Men i år overraskede 1. oktober mig; ikke at jeg ikke har haft travlt med at høste både fra haven, naturen og frugttræerne, men mere at jeg i hele september gik og ventede på at NU kom eftersommeren vel igen. Men ak det har bare være køligt og generelt ganske gråt og vådt. Hvad gør man så, inden man graver sig ned i sofen med rejsekataloger og 2 kg chokolade?
Tænd et lys
Tænd en dagslyspære/lampe om formiddagen mens du arbejder, men aldrig efter 13-14 ellers ødelægger du dit indre ur. Husk hvis du har mulighed for det at gå tur i frokost-pausen og kig op mod himlen - selv en gråvejrsdag giver det en smule dagslys som er så vigtig for vores velbefinden.
Find kosttilskudene frem
Selv om jeg synes at man helst skal få sine vitaminer mv fra kosten, så må vi alle indrømme at efterår og vinteren trækker tænder ud. Vigtigst er D vitamin både til børn og voksne. I torskelevertran får du en pæn sjat, især hvis det er den fermenteret type fra Green Pastures, men det kan være klogt at tage 20-35 mcg ved siden af.
Jeg synes at den fra DFI er bedst og billigst.Her kan du læse om hvad jeg ellers tager ;)
Spis også gerne mere fermenteret kost og ha altid en god probiotika på lager.
Hvis du ikke er god til at spise hjemmelavet yoghurt, kimchi, beetkvass og den slags kan du enten købe sauerkraut og den slags færdigt i helsbiksen eller også tage probiotikaen forebyggende. Men hver gang vi er ved at blive småsyge hiver jeg altid pillerne frem. Min absolutte ynglings BioKult kan NU fåes i Danmark hos Naturebaby
Hvis du interessere dig for pro- og prebiotika så skal du læse månedens tema hos Rebecca Persson- det er Maja som står bag Mkittekatbloggen der har forfattet og det har hun gjort godt-jeg er ikke i tvivl om at vi kommer til at høre MEGET om probiotika ikke kun i den alternative verden men også i mainstream medicinverdenen.
Hvis influenzaen raser i børnehaven så lav hyldebærsaft/sirup. I hyldebær findes der et stof der er uhyre effektivt mod influenza.
Spis efterårsmad
Når det rusker udenfor så er det mere naturligt at finde suppegryderne frem lave langtids braiseret gryderetter, bagte æbler - varm kakao med flødeskum.
Nyd at det er slut med grillmad og sarte salater. Lige nu simrer en stor gryde chil con carne på mit komfur - lang simretid, gode råvarer (grøntsager fra haven, græsopdrættet okseyderlår i tern og en anelse for meget chili (ups) bliver efter timer forenet med udblødte kidneybønner) til dejlig billig aftensmad en råkold fredag aften.
Spiser du nok; bensuppe, æg fra sunde høns, rå upasteuriseret mælk/ost, sauerkraut, bacon fra frilandsgrise og årstidenens grønt og frugt ?
Læs hvorfor her
Frem med uld undertøjet og sokker.
Min egne ynglingstyper er klart versionen med silke som jeg linkede til for et par dage siden. Men undgå superwash- læs hvorfor her.
Find strikketøjet eller den gode bog frem.
Det bliver mørkt tidligt så der er gooood tid, vær kreativ og strik en hue, sy en tehætte you name it- det føles skønt at lave noget selv.
Hvis du er lige så håbløs som mig (det har taget mig næsten 2 vintre at strikke en poncho :) så smut over hos Rikkeprikke og deltag i hendes fine give away det er fine fine ting.
Hvis alt fejler !!! så spis chokolade
Jeg bliver ofte ramt af lyst til kage når det bliver koldt og gråt - man lad være med at falde for de klamme wienerbrød hos bageren eller citronmånen på tanken.
Spis chokolade - god mørk chokolade i stedenfor. Måske er du den heldige, der vinder lidt til sofaen hos Madbanditten :)
God weekend og ps. det vender om 2,5 måned :) så er det nemlig midvinter.
Her billed fra Skt Hans aften.
5 kommentarer:
Sikke et dejligt indlæg. Og sikke en masse link luuurve. Herligt.
Jeg er med på det meste. I hvert fald levende lys, probiotika, ekstra D + diverse kosttilskud, varme simreretter og uldundertøj.
God weekend til dig.
Jeg blev så begejstret for dette indlæg at jeg måtte linke til det fra egen blog. Tak for gide tips (og opbakning i at spise chokolade!)
Jeg fandt det også absolut nødvendigt at oprette et blogindlæg i dag med sol og masser af farver. Noget at huske, når alt er gråt i gråt.
Simresuppe....uhm, det må jeg lave, det er ved at være lang tid siden.
Dejligt indlæg Henriette, og tak for link :)
Tak de damer og i dag skinner solen og det er mag koldt :)
Send en kommentar