Uge 2 kom og gik
Lidt lækker kage i lørdags blev det til
- men hvem siger nej til god kage med øko smør og æg i ;)
Lidt for meget rødvin i weekenden men her i uge 3 er jeg tilbage på sporet.
Når man LCHF i DK så er det egentligt lidt underligt;
De fleste kan godt forstå at man ikke spiser sukker og hvidt brød- mere underligt er det at man sparer på frugtjuice, stivelse fra grove gryn og rodfrugter
MEN når man siger at man spiser en del fedt - og ja gerne smør og andet mættet fedt ser folk forskrækkede ud- for i Danmark er vi hjernevasket til at tro at fedt er farligt og især det grimme noget fra kød og mælk- mens plantefedt uanset kilde er åh så sundt.
Det triste er at det starter allerede når man har små børn.
I overgangskosten skal der tilsættes lidt fedtstof - og helst plantefedt.......
MEN modermælk har en energifedt % på 50 %
hvoraf næsten halvdelen stammer fra mættet fedt.
Man anbefaler at man mindst ammer 1 år gerne længere
(-mange siger 2 år i den vestligeverden og 3-4 år i udviklingsamfund)
og at ammemælken skal ha den domnerende rolle også efter 6-9 måneder.
Hvorfor er det så så farligt at vælge smør ???
Det er det heller ikke -men det er ikke særligt gavnligt for dommedagsprofeterne = fedtforskrækkede forskere der er i lommen på industrien som har en interesse i at proppe masser af forarbejdet billigt plantefedt i folk.
Bud på olier og fedt jeg vil spise eller give mit barn;
Olivenolie - har været brugt i tusindevis af år - en sikker enkeltumættet olie som kan bruges kold og varm- pas dog på høje temperature og brug enten lidt smør/ghee sammen med den når du steger eller brug kun det mættet fedt til høj varme
Kokosolie ( rå uforarbejdet) giver energi, har et højt niv af mættet fedt og derfor varmestabil -kan derfor bruges til at stege i .Indeholder antibakterialle stoffer som er gavnlig ved mavesår mv. Giver hurtig energi som ikke sætter sig så nemt på sidebenene
Hørfrøolie -flerumættet olie -med mange omega 3 i- må aldrig bruges varm- skal være frisk og opbevares køligt og mørkt- undgå for stort indtag- men dog gavnligt hvis du er vegetar
mandel og valnøddeolie (koldpresset) - må ikke bruges varmt har dog en del omega 6 og 3 -Valnød ;53% Omega-6 og 10% Omega-3
Macadamiaolie; enkeltumætte fedt- alt for dyr desværre,men er rigtig god i mayonaise
fiskeolier inklusiv torskelevertran; omega 3 rige og sunde- men kik efter gode mærker som Nordic Naturals f eks
smør/ghee læs mere her
Olier jeg helst ikke spiser;
Tidsel olie- flerumættet olie - kan til nød bruges kold hvis den er koldpresset -men pga dens massive omega 6 indhold er den ikke at anbefalde i det daglige = 75 % omega 6 og ingen omega 3 - trist at den er anbefalet så meget til babymad.
solsikkeolie- samme problematik som med tidselolien vildt høj i omega 6 meget lidt omega 3- kan ikke tåle varme
majsolie flerumætte olie mest omega 6- næsten 100 % sikker GMO
sojaolie; flerumættet olie -51% Omega-6 - 6% Omega-3- smager grimt og 100 % sikkert GMO
bomuldsfrøolie; flerumættet olie - gmo
Jordnøddeolie; Flerumættet olie - dog ikke så slem som tidsel, majs og solsikke olie
Vindrueolie; 70 % flerumættet olie- og en rigtig dårlig ide at bruge til friturestegning- men jeg må indrømme at jeg ind imellem bruger den til at fortynde dyr macadamia olie- jeg er ikke perfekt.
riskimolie Flerumættet
raspsolie tjah på mange måder minder den om olivenolie - men den indeholder faktisk rigtig meget omega 6 og noget omega 3 -hvilket gør at den nemt bliver harsk og faktisk ikke kan tåle at blive opvarmet - ikke hjertevenlig som man ellers bildes ind- hæld den på bilen i stedenfor.
margarine - industri produkt hvor man har taget usunde billige olier og gjort dem stive......
Becel Læs indlæg om smør.
Læs her hvorfor jeg ikke anbefaler de olier der har høje indtag af omega 6
Og her er hvad man skulle tænke på når man giver småbørn mad.
Og her om flerumættet fedt
2 kommentarer:
Går det stadig den rigtige vej med vægten?
Lidt sødt i weekenden er også min stategi, og at man kan bruge lidt sukker som et krydderi, der hvor det kan give et godt pift til smagen.
Er det med vilje du ikke har sesamolie med (min yndlings til dressing)?
Ja geldigvis- fik ikke vejet mig i onsdags. men idag
minus 1 kg på 10 dage det er helt i orden.
Sesamolie er jo også en flerumættet olie.
Da jeg ikke tåler sesam så godt var den ikke på.
Mark skriver flg om den;
Sesame Seed
The premier “flavor oil.” Sesame seed oil, especially the toasted variety, offers an unmatched and irreplaceable flavor profile. Certain Asian dishes work best with a bit of sesame oil, but if you’re wary of using it over high heat (which you probably should be), you can always add it to the dish after cooking.
Despite the high PUFA content, sesame oil also contains a ton of antioxidants that can help minimize heat oxidation.
I wouldn’t use this more than semi-regularly, though. Good to keep in your pantry (or fridge), but not an everyday item.
43% MUFA
43% PUFA
14% SFA
Send en kommentar