27. marts 2015

Tungmetaller i alt det gode; vin og chokolade og plastik i min mad.

Sikke en uge !
ALT for meget arbejde; 46 timer og alt for meget pendling - alt for mange møder og to-do ting der ikke blev krydset af.
Alt for få gåture og havearbejde i forårssolskinnet - alt for lidt god søvn, for lidt rigtig mad og helt klart for lidt vin og chokolade.
Men ugen bød også på at først blev der påvist ret så høje niv af cadmium i mørk chokolade
Hvad er det nu cadmium er og gør ?
"Da cadmium findes i alle basisfødevarer er det vigtigt at justere indtaget af fx hørfrø, som har et meget højt indhold. Tilsvarende kan fødevarer som muslinger, rejer og mørk chokolade bidrage væsentligt ved højt indtag.
Hvad er cadmium?
Cadmium er et tungmetal, som findes i miljøet både som følge af en naturlig forekomst, men også fra industriel aktivitet samt anvendelse i landbruget. Fødevarer er den største kilde til cadmium for ikke-rygere. Cadmium ophobes i nyrerne og leveren med en halveringstid på 10-30 år. Højt indtag af cadmium kan give nyreskader.Hvis man køber en plade mørk chokolade på 100 gram vil den typisk indeholde 0,02 mg cadmium (20 mikrogram). Det svarer nogenlunde til den mængde cadmium en voksen kan tåle at få dagligt. 
Da basisfødevarer som fx brød og grøntsager bidrager med halvdelen af det tolerable indtag i en gennemsnitskost, vil man altså få for meget cadmium, hvis man spiser 100 gram 70 % chokolade om dagen. Det vigtigste kostråd er, at man skal spise varieret. 
Der er plads til lidt af de søde sager en gang imellem. Hvis du får mange tomme kalorier i form af sukker fra det, du spiser og drikker, optager det pladsen for den sunde mad. Det kan gøre det svært at få de vitaminer og mineraler, du har brug for."  Kilde

Nu er det sådan set lidt pudsigt at man hos FVST, vælger at fokuserer på solsikke, hørfrø, rejer og chokolade - når nu kornprodukter udgør halvdelen af danskernes indtag af cadmium-rygning er forøvrigt også en kilde !


  • Du kan også vælge kakao og chokolade fra Afrika da deres niv af cadmium er langt lavere en produkter fra mellemamerika.


Og så vinen....-Amerikanske undersøgelser viste at især hvidvin fra Californien indeholdt meget arsen.

"Hvordan kan arsen påvirke sundheden?
Sundhedsskadelige effekter af arsen er relateret til uorganisk arsen. Uorganisk arsen findes overalt i jord og grundvand og dermed også i drikkevand, ris og visse typer af tang. I Danmark er der grænseværdier for indholdet af arsen i drikkevand. 
Visse uorganiske arsenforbindelser kan forårsage bl.a. lungekræft og hudkræft hos mennesker. 
FVST fraråder at give børn risdrik, rikiks og store mængder ris
Men tilbage til vin og øl
"Arsenic is a naturally occurring organic compound. The Environmental Protection Agency (EPA) currently allows up to 10 micrograms of arsenic per liter in our drinking water but it’s difficult to know exactly how much arsenic makes its way into our foods without laboratory testing.
A study published in the Nutrition Journal in 2013, found that white wine and beer—along with Brussels sprouts and dark-meat fish such as salmon and tuna—significantly raised people’s arsenic levels more than any other foods.
Study participants who said they drank an average of two and a half beers or a glass of white wine daily had arsenic levels 20 to 30 percent higher than respondents who said they did not drink.
The researchers behind the study identified several reasons behind the figures. One is that the ingredients in wine and beer --like water--are already high in arsenic. Secondly, arsenic may be added to wine and beer during filtration processes to clarify the liquid and give it a “sparkly” look. Third, the alcohol itself may impair our body’s ability to properly detoxify arsenic, allowing higher levels to remain in our system. kilde
Farvel til rosenkål og tun :)
Hvordan kommer der så arsen i drikkevand/vin mv ?
En af forklaringerne er at områder med meget vulkansk aktivitet og "ny jord " f.eks Italien og Californien har højere niv af uorganisk arsen.

  • Så frem med rødvin fra gamle jordbunde :)

Og skal vi så lige tage mikroplasten når vi nu er igang 
Vores kærlighedsaffære med plastik begynder at vise sig i vores mad- ad -ad ad.Undgå at købe plejeprodukter med mikroplast, tandpasta, cremer, shampoo mv.

  • Svanemærket er er en garanti for det. 

Vores rensningsanlæg kan desværre ikke stoppe mikroplasten 

Overvej

  • om du ikke kan undvære syntetiske klude (de der lyserøde nogle) køb nogle i bomuld.
  • om du skulle ha mindre syntetisk tøj som nylon, elastan og polyester - da de små plastfibre ender i naturen når de dels produceres men også vaskes og tørretumbles - og mere økologisk bomuld, uld, silke ,hamp mv
  • og om dit plastbehov i det hele taget ikke kan nedsættes.
  • Tag din egen pose med når du køber ind.
  • Køb glas og stålbeholdere til mad og drikkevarer












1 kommentar:

sukkersensitiv sagde ...

Tak for den info Henriette :) Elsker dine fakta indlæg næsten ligeså meget som dem om din have !!! Havde godt tænkt på at den med chokoladen, var lige lidt vel langt ude i hampen - jeg spiser lykkeligt videre af det mørke guld herfra :)