20. april 2012

Traditionel mad og Nourishing Traditions teknikker

Amanda Rose, som har en rigtig god hjemmeside om depression, har startet en ny hjemmeside om traditionel mad-  tjek den ud- den er ret god :)
traditional foods.com
Jeg har tidligere skrevet en del om forskellige real foods/ nourishing traditions metoder.
Altså om hvordan man får det bedste ud af råvarer- teknikker der desværre er glemt i den moderne travle livsstil.
Den første og mest tilgængelige teknik er i blødsætning af bønner og linser (hvis man vælger at spise den slags.)  Læs her om hvorfor og hvordan
Så er der nødderne og kernerne. De har også brug for et bad ;)
men jeg må indrømme at jeg ikke altid får gjort det- men jeg prøver at gøre det ca 80 % af tiden. En undtagelse er dog hørfrø mv. Læs mere her
Så er der knoglerne...og det med at få spist hele dyret.
Når man vælger at spise kød, så har man IMO også en pligt til at spise det hele og ikke kun de gode bidder( bryst og bøffer). Så frem med suppegryderne og lav en god suppe som kan gemmes i fryseren godt nedkogt, så er der både billig og sund mad.
Suppen spiller en stor rolle i GAPS kosten og er god at ha i baghånden når man laver supper, sovse eller bare er småsyg. Læs om mere om okse eller den nemme kyllingeversion
Så kommer vi til de mere syrede indlæg.
Hvis man spiser mælk er det godt at vælge at en stor del af dem er fermenteret eller på godt dansk syrnet; creme fraise, yoghurt, kefir mv. For lang tid siden skrev jeg dette indlæg, jeg laver yoghurt og den slags i perioder- mest i sommerhalvåret men jeg lider under at jeg ingen adgang har til rå mælk. Som regel gå det ok med den nyeste liter øko sødmælk - men nogle gange bliver det bare ikke godt ;) Det er altid spændende at se om det lykkedes ;)
Mælkesyrede grønsager er et andet område- det er sjovt og sindsygt sundt.
Jeg eksperimenterer stadigvæk en del med det. Nogle gange, som i øjeblikket har jeg intet igang - andre gange er der en million sære glas i køleskabet.
Problemet er at man skal huske at spise det og man skal også vænne sig til den syrlige salte smag. Hvis man ikke orker at lave det selv så kan det sagtens købes i divs helsebikse- så frem med de mælkesyrede grøntsager især hvis du ikke spiser mælkeprodukter.
Den sidste og enormt vigtige NT teknik er at være "god ved sine gryn"
- indlægget er på vej - men da gryn jo ikke er den mest vigtige del af min kost har det været nedprioriteret ;) but stay tuned .

3 kommentarer:

Helle sagde ...

hej Henriette .
Du har sådan en stor viden så tænkte om du kunne give mig et godt råd måske.
Siden vi har skiftet kostvaner Primal/ lchf
har jeg haft store problemer med forstoppelse og det har jeg aldrig haft tidligere tænkte om du måske kendte til problematikken og havde en løsning ?
Mvh
Helle
Ps super blog du har

Henriette sagde ...

@Helle Tak skal du ha.
Det er ret udbredt at man kan ha lidt tendens til forstoppelse når man skifter kost - det har dog som regel intet at gøre med at man ikke får fibre nok- men mere at ens tarme skal vænne sig til en ny flora.

1) drikker du vand nok?
2) spiser du en masse grove grøntsager ?- spis gerne asparges de er let afførende ohg i sæson lige om lidt ;)
3spiser du nok fedt ?? smør, kokos og olivenolie.
4) spis evt lidt hørfrø( hele) max 1 spsk og ikke hver dag
5)Hvis alt er prøvet kan det være fornuftigt at tage et magnesiumtilskud om aftenen.
Biosym laver en god og fornuftig pris.
Tag 1-2 tabletter ved aftensmad og din afføring bliver lind til morgen...
og mange mangler det så det er ingen skade

Jeg får forstoppelse når jeg synder med brød ;) især grov brød .....

Helle sagde ...

Tak Henriette.
uhh vand nogen gange drikker jeg nok lige lidt nok.
spiser mange forskellige grønsager
vidste ikke aspargs var afførende :-) vi har lige fået nogle rigtig flotte fra aarstiderne.
kunne være jeg skulle skrue lidt op for fedtet.
og så tror jeg at jeg vil købe noget magnesium ;-)
Tak for tippet.
Jeg havde det lige omvendt da jeg spiste en meget kulhydratrig (og meget sukker)havde jeg tendens til diarre. og halsbrand og kvalme som jeg heldigvis er sluppet af med efter vi har ændret kostvaner :-)