. Det positive i forhold til creme fine mv er at det er simple råvarer; mælk+ hvedemel - men det forvirrer folk og hvis vi længe nok spiser dens slags produkter, så tror vi pludselig at det er den ægte vare. (og så skal de mange gluten følsomme danskere passe på - ikke mindst de 40-50000 som ikke aner de har det :(
Eller creme fraise med 9 % fedt ?
Nej det har intet med creme fraise at gøre. 
Kold og kynisk så er creme fraise et syrnet fløde produkt der har mindst 35 % fedt. 
At den mere almindelige med 18 % fedt, er rimelig anvendelig, ændrer ikke på at der sker katastrofer i din gryde hvis du opvarmer en 9 eller 18 % creme fraise. 
Så når du har gang i din franske gudmors kartoffelret eller guddommelige kage og der står creme fraise så skal du har fat i the real thing.
På mælkfronten kan også nævnes promillemælk med o,o1 % fedt
-en gang hvidt kalkvand uden en eneste fedtopløselig vitamin som eller er det der skal hjælpe med at optage kalken.
Et af det mest tåbelige produkter er soy4you,
De kører virkelig med den store kulørte pensel;
"Sund- og sandheder om soya
 
Sunde fødevarer er i fokus som aldrig før. Af gode grunde. Vi vil alle leve sundere og have så langt et liv som muligt. Samtidig stiller vi også stigende krav til bæredygtighed, gennemsigtighed og ansvarlighed, når vi vælger fødevarer og måltider.
 Det er baggrunden for, at vi hos Soy4You konstant arbejder seriøst og målrettet med at udvikle og tilbyde velsmagende vegetabilske alternativer til animalsk kød. Vores løsninger er skabt på grundlag af soyabønnens dokumenterede gode egenskaber. Vi er derfor overbeviste om, at du ved at vælge Soy4You-produkter kan øge dine måltiders næringsværdi og leve lidt sundere i hverdagen. Dertil kommer, at dit valg bidrager til at skåne vores fælles klode for unødvendige miljøbelastninger.
Uanset hvilket Soy4You-produkt, du vælger, er det:
 
·     100% vegetabilsk
·      Proteinrigt
·      Fedtfattigt
·      Fiberrigt
·      Kolesterolfrit
Soya er en naturlig kilde til mas
ser af sunde proteiner og naturlige kostfibre.

Børn: Vi anbefaler, at produktet indtages, fra barnet er fyldt 2 år." 

Godt lige at få den sidste bemærkning med....
Jeg har spist den slags produkter da jeg var vegetar og nej det er hverken en sund eller smagfuld erstatning for kød!
Soja har så mange bivirkninger at man virkelig skal tænke sig om. 
Man fælder masser af regnskov for at dyrke soja, som bruges i konventionel dyrehold 
(derfor spis lokale dyr på græs) og til vegetarer ( fnis)
- det er ufatteligt svært at undgå GMO (men det skal siges at Soy4you er det)  
Du får et ordentlig skud fytinsyrer og planteøstrogener som ikke altid er hensigtsmæssigt. 
HVORFOR spilde ting og energi på sådan et produkt? 
Hvis du har lyst til kødfri fredag ;) 
så spis en skøn vegetarret - sæt nogle bønner i blød -steg et æg - spis en skive ost. Bemærk lige ordvalget "animalsk kød" - søde venner kød er ALTID animalsk- det andet er erstatning! Vi får rigeligt sojaprotein i billige pølser og pålæg....
Spiser jeg så aldrig erstatningsmad?
Jo både nødde og kokosmælk må vel betegnes at være erstatning 
- men jeg bilder mig ikke ind at det er et fuldgyldigt erstatningsprodukt - det er en fin variation eller hjælpemiddel (hvis man ikke kan tåle mælk) 
Det samme gælder de der snyde nudler/pasta af flødeost, æg og Husk- det er ikke pasta men de kan bruges ligesom. 
Den slags hjemmelavet produkter har jeg det fint nok med, det er rigtige råvarer. 
Men så længe at vi fylder industrimad på vores børn, så får vi børn med dovne smagsløg, børn der tror at mad skal smage sødt, salt og mildt. Børn der ikke kan smage nuancer- børn der er på herrens mark den dag de flytter hjemmefra.
Så ud i køkkenet sammen -sluk for skærmen og stop med at købe pakker og dåser -lær at mad kommer fra rigtige råvarer :)

8 kommentarer:

Sofia Sommer sagde ...

Ja, og det er virkelig overraskende, hvor mange elever, der ikke aner, hvordan en selleri eller en squash ser ud. For slet ikke at tale om, at halvdelen af min 7.-klasse aldrig havde smagt en frisk dadel.
Godt man har en lille bitte andel i deres madopdragelse ;-)

Kærlig hilsen Tatjana

Sofia Sommer sagde ...

P.s. Jeg tror måske, jeg har fået slået det dér ordbekræftelse fra :-)

frk. sveske sagde ...

Hej Henriette,
Tak for et vigtigt indlæg med masser af gode pointer.
Jeg er selv i proces omkring min mad - mod det mere naturlige.
Jeg håber, jeg kan gøre mine fremtidige børn nysgerrige i køkkenet.
- frk. sveske

Henriette sagde ...

Uh det lyder godt Tatjana( hov kom til at skrive tanja - sorry :)
Jeg vil lige rose dig for dine indlæg fra skolekøkkenet :) og så må jeg se om jeg må skrive en kommentar til dig jeg savner at kunne kommenterer.
Jeg ha mødt mere end 1 skole barn som aldrig har prøvet at spise andet kød end kyllinge fileter, hakket kød og pølser... ganske skræmmende at vi er nået der til.

Frk sveske tak :) lyder godt.

Jane sagde ...

Halleluja Henriette! Der kom du da lige op af stolen!

Godt brølt. Det er en vigtig sag. Heller ingen erstatningsvarer her. På sundhedsmessen forleden havde Soy4You en stand, og det er jo bare så topklamt, at man ikke begriber, hvordan nogle med fornuften i behold kan udråbe det til sundhedsfremmende.

Malene fra Paleolivet sagde ...

Godt indlæg!

Helen sagde ...

Takk! :)

Unknown sagde ...

WORD!