16. december 2012

Salat om vinteren

Her om vinteren drukner aftensmaden ofte i rodfrugter, kål og ærter/bønner og ind i mellem kan jeg få nok ! og længtes efter det sprøde og det farverige, men på den anden side er jeg også en total sucker som synes at man skal spise årstidsbestemt -ikke noget med kedelige salater, agurker og tomater langvejs fra her om vinteren- selvom jeg erkender at i -ikke øko version kan man faktisk få ret anstændige tomater ... men der er bare ikke det samme som om sommeren
-og hold jer endelig fra hollandske grøntsager- også øko de smager som at række tungen ud af vinduet...Der er ikke mere lys i Holland og de er dyrket i drivhus i glasuld -spild af penge..

Her følger lidt inspiration til salater som har været et hit de sidste uger
Alle har det til fælles at de bruger nogle af vinterens frugter som syrligt element og husk det sprøde drys i form af nødder eller kerner- det løfter lige en salat op .
En fordel ved at bruge frugterne sammen med mad er at de har en mindre påvirkning af blodsukkeret.
Der er ingen mål på eller billeder da jeg stadig er uden kamera :(
Men giv endelig kålsalaterne lidt kamp til stregen.

Bagt rødbede og feta 
Bag små rødbeder i ovnen til møre og smut den fri for skind
Sker i terninger og mariner i en god persille pesto med hvidløg (jeg bruger Madbandittens opskrift løst- bare huske en smule mere syre end normalt og mindre salt)
Find en blød feta lign ost- ikke de der gummi viskelæder tern !! i valle
Jeg synes en fra en grønthandler eller et den blå blok fra Netto er bedst -ingen af dem er øko.
Bræk i små bidder
Find en pose babyleaves gerne med rødbede blade i og bland i salaten
En drys ristet pinjekerner er ikke dårligt.

Gulerod, avocado og appelsin
Sidste år lavede en jeg en mættende salat med tilberedte gulerødder- den her er rå ;)
Skær gulerødderne i julienne stave
Skær avocado i både
Spinatblade eller måske rucola
En appelsin skæres i fileter
Lav en dressing af den saft der er tilbage fra appelsinen når du skærer fileter
Brug en god olivenolie, evt lidt korianderfrø knust og en smule spidskommen.
Ristet græskarkerner 

Grape/avocado og fjerkræ
En rest fjerkræ(kalkun eller kylling)
fordeles på en bund af romaine eller hjerteblade 
En avocado skæres i både og fordeles rundt
En rosa grapefrugt skæres i fileter( gem resten til dresing)
Blad en dressing af macadamiaolie eller en anden nødde olie med grapefrugt saft( eller citron) en smule dijonsennep)
Ristede saltmandler på toppen

Æble, jordskok og hasselnød
Fine tern af syrligt æble, jordskokker og hasselnødder
blandes i en dressing baseret på cremefraise og en smule citronsaft og sennep.

og så er der granatæblen ..som i øjeblikket nydes døgnet rundt
Jeg synes at den lige løfter en råkost salat op :)
Drys den evt på din morgen yoghurt/skyr/fløde blanding
Over kålsalaten
Over det stegte kød især andebryster, kylling og og kalkun spiller godt op til den syrlige smag.
Inspireret af Anne Mad lavede jeg en skøn
appelsinsalat med granatæbler
olivenolie dressing og ristede pinjekerner
- det løftede lige en ellers lidt kedelig indisk ret, selvom appelsinsalaten nok er mere Mellemøstelig- hvilket vel er passende i denne juletid :)

God 3 søndag i Advent



4 kommentarer:

Jane sagde ...

Ej, sikke nogle dejlige forslag til grøn mad. Lige hvad jeg manglede!

frk. sveske sagde ...

Sikke mange lækre idéer - der er vist et par stykker, som skal på menuen her i den kommende uge. Granatæblerne er i hvert indkøbt. Uhm!
God aften.
KH
- frk. sveske

Henriette sagde ...

:) dejligt - nogle gange skal man jo også huske at dele de simple og nemme tips :)

Maria Vanløseblues sagde ...

mmm alle sammen lyder virkelig lækre! mums :-)