30. juli 2012

Endnu en kyllinge guide

I foråret havde jeg et indlæg om kyllinger  pip af at vælge kylling
og nu har Dyrenes beskyttelse lavet en fin guide om dyrevelfærd 
Heldigvis er de enige med mig ;)


Tips til smør, grøntsager og deres toppe.

I sidste uge fik vi fyldt fryseren op med lidt smør.
Egentlig spiser jeg ikke så meget smør når det er hedebølge
- i det hele taget kunne jeg godt mærke at der blev skruet ned for fedtet i varmen
= mere snacklyst og sene aftensmåltider.
Men så lavede vi kryddersmør til grillen :)
Vi delte en pakke smør i 2 eller 3 og lod den stå og blive blødt.
En blev rørt med hvidløg, lidt persille og citronsaft = klassik hvidløgsmør.
En blev rørt med cajunblanding og soltørret tomater og frisk basilikum
En med rosmarin, citrontimian, citronskal
Alle 3 pakket godt ind -så de ikke forpester hele fryseren eller køleskabet.
Kan holde et par måneder i fryseren. Du behøver ikke at tø dem op når du skærer aftenens forbrug. Vi grillede ret kedelig kalkun, hakkebøffer, grøntsager og rejer
og alle fik det meget bedre efter lidt iskold kryddersmør på toppe,
Andre muligheder er morgenfrue-smør (smager ikke af så meget men ser flot ud)
Oliven-smør med sorte eller grønne oliven. Kapers-smør er superlækkert på grillet fisk eller kalvekød. Kryddersmør kan også bruges på pasta eller ris hvis man spiser den slags og alle kogte grøntsager bliver sjovere med en klat smør og krydderurter,
Faktisk kan iskoldt rigtig smør også bruges som indlæg i spegeskinke.
En tynd bjælke rulles om skinken eller måske en god italiensk salami.
Jeg troede det var nået de smørelskende LCHF havde fundet på, indtil jeg her i juli genlæste Elizabeth Davids samlede værker og der i Italiensk køkken fra 1951, stod det sort på hvidt: Pølse, skinke mv rullet og kvalitetssmør  :)

Madbanditten har idag også gang i gode tips til en hurtig hverdag;
Især det med at snitte grønt havde jeg ikke tænkt på.
Og Paleolivet har fine tips om at bruge toppen på grøntsager; 
Jeg har aldrig tænkt på at bruge gulerods eller radissetoppen - mens rødbede toppen, hvis den er fin og lille, oftest bruges i salat.
Ærtetoppe er også vidunderlige -så busker ærterne bare lidt. Man kan købe sådanne ærtespirer/toppe til en lille formue -så det er sjovt at spise dem når man har ærter i haven. Bare spis blomst og det hele- det ser yndigt ud.


24. juli 2012

Butter believer

Jeg ret glad for smør :)
og heldigvis for det ; for smørspisere er også slanke og friske ;)
nå ja hvis I ikke har set det så koste 250 gram thise smør 17 kr i den her uge i superbrugsen.
Jeg HAR sendt teenageren afsted efter mindst 6 pakker- da fryseren er tom.
Smørret på denne årstid er smæk fuldt af gode ting( bla.
 K2 og A ;) for økokøerne er på græs og da sommeren har været våd har græsset vokset hurtigt
= flere gode sager  :)

23. juli 2012

K2 og andre gode sager

"I foråret skrev jeg et indlæg om de "hemmelige vitaminer" 
og især den hellige 3 enighed "Samspillet mellem Retinol(A), D og K2 ".
Dengang linkede jeg til et par engelsk-sproget artikler om K2 - fordi der ikke fandtes gode artikler om K2 på dansk.
Det gør der så nu :)
Tjeck K2 et vaskeægte mirakelvitamin ?-måske
og dens efterfølger her
Det er værd at bemærke for mig, at at det ikke handler om piller men om at spise en varieret kost med en del af de "upolitiske korrekte fødevarer som vi er blevet bedt om at skrue ned for/undgå de sidste 40 år;) Lidt fra artiklen:
"De rigeste kilder til Vitamin K2 i kosten er, som sagt, fermenterede produkter som oste og animalske fedtstoffer fra dyr, som har levet af græs og specielt i de indre organer, lever, mave, nyre etc. Særligt fedt med den gule farve og det gyldne skær, er at foretrække da det tyder på at dyret har spist rigeligt med K1 og beta-karoten! ........
Vil man gå efter at få dækket sit behov for vitamin K2 gennem kosten så gør man klogt i at spise de selvsamme produkter, som i årevis har fået skyld for alverdens livsstilssygdomme, selvom de påståede mekanismer aldrig rigtigt er blevet kortlagt, men man vil også komme langt ved først og fremmest at spise en ren kost, bestående af traditionelle og meget gerne økologiske fødevarer. Det vil være meget vigtigt at vælge sine fedtstoffer med omhu, da vitamin K er fedtopløseligt og gå efter animalske fedtstoffer af høj kvalitet! Jo mere gult i farven, des mere vitamin K2 vil det indeholde. Da vi kan omdanne små mængder vitamin K1 til K2 i tarmen vil det være en god ide at inkludere nogle grønne grøntsager i kosten, men det er ikke muligt at få dækket sit behov for vitamin K2 som vegetar, med mindre man tager et MK-7 tilskud og i tilgift spiser en meget ren kost og ikke tager nogle former for medicin."

Kloge ord :)
Hvis man virkelig vil dykke ned i den politiske ukorrekte kost og nogle af de meget interessant oplæg jeg hørte i foråret på Weston A Price mødet i London.
så er der nu kommet DVD med alle oplæggene fra London 2012 
Jeg skrev om et af oplæggene her  
Jeg har selv set 2011 flere gang og glæder mig til at se 2012 med 20 timers oplæg
- for der var jo en del oplæg jeg ikke fik set.
Her er et link til promotionvideoen
og her til amazon hvor man bl.a kan købe den.
Men nu skinner solen endeligt- så jeg vil skynde mig ud og få fyldt D vitamin på kroppen :)


18. juli 2012

Spidskål con amore

Lige i øjeblikket har jeg lidt af en kærlighedsaffære med spidskål :)
Det begyndte egentlig engang i april- da jeg såede 2 slags i små potter
 Den tidlige lysegrønne "Greyhound" som vi har spist af længe 

og den lidt senere røde "Kalibos"  som er vanvittig stor og ved at være klar-
Begge købt hos Kerneliv
Spidskål er en god begynderkål, både rent dyrkningsmæssigt og i køkkenet.
Den har en hurtig udviklingstid, og kræver derfor ikke de enorme mængde staldgødning som efterårs og vinter-kål behøver. Men den bliver alligevel glad for en lille dyne når den lige er plantet ud. Slangen i paradis hedder kålsommerfugle-larver.
Enten dækker man sin kål med insektnet non stop- det virker -men er ikke kønt og lidt bøvlet især med den røde da den fylder så meget. Eller også bekæmper man larverne. Enten med at bestikke småbørn med 50 ører, rosiner eller lign
- Hver gang de finder en larve er der gevinst :)
På den måde kan man holde niveauet nede- eller også indkøbrr man et middel der enten hedder biobit eller gå væk orm eller lign ;) Det er en bakterie som er godkendt til øko brug som larverne ikke tåler- dog virker det ikke i regnvejr.

I køkkenet er man barsk og brutal- alt der er blødt og mørkegrønt skal væk. Man skal kun ha den fine spidse kegle tilbage. I butikkerne går man efter vægt -frem for størrelse.
Øko og hjemmeavlet kål har godt af et bad med lidt eddike i- på den måde ryger alle udbudne gæster ud.
Spidskål smager meget mildt af kål og derfor er det en god begynderkål, til børn, mænd og andre sarte sjæle,
Den fungerer godt sammen med frugt, fløde, smør, ost, bacon , fjerkræ, gris,fisk, og timian.
Den kan spises både rå og let tilberedt.
Salater
Rå snittes den fint og blandes f eks med lidt dressing
toppes med nektariner som over hos Madbanditten - er det er frækt sommerligt tilbehør til grillmad. Når det bliver æbletid er lidt fintsnittet æble også godt.

Man kan også lave en lidt kæk tzasiki lign salat.
Kålen snittes fint - drysses med LIDT salt og står lidt.
Skylles evt fri for salt og vrides tør.
Bland i en god gang græsk yoghurt smagt til med hvidløg og olivenolie.

En anden let græk tilgang er med feta og frisk oregano.
Kålen blandes med en god dressing ( citron og olivenolie) med masser af frisk oregano og feta. Godt til hakkebøffer og grilmad.

Nu er rå kål ikke noget man skal spise ALT for meget af
- især hvis man har stofskifte problemer. Rå kål indeholder nogle stoffer der hedder goitrogner som hindrer at man optager jod optimalt. Nu sidder du og tænker "mit stofskifte er vist ok"- men problemet er at de fleste ved ikke om de har et bordeline problem med stofskiftet, det er en af de mest oversete sygdomme i den vestlige verden. 
Så vi andre skal hellere ikke spise rå kål dagligt eller drikke enorme mængder broccoli juice. Lidt er godt.
Nu smager spidskål heldigvis også dejligt let tilberedt.
  • Bare dampet med en klat smør 
  • Evt en håndfuld nye ærter eller friske hestebønnekerner i.
  • Eller dampet i fløde som man lige tykner lidt. Gratiner den evt med lidt ost.
  • Tilgangen med frugt er også god varm. Steg blidt lidt æbler eller nektariner/ferskner i smør med lidt honing eller ahornsirup.Tilsæt den fint snittet kål og lad den lige blive gennemvarm- smag til med salt og peber. Super godt til fjerkræ, gris eller pølser :)

Dolmere
Fine asiatiske med ingefær og hvidløg.
Rør en fars (fjerkræ eller gris) med lidt soja og asiatiske krydderier(chil, ingefær,hvidløg, koriander mv)  
form små aflange pølser som du forsteger lidt til de hænger sammen.
Put ind i kålbladet hvor du har fjernet den hårde del og fold op som en forårsrulle. 
Læg i et fad med lidt fortyndet æblemost, eller bedre endnu hvidvin  samt lidt soja
 og put folie over
- steg ca 30 min ved 175 grader. 
Sigt skyen og kog ind og smag til -.og hæld over dolmerne.

Jeg har også fået fine dolmere med fiske/dild fyld og fløde/hvidvins sov samt en håndfuld fjordrejer ved servering - det var vildt godt :)
Ellers fungere fint snittet spidskål godt som alternativ til pasta. 
F eks er både kødsovs og carbonara sovsen( æggeblommer, fløde, bacon og parmasanost) god :)
Endelig kan man mælkesyre spidskål- enten alene eller sammen med andet grønt.
Lige i øjeblikket slå min mælkesyrede grønt fejl  :( så jeg skal ha eksperimenteret med det igen :)
Spis spidskål nu :)





15. juli 2012

weekend i den gode karmas tegn :)

Lille update på søvnløs
efter jeg har husket på den gode søvnhygiegne så sover jeg meget bedre ;)
Jeg husker også at slukke for online livet en times tid før sengetid og kobler ned med en kop kamille/melisse te = lige pludselig meget mindre søvnløs.
Lidt mere havearbejde og gåtur med hund har sikkert også hjulpet.

I weekenden blev jeg ramt af den skønneste karma fra de skønne slyngedamer inde på forumet slyngebarn. Først fik vi 2 breve med henholdsvis et gavekort på en overnatning og morgenmad for 2- og en udflugt til feks Loisianna eller lign.
Så kom der en kasse fuld af øko lækkerier; te, chokolade, chia frø, torskeklevertran -you name it. Alt sammen fra skønne damer jeg ikke har mødt i real life!!!- men bare syntes at jeg fortjente blive forkælet i den her lidt hårde tid.  Det da lige til at tude over at internettet også bringer den slags skønne ting med sig,
Så vandt jeg til og med en skønt sæt glasskåle hos Rebecca Perssons give away  
og så kunne jeg næsten ikke rumme mere god karma;)
Men jeg har haft besøg af nogle tjenstvillige "håndværkere" som arbejdede gratis med at sætte en havedør i køkkenet. Det krævede bare lidt god frokost, øl og kage :)

Døren står og venter på at blive sat i hvor køkkenvindue er pt. Vinduet skal senere sættes i hvor døren står så jeg får et extra vindue i stuen. Det var godt at sommeren regnede væk sidste år, så jeg ikke fik malet det gamle hus.Det havde været spilt.
Døren sat i -så mangler der bare isolering og nye brædder og en bred trappe man kan sidde på :)og drikke kølig rose .
Og så høstede vi ca 60 stks af den her slags basser
Så kan Dracula godt forsvinde -jeg har en ret lille rund hånd :)

8. juli 2012

Er LCHF en høj protein kur /livstil ?

Det må være spørgsmålet efter de sidste ugers skræmmekampagnie ?
Læs evt modsvar her og her
Mit svar er kort- nej !


Jeg har ikke skruet "ret" meget op for protein. En anelse i forhold til da jeg var stivelses- semivegetar  ;) for 15 år siden - men jeg spiser på ingen måde mere kød, end da jeg spiste en normal kostrådsbaseret kost.
Jeg spiser derimod markant flere grøntsager :) og lidt mere fedt (primært fra fuldfede mælkeprodukter og nødder/kerner)
Min tilgang til kød og fisk er at kvaliteten skal være fokus- ikke mængden.
Jeg prøver at variere mine proteinkilder.


Et overordnet mål(*)for aftensmad hos os er;
  • 2 gange fjerkræ (feks kalkun, kylling(kun til datter), and og måske fasan.
  • 2-3 gange 4-benet kød (lam, svin, okse, kalv og meget sjældent vildt)
  • 1 gang fisk og skaldyr (bliver sjældent til mere pga kræsenhed) 
  • 1-2 gange vegetarisk (bønner, æg eller ostebaseret protein)
  • Oven i det prøver vi med max 125 gram forarbejdet kød; det vil sige bacon, pølser og skinke. Det er ikke altid vi overholder det - men udgangspunktet er at vi spiser små mængder bacon og pølser til nogle af vores morgenmad eller gemmer muligheden for en grillaften med pølser. 
Hvis vi ikke var så kræsne :( så havde der være 2 gange fisk og skaldyr og 1 af 4-benet kød dagene var indmad. 


Hvor meget kød taler vi om ?
Normalt regner jeg med 100-150 gram kød/fisk til mig.
Det sker en gang imellem at jeg køber en megabøf og spiser den rub og stub
 -men som regel er jeg glad nok for 125 gram.
125 gram svarer til ca 27 gram ren protein.
Jeg satser på ca 70-100 gram ren protein pr. dag.
Så det betyder at jeg skal ha protein fra andre kilder.
Jeg spiser ofte 2 æg til morgen, bruger lidt mælk i kaffen, spiser lidt ost til frokost eller i aftensmaden, lidt skyr til eftermiddag/eller dip/frokost- samt lidt mandler 
=jeg nærmer mig de 70 gram.

Min frokost er næsten altid ret grøn;
Om sommeren kan jeg rigtig godt lide Mark Sissons tilgang med en meget stor salat med blandet grønt i - og der bruger jeg forskellige proteinkilder- f. eks osten, mandlerne- lidt rejer, tun eller lign.
Evt en bid kød fra aftensmaden;
Når jeg laver aftensmad beregner jeg 250 gram kød/fisk til min datter og jeg.
Hun spiser som regel kun 75 gram = 50 grams rest som indgår i frokosten.
Frokosten kan også være gnavegrønt med en gang æggesalat rørt med skyr og mayo eller laks. 
En fed dressing på salaten ellers bliver man sulten igen.
Jeg prøver at holde frokost med kernebrød og lign til en gang i mellem.
Dels er det dyrt - dels tror jeg at man skal passe på med ikke at spise uhæmmede mængder af frø og nødder.
Om vinteren er jeg glad for supper, en god hjemmekogt suppe fyldt med masser af grønt og creme fraise på toppen. Evt med lidt frøknækbrød.
Når jeg er på farten erkender jeg, at det er mest praktisk med gnavegrønt, ostestænger og bidder af kød eller fisk.
Men mit protein niv er på ingen måder vildt højt.
De gange jeg har tjekket i divs madbanker ligger jeg på 15-25 % af kalorierne fra protein. Ret tæt på de nye NNR på 20 %

Mit grøntsags forbrug er på 500-600 gram pr dag + 100-200 gram frugt alt efter årstid.
Om sommeren spiser jeg mere frugt end om vineren
Så det der med at LCHFér spiser enorme mængder kød i stedenfor stivelse
- eller pakke efter pakke med bacon og flødesovs det holder ikke imo.
De fleste LCHFer jeg kender, spiser mere grønt og mere kvalitetsfedt end normal danskeren.


De eneste low carb tilgange jeg kender, som spiser high protein er
"Dukan" (som jeg mener er en dybt problematisk tilgang)
"zerro carb"- igen småskørt- hvorfor ikke nyde nogle af de lækre fødevarer som har kulhydrater (læs grøntsager, nødder, frugt etc)
og "spis dig gravid" som kører med 33,3% protein
- hvilken imo er for højt i længden, men ok i en periode for at stabiliser blodsukker


*overholdes ikke pt da jeg pga katastrofal økonomi spiser det vi nu har i køleskab/fryser de næste måneder- med mindre der dukker en rig mand op eller et fedt job ;)





3. juli 2012

Juli

og jeg bliver nødt til at spamme med lidt billeder :)

 Honingurt som vi har sået som jordforbedring- men også til gløde for bierne og især humlebierne. I bunden er der en del persisk kløver som rigtig kommer til at ha det godt når vi slår honningurten om et par uger.

 Her er den tæt på- er den ikke yndig ?

 Hestebønnerne har haft mega mange lus - men nu begynder de at blive gode. 
De kan bruges til rigtig mange ting( suppe, dip, i omelet i risotto)
- smager som en let bitter ærte - og er forøvigt den eneste bønne man må spise rå.

 Blomster må der til :)- nu er valmuerne lige begyndt at springe ud
- det er en blanding af hvide fyldte og forskellige farvede.
Da jeg blev lidt overrasket over hvor mange frø der skulle bruges til 11 meter;)

 Lyserøde, røde og hvide kornblomster- har også sået en blå blanding
- fedt at kunne plukke mange blomster.

 Bønnerne har haft det svært med først masser af tørke og kulde
- men de trives nu de fik vand og varme. og ukrudtet begynder også at vælte op. 
De er plantet i et område hvor der næsten ikke er humus i jorden så de fik et lag champost (Komposteret hestemøg der har været dyrket champinon i. 
Men vi skal ha gjort noget ved jordkvaliteten

 Borlotti bønnerne- er også begyndt at gro- de er så smukke og velsmagende.

 Naboens grimme hus i baggrunden, med lidt løg og kornblomster der ikke blomstrer endnu -til gengæld er kartoflerne (her King Edward) mega høje. 
Bagved de billigste solsikker fra Aldi ;)

Fennikel plantet ud i sidste uge- med champost som dyne- de skal vandes hysterisk og med vores sandede lerjord er det nødvendigt med jordforbedring.

Solnedgangen SKT Hans aften :)

1. juli 2012

Løg som hovedret

fra
Vi er så vante til at bruge løg som krydderi, men lige nu hvor de er nye og lækre, så kan de faktisk godt spille hovedrollen.
Sidst i indlægget kommer jeg til tips mht dyrkning:)
Der er en del løgretter som ikke er så vanvittigt børnevenlige
-  eller retter sagt, nogle gange skal man arbejde lidt med retterne for at få ungerne med på vognen.
Suppen her, plejer min datter at synes er dejlig. Den er god på regnvejrssommerdage og rigtig fantastisk når tomaterne i drivhuset bliver gode.

Provencalsk løgsuppe
200 gram løg
2 fed hvidløg,
1 dåse gode tomater
1 glas hvidvin
Basilikum
1 1/4 liter god fond okse eller kylling (gør det selv på rester)
God gruyer ost eller hø ost
Evt mandelbrød eller lign

  • Steg de finthakkede løg og hvidløg i lidt smør, De skal være klare og svagt honningfarvet. 
  • Tilsæt vin og evt lidt sukrin, sukker eller honning - bare en anelse når man bruger dåsetomater.
  • Hæld fond og basilikum på og kog i ca 15 min. 
  • Smag til med salt og peber.
  • Hvis du har snittet løgene meget fint behøver man ikke at purere suppen, synes jeg men nogle børn er meget hys.
  • Hæld i ildfaste skåle og drys ost på og gratiner dem til boblende .
  • Man kan godt bruge ristet mandelbrød eller lign lchf brød under osten. 
  • Hvis man laver suppen til "fuglefrø" spisere ;) så er et godt tørt italiensk brød godt- ristet før.
Løg i flødesovs som tilbehør til kylling, kalkun eller svinekød.
Nye løg i kvarte
citrontimian
honning
hvidvin 
evt bacon eller røget paprika
piskefløde
  • Nye løg steges klare, tilsæt evt lidt fint snittet bacon, eller røget papirka, samt timian.
  • En tsk honning og lidt hvidvin koges ind.
  • Tilsæt fløde og kog ind til det tykner.
  • Smag til med salt og peber.
  • Kan sagtens spises bare til nye kartofler eller grøntsager.
  • Smager utroligt mildt og slet ikke stærkt.
Flammenkuchen er normalt en tynd brøddej dækket med løg, bacon og creme fraise fra Alsace. Jeg laver den enten med Halloumibunden eller den her pizzabund

  • Oven på den forbagte bund bruger man et fyld af skivede nye løg, lidt finthakket hvidløg, lidt god tør bacon og timian som er stegt klart og lysebrunt.
  • Fyldet blandes med den fede creme fraise 38, smag til med peber og salt 
  • og fordeles TYNDT ud over bunden.
  • Bag ved høj varme til den sprød og god. Smager dejlig med kold hvidvin og sprød grøn salat.
Marierede løg til salat 
Bananskalotteløg eller rødløg 
citronsaft eller hvidvineddike
salt
  • Skær løgene hysterisk tyndt.
  • Put i en skål med et godt drys salt og citronsaft eller eddike.
  • Lad det stå mindst 10- 15 min.
  • Knug løgene tørre og brug i salat - henover et godt stykke kød. 
  • Løgene er nu meget mildere end normalt og mange der ikke bryder sig om rå løg spiser med glæde marinerede  løg :)
Dyrkning af løg.
Ja egentlig er det forsent nu- men til næste forår- omkring 1 april - sætter man sætteløg.
Det er så nemt, at det er mig en gåde at folk ikke dyrker bare lidt løg til frisk brug.
Et stykke renholdt gerne lidt let jord i solskin. 
Løgene sættes med ca 8-10 cm afstand- dæk gerne med lidt fiberdug da solsorte elsker at hive dem op :(
Når de har fået grønne spirer tages fiberdugen af og man giver lidt øko tørret gødning og holder dem luget ! Løg bryder sig ikke om konkurrence.
Fra juni og frem spiser man bare løs af dem. I starten ligner de forårsløg, senere omkring skt Hans begynder de at ligne rigtige friske løg - som sælges dyrt i bundter pt.
I midten af juli begynder man at holde øje med toppene. Når de begynder at blive gule er de parat til at blive høstet. De skal helst tørres i solen i nogle dage- især hvis man vil opbevare dem i længere tid. Som regel har vi dog fået spist de fleste ;)
Løg som er sået i starten af marts i potter- har den fordel at de holder bedre end sætteløg og at man få lidt sjovere sorter. Men de skal altså plantes ud.... og de høstes også en 3-4 uger senere end stikløgene. 
Løgene sår jeg i en dyb bøtte, hvor jeg i bunden har lagt et tykt lag god havejord derefter et lag såmuld. Frø drysset med let hånd og så et lag sand eller grus.
Holdes fugtige og gerne i varme indenfor indtil løgget er spiret. 
Derefter sættes de ud (med mindre det stadig er frost) eller et køligt lyst rum- mx 15 grader,
Når de er ca så tykke som bambusgril spyd, plantes de ud i render som er fugtige.
Jeg dyrker i år flg.
Fra stikløg 
bananskalotteløg
rødløg 
alm gule zittaueløg
salatløg
Fra frø
Røde bananløg
Et gråt fransk løg der hedder cevanne  som skulle smage godt og lagre godt :)
Alm zitauerløg
en rest røde topedoformet italienske løg.
Alm skalotteløg glemte jeg at sætte - de er ellers facinerende fordi 1 løg bliver til en klynge løg:)
Hvidløg sættes i oktober- så dem vender vi tilbage til- men de ser flotte ud pt - regner med at høste dem om 1 uge eller 2.