6. februar 2014

Når øko ikke er godt nok

Jeg er en kæmpe fortaler for økologisk mad - men jeg ved også godt at det ikke altid er godt nok.
Feks så går økologiske høns( både til kød og æg produktion) stadig i kæmpe mæssige flokke - langt større end de faktisk har godt af.
 Økologiske svin er kun på friland som små.  Både svin og kalve bliver fjernet fra mor alt for tidligt etc etc. MEN det er trods alt et skridt bedre end konventionelt landbrug.
Når det er sagt så er der et område hvor jeg simpelthen synes at hjemmeavlet er bedre - det er æg !.
Jeg har skrevet utallige indlæg om æg og sundhed.(tryk på æg under emner)
Men det her billede fra i dag illustrerer ret godt forskellen på et økoæg fra supermarkedet og et delvist øko æg fra min have.
Det lyse æg var et forholdsvis frisk øko æg men med så tynd skal at jeg stak fingeren igennem skallen -så det er ikke helt fair at det løber så meget ud. 
Et øko æg vil dog være en smule mere orange i højsommeren - men her om vinteren lukker landmanden dem ikke meget ud :( 
Mit æg derimod er næsten lige så skrig!!orange som i maj ;) 
Mine høns løber ude i haven på græs (læs sne, is og mudder pt)  De spiser grønkål, rosenkål og hjemmeblandet foder med lucerne i - og det er netop det der gør at mit æg er smækfyldt med a-vitaminer, mens det blege økoæg er en kedelig sag. 
Der findes konventionelle æg med relativ flot farve hele året -men det er fup og fidus! de er tilsat stoffer der gør blommen flottere men det er ikke tilladt i øko. 
Når man spiser LCHF, Palæo/primal eller bare real foods spiser man mange æg 
- så vælg de bedste 
 hvis du har en have  så overvej at få 3-4 havehøns - det er NEMT og kvaliteten er lysår bedre en øko- hvis ikke så overvej at finde en med havehøns ellers må du nøjes med økohøns - det skal dog nævnes at nogle typer økoæg er mere spændende end andre;)
Øko er ikke bare øko...og så er havehøns også sjovt for børn og hunde ;)

9 kommentarer:

Emilie Hansen sagde ...

Åh, jeg ønsker mig have og høns, vi bor i lejlighed og det er trist :( Vi får snart altaner, men det er ikke helt nok til høns ;) Men altså, en have...

Finn Jensen sagde ...

Jep, havehøns er de bedste! Det er blevet lidt lettere at få æg fra små besætninger, nu da det er blevet tilladt at sælge æg hvis man har under 30 høns. Men slagtekyllinger og -ænder kniber det med. Hvis bare vi måtte sælge på samme vilkår som jægerne. http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Nordjylland/2013/12/18/112027.htm

frk. sveske sagde ...

Hej Henriette,
Kan jeg ikke bare flytte ind hos dig, så der er lækre hønseæg til morgenmaden. Sådan en orange blomme, tror jeg ikke, jeg har set siden jeg fik æg hos mine bedsteforældre (læs: der havde egen hønsegård).
Jeg er bange for fjerkræ, men drømmer have med sådan en flok havehøns og stor urtehave, selv om jeg ikke har grønne fingre - de kan vel komme med alderen?
Tak for vigtig viden (endnu en gang).
KH
- frk. sveske

Py sagde ...

Hvad er det egentlig, der gør blommerne mørkere? Jeg troede det var fordi vi i DK opbevarer æg på køl - i tyskland er blommerne nemlig også orange (og der opbevarer man ikke æggene på køl - så vidt jeg kan forstå er det ret normalt i udlandet...)

heidi sagde ...

Vi køber æg direkte hos en økologisk producent, og det er ikke mere end 2-3 uger siden jeg var der sidst, hvor der spankulerede en enlig høne rundt på den vindblæste mark. Så der har de åbenbart muligheden for at gå ude hele året, og det er jo skønt at se (at flertallet så åbenbart ikke gider hvis det er koldt, kan man jo ikke bebrejde dem).

Men spændende at se farveforskellen!

Anonym sagde ...

Hej. Utrolig interessant indlæg. Vi bor på landet, og har overvejet at få høns. Men tiltrækker madresterne ikke rotter? Det kan jeg nemlig ikke lige overskue at få.

Henriette sagde ...

@Heidi- Ja høns er sære;) nogle hønsedamer( og racer ) er ude uanset om det stormer eller sneer :) andre er hyggehøns- Et af problemerne med de store avlere er at deres marker er meget udsatte- de kan slet ikke sammenlignes med en privathave med buske, træer mv- Høns er skovdyr og det prøver man heldigvis at få efterlignet i nogle steder( men det er på testniv. om det skal udbredes til alle øko og frilandshøns at der skal plantes mere beplantning end i dag...- andre/mange steder er det meget åbent og udsat. I år har det været barsk for arealerne - regnen og den manglende/kortvarige frost har gjort at det nemt blev kradset helt op = at når græsset kommer i gro´ning igen skal det ligesom begynde forfra. Avlerne HAR mulighed for at holde dem mere inde i vinterperioden hvorimod i sommerperioden skal hønsene ud i de lyse timer. Det vil efter min mening en sund og rask høne også vælge- men jeg tror desværre at nogle af de hybridhøns man bruger i økologien ikke er lige så robuste som nogle af de gl racer- jeg har dog blandt andet nogle hvide Amberlinks som er ude HVER dag med mindre det er meget meget dårligt vejr. Så for mig handler det om at du som havehønseavler kan tilbyde høns et mere naturligt liv; mindre flokke, mere skovlignende ude arealer og mere varieret kost - feks mere grønt foder end i stordriften.

@ Anonym.
Rotter er der alle vegne i by og land- om man får flere rotter afhænger af en del ting.
Rotter tiltrækkes af foder- så selvom man ikke har høns vil der især være rotter hvis man fodre fugle ( på jord) eller har mange nedfaldsæbler. Jeg har haft høns på egen matrikel i + 13 år og mit møde med rotter har været meget sporadisk... Jeg fodre altid KUN med den mængde mad hønsene kan nå at spise på kort tid. Når jeg fodre med madrester samler jeg det op de ikke har spist i løbet af dagen. Til natten har jeg aldrig foder fremme- jeg har hængt min kornfoderspand op så det er sværere for rotten at komme op- men hønsene kan sagtens spise. Mit hønsehus er ikke 100 % rottesikkert- men det bliver det i løbet af foråret - dvs fast bund-hvor de i dag godt kan grave sig ind under fundament. De få gange vi har set rottespor har vi ringet efter rottedamen som har sat kasse med gift op- det er ret alm her i provinsen- jeg bor i en større landsby/lille by. Men nej det er ikke er problem.

Henriette sagde ...

@Py- om man opbevarer æg på køl eller ej er meget nationalt.
Det betyder faktisk ikke alverden for sundhed eller holdbarhed. I de lande hvor man ofte vaske æg ( dårlig ide fordi skallen er åben) er det også meget almindeligt at opbevare på køl.
Så vidt jeg ved vasker man dog ikke konsum æg i dk.. men vi har aligevel besluttet at opbevare dem på køl. Det vigtigste er faktisk at holde en jævn temperatur og ikke skifte .

Farven er meget afhængig af forskellige karotener ( forstadier til A vitamin- så når høns spiser meget græs, meget grøn kål meget lucerne får de mere mørke æggeblommer og de smager også langt mere interessant. Alm konventionelle høns som ikke går på græs får mørk orange blommer af farvestoffer så der er masser af fup ;) indblandet- de får ikke optimalt foder :(.

@svedske mv Ak ja jeg ved godt det er surt at bo i lejlighed :(

@Finn - Jeg synes det er SÅ vigtigt at udbrede kendskabet til havehøns- men det er ærgeligt at det stadig er lidt bøblet med kyllinger. Tak for dit megastore arbejde med at få gjort det lovligt at sælge æg fra os hobbyavlere.

Louise sagde ...

Ville ønske jeg måtte have høns i haven her hvor jeg bor. Havde det som barn og var vild med det. Nussede dem og gav dem navne :D og gravede orm op i baghaven til dem. Synes det er en skøn fugl der giver næringsrig mad og spiser al grøntaffald - win win. Køber dog æg fra en lokal hønse ejer og kunne ikke finde på at spise andre æg...de er jo som på billedet og meget velsmagende. Laver sgu en bearnaise i aften for at fejre ægget. Tak for dine indlæg om dyrevelfærd - du har en stor stjerne i min bog for det <3