17. september 2013

De gamle kostråd- der stadig dur.

I dag får Danmark nye kostråd fra officiel side
- desværre er der INTET godt nyt at sige, så det lader jeg være med.......
Jeg kunne egentlig godt ha linket til utallige indlæg, både på den her blog og på andre,
som med al tydelighed viser at frygten for det mættede fedt, salt og det 4-benede såkaldte røde kød INTET videnskabeligt har på sig - det handler KUN om politik eller mere korrekt lobbyisme.
And oh boy der har været lobbyisme; man tager en håndfuld forskere (der er åh så neutrale ik ;)
laver nogle følgegrupper med industrien, landbruget og divs sygdomsforeninger.. så kan det jo kun gå galt... ( Se bare det her program der blev vist på DR2 DEM DER GØR OS FEDE

I stedenfor vil jeg endnu engang nævne de gode "gamle" kost råd fra Weston A. Price.org
som man ikke går helt galt i byen med
- uanset om man er REAL FOODer, LCHF, PRIMAL/PALÆO eller prøver med en dansk normal kost

Spis mad, din (eller en andens) oldemor/ tipoldemor ville kunne genkende

Spis naturlig kost der kan blive dårlig/fordærvet/mugne/harskne - men spis det før det bliver det.

Spis ikke hele tiden

Og hvis I vil ha detaljer :

Spis naturlig opdrættet kød, æg og fisk - fra økologiske, græsopdrættet eller vilde dyr og fisk.
Spis mælkeprodukter i en så oprindelig version som muligt

Brug kun traditionelle ældgamle og velafprøvet fedtstoffer som; 
Extra jomfru olienolie, øko smør, ghee, svinefedt og talg fra økologiske dyr, 
Extra Virgin Kokosolie, KOLDPRESSET hørfrø olie, evt sesam olie og avocado.

Spist økologisk frugt og grønt HVER dag
- vælg forskellige frugt og grønt hver dag og spis det tilberedt på forskellig vis.

Brug fuldkornsmel, tørrede bønner (hvis du spiser den slags ) og nødder 
der har været udblødt/spiret eller langtidshævet for a neutralisere fytin

Spis enzymrige fødevarer hver dag: mælkesyresyltet grøntsager, yoghurt og drikke

Brug hjemmelavet fonde -langtidskogt på knogler af okse, lam, fisk eller kylling - brug dem i supper og sovse- når du koger ris mv.

Brug rent vand som tørstslukker

Brug ubehandlet  gråt havsalt og himmalaya salt

Brug naturlige sødemiddler i SMÅ mængder

 Sov rigeligt -mindst 8-9 timer.

Få frisk luft,  naturligt lys og motion HVER dag

Tænk positivt.

10 kommentarer:

frk. sveske sagde ...

Kære Henriette,
Jeg er vild med den salgs indlæg fra din hånd.
REAL FOODS er bare så meget back to basics og jeg elsker det. De kostråd burde alle kende...ikke mindst de offentlige sundhedsmyndigheder, men SUK!
KH
- frk. sveske

Jane sagde ...

Spis mindre kød og mere fuldkorn. Og læg hertil kræftens bekæmpelses partnerskab med fuldkornsproducenter. Spis Schulstad og slip for at få kræft. Patientforeningerne har spillet totalt fallit i det her land. Se bare på hele HPV-debâclen.

Og hvorfor ligger ansvaret for kostråd i øvrigt hos FØDEVAREstyrelsen og ikke hos SUNDHEDSstyrelsen. Jamen, det er jo fordi det handler om fødevarer mere end om sundhed. Det står jo skrevet lige der. Nej undskyld. Kunne ikke lade være.

Dine kostråd er bedre. :)

Henriette sagde ...

@ Svedske

@ Jane- just præcis...
Jeg synes dog det mest deprimerende er angrebet på smør og fremhævelsen af dødningehoved produkter;

7. Spis mindre mættet fedt
Mættet fedt er det fedt, der er i smør og smørblandinger. Og for meget mættet fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdom.
Så skrab smørret på brødet, eller undlad helt smør. Steg kød og grøntsager i olie frem for smør. Og gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind.

Så smid endelig en gang Lätta i kurven -men forsag smøret- hey så er der bare mere til mig :)

frk. sveske sagde ...

Hej Henriette,
Lige et helt andet spørgsmål eller søgen efter råd.
Jeg er på jagt efter nye pander uden skadelige stoffer i belægningen. Butikspersonalet er ikke til meget hjælp, men måske du ved lidt og kan anbefale nogle?
Jeg ved støbejern er mulighed, men vil foretrække en lettere model.
Jeg har kik på Zwillings med Thermolon Granit-belægning, men det skulle være en art af Teflon :-( ??? Et andet bud kunne være Scanpan...
På forhånd tak for hjælpen.
KH
- frk. sveske

Christina sagde ...

Dine kostråd er meget bedre end de officielle :)

Henriette sagde ...

@Christina -tak :)

@ Svedske- skulle lige overstå en Tycho Brahe dag :(

Stegepander er noget forbandet noget
- det er faktisk umuligt at lave en god slip let pande som IKKE indeholder grimme stoffer. ALT Teflon er no go -og desværre er en del sliplet matrialer også smækfyldt af andre skadelige stoffer.

Green pan er jo desværre både dyr og ikke særlig god.
En del har gode erfaringer med OBHs Grønne pande"
Jeg kende intet til de pander du spørger om
- du kan jo prøve at spørge Mkittekatbloggen(på FB-hvis du er der ;) hun ved sindsygt meget og har den rette faglige baggrund.

Mine gl og sikkert gifte scanpander er begyndt at brænde big time på- jeg har en støbejernspande som jeg bruger mere og mere - den er god men tung...
og regner så meget at købe en alm stålpande med kobber -uden belægning eller en tynd pande af pladejern( feks fra Kunst og køkkentøj-de er ikke så tunge som støbejern.
Stålpanden kan godt være nogenlunde slip let hvis man ALDRIG vasker den i sulfo og bruger riiigeligt fedtstof ;)

Eva sagde ...

Hej søde Henriette

Ja, kostrådene kan vi jo hurtigt blive enige om er noget hø... Suk.

Men jeg ville egentlig spørge dig om noget helt andet, håber det er OK på dette indlæg ;-) Hvad ville du stege falafler i? Der går jo pænt meget olie til sådan en omgang. Jeg er gravid og babyen er vist veganer... Bortset fra piskefløde, hvis det er gemt væk i f.eks. smoothie. Og lidt pikantost ;-) Jeg kan i hvert fald ikke klare hverken kød eller æg. Eller varm mad, for den sags skyld... Med mindre det er falafler. Jeg vil gerne lave dem selv, så jeg er sikker på, hvad der er i og de kan være øko. Men jeg er lidt lost på, hvad jg skal stege dem i. Jeg tænkte selv kokosolie eller ghee, men det bliver jo hurtigt en bekostelig affære... Hvad tænker du, er der billigere alternativer, der er OK? Eller må jeg ofre det, kokosolien/ghee koster på min lille veganer-parasit? ;-D
Kh Eva

Henriette sagde ...

Kære Eva
Tillykke med din lille veganer-parasit
sådan en havde jeg også den første tid... min søde datter er lavet på marcipan og chokolade indtil uge 6- suk...
fra uge 6 -15 ymer, gulerod, pasta med ketchup og cola cola cola HVER dag alt andet fik jeg kvalme af..- heldigvis gik det over på et tidspunkt så der kom lidt sundere kost især til sidst..

du har 3 muligheder som ikke er 100 % optimale
1) køb palmin- ja det er lidt noget slam men kokosolien kan tåle de høje temperature og prisen er ikke uhyrlig
2) køb jordnøddeolie ( hos en asiatisk butik ellers er det ikke en billig løsning) Jordnøddeolien er bedre end de øvrige flerumættet olier da den ikke har helt så meget omega 3 og 6 og er rimelig neutral

3 Køb en billig flaske olivenolie ( Coop har en til 40/35 kr/liter- brug den kun en gang- det er absolut ikke ideelt men det er bedre end fritureolier og i Israel mv steger man stadig i billig oliven olie...

kærligst

Eva sagde ...

Tak for svar og tillykke :) Jeg tror, jeg finder noget økosmør på bud og så laver jeg noget ghee - jeg kan mærke, at jeg synes, de få ting jeg rent faktisk KAN få ned skal være helt i orden. Med drengene var jeg kvalmefri fra uge 12, men denne gang buldrer kvalmen lystigt videre, til trods for knap 15 uger nu! Jeg håber dælme, den snart går sin vej! Så kan jeg godt leve med at være tæt på veganer, hvis det er det, der skal til. ;-)

Henriette sagde ...

Det ville absolut være bedst- du kan jo evt stege i en stegepande så kan man spare på fedtet..
Kram