Fra fødevarestyrelsen side skriver man flg:
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og store børn spiser 200-300 gram fisk om ugen. Det svarer til, at du spiser to fiskemåltider om ugen. Eller et fiskemåltid om ugen og fisk som pålæg næsten hver dag.
Varier mellem fede fisk fx laks, sild og makrel og magre fisk fx torsk, tun og rødspætter.
Fiskeolier, vitaminer og mineraler
Fisk indeholder fiskeolier, D-vitamin, jod og selen – stoffer du ikke får så meget af i anden mad. Spis derfor fisk flere gange i løbet af ugen og gerne 300 gram ialt. Forskellige fiskearter indeholder forskellige mængder af de sunde stoffer. Varier derfor mellem forskellige arter - fede og magre.
.....
Fisk og forurening
Fisk kan være forurenet blandt andet med dioxin og kviksølv, men der er fangstforbud, hvor forureningen er størst. Fordelene ved at spise flere og forskellige slags fisk er mærkbart større end risikoen ved forurening.
.....
Gravide og børn under 14 år skal holde igen med rovfisk
Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, og børn under 14 år bør højst spise 100 gram rovfisk om ugen. Børn under 3 år højst 25 gram om ugen.
Hvad er rovfisk?
Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (både tunbøffer og dåsetun).
Problemet er bare at vores kærlighedsaffære med især tun er ikke ufarlig
Læs bare dette fra en af de dygtigeste forskere på området.
Fremtidens børn bliver dummere fordi vi forgifter dem
og selv 100 gram tun er alt for meget. Grænseværdierne for tun er sat markant højere for tun end for andre fisk- faktisk dobbelt så høj !!! For intet tun kan holde sig under de alm gældende grænse værdier.
En undersøgelse fra 2010 vidste at hver 10. dåse tun og hver 5. tunbøf/sushitun overskred den danske grænseværdi for kviksølv En grænseværdi som altså er sat meget meget højt.
En undersøgelse viste på et tidspunkt at nogle dåser inderholdt så meget kviksølv at et barn på 10 kg blot skulle spise 20 gram om ugen for at overskride grænseværdien.
Derfor synes jeg faktisk også at det er bekymrende at jeg på hylderne med fiskeprodukter kan finde dette
Hvor mange af jer er egentlig obs på at det IKKE betyder tun 2 gange om ugen ?
For børn og fiske-mistænksomme damer som undertegnet elsker jo tun.
Det smager mildt og meget lidt af fisk. Det er forholdsvis billigt -selv de mere dyre luksustun med MSC mærke.
Jeg synes det er ganske bekymrende at myndighederne fortsat lade danskerne æder sig til kviksølvs og andre tungmetals-forgiftninger.
Ophobning af tungmetaller forsvinder nemlig ikke bare sådan lige.
Noget tyder på at en god mavetarmflora kan beskytte mod optagelsen af tungmetaller.
Så frem med de syrende madvarer eller probiotikaen.
Jeg skal næppe ha flere børn så jeg spiser ca /max en gang om måneden lidt tun(især fordi jeg er lidt fiskekræsen) - helst
Albacore Tun fra feks Irma
Den er både fanget på krog og Msc mærket :)
Men jeg vil gerne opfordre til, at hvis man er kvinde i den fødedygtige alder eller har småbørn / især piger at man lader tun og andre rovfisk være en meget sjælden ting.
Man kan feks søge inspiration hos Rebecca Perssons fiskehitliste
Ansjos
Brisling
Hoki
Jomfruhummere
Kuller
Kulmule
Økologisk opdrættet laks*
Makrel*
Makrel*
Multe
Muslinger
Rødspætter
Sardiner
Sardiner
Sej
Sild små)*
Taskekrabber
Taskekrabber
Tobis
Torsk
Torskerogn
Østers( opdrættede
* betyder at Rebecca vurderer at gravide eller ammende bør spise dem i begrænset mængder.
* betyder at Rebecca vurderer at gravide eller ammende bør spise dem i begrænset mængder.
Bemærk rigtig mange af disse fisketyper fåes i dag MSCmærket og det bør man klart efterspørge.
Rebecca har også skrevet en meget fornuftig guide til fiskeolier hvis man foretrækker at spise fiskolier eller supplere sin fisk.
Den kan downloades her
Desværre er rejer og hummer også alt for gode kilder til kviksølv.
Især fordi Grønland nærmest er en magnet for kviksølvforureningen fra især Kina og Sydafrika.
Da jeg fik barn for 18-19 år siden boede jeg i kollegium med en del studerende fra Island og Færøerne.
En færøsk nabo fik en lille dreng et par år efter mig og han var desværre påvirket at hans mors meget høje niv af kviksølv -han havde store problemer med indlæring og motorik og først da han gik i børnehave blev han udredt til at være et kviksølvsbarn :(
Så lad det endelig ikke gå i fisk for dig- vælg dine fisk med omhu - selv om myndighederne er lidt sløve i det -så er det værd at bemærke at både Norge og Sverige er langt mere obs på problemerne med miljøgifte i fisk.
4 kommentarer:
Åhr damn it! Alle de gode og nemme fisk er ligesom på minuslisten. Og jeg har makrel-craving i øjeblikket - og er altså ikke gravid! LOL
Men tak for endnu et oplysende indlæg. Love 'em!
Det er en hitliste ;) og ikke en minusliste.. så spis du bare makrel ( bare jeg slipper :)
Jeg er mest bekymret over forbruget af tun- jeg kender virkelig mange unge piger som spiser tun 2-3 gange om ugen og sådan 300 gram tun er voldsomt meget...
Jeg synes derimod at det er trist at man ikke engnag kan råæde grønlandsrejer pga kinesernes griseri med kviksølv...
Ja, det er meganedereren med alt det kinesiske kviksølv i de gode fisk. Der er dog heldigvis noget, der tyder på, at fisks naturlige indhold af selen virker som en buffer ved at gå i forbindelse med kviksølv. Denne video virker ret lødig - hvad siger du?
http://www.youtube.com/watch?v=l5D4oQdvWNk
Og denne artikel:
http://www.foodtrients.com/news-page/health/toxic-tuna-does-selenium-cancel-out-methyl-mercury/
Problemet er selvfølgelig, at vi har BRUG for selen og at vi med denne viden IKKE får det i så rigelig grad fra fisk. Derfor skal vi spise fisk med MERE selen ift. kviksølv.
Hej Bud
Tak for din kommentar
Ja jeg har også læst Criss kressers indlæg om det og man jo naturligvis også smide lidt paranødder oven i fisken... men jeg tor nu at jeg alligevel vil være ultra forsigtig men kviksølvsrige fisk til gravide, ammende og piger...
Send en kommentar