13. august 2011

Tanker om primal/palæo vs LCHF

Alle de førende spidser indefor Palæo-verdenen har lige været til Ancestral Health Symposium 
og nøj hvor var der mange spændende talere med.(og jeg ville ha elsket at være med :))
Der ligger allerede en del slides og uploads på nettet  Tjeck dem ud.
Et af de store emner var da Gary Taubes tillod sig at stille kritiske spm til Stephan Guyenet - jeg ved ikke rigtig om jeg synes det var så problematisk eller uhøfligt ??? men det vakt i hvertfald en del opstandelse på nettet.
I dag har Kostdoktorn, som mest er på Gary Taubes hold lagt dette indlæg ind og jeg synes faktisk det er et velskrevet og ikke alt for kompliceret svar.


Min egen tanker er at jeg faktisk synes at det er lidt aburd at lede efter 1 fastlåst kostplan med præcise % af fedt, protein og kulhydrat som skulle dække alle mennesker. Det holder bare ikke - mennesker er forskellige og har forskellige behov.
Det ændrer ikke på at jeg synes at Primal/palæo folkene har ret i at gryn, sukker og moderne raffinerede vegetabilske olier er unødvendige i bedste fald og harmfulde i værste fald. 
Men på den anden side, synes jeg også at LCHF folkene i Sverige er meget ukritiske i deres bacon og mælkeprodukt forelskelse
Selvom bacon er dejligt så er det sjældent et kvalitetsprodukt, som man kan spise uhæmmede mængder af. 
Mht mælk så burde de nok læse deres Weston A Price en gang til - moderne mælk der er pasteuriseret og kommer fra køer på stald er ikke sund.  Endelig så er det ikke alle mennsker der trives med mælke-produkter.
På den anden side, så tror jeg heller ikke at alle behøver at være meget low carb, det vil sige forsage alle rodfrugter, frugt og en gang tørret bønner en gang i mellem. 
Men der er da ingen tvivl om at hvis man lider af PCOS, overvægt - diabetes etc så er det IKKE det man skal fylde sin indkøbsvogn med.
På den måde synes jeg faktisk at Mark fra Daily Apple  er dejlig afbalanceret både i hans tilgang til kulhydrater( ikke hysterisk low carb) og kost generel- så længe at 80 % er optimal så går det nok :)
Livet skal også være en nydelse - jeg ville være et trist menneske uden chokolade, brød/kage og rødvin en gang i mellem. 


Men lige nu står den på bootcamp og her på 2 dagen er det faktisk stadigvæk ret ok :)5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvad var det for et kritisk spørgsmål der blev stillet?

Inger

Henriette sagde ...

Det handler om at Stephan Guyenet "does not believe in (refined) carbohydrates as an important cause of obesity"
Gary Taubes synes ikke at S G ´s brug af forskning var så vanvittig overbevisende.

Anonym sagde ...

OK

Jeg er helt enig i at det er idiotisk at lede efter en plan der skal gælde for alle, og at Mark Sisson er en af de fornuftige der har et større overblik end så mange andre.

Inger

Anonym sagde ...

Sejt med bootcamp. Skriv lidt mere om det :)

Henriette sagde ...

;) det skal jeg nok i morgen/overmorgen .