26. oktober 2012

En uge uden nødder !


Frk Svedske udfordrede mig til en uge uden nødder ;) efter vi havde en snak om en evt. påvirkning af vægttab og mælk. Personligt mener jeg ikke at ost og smør har en negativ effekt, med mindre man er allergisk - hvorimod det sikkert kan være klogt at skære kraftig ned på alm mælk, yoghurt mv.
Bare for at illustrede det  med kulhydrater pr 100 gram 
  • Smør  0-1 g kulhydrat
  • Fløde 1 g
  • ost  omkring 1 g
  • mælk 4,4- 4,6 g alt efter fedtprocent
  • yoghurt alm uden sukker 4,0 -4,8g
Her skal man naturligvis være på obs på at det er langt nemmere at hælde 200 gram yoghurt ned end 200 gram fløde, ost eller smør.

Hvorfor så det med nødder?
Jeg synes sagtens at nødder og kerner kan indgå i en sund kost, men nødder er vanedannede for mig ;) 
Jeg har en tendesns til at spise for mange af dem. Oftest hvis jeg er træt eller stresset så kan jeg sagtens vælge at spise en håndfuld af dem frem for at vælge rigtig mad. 
De er mega energitætte og derfor tror jeg faktisk man hurtigt får spist for mange af dem. Især når man begynder at bruge dem som mel og mælk. 
Jeg kunne personligt godt tænke mig at jeg fik et mere afbalanceret forhold til dem - at jeg spiste mere varierede typer nødder og at jeg hvis jeg vil bage med dem -ikke spiste helt så mange til hverdag. Det var udgangspunktet i sidste uge.

Fordelen ved nødder er at de har et forholdsvis lavt GI - men de indeholder faktisk også en del kulhydrater;
Kongen over LCHF nødder må være
Macadamia nødder med bare 6,5 gram kulhydrat pr 100 gram
Pecan nødder: 14 gram kulhydrat
Valnødder: 16.2 gram kulhydrat
Pinjekerner: 21 gram kulhydrat 
Mandler: 29,5 gram kulhydrat 
Hasselnødder: 29,2 gram kulhydrat

Tal fra poser eller fødevarebasen.
Hvis man begynder at regne efter kan man på en LCHF kost, faktisk godt komme ret højt op inden man får set sig om.
Hvis man feks spiser 25 gram mandler til sin formiddags kaffe og så lige bager noget kernebrød eller bruger det som del af grønne klatkager eller lidt guf til aftenkaffen...
så kan man sagtens ha spist ca 30 gram kulhydrater bare fra nødderne alene.

Et andet problem er at en del nødder indeholder pænt meget omega 6 i forhold til omega 3. Hvis man ikke er omhyggeligt med at vælge græsopdrættet kød (som har en bedre balance 3/6) og spise rigeligt med fede fisk/olie, så kan man nemt komme ud i en situation hvor ens balance bliver rigtig skæv og det er bestemt ikke sund( giver blandt andet infalmationer- feks led problemer)
Og så indeholder nødder både massere af enzymhæmmende stoffer, som gør at de er svære at fordøje og en pæn portion fytinsyre som hæmmer din optagelse af jern og andre mineraler -så husk i bad med dem 

Hvordan gik det så ?
Tjah måske var det lidt snyd, men vi var løbet tør for alt undtagen kokos og hørfrø/sesam... og pengepungen er ret så tom i denne her måned :(
Så den sidste uge har jeg fået 1 spsk kokos og nok det samme i hørfrø.
Possitivt
  • Jeg spiste klart mere variabelt -især til frokost, hvor jeg ikke bare tog en gang kernebrød med ost og pålæg. Jeg fik gang i de varme supper som jeg længe har haft lyst til at prioritere til frokost- min lyst til kolde salater er nedafgående....
  • Jeg har også spist lidte rå grøntsager og frugt om eftermiddagen, hvor jeg ofte ville ha valgt en håndfuld nødder
  • Økonomisk er det klart at 200 gram mandler + 200 gram et eller andet en en dyr fornøjelse i Danmark. Og det skal lige ganges med 2 da min datter er glad for nødder.
Negativt
  • Jeg har spist mere chokolade :( - jeg savnede sådan noget til min formiddagskaffe...
  • Jeg savner muligheden for at bage pandekager, kiks, knasende panering, kage og brød
  • Min datter har været sur  meget sur ; Nødder indgår altid i hendes frokost - da hun har svært ved at nå at sidde ned og spise frokost -så er er nødder, kold kylling. gulerødder mv nemmere at ha med at gøre.
  • Jeg har manglet noget nemt overlevelsesmad- f eks på udflugt -hvor jeg endte med at sige ja tak til kage -hvor jeg normalt ville ha sagt nej tak.
Så i fremtiden vil jeg
  • Ikke spise nødder hver formiddag
  • Huske at fryse kiks, brød og lækkerier ned - på den måde bliver det et mere aktivt tilvalg at spise nødder.
  • Spise mere variabelt af nødder- ikke kun mandler som oftest er mit første valg pga pris, tilgængelighed og neutral smag.
Hvor mange nødder og kerne vil jeg så spise ?
Tjah jeg har et anstrengt forhold til stive regler og målsætninger :)
Men det er lidt interessant at Ny nordisk hverdagsmad anbefaler 30 g/dag  
så omkring 200-250 gram forskellige nødder og kerner er nok ikke så dumt pr uge.

Nu står det på weekend, en kold og flot weekend, hvor vi skal ha gang i kakkelovnen da der bare var 10 gr i kontoret i morges, de varme supper og vintertiden -så husk at sove længe:)















16. oktober 2012

Efterårs daddel-krydderkage

Efterårsferien startede bare så grå og våd at jeg lige bliver nødt til at smide et af solsikkerne på :)
Vi har hygget med tændt kakkeloven og stearinlys og bagt kage.
Jeg fik den vildeste lyst gammeldags krydderkage. Jeg tænkte at en af de mange melfri og sukkerfri daddelkager der huserer på nettet vel kunne bruges. Men jeg synes altså ofte at de er alt for søde, at forholdet mellem dadler og fedtstof er helt forkert.
Så her kommer en version som ikke er mega sød og som er en smule mere tør end de versioner jeg ellers har prøvet.
300 gram dadler ( änglamarks som er ret tørre i det)
250 gram mandler med skal
100 gram smør
6 æg pænt store
1 nip salt
og valgfri smagstilsætning (hvis man laver krydderkage)
1 tsk kanel
1/2 tsk stødt ingefær
evt 1/4 tsk stødte nelliker
(jeg havde glemt at jeg får de vildeste sure opstød af nelliker ( og allehånde :( og derfor er brunekager som jeg elsker en pinsel...

  • Put mandler i foodprocessor og kør til fint mel.
  • Tilsæt dadler og kør til de er fintdelt.
  • tilsæt smørret.
  • Tilsæt salt og krydderier.
  • så samles dejen med æggene.
  • Hæld i smurt springform 
  • og bag ved 160 g i ca 35-40 min.

Krydderkagen egner sig til en gang flødeost topping gerne med limeskal og saft :)
Vi kom til at tale om at uden krydderier som gør den lidt voksenagtigt :)og med kakao var det slet ikke en dum basis dej. Jeg tror også at den ville være god med bare kanel og vanilie og så en masse æble tern på toppen
Som alle kager med meget æg og mandler bliver den ret tør, så pak den godt ind i plast og opbevar lidt køligt men helst ikke i køleskab.

Nu skinner solen og køkkenhaven venter -før regnvejret fik vi høstet græskar -mon ikke er der nok ;)
De lysegrå og smukke runde er en velsmagende og lidt tør type som egner sig godt til vintermad. Bagt i ovnen og spist med et drys chilisalt og smør er det bare velgørendepå kolde aftener. I kager ;) - I supper og bare bagt i salater.
De lysegule er butternut squash som er så velsmagende -ikke mindst i supper.
Der er desværre en del der ikke er supermodne- så de skal ligge og eftermodne:)
Den lille grønne er en uvis type som bare dukkede op:)


11. oktober 2012

Når real foods er svaret

Vores børn begynder at betale prisen for den moderne livsstil vi lever med industrielt fremstillet skodmad, stress og kemi. I denne her uge så jeg at man i USA forventede at børn og unge generationen ville leve kortere end deres forældre ! :(
Omkring mig ser jeg unge og småbørn til og med babier som gentagende gange bliver behandlet med astmamedicin, antibiotika og et voldsomt forbrug af smertestillende og jeg tænker stille hvorfor er vores børn sådan nogle skravl ? 
Hvorfor er der flere af dem der oplever så voldsomme allergier og mistrivsel ?  
Hvorfor er det nærmest mere reglen end undtagelsen at man skal ha non stop vuggestue pest læs divs. infektioner...
Det er vildt mærkeligt for mig fordi vi i vores familie åbenbart har trukket det lod at man kun er syg når man er virkelig syg ! 
Jeg har selv været småsyg og lidt af et skravl og skal også passe på hvedemel og rugmel idag -men er ellers ikke. Jeg har ikke været syg i årevis - lidt utilpashed ja -lidt snot men intet af hvad mine venner og tidligere kollegaer lider af.
Min datter har aldrig lidt af maveinfektioner, snottethed og influenza ...næh nej når hun er syg så er hun virkelig syg som i alvorlig syg af lungebetændelse eller kyssesyge- ja vi taler om max 6-8 gange sygdom på 18 år. Når hun rigtig klager så tager jeg det virkelig alvorligt :)
Min egen biologiske søster ligger nonstop med halsbetændelse, influenza samt voldsomme allergier you name it. 
HVORFOR ?
Jeg aner det ikke?
- men et bud fra mig er ren optimal Real Foods kost, gavnlige bakterier, at undgå/begrænse vacciner og kemikaler og masser solskin og frisk luft.
Læs den tankevækkende historie fra Maja om hendes datter !!!
Den ligger jo i virkelig fin tråd med alt det andet jeg har skrevet om Gaps - Maja blev bare nødt til at køre den hårde version i forhold til mig.
Jeg tænker stadigvæk Nastasha Cambell-McBride MD. har fat i den rigtige linie når hun taler om at det handler om at forebygge og skabe sunde unger- allerede under graviditeten.
Men det værste er at det er så helvedes svært at hjælpe folk og mange har allerede paraderne oppe, hvis man pipper at den moderne livstil med non stop sukker, hvidt mel og mælk som første babymad, mange vacciner og antibiotika, kemikaler og stress i vores omgivelser faktisk påvirker os negativt :(
Jeg sidder på mine hænder i divs forum og ville så gerne påvirke og gøre folk nysgerige på en anden vej.

5. oktober 2012

At overleve efteråret

Normalt synes jeg at september og oktober er vidunderlige måneder; der er en overflod af frugt, grønt og nødder. Lyset ændrer sig; den blå blå himmel, den brune jord, de nyhøstede markers gyldne farver og de røde bær passer så fint sammen. 
Men i år overraskede 1. oktober mig; ikke at jeg ikke har haft travlt med at høste både fra haven, naturen og frugttræerne, men mere at jeg i hele september gik og ventede på at NU kom eftersommeren vel igen. Men ak det har bare være køligt og generelt ganske gråt og vådt. Hvad gør man så, inden man graver sig ned i sofen med rejsekataloger og 2 kg chokolade?
Tænd et lys
 
Hver morgen, når jeg pligtskyldigt står op sammen med min 18 årige og laver morgenmad til hende kl. 6 ! tænder jeg stearinlys.Aner ikke hvorfor det virker :) men levende lys på bordet, betyder at jeg ikke synes det er helt så forfærdeligt. Regner det en hel weekend er lyset tændt hele dagen - ellers tænder vi igen når vi spiser sammen. Husk at vælge bivoks, svanemærket stearinlys eller bæredygtigt plantestearin f. eks. herfra, så undgår du dårligt indeklima og udryddelse af palmetræer (= orangutanger)
Tænd en dagslyspære/lampe om formiddagen mens du arbejder, men aldrig efter 13-14 ellers ødelægger du dit indre ur. Husk hvis du har mulighed for det at gå tur i frokost-pausen og kig op mod himlen - selv en gråvejrsdag giver det en smule dagslys som er så vigtig for vores velbefinden.
Find kosttilskudene frem
Selv om jeg synes at man helst skal få sine vitaminer mv fra kosten, så må vi alle indrømme at efterår og vinteren trækker tænder ud. Vigtigst er D vitamin både til børn og voksne. I torskelevertran får du en pæn sjat, især hvis det er den fermenteret type fra Green Pastures, men det kan være klogt at tage 20-35 mcg ved siden af.
Jeg synes at den fra DFI er bedst og billigst.
Her kan du læse om hvad jeg ellers tager ;)
Spis også gerne mere fermenteret kost og ha altid en god probiotika på lager. 
Hvis du ikke er god til at spise hjemmelavet yoghurt, kimchi, beetkvass og den slags kan du enten købe sauerkraut og den slags færdigt i helsbiksen eller også tage probiotikaen forebyggende. Men hver gang vi er ved at blive småsyge hiver jeg altid pillerne frem. Min absolutte ynglings BioKult kan NU fåes i Danmark hos Naturebaby
Hvis du interessere dig for pro- og prebiotika så skal du læse månedens tema hos Rebecca Persson- det er Maja som står bag Mkittekatbloggen der har forfattet og det har hun gjort godt-jeg er ikke i tvivl om at vi kommer til at høre MEGET om probiotika ikke kun i den alternative verden men også i mainstream medicinverdenen.
Hvis influenzaen raser i børnehaven så lav hyldebærsaft/sirup. I hyldebær findes der et stof der er uhyre effektivt mod influenza.
Spis efterårsmad
Når det rusker udenfor så er det mere naturligt at finde suppegryderne frem lave langtids braiseret gryderetter, bagte æbler - varm kakao med flødeskum. 
Nyd at det er slut med grillmad og sarte salater. Lige nu simrer en stor gryde chil con carne på mit komfur - lang simretid, gode råvarer (grøntsager fra haven, græsopdrættet okseyderlår i tern og en anelse for meget chili (ups) bliver efter timer forenet med udblødte kidneybønner) til dejlig billig aftensmad en råkold fredag aften.
Spiser du nok; bensuppe, æg fra sunde høns, rå upasteuriseret mælk/ost, sauerkraut, bacon fra frilandsgrise og årstidenens grønt og frugt ?
Læs hvorfor her
Frem med uld undertøjet og sokker.
Min egne ynglingstyper er klart versionen med silke som jeg linkede til for et par dage siden. Men undgå superwash- læs hvorfor her.
Find strikketøjet eller den gode bog frem. 
Det bliver mørkt tidligt så der er gooood tid, vær kreativ og strik en hue, sy en tehætte you name it- det føles skønt at lave noget selv. 
Hvis du er lige så håbløs som mig (det har taget mig næsten 2 vintre at strikke en poncho :) så smut over hos Rikkeprikke og deltag i hendes fine give away  det er fine fine ting.
Hvis alt fejler !!! så spis chokolade 

Jeg bliver ofte ramt af lyst til kage når det bliver koldt og gråt - man lad være med at falde for de klamme wienerbrød hos bageren eller citronmånen på tanken.
Spis chokolade - god mørk chokolade i stedenfor. Måske er du den heldige, der vinder lidt til sofaen hos Madbanditten :)


God weekend og ps. det vender om 2,5 måned :) så er det nemlig midvinter.
Her billed fra Skt Hans aften.



2. oktober 2012

"Da kvinderne forlod kødgryderne

da gik generationer af kvinders kundskab og viden tabt" frit citeret efter Jamie Oliver.
Det er et citat jeg har haft siddende på min opslagstavle længe- men det forsvandt da jeg ryddede op -derfor er det efter citeret efter min hukommelse.
Min veninde, som er meget feministisk blev meget fortørnet da hun så det - men jeg kan altså ikke lade være med at være enig i, at da vi overlod vores råvarerkundskab og tilberedning af hovedparten af vores kost gik der bare så meget tabt! 
Jeg kom til at tænke på det da Madbanditten spurgte om vi kunne lave mad og om vores unger kunne?
For ja det er korrekt at vores børn og unge generelt er håbløse. 
Men det skyldes ikke kun at vi i en travl hverdag, ikke har tid til at overføre vores viden til dem, at de fleste skolekøkkener er håbløse :( heldigvis ikke alle -se bare Tatjanas inspirerende indlæg. Noget af en forbedring fra min midt 1980er undervisning, hvor jeg lærte at lave erstatningsbechamelsovs af skummetmælk jævnet med maizena og smagt til med færdigrevet parmasan"skorper".... tragisk.
Problemet er bare at vi har så mange fødevarer, hvor vi har ladet industrien definere smagen -så vi har glemt hvordan de oprindeligt smagte. 
Så nu har vi børn der ikke kan lide rigtig yoghurt, mayonnaise og værst af alt ;)  bearnaise- for de kender kun industriens erstatningsprodukter.
Hvis du spørger et barn hvordan, man laver bearnaise sovs eller suppe, så vil de sige at du åbner et brev Knorr og pisker det op med letmælk og margarine :(
Nu er erstatningsprodukter slet ikke så nye.
Det at vi ikke må kalde Kærgården mv. for smør (at folk så gør det ;) ) er et resultat af en meget restriktiv smørlovgivning. Da margarinen rigtig kom frem i begyndelsen af 1900tallet så man nemlig at fabrikkerne var meget fantasifulde mht navne.
Men det spreder sig som pest; jeg har tidligere skrevet om Milda og Cremefines forfærdelige erstatningsprodukter. De står lige ved siden af fløden ! og de bruges big time på plejehjem mv :(
Men hvad med når Arla pludselig leger med termologien og kalder et produkt for Madlavningsfløde med bare 8 % fedt
 - Hvordan kan det være fløde med så lav en fedt procent ?? 
Det er jo i princippet sødmælk med en sjat fløde i og så riiiiigelig hvedemel så skidtet ikke skiller. Det positive i forhold til creme fine mv er at det er simple råvarer; mælk+ hvedemel - men det forvirrer folk og hvis vi længe nok spiser dens slags produkter, så tror vi pludselig at det er den ægte vare. (og så skal de mange gluten følsomme danskere passe på - ikke mindst de 40-50000 som ikke aner de har det :(
Eller creme fraise med 9 % fedt ?
Nej det har intet med creme fraise at gøre. 
Kold og kynisk så er creme fraise et syrnet fløde produkt der har mindst 35 % fedt. 
At den mere almindelige med 18 % fedt, er rimelig anvendelig, ændrer ikke på at der sker katastrofer i din gryde hvis du opvarmer en 9 eller 18 % creme fraise. 
Så når du har gang i din franske gudmors kartoffelret eller guddommelige kage og der står creme fraise så skal du har fat i the real thing.
På mælkfronten kan også nævnes promillemælk med o,o1 % fedt
-en gang hvidt kalkvand uden en eneste fedtopløselig vitamin som eller er det der skal hjælpe med at optage kalken.
Et af det mest tåbelige produkter er soy4you,
De kører virkelig med den store kulørte pensel;
"Sund- og sandheder om soya
 
Sunde fødevarer er i fokus som aldrig før. Af gode grunde. Vi vil alle leve sundere og have så langt et liv som muligt. Samtidig stiller vi også stigende krav til bæredygtighed, gennemsigtighed og ansvarlighed, når vi vælger fødevarer og måltider.
 Det er baggrunden for, at vi hos Soy4You konstant arbejder seriøst og målrettet med at udvikle og tilbyde velsmagende vegetabilske alternativer til animalsk kød. Vores løsninger er skabt på grundlag af soyabønnens dokumenterede gode egenskaber. Vi er derfor overbeviste om, at du ved at vælge Soy4You-produkter kan øge dine måltiders næringsværdi og leve lidt sundere i hverdagen. Dertil kommer, at dit valg bidrager til at skåne vores fælles klode for unødvendige miljøbelastninger.
Uanset hvilket Soy4You-produkt, du vælger, er det:
 
·     100% vegetabilsk
·      Proteinrigt
·      Fedtfattigt
·      Fiberrigt
·      Kolesterolfrit
Soya er en naturlig kilde til mas
ser af sunde proteiner og naturlige kostfibre.

Børn: Vi anbefaler, at produktet indtages, fra barnet er fyldt 2 år." 

Godt lige at få den sidste bemærkning med....
Jeg har spist den slags produkter da jeg var vegetar og nej det er hverken en sund eller smagfuld erstatning for kød!
Soja har så mange bivirkninger at man virkelig skal tænke sig om. 
Man fælder masser af regnskov for at dyrke soja, som bruges i konventionel dyrehold 
(derfor spis lokale dyr på græs) og til vegetarer ( fnis)
- det er ufatteligt svært at undgå GMO (men det skal siges at Soy4you er det)  
Du får et ordentlig skud fytinsyrer og planteøstrogener som ikke altid er hensigtsmæssigt. 
HVORFOR spilde ting og energi på sådan et produkt? 
Hvis du har lyst til kødfri fredag ;) 
så spis en skøn vegetarret - sæt nogle bønner i blød -steg et æg - spis en skive ost. Bemærk lige ordvalget "animalsk kød" - søde venner kød er ALTID animalsk- det andet er erstatning! Vi får rigeligt sojaprotein i billige pølser og pålæg....
Spiser jeg så aldrig erstatningsmad?
Jo både nødde og kokosmælk må vel betegnes at være erstatning 
- men jeg bilder mig ikke ind at det er et fuldgyldigt erstatningsprodukt - det er en fin variation eller hjælpemiddel (hvis man ikke kan tåle mælk) 
Det samme gælder de der snyde nudler/pasta af flødeost, æg og Husk- det er ikke pasta men de kan bruges ligesom. 
Den slags hjemmelavet produkter har jeg det fint nok med, det er rigtige råvarer. 
Men så længe at vi fylder industrimad på vores børn, så får vi børn med dovne smagsløg, børn der tror at mad skal smage sødt, salt og mildt. Børn der ikke kan smage nuancer- børn der er på herrens mark den dag de flytter hjemmefra.
Så ud i køkkenet sammen -sluk for skærmen og stop med at købe pakker og dåser -lær at mad kommer fra rigtige råvarer :)