Super go blog du har. Jeg har selv så småt gjort klar til at hoppe på LCHF dieten. Synes det lyder lovende.
Jeg har dog et spørgsmål:
Ifølge "reglerne" for dieten som er følgende:
LCHF definitionen:
Strikt LCHF: Max 10 gram kulhydrat pr. dag (ca. 2 energi%). Normal LCHF: Max 25 gram kulhydrat pr. dag (ca. 5 energi%).
Øvre grænse for LCHF: Max 50 gram kulhydrat pr. dag (ca. 10 energi%). Kulhydratreduceret kost (”liberal LCHF”): Max 100 gram kulhydrat pr. dag (ca. 20 energi%).
I LCHF-kosten indgår kød, fugl og fisk, naturlige fedtstoffer, helst mættet fedt f.eks. smør, fløde, kokosfedt. Grøntsager der udvikler sig overjordniveau.
Dette udelader alle former for korn og deres produkter, (herunder majs), kartofler og rodgrøntsager.
Hvis man vil holde sig til LCHF-kosten vil det være umuligt at komme op over kulhydratgrænserne ved blot at spise grøntsager, der har udviklet sig over jordoverfladen. Vil man f.eks. nå op på 20% kulhydrat i retten skal der tillægges omkring 3 kg grøntsager der udvikler sig over jordniveau. Af asparges, hvis det er din yndlingsspise, skal du indtage 60 portioner kogt asparges (500 portioner konserves asparges svarende til ca. 17,5 kg – til hvert måltid. Du kan også klare det med 55 kg kogt spinat – per måltid.
Lad os antage at vi ville holde os til 25 gr. kulhydrater dagligt og vi tager eksemplet med spinaten.
på kalorietabel.dk kan jeg se at spinat har 3,4 gr. kulhydrat pr. 100 gr.
Et mindre regnestyk :
25 gr. kulhydrat dagligt var det vi ville holde os til under dieten:
25/3,4 = 735 gr. spinat også har vi nået 25 gr. kulhydrater for dagen.Jeg tænker nu på at sammensætte en ganske almindelig salat:
Lad os sige:
Tomat 5,7 gr. / 100 gr.Agurk 2,1 gr. / 100 gr.Brocolli 6,5 gr. / 100 gr.
Du kan se, der skal ikke meget til før at man pludselig har nået grænsen på de 25 gr. kulhydrater for HELE dagen. Hvordan skal man så tolke hele ideen med at man må spise næste uendeligt af grønt som vokser over jordniveau?
Det vil være dejligt hvis du kan kaste lys over emnet på forhånd tak
Micky
Hej Micky
Tak for din lange og meget relevante kommentar.
"Kulhydratreduceret kost (”liberal LCHF”): Max 100 gram kulhydrat pr. dag (ca. 20 energi%). "
Tak for din lange og meget relevante kommentar.
"Kulhydratreduceret kost (”liberal LCHF”): Max 100 gram kulhydrat pr. dag (ca. 20 energi%). "
Nok kun for mænd- 100 gram kulhydrater ville udgøre ca 25 % af mine kalorier som kvinde.
Jeg er lidt træt af de der meget strikse svenske tal
HVEM har bestemt at LCHF skal ha lige de tal ???
Først og fremmeste så er vi ikke alle sammen ens.
Rigtig mange vil opleve voldsomme reaktioner hvis de roder rundt med om 10- 25 gram kulhydrat pr dag.
Det gør kosten unødig ensformig og socal restriktiv.
og jeg kunne godt tænke mig at svenskerne i højere grad brugte tiden/energien på høj kvalitet af deres mad frem for et uhæmmet forbrug af bacon og fløde.
Når det er sagt så kan det for nogle være en fordel at chok-starte ders system med f eks 20- 25 gram kulhydrat pr dag
(bemærk de fleste arbejder med netto tal=
kulhydrater i alt minus fibre .
så asparges kommer ned på en netto kulhydrat på.
4,9 i alt minus 1,8 gram fibre = 3,1 gram reelt kulhydrat pr 100 gram.
I det daglige orker jeg ikke at kigge alt for meget på mine totale mængder kulhydrater i længden,
kulhydrater i alt minus fibre .
så asparges kommer ned på en netto kulhydrat på.
4,9 i alt minus 1,8 gram fibre = 3,1 gram reelt kulhydrat pr 100 gram.
I det daglige orker jeg ikke at kigge alt for meget på mine totale mængder kulhydrater i længden,
en gang i mellem kigger jeg og tjekker
og jeg ligger næsten altid i gruppen med omkring 75-100 gram netto kulhydrater pr dag
- i andre perioder ligger jeg lidt lavere- men jeg går sjældent under 50 gram pt dag.
Jeg er meget mere beegjstret for Mark Sissions kulhydrat trappe;
300 gram eller mere pr dag ;
FARE !'
Nemt at få med en almindelig vestlig kost, med gryn, brød og sodavand.
Stor risko for fedtlagring, inflammationer, diabetes
samt forskellige velfærdsygdomme
150-300 gram pr dag
Vægtøgning
Fortsat høj insulin stimulation - forhindrer effektiv fedt forbrændning
og fører til masser af kroniske sygdomme / skavanker.
Dette er det nuv. som myndighederne anbefaler !!!
- og det fører gennemsnitlig til ca 1 kg fedt øgning pr år !
100-150 gram
"Primal blueprint" vedligeholdes område- palæoområde
Hvis man er normalvægtig og har et fint aktivitets nuv.
er det det som MS anbefaler.
50-100 gram
Primal vægttab
Når man minimerer insulin produktionen stiger ens fedtforbrændning
Når man spiser NOK protein, grøntsager og fede ting
som kød æg, fisk nødder mm
- kan man tabe op til 500-1000 gram fedt pr uge.
0-50 gram
- ketosis og accelereret fedt forbrændning.
Acceptabel for en enkelt dag eller 2
måske gavnlig for nogle diabetikere
- men ikke nødvendigvis anbefalet for andre
Når jeg ved at de fleste af mine kulhydrater kommer fra grøntsager,frugt, nødder og lidt mælk, frugt og bønner har jeg ikke et problem med det...
Jeg er meget mere beegjstret for Mark Sissions kulhydrat trappe;
300 gram eller mere pr dag ;
FARE !'
Nemt at få med en almindelig vestlig kost, med gryn, brød og sodavand.
Stor risko for fedtlagring, inflammationer, diabetes
samt forskellige velfærdsygdomme
150-300 gram pr dag
Vægtøgning
Fortsat høj insulin stimulation - forhindrer effektiv fedt forbrændning
og fører til masser af kroniske sygdomme / skavanker.
Dette er det nuv. som myndighederne anbefaler !!!
- og det fører gennemsnitlig til ca 1 kg fedt øgning pr år !
100-150 gram
"Primal blueprint" vedligeholdes område- palæoområde
Hvis man er normalvægtig og har et fint aktivitets nuv.
er det det som MS anbefaler.
50-100 gram
Primal vægttab
Når man minimerer insulin produktionen stiger ens fedtforbrændning
Når man spiser NOK protein, grøntsager og fede ting
som kød æg, fisk nødder mm
- kan man tabe op til 500-1000 gram fedt pr uge.
0-50 gram
- ketosis og accelereret fedt forbrændning.
Acceptabel for en enkelt dag eller 2
måske gavnlig for nogle diabetikere
- men ikke nødvendigvis anbefalet for andre
Når jeg ved at de fleste af mine kulhydrater kommer fra grøntsager,frugt, nødder og lidt mælk, frugt og bønner har jeg ikke et problem med det...
Jeg er ikke 100 % LCHF - det betyder ikke at jeg ikke går ind for LCHF som defination - særligt ved vægttab, sygdomme etc- men jeg synes at hver enkelt må finde det niv der passer til en.
Jeg vil mere definere mig selv som en real foodie som tilfældigvis spiser overvejende kulhydratredukseret.
Jeg kan sagtens finde på at spise kartofler og andre rodfrugter om vinteren - et stykke social kage, en skive surdejsbrød eller lign når jeg er på besøg- men i det daglige undgår jeg helst mel, sukker og søde drikke.
Men jeg synes det er omsomst at undgå at spise den mængde grøntsager man har lyst til- fordi man tilfældigvis ryger op over 20 gram kulhydrater- som en kunstig grænse.
Spis rigtig mad !!! og lyt til din krop ;)
3 kommentarer:
Hej Iben, min yndlings low carb-ekspert:-)
Jeg vil bare lige spørge dig om noget, nu hvor jeg er gået med på low-carb-tråden: Birkesød, er det godt eller skidt, når man vil undgå kulhydrater (og tabe sig lidt)? Jeg har indtil videre syntes, at det var klart den sukker-erstatning, jeg bedst kunne leve med smagsmæssigt, men på pakken kan jeg se, at den indeholder 100% kulhydrat. Og så bliver jeg sådan i tvivl...
Tak :)
Birkesød er klart det der smager bedst :)
Jeg bruger det tit som supplement til de øvrige ertatninger - især i ting hvor sukrin kan smage igennem.
Fordele;
Tandvenligt
Indeholder færre kalorier end sukker
Lavere GI end sukker - men ikke så lavt som sukrin
Smager meget som sukker (ingen bitter smag som i kunstige sødemidler
Ulemper:
Pris (er virkelig dyrt-koster mere end sukrin)
Giver maverumlen i store mængder
HVAD er kilden til birkesød; træer eller majs? Politiken har med rette kritiseret markedsføringen af birkesød. I USA er næsten ALT xylitol lavet på majs
Lidt fabriks"agtigtigt" råvare
jeg er gået mere i dybden med sukrin, birkesød og sukker her
http://fede-tider.blogspot.com/2011/06/sukker-eller-sukrin.html
Tak skal du have!
Jeg har lige brugt birkesød til din opskrift på bounty. Måååååms!! Og så brugte jeg Thise-smør til. Det er virkelig lækkert, hvis man som jeg elsker smørsmagen:-)
Send en kommentar