8. december 2012

At overleve julen

Jeg skrev allerede for 3 år siden et indlæg om at overleve julen og det kan sagtens tåle en reprise med lidt extra input
- jeg roder rundt med bloggen- så bliv ikke forvirret hvis den kortvarig ser underlig ud ;)


Julemiddagen er vel for de fleste i DK;  and, flæskesteg, kartofler, rødkål og sovs....

  • Spis rigelig kød, rødkål og sovs - en enkelt kartoffel kan vel også gå an
  • - men hold dig fra de brune kartofler (sukkerkogte)
Vi skal ha kalkun, med waldorfsalat, søde kartofler, flødesauce, tranebær og kartoffelmos
(da vi har en amerikaner i familien og vi andre er mindre glade for gris og and...
  •  jeg spiser bare mindre af de søde kartofler og bare en skefuld kartoffelmos, fylder godt op med resten
Ris a la mande spiser jeg også for det er så sjældent jeg spiser ris... 
og grundlæggende er problemet ikke så meget hvad du spiser i julen men mere hvad du spiser fra nytår til næst jul ;)

  • Men hvis man vil holde sig indenfor LCHF kan man jo prøve  Ris a la keso 
  • Skyllet hytteost med piskefløde, vanilie, sødemiddel og mandler- eller hendes version med frugt) 
Dansk julefrokost 
  • kan sagtens spises uden brød- der er ikke ret mange der lægger mærke til om der er brød eller ej
  • - ellers del brødskiven i kvarte og put masser af fyld på
  • Jeg bager en gang godt kernebrød og valnøddebrød over fra Madbanditten og tager med.
  • Vi får som regel følgende i julen;
  • Rejesalat med mayo, cremefraise, sød chili, asparges måske avokado er godt.
  • Laks med fløde peberrodsdressing 
  • Frikadeller evt med en agurk på toppen
  • Divs pølser og skinker
  • Jeg spiser ikke sild -men lidt sild i fed dressing er fint - Camilla Plums karry sild fra Julebogen er fantastiske ( jeg laver dressingen)
  • Æbleflæsk- spis mere flæsk end æbler- sød evt æbler med kokosblomstsukkeret,
  • Ost - oh der kan man rigtig gå i bord- køb bare de fede - de smager bedst.
  • Mandariner og nødder er også ok i moderate mængder-mens tørret frugt skal spises i meget små mængder
Hos mig er det især chokoladen, marcipanen der volder problemer
  • jeg spiser begge dele normalt i små mængder og har også tænkt mig at spise denne jul. 
  • Vi laver selv konfekten så jeg ved at det er god chokolade og vi har meget lidt marcipan. 
  • Ellers prøv at lave marcipanen selv.
Småkager
- jeg har ikke selv den store erfaring med at bage LCHF småkager -min udvidede familie ville protesterer vildt -så her er det bare de gode råvarer samt speltmel som holder for
- det betyder at jeg kan spise en enkelt småkage uden at ligge med mavekramper hele julen.

Sidste jul havde jeg været meget letsindig hele efteråret og op til jul og tilbragte derfor hele december og januar med voldsomme mavesmerter hver gang jeg spiste det mindste med gryn eller mælk, så i år er jeg hardcore uden gryn og er i gang med at bygge min mave op til december. Det vil sige ren ren kost og mælkesyrebakterier og grønt ( ja ja indlægget kommer ;)
  • Husk at også vin, snaps og især øl tæller i regnskabet- nyd med omtanke
  • vælg helst tør vin frem for øl
  •  og husk at gå lidt lange ture i sneen 



1 kommentar:

Jane sagde ...

Julen er ikke den store udfordring for mig. Jeg elsker and men kan ikke lide risalamande (kolde ris i flødeskum, come on??) og bryder mig faktisk heller ikke om kartofler. Så jeg plejer at spise and og rødkål og sovs. I år skal vi være hos min far, og han laver god - og sund - mad.

Julefrokoster har vi ingen af i familien, men til gengæld har min mand fødselsdag 1. juledag, men her er det jo så mig selv, der står i køkkenet.

Det svære, synes jeg som dig, består i at navigere udenom alt for meget chokolade i løbet af måneden, for der bliver lavet konfekt og godter i lange baner og det bliver altså også spist. Og jeg kan nok ikke skyde al skylden på mand og børn her... ;-)

Fint nyt design ellers. Flot og enkelt.