Jeg spiser pænt med rodfrugter her om vinteren -også selvom jeg er moderat overvægtig og burde holde mig til et lavere kulhydrat niv. Det skyldes flere ting, dels er de nemme at dyrke i haven, de er nemme at opbevare, de er relativ billige, smager godt, er et godt mættende indslag i vintermad, har en god gang vitaminer og fibre, men ikke alle rodfrugter er skabt ens.
Jeg tjekkede op på de rodfrugter jeg selv har på lager fra haven og blev faktisk ganske overrasket over forskellene.
Fra mindst til mest kulhydrat ( netcarbs)pr 100 gram
Knoldselleri bare 4 gram
Gulerod 7 gram
Persillerod 8 gram
Rødbede 9 gram
Pastinak 10 gram
Jordskok 12 gram
Kartoffel 18 gram.
I parentes så får du ca 75 gram K når du spiser 100 gram pasta, 1 dl ris giver 63 gram og 2 skiver brød ca 39 gram) det lader vi så stå.... lige pludselig er kartoflen ikke den store skurk vel ;)
De rodfrugter man kan spise rå har en mindre påvirkning af blodsukkeret, end de der skal spises tilberedt. Det skyldes indholdet af cellulose som hindre adgangen til stivelsen. Når du tilbereder en gulerod får du adgang til mere stivelse da cellerne bliver "slået" i stykker end hvis du tygger den rå.
Hvis du spiser fedt sammen med dine rodfrugter vil du dels optage flere vitaminer (især karotener), dels sløve påvirkningen af dit blodsukker.
Hvis du laver syrnet grøntsager (mælkesyret grønt) så omdannes en del af kulhydraterne også til mælkesyre.(mere om det senere på ugen :)
Hvis man går op i GI -vil man se forskellige GI for rodfrugter -men fælles er at de fleste som følger en lav GI kost (f eks nogle palæofolk, Kiss/spis dig gravid ") oftest vil undgå rodfrugterne.
I min verden bliver dette bare for kedeligt og trist længden og det er slet ikke realistisk for mig at undgå rodfrugterne helt - hvertfald ikke om vinteren.
Men det har fået mig til at tænke mig om; at spise flere rå rodfrugter og generelt spise mere selleri og mindre rødbede f eks.
At lave mindre juice med rodfrugter og altid spise fedt til dem.
Men jeg synes stadigvæk at en kødsovs eller gryderet bliver løftet gevaldigt med en god gang rodfrugter.
F.eks denne som reddede min søndag aften efter et gløgg arrangement der løb løbsk både tidsmæssigt og gløggmæssigt..................
8-12 timers oksegryde
- Stort løg og 2-3 fed hvidløg i fine tern
- brunes sammen med ca 400 gram oksekød (inder-, yderlår eller klump) skåret i pænt store tern 2-3 cm -uden sener.
- Der drysses en god spk paprika, en spsk merian/oregano over samt salt og peber
- Et stort glas rødvin
- en stor dåse tomater
- et par gulerødder, lidt knoldselleri og en persillerod i mundrette tern
- samt lidt god fond så det dækker kød og grøntsager
- blandes i en stor støbejernsgryde.
- Alt dette kan gøres aften før !!!!
- Om morgenen sætter du gryden med låg på ind i ovnen på 100- 120 grader
- der står den og hygger sig til du kommer hjem.
- Så tager du den ud og koger den måske lidt ind,
- justere måske med lidt maizena eller husk.
- Smag til.
- Vi smed en kvart piskefløde samt en masse grønne bønner i til sidst og spiste fra dybe skåle med revet parmsan.
Det der med at lade ting stå at hygge sig i ovnen er et koncept -jeg klart skal dyrke lidt mere.
og da det også er noget rod at komme alt for sent i seng når man er 40... :)
og derfor har været tømmermændsramt i flere dage...så skal jeg helst tidligt i seng i dag :)
- nu skal vi bare ha gang i lidt knoldselleri til aftensmad.
5 kommentarer:
Hej Henriette,
Tak for input omkring rodfrugterne ;-) Jeg har siden, jeg startede forløb hos Frede i maj-måned gået uden om rodfrugter - grundet indholdet af stivelse - som min krop ikke var vild med ifølge hans tests. Dog er rå gulerødder en undtagelse - jeg er vokset om med spiseklare gulerødder i stave i køleskabet og det vil jeg nødig undvære.
Jeg har ikke sendt rodfrugterne mange tanker hen over sommer og efterår, men kan godt følge dig mht. vintermaden.
KH
- frk. sveske
Tak for endnu et godt indlæg - som oven i købet lige gjorde mig glad for vores aftensmad. Jeg havde nemlig kørt en gang knoldselleri gennem min spiralizer og vendt det på panden i en gang lammefedt jeg havde til overs. Det var rigtig mums tilbehør! Vil man gerne have det råt, synes jeg faktisk også godt man kan spise knoldsellerien rå, når den har været gennem den fine spiralizer med en gang varm ret oven på (fx kødsovs). Henriette - jeg elsker alle dine indlæg. Glæder mig til mælkesyreindlægget
Tak de damer- hvor er I søde ;) jeg nyder også jeres indlæg.
Egentlig vil jeg sige at jeg sjældent spiser rodfrugter fra april/maj til oktober .. der er jo så meget andet grønt
- jeg er også glad for gulerødder .
.og rå selleri er faktisk ikke så tosset ---avede en skøn salat med valnødder og senneps den anden dag.
Tak for et yderst relevant indlæg :-)
Og lækker opskrift på simreret - tænker, at det også kan laves i en rømertopf? Ejer nemlig ikke en støbejernsgryde...
Glæder mig virkelig meget til dit indlæg om mælkesyrede grøntsager! Håber der kommer en opskrift/vejledning :-)
FruB tak :) Mon ikke - jeg kan ikke helt huske teknikken med rømertorp- måske lidt mere væde ?
og nu får jeg helt præstationsangst - det er nu mest en anmeldelse af en ny bog ... men måske kan der kommer opskrifter også.
Send en kommentar