23. februar 2015

Nye anbefalinger til de helt små

I dag kom der så nye anbefalinger til de små
-og jeg kan kun klappe i mine hænder for rigtigt meget er det er drønfornuftigt
 -og sjovt nok meget i tråd med hvad der blev anbefalet i Baby-100% naturlig uden tilsætning

Rikkeliva Holm opsummerer det så fint
Rigtig mad fra start og ikke kun babygrød og -mos på ske Humørikonet heart
Kød og fisk fra 6 mdr Humørikonet heart
Ingen mælk før 1 år Humørikonet heart
Ingen jerntilskud - kun til præmature Humørikonet heart
Anbefalingerne om gluten allerede fra 6 mdr. er dog stadigt ubehjælpeligt bagud.
Problemet med gluten er, at det skaber inflammation i tarmene og medvirker til at skabe og vedligeholde leaky gut eller utæt tarm som det kaldes på dansk. Babyers tarm er fra naturens side utæt. Det er en smart anordning, der har til formål, at antistoffer fra modermælken let skal kunne passere gennem tarmvæggen, over i babyens blodbane og beskytte barnet. Når barnet omkring 6 mdr. begynder at spise fast føde, skal tarmvæggen tætnes. Det sker bl.a. ved hjælp af aminosyrer fra kosten. Problemet med at give gluten er, at det kan hindre tætningen af tarmen, skabe inflammation og en masse ravage, fordi ufordøjet mad også kan trænge gennem cellerne i tarmvæggen og over i blodbanen. Dette kan bevirke en immunreaktion og inflammatorisk tilstand i kroppen og kan fører til at barnet bliver allergisk eller intolerant overfor bestemte fødevarer, får eksem, fordøjelsesproblemer, neurologiske forstyrrelser mm.
God mad til baby, der hjælper med at tætne tarmen:
Langtidskogt kød fra græsfodrede økodyr
Hjemmekogt fond og kogt af knogler fra græsfodrede økodyr
Æggeblommer
Lidt dampet/kogt fisk (ikke store rovfisk og tun)
Kogte grøntsager
Avokado
Lidt blød frugt
Jeg kan kun sige at jeg er enig
- små børn bør ammes hvis man kan mindst 1 år gerne meget meget længere.
 -rigtig næringsrig mad bør være deres første føde. 
Der hvor jeg nok synes de SST kommer til kort
- er dels at de KUN fraråder tun mv til 3 år -det er ikke så optimalt..
og at de mener at letmælk skal være første mælketype.
Sidstnævnte er jeg uenig i - først og fremmest fordi det ikke er mælkefedtet der er skurken i forhold til fedme..
Det er de faktisk også indepå i deres egen skrivelse:
"I modsætning til protein ser det ud til, at et højt fedtindtag i perioden med overgangskost ikke er relateret til en øget risiko for fedme senere i barndom- men (Agostoni 2012). 
Ifølge de nordiske næringsstofanbefalinger 2012 er anbefalingerne for fedtindtaget i 6-11-månedersalderen 30-45 E%, og i 12-23- månedersalderen 30-40% (Nordic Council of Ministers 2014). Man bør ikke gå over de 40 E%, da det kan medføre en risiko for, at der ikke er plads til en varieret kost med alle de næringsstoffer, der er nødvendige for barnet.
Modermælk er karakteriseret ved et relativt lavt proteinindhold (5 E%) og et højt fedtindhold (50 E%).
 I de første to leveår skal man gradvist bevæge sig fra niveauerne i modermælk til anbefalingerne for voksne, der for protein er 10-20 E% og for fedt 25-40 E%."



20. februar 2015

Februar-blues

Jeg arbejder for meget eller rettere sagt pendler for meget- jeg mener stadig en masse!!!
- f.eks er jeg dødtræt af at veganere synes de har monopol på grøn livsstil ;)
-og synes flexitar begrebet er rimeligt latterligt...
Jeg skriver også lidt på et indlæg om råt er godt- men ikke det du tror ;) - har flere indlæg på tegnebrættet men har bare ikke haft tid til at skrive dem igennem- så lige i dag bliver det en længsel efter forår -frøene er lagt frem-og det er råt og gråt idag...

God weekend.

1. februar 2015

Mad vs fødevarer og en update på januar´s spis op ;)

Nogle gange dumper der bøger ned i ens skød som bare sætter sig på nethinden og som man næsten ville ønske at man ikke havde læst.
Sådan en bog er Lone Vitus´ Mad vs Fødevarer
For 159 kr -velfortalt og ind i mellem nærmest gyser-agtigt fortælling om den vestlige verdens og især danske fødevarer/landbrugs tilstand.

Jeg er en oplyst forbruger - har i årevis skrevet om at vælge rigtig mad, jeg synes jeg har ret godt styr på det :) men alligevel var min tanke undervejs - det var li godt satans - er det virkelig så slemt ! 
JA det står skidt til og du ikke bare  lukke øjnene og blindt bare købe økologi og tro at alt er godt.
For selv økologien rummer udfordringer - desværre.
Så hvis du spiser mad - så SKAL du læse den her bog !!
Du kan købe den her Det flydende forlag 

* jeg er 95 % enig med Lone Vitus som også er kendt som Lone Landmand
 - dog er hun dog en smule farvet af mættet fedt spøgelset - det springer du så bare over ;)
 problemet er ikke at konventionelle dyr har for meget mættet fedt -men mere at de med deres korn og sojafordring får alt for meget omega 6
og mættet fedt er ikke skyld i hjertekar sygdomme !
Der måtte hun måske godt ha tjekket op på forskningen -nu hvor hun i forvejen har rigtig godt styr på sine kilder.

Måske skal jeg alligevel ha opdateret mine indkøbsguides ???
Kød
Fisk
Grønt og frugt 
Mælk
Hvad plejer jeg at ha i mit spisekammer

SPIS FRYSEREN OP I JANUAR

Nå ja og i dag er det 1. februar og i januar skrev jeg jo at få spist fryseren op mv.
Hvordan gik det så ?

  • Jeg har KUN spist kød fra fryseren :) der er nu mest hakket okse og lidt skinkesnitzler tilbage,
  • Jeg har spist 90 % grøntsager fra haven -købte dog rød peber, agurk, en enkelt broccoli, spidskål  og avocado.
  • Jeg har på ingen måder spist sparemad - men alligevel nåede mit indkøb op på godt 1200 kr det er godt nok fint når man som jeg spiser + 90 % øko.
  • Jeg har ikke købt rødvin før igår ;)
  • og jeg har kun smidt 25 kr hos 7/11 :) så det var og er en succes.


Så meget at februar, som er relativ kort fortsætter jeg med at tjekke forbrug
- sparer - vil gerne satse på max 1200 kr - men bliver nok nødt til at købe lidt kød ellers kaster jeg op over hakket okse ....