3. november 2011

Underdrejet af søvnmangel og lidt om sygdom.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Pu ha i 4 nættter har jeg ikke sovet ordentlig - siden skiftet mellem sommer og vintertid.
Normalt sover jeg godt  og er sjældent påvirket af skift, men denne gang har jeg haft store problemer med at holde mig vågen; så jeg faktisk er overtræt når jeg går i seng- vågner kl 4 eller 5 fordi jeg skal tisse(nok fordi kl 5 svarer til kl 6 i sommertid)
Min søvn har været urolig og ustabil og jeg synes ellers normalt at jeg har en god søvnhygiegne. 
Jeg føler mig som en zombiiii -nærmest non stop tømmermands ramt. 
I går havde jeg en aftale ude i den virkelig verden ;) og da jeg kom hjem begyndte utilpasheden, jeg havde ondt i hovedet, halsen- kroppen og i nat vågnede jeg og troede at jeg var ved at få bronkitis. 
Til aften smed jeg dobbelt dosis D vitamin ned og tog et shot probiotika ( Panda) 
Her til morgen føler jeg mig bare alm forkølet, men det er tankevækkende at det lige rammer NU hvor jeg har søvnmangel. Jeg har de sidste 2 år haft et par milde forkølelser og en enkelt gang bronkitis, mens mine ex kollegaer lå underdrejet med influenza- så jeg har været skånet.
Brugte så min underdrejet eftermiddag at se oplæg af  Dr Natasha Campbell–McBride om Gut and Psychology Syndrome (GAP Syndrome or GAPS) Fra Wise Traditions mødet i London 2010 - ret spændende og tankevækkende.
Ideen er at vores tarmssystems sundhed er tæt forbundet med resten af vores sundhed, ikke mindst vores psykologiske velbefinden.
Kunne ikke lade være med at tænke at det er interessant at min tyktarm har været irritabel de sidste dage med søvnmangel og det er faktisk en af grundene til at jeg nu med min forkølelse også smider lidt probiotika i kroppen for at hjælpe kroppen.
Normalt spiser jeg en del yoghurt, kefir og creme fraise men med efteråret komme har jeg ikke haft lyst til det. Så i weekenden står den på mælkesyret grøntsager som supplement til æggene om morgenen.
Hvis man har lyst kan man læse mere nørdet viden om GAPS 
Mkittekattebloggen har også gode indlæg om det 
Tanken om at gode bakterier er forebyggende er også spredt sig til den mere konventionelle lægeverden. 
Hvilket er glædeligt men nøj hvor ville det være rart hvis lægerne ikke var så rundhåndet med antibiotika og fortalte at når man tager det så SKAL man ha en kur med ordentlig probiotika bagefter en pt yoghurt er ikke nok ;)


4 kommentarer:

Jane sagde ...

Hvor pudsigt! Jeg har sovet elendigt siden overgangen til vintertid. Faldet i søvn for tidligt og vågnet aaaalt for tidligt. Været dødtræt næste dag og det er jo skruen uden ende... Jeg er omsider ved at have rykket rytmen nu men det tager mig altså et par dage. Min mand mente, jeg var åndsvag, da jeg sagde, at det måtte være skiftet til vintertid, men nu har jeg bevis! :)

Henriette sagde ...

Næh jeg tror det er langt hyppigere end man ellers hører- jeg har også bekendte der har klaget.
Men hvor dejligt t høre at jeg ikke er alene ;)

Anonym sagde ...

God bedring!

Jeg tror søvn er rigtig vigtigt. GAPS bogen er meget interessant. Jeg føler ikke behovet for at følge den på et nuværende tidspunkt, men hvis vi får problemer så måske engang i fremtiden.

Henriette sagde ...

Inge ja også min tanke.