26. september 2012

Suppetid

Jeg fik jo denne her skønne lyseblå Le creuset gryde i fødselsdagsgave
Og den har sandeligt været i brug her på det sidste, hvor september har besluttet sig at vise sig fra sin efterårsagtige side frem for sensommer siden.
Det er ret så syret at gå og sylte agurker, lave ketchup, pickles etc samtidig med at man mest har det som om det er efterårsferie.
Jeg havde været så tåbelig at jeg var begyndt at male vinduer med linoliemaling - uden at tjekke vejrudsigten og det betød at mandag aften kunne vi kun ramme de 14 grader indenfor, da vi manglede et vindue og det var stiv østenkulling. Uldundertøjet kom frem også selv om det næsten er slidt op :(
Jeg har kig på den her webbix da de har Engel som er det bedste uldundertøj jeg har haft til voksne- deres silke/uldblanding er fremragende -sidder i en 3 år gl trøje og den er blød og lækker, men desværre bliver det nok kun til uldtypen i år pga økonomi.
Tilbage til suppen ;)
Min datter elsker ost og tomat- men jeg synes ofte at tomatsuppe ikke det mest mættende -så jeg fandt denne mere mættende
Cremet tomat og paramesansuppe.
8 flåede store søde tomater eller en dåse flåede tomater samt 1-2 soltørret tomater til at give extra sødme.
2 stilke bladselleri i tern
1 stort løg i tern
2 fed hvidløg
2 gulerødder i tern
1 stor kartoffel i tern
en håndfuld frisk basilikum
lidt oregano
1.25 liter god suppe (kylling eller kalv)
1/4 piskefløde eller mandelfløde uden sukker)
 stor håndfuld parmesan,pecorino eller høost

  • Grøntsagerne steges blidt i lidt smør.
  • Krydderurter og suppe hældes på og der koges stille ca 30-45 min.
  • Blend til fint mos og tilsæt fløden- varm igennem og smag til med salt, peber, evt lidt syre( citronsaft,æbleddike eller hvidvin)
  • - hold igen med salten da osten også er salt.
  • Måske skal der lidt mere væske i -vi kan godt lide ret tykke supper - nok et levn fra da E var lille og selv spiste ;)
  • Lige før servering tilsæt osten.


Giver ca 4 medium store portioner- man behøver ikke tilbehør selvom spøde ting altid er dejligt.

Til andre supper som er mindre mættende er oste oopsies lækkre
I princippet en alm oopsie dej af
3 æg (delt)
100 gram fuldfed flødeost
1 spsk husk
- så tilsættter man bare lidt ternet gruyer eller anden god ost.
Bager den i små klatter frem for store flade- så minder de meget om ostevandbakkelser.





5 kommentarer:

Jane sagde ...

Endelig kom suppen! Den skal jeg lave i weekenden. Orv, den lyder lækker.

Og tak for tip til uldtøj. Jeg har netop fundet mit frem og har brug for at udvide garderobe, så det skal jeg bestemt lige kigge nærmere på.

Jane sagde ...

PS; Hvordan er størrelserne i Engel? Jeg kan godt lide at især undertrøjerne er lidt lange i det, så man kan trække dem godt ned over enden.

Henriette sagde ...

Jeg synes de er en smule korte i det.
jeg har en 44/46 i uld/silke og den er ca 60 cm fra skulder til bund. Så jeg regner med at købe en nr større da jeg især gerne vil sove iden ;)

superheltemor sagde ...

Hvordan er gryden i brug - er den meget tung? Ønsker mig den, men er lidt i tvivl.

Henriette sagde ...

Hej Superheltemor
Ja den er tung- men ikke tungerer end at de flste kan holde den ud. Men hvis man har svage håndled er det nok ikke gryden. Men den type mad man laver i den er jo sjældent noget hvor mn flytter på gryden.
Jeg har arvet en orange fra starten af 60erne og trods heftigt brug er den stadig fin- de kan bare ikke slides op. Siden jeg har fået min lyseblå sag er det en af de mest brugte gryder i huset og den er stadig som ny.
Held og lykke med den :)