I USA bruger mange af palæo og low carb bloggerne coconut flour
- men det er ikke det vi kender som kokosmel i DK
- men restproduktet fra kokosolie/mælkproduktion.
Så hvis man erstatter det amerikanske kokosmel med fint kværnet dansk kokosmel, får man ofte en mere fed opskrift (det kan jo godt være dejligt ;)
-men også ofte noget der ikke hænger helt så godt sammen.
Det amerikanske er dyrt og lidt bøvlet at få i DK- men man kan godt
Men så så jeg mommypotamus lave kokosmælk og pludselig havde jeg en 2 i en løsning der kan fungere i Danmark.
Du skal bruge
en pose øko kokosmel ( 200 gram)
Puttes i en blender eller foodprocessor
med 600 ml kogende eller varmt vand
kør lidt og lad det stå en halv times tid.
Så kører du det igen.
Så skal du bruge en fin sigte
-en skål eller bred kande og rene hænder.
Hæld først alt det flydende igennem sien.
Så tager du håndfulde af det våde kokosmos og presser hen over sien
der kommer rigtig meget ud.
Den " tørre" kokos fordeles på en bageplade med rent papir.
Kokosmelet tørrer du nu i en ovnen på 100 grader- det tager nogle timer.
Bagefter kører du det i en ren kaffekværn = du har du et affedtet fint pulver som kan bruges til at bage med.
Når du er færdig bør du have ca 500 ml kokosmælk.
Denne mælk er lidt tyndere/mindre fed end den du køber
- men den er rigtig fin i smoothies, når man laver kefir, i kakaomælk -hvis du koger risengrød ( :-) )
- og også som drikke mælk- hvis du kan lever med at der er kokosfedt klumper i.
Jeg synes ikke den er fed nok til indiske karryer eller som erstatning for piskefløde
- men det løser sig ved at den står lidt for så skiller den i et tyndt lag og et fedt lag.
Fordelen;
Det er billig, tager ingen tid- du undgår guargummi som er en stabilisator, en del ikke kan tåle- og så undgår du også BPA som er i dåserne.
200 gram øko kokosmel koster 12-13 kr ( änglamarks er ofte på tilbud)
400 dåse øko kokosmælk 18-22 kr...
så selv om min kokosmælk er mere som light versionen er der helt klart penge at spare :)
Mandel eller andre nødde"mælke"
Samme version kan sagtens bruges til mandelmælk.
Forholdene i mellem mandler og vand er dog lidt anderledes -og mandlerne bør også sættes i blød. Normalt har jeg bare frosset det bløde mandel pulp
- men sidste gang tørrede jeg det og kværnede det til mandelmel uden fedt :)
Beklager ingen billeder- da kamera i mobil er død......
6 kommentarer:
Det ser superfedt ud, det skal klart prøves :-) Jeg plejer at lave kokosmælken selv, men bare smide restproduktet ud eller til hundene, og det er jo træls! Btw, så bruger jeg altid tomatpure i curries, og det tykner jo også sovsen en del :-)
Du er jo intet mindre end genial!! Har bestilt det fine kokosmel fra USA, men det skal da helt klart prøves med selv at lave det. Godt nok ved man jo så ikke hvor meget fedt osv. der er tilbage i melet, men det kan man vel leve med til den billigere pris.
Har ellers lige fået min første pose affedtede mandelmel fra Funktionel mad også, men eftersom der ligger flere kg mandler i skabet, så skal det også prøves.
Tak for inspiration!
Heidi- det var så lidt.
Det er ikke 100 % identisk men i de fleste opskrifter lægger man ikke mærke til forskellen.
jeg haen opregningsmodel mellem de forskellige mel typer
1 cup hvedemel = 2/3 cup mandelmel = 1/3 cup kokosmel.
Jeg tror umiddelbart at forholdene er ret fornuftige.
Det lyder super smart. Hvis man nu ikke har en kaffekværn, kan man så godt bruge en stavblender?
@Simone.
Man kan godt lave mælken med en belenderstav- men jeg tror at selve melel bliver meget groft;) Det kan sagten bruges med fungerer ikke helt som det billige ;)
En kaffekværn koster ikke alverden, sådan en Butler som er udemærket koster vel 100 kr.
Send en kommentar