14. november 2011

Forbrug eller antiforbrug

Dejlig weekend med lidt mere overskud til at kæle for maden;
Lørdag
En skøn culottesteg med ovnbagte kartofler, salat og ærter samt hjemmelavet bearnaise sovs - god rødvin.
Pannacaotta med halvt mandelmælk/piskefløde - faktisk ret skønt og let med lidt frugt til.
Søndag 
Rester af kød og en selleri/kartoffel gratin med fløde og sennep i. Manglede lidt et grønt indslag men var træt efter en travl søndag.
Mandag
Resten af culotten bliver til kødsovs i aften- ingen spild af mad her ;)
Masser af flække brænde og stable brænde lørdag. 
Søndag gik turen til et af de utallige julemarkeder. Egentlig tænder jeg ikke på den slags, men vi havde lovet at mødes med en veninde. Jeg synes den slags er for meget! 
For mange mennesker- for lidt plads og alt for meget forbrug. 
Måske især når man er fattig som en kirkerotte ;)
Men smagsprøverne på god pølse og nødder var dejlige. 
Men det skubbede lidt til tanker jeg længe har haft om at skrue ned for forbrug.... ja også inspireret af Tema lørdag på DR2 Stop spild af mad og No impact man

Her i sommer har økonomien været rigtig skrabet her i huset en kombination af dagpenge og feriepenge er aldrig godt. Her er købt mad og det er vel nærmest det. 
Har jeg savnet ting ? JA selvfølgelig er det irriterende ikke at kunne ringe efter elektrikeren når ting går i stykker. 
At mit tøj efterhånden er MEGET slidt - at ikke bare kunne smutte i byen og købe det man har lyst til. Men det er efterhånden også kommet til at betyde mindre for mig at forbruge.
Jeg er blevet bedre til at ikke købe de der unødvendige men nice to have ting fra Netto
men hel god er jeg stadigvæk ikke..
Derfor har jeg meldt mig til et projekt inden på facebook der hedder
PROJEKT FORBRUGT - køb intet nyt i 2012
Jeg kommer kun til at deltage delvis
 - men min tanke er at hver ting jeg køber skal jeg overveje HVORFOR jeg køber den - og jeg virkelig har brug for tingene etc.
Det kunne være fantastisk hvis jeg kunne få udryddet min kassekredit og skabe overskud til f eks ferie, klimaforbedringer af mit hus eller et kørekort mv.
Et andet projekt som jeg kommer til at skrive meget om er
mit selvforsynings projekt sammen med en anden familie.
Vi har lejet et lille stykke jord og skal dyrke ALLE (eller næsten alle) vores grøntsager der sammen. Jeg har i år været 90 % selvforsynende i perioden juni- oktober. 
Så jeg glæder mig rigtig meget til at spise hjemmeavlet grønt. Hvis det er en succes skal det nok udvides med kyllinger næste år.

Det er dog ingenting i forhold til den her amerikanske familie som virkelig er startet forfra ude i the middle of nowhere
Ret interessant og vildt.
4 kommentarer:

Jane sagde ...

Ej Henriette, det var dog et fantastisk projekt. Jeg så også DR2 Tema i lørdags og blev ret inspireret. Dog mest på madsiden ;-)

Idéen med at være selvforsynende er genial. Skal man mon have grønne figre for at få det til at fungere?

Selina Juul sagde ...

Dejligt med så meget fokus på madspild - og hvor er du god!

Thumbs up!

KH
Selina

Henriette sagde ...

1000 tak de damer :)

Jane det var også mest madsiden der inspirede mig ... men derfor kan man jo godt gribe i egen barm mht indkøb er unødvendige ting.... det kunne jo være at der så blev overskud til endnu mere lækker god økomad - en tur til London etc.

Mht grønne fingre så hjælper det altid at være hjernevasket fra barns ben :) Men ting som krydderurter er super nemme at dyrke selv og det samme gælder salat, rucola , løg, hvidløg og asparges :)
Kål er lidt mere bøvlet - det samme kan nogle rodfrugter være. I mange år prioriterede jeg de dyre ting som krydderurter , asparges og salat .

Anonym sagde ...

Jeg har tænkt rigtig meget over dette her.

Vi har skåret ret kraftigt ned på forbruget af mange ting i de seneste par år. Sådan noget som vand, energi, transport og tøj er jeg ret bevidst om.

Mht. mad, så er vi også blevet meget bedre. Jeg synes jeg får brugt meget mere af grøntsagerne - f.eks. kunne jeg ikke drømme om at smide broccolistokken eller persillestænglerne ud. Det gjorde jeg altid "i gamle dage".

Jeg tror jeg vil gøre noget af det samme som dig. Jeg vil ikke nødvendigvis lade være med at købe, men jeg vil overveje hvorfor jeg køber og prøve at tænke mere over at vælge et bæredygtigt produkt.