6. juni 2013

Her går jeg og roder

om eftermiddagen når jeg har overstået pligterne;
jobansøgninger, opvask, vasketøj mv- flygter jeg ud i haven.
Enten i min egen lille have:
 
 Det er artiskokker først for og så lidt løg til daglig brug, radisser, salat og masser af blomster.
Tomaterne er plantet ligeså sent ud som sidste år . Jeg har 6 slags; italiensk madtomat (den kraftige først for) og så to cherry tomater; Sungold og Black cherry - begge giver enormt mange tomater i henholdvis orange og sortrød (sidste år indtil efterårsferien. Min søde mor har smidt sedlen væk så de sidste 3 er ukendte ;) indtil de giver tomater. Der er allerede små tomater på så det bliver spændende at se hvad hun har sået ...
Peber ( 2 slags som nok står lidt tæt) og 2 slags auberginer ( rosa og lilla) samt 2 agurker er rekord pæne i år. Men for en gang skyld fik vi også sået peber og aubergine tidligt nok.( beklager det underlige aften sol som giver tåge...)

I den store have på 800 m2 er det noget mindre frugtbart, selvom jeg synes vi har puklet med fræsning og uendelige trailerfulde hestemøgtil kartoffelbed, bønnebed og kålbed. Til næste år håber jeg at det giver en mere let jord- lige nu er det en blanding af kridt, sand, sten og gult ler -og da der er mindre læ end i den lille have er alting længere tid om at komme op. Fordelen er dog at man har mindre skadedyr- ud over små harer som lige gik målbevidst efter spidskålene;) Men nu er der hegn oppe.
 Rodfrugte/løgbed; Rødbeder, nyspirrede gulerødder og løg og knastør jord.
Rød og salatløg - i år købte vi såkaldte varmebehandlet stikløg fra Weibull og det er prisen værd- superflotte og fine løg. De løg jeg har sået er så små at det ikke giver mening at tage billeder af dem ;) men de skal nok komme -bare lidt senere ;)
Langs løgene plantede jeg sidste år sådan en ussel lille potte salvie ud fra brugsen og den stortrives; er lige ved at springe ud i lyserødt. Den rækker ikke alle 9 meter, så i bunden er der plantet appelsin timian som jeg såede sidste år. Den er ret hårdfør og smager en smule anderledes end alm timian.
Hvidløg og sene kartofler. Den anden halvdel af hvidløgene står i den lille have og de er mindre stressede.Først ret køligt, så enormt meget vand og så ret tørt og lunt.Bemærk også senegræsset ..som SKAL udryddes .. Her er 6 slags hvidløg- de største og kraftigeste er sjovt nok mine egne hårdnakkede ungarnske typer mens de nye dyre økologiske franske som jeg købet i Faxe sidste efter år er ikke helt så store . Men jeg glæder mig til om 4-6 uger når der skal høstes- det bliver spændende hvor meget smagsforskel der er.
Timian - 9 meter :) -igen en ussel plante fra brugsen som blev priklet over i potter og efter et par uger plantet ud. De orange er en række gyldenlakker som har overvinteret - de er 2 årige og indgik i en billig pakke frø fra Aldi som vi såede sidste år. Det kraftige grønne er bladbladet  persille - der er lige ved at gå op i blomst -så vi skal ha sået en ny række. Den bladbladet overvintrer fantastisk godt - det var faktisk kun en måneds tid i den sene vinter/tidlige forår at den så ussel ud. 9 meter bladbadet persille er jo slet ikke for meget :)
Solist kartofler som jeg lagde omkring den 23 april -de ligger i det bed som i weekenden skal fræses og plantes til med bønner, majs og græskar-sådan et rigtig indianer bed. Vi hentede en fantastisk hestemøg i sidste weekend og da jorden er lerjord hvor vi havde kål sidste år er det nok en god ide-ukrudtet vælter også op selv om der har været fræset mange gange !

Nye kartofler grundlovsdag- nærmest slik så søde var de -og i forhold til LCHF tanken er nye kartofler i moderate mængder absolut bedre end bagte vinter kartofler.
Jeg er ikke den store kartoffelspiser men nyopgravet er de helt anderledes end købte nye kartofler som forøvrigt koster i omegnen af 80-90 kr i den lokale butik....så der er jo for en formue. Vi spiste 3 voksne af dem og lavede så en skriggrøn persillesovs og stegt øko flæsk- sjældent at jeg får den slags.. men med de rigtige råvarer er det faktisk lækkert.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Min første kommentar på din blog som jeg læser pga LCHF og så er det en have kommentar. Men for f.... Hvor er jeg imponeret over din have og ikke mindst din evne til at få alt til at gro!

Du skriver nogle gange at det er fra en frø pose i Aldi eller en alm krydderurtepotte, men der må alligevel også være for en del penge i planter eller er det meste fra frø?

Nå men jeg er altså meget imponeret!

Kh
Anja aka grisle2

Henriette sagde ...

Hej Anja
Sikke en hyggelig kommentar :)
Ang penge så er regnskabet pt flg
Sidste års leje af jord 800 kr
gødning og champostjord 300 kr
frø og planter 700 kr
vand - uvidst men mine forældre har forholdsvis billigt vand da de ikke har kloak
så ca 1800 kr fordelt på 2 familer = ca 900 kr .... mens jeg har sparet mindst 800- 1000 kr i indkøb af grønt og frugt pr måned i perioden 1 juli til januar. I månederne juni og februar- marts købte jeg en smule grønt..især grønne ting og perberfrugter.
Så i den sidste ende har vi klart sparet
I år er regnskabet lidt bedre
800 kr til leje af jord og 150 kr til champost
Vi har hentet meget gratisk gødning så der kommer ikke yderligere udgifter til det.
Frø ca 400 kr
da vi havde mange frø til overs og også har samlet en del blomsterfrø især.
Planter der har vi købt selleri :) resten er selvvsået