18. september 2012

Mit spisekammer

Jane over fra Madbanditten viser i dag hendes køleskab og skuffer frem og det er bare så sjovt, fordi jeg lå i morges og tænkte at jeg ville skrive et indlæg om mit spisekammer- dog ikke så meget med fokus på sære LCHF ingredienser, men mere for fattigrøve ;) da det er det jeg ved mest om.
Mit spisekammer- beklager kvaliteten, er ikke specielt stort, men klart det bedste ved mit gamle hus. Ligger med vindue stik øst så det har kun morgensol - et spisekammer burde ligge med luft/lys ud til nord -men det har badeværelses så fået æren af :(
I mit spisekammer opbevarer jeg alle de ting jeg køber stort ind af, mit syltetøj, mine glas med frø og kerner mv. Mine olier, hvidløg, løg, lidt æbler og kartofler mv.
ALT fra butikker omhældes til patentglas i mit hus- det skyldes 3 ting;

  1. Mus- halsbånd mus kan sagtens flytte 500 gram mandler på en nat -har prøvet:(
  2. Emballagen på f eks mel og grynposer- men også andre produkter er møj giftig - indeholder fluorstoffer som vandrer fra papir over til madvarer. I princippet bør man også pakke smør ud, men det får jeg ikke altid gjort. Dåser køber jeg mindst muligt. I Sverige men også lidt i DK begynder pap/karton at erstatte dåser og det er godt, da dåserne desværre indeholder BPA (se her hvad der skete med et par journalister der spiste dåsemad. Det betyder at jeg i dagligdagen køber u-økologiske tomater på karton og når pengene er til det økologiske på glas. Kokosmælk, når jeg ikke selv laver den, kan fåes i Superbedst og indvandrere butikker på karton. Bønner og linser til nødløsninger kun på karton eller glas (primært Sverige) Tun primært glas men ind i mellem ryger der en dåse med.
  3. Jeg mister overblikket når ting står i poser i skuffer og på hylder  og kommer til at købe for meget- så i glas gerne med mærkat så jeg kan se hvad jeg har i huset.
Den store brødbeholder indeholder IKKE brød ;) men større indkøb af nødder og kerner, som ikke er hældt på glas- samt en smule speltmel til dage hvor der bages alm.

Kød og fiskDet lidt federe kød er billigere end det med den lave fedt procent- så køb blot 12- 18 % frem for 5 % kød. (dog kan det være svært at finde det federe, når man som jeg helst spiser økologisk -( politisk korrekt regulering af forbrugeren ØV)
Køb 1/2- 1/4 okser /lam mv - det er langt billigere og kvaliteten er super høj, men kræver plads og økonomisk overskud til at lægge ud for en stor mængde kød.
Bacon -kig efter frilandsbacon -kan spises med ret god samvittighed. I Sverige er øko bacon og Prinskorv(små pølser) billige :) Hvis økonomien ikke er til øko så kig forbi de tyske lavpris butikker- tyskerne har forbløffende gode svinekødsprodukter-skinke, pølser og bacon. Vi har aldrig store mængder alm pålæg men en spegepølse er der som regel.

Fisk er en af de rigtige store poster for fisk er dyrt-så vi får ikke spist så meget som vi burde. Nogle fiskere sælger fisk direkte fra båden, det  henter vi om sommeren- primært rødspætter, torsk og fjordrejer. Ofte er det ikke dyrere at gå til fiskehandleren, end at købe frossen fisk i supermarkedet og kvaliteten er langt højere. Kammuslinger og rejer fåes dog ofte til en god pris frossen.
Lav selv din gravet lax- det er langt billigere end at købe det færdigt- men køb den helst økologisk eller vild. En hel side røget laks er også typisk billigere end i skiver. Jeg har næsten altid lidt MSC.mærket tun på hylden og det er selvom tun ikke er småbørns eller kvindemad :(


Ost og mælk

- en del af de federe oste, er billigere end de magre versioner.
Børneosten over alle: Flødeharvarti er super billig og fåes også økologisk fra Urtekram.
- og den smager godt når den bliver brugt sammen med stærkere ost - og den er også fin som snack. Ellers har vi altid parmasanost -ofte også høost eller lign. En god cheddar- kan næsten altid fåes øko. Flødeost mv laver jeg som regel selv. Hvis vi er i Sverige køber jeg altid ost med hjem- billigere moms og ingen fedtskat. Sødmælk til kaffen eller til en gang hjemmelavet kefir eller yoghurt. Lidt cremefraise -køber ofte den i Fakta da den er billig og på jerseymælk. Lidt piskefløde som regel Osteds fra Rema1000


Æg: de bedste og billigste æg komme fra dine egne høns
- så overvej om det ikke er muligt at holde høns. 

Mine damer der leverer billigt og sundt protein. 4 stks er sikkert nok, men hvis du holder lidt flere så kan det være du bliver gode venner med naboen. Jeg har 7 og sælger så mange til naboer at jeg kan købe en pose økofoder om måneden for indtægten.Det tager ikke ret lang tid- og naboerne vil gerne passe i ferier. Alternativt find en bondemand der holder høns på en fornuftig måde - bed om at se hans hønsegård og spørg ind til foder.  De bedste æg kommer fra høns som går frit og kun får lidt korn som tilskud. Divs smarte foderblanding giver ikke velsmagende eller sunde æg.

Nødder og kerner.
er en af de helt store udgifter på mit budget - især mandler.
Hvis du har en have så plant nøddebuske og et valnøddetræ -det tager ganske vist meget lang tid før det bærer, men det er det værd når de endelig er modne)
Køb mandler i udlandet -både i Sverige, Tyskland eller England er de langt billigere, dels er deres moms ikke så høj, dels er de ikke belagt med luxusmoms som mandler er i Danmark. 

Kik evt hos indvandrerbutikkker, det er ikke så længe siden at jeg købte 1 kg mandler for 80 kr- det er billigere. (nej de er ikke økologiske - men lige der vælger jeg at gå på kompromis) 
Jeg har primært mandler, pekans, valnødder, kokos og macadamianødder i spisekammeret. Hørfrø, chiafrø og sesam og græskarkerner er som regel også på glas.
Jeg har skåret kraftigt ned på alle de lækre brød og kager der huserer på divs blogs af flere grunde; dels er det dyrt at bage kernebrød og divs lækre kokos kager, boller mv. Dels så fik vi pludselig spist for meget af den slags og får lidt af grøntsager, protein og fedt. Det er LUXUS og ikke hverdagsmad, derfor har vi altid kernebrød og den slags nedfrosset i skiver. På den måde tager vi kun en skive op en gang i mellem.

Husk-mel jeg køber som regel urtekrams- da den er billigst hernede- uundværlig i LCHF køkkenet. Lidt arrowroot- ikke LCHF men glutenfrit. En smule speltmel til særlige dage.

Sødemidler

Er jo selvforsynede med honning ;)
Nej det er ikke specielt Low carb men Real Foods og da vi har skåret så meget i de kager vi laver betyder det ikke så meget at man bruger lidt rigtigt honning til en enkelt dessert i weekenden. Vi har også altid ahorn sirup -køb endelig klasse B, samt lidt muskovado-sukker som giver meget sødme og smag.  Lidt sukrin og birkesød har vi også på hylderne. De bruges primært i små mængder evt sammen med de alm sødemidler - så kan man skære ned på sukkeret, mens muskovado-sukkeret eller ahornsirup slører den lidt kemiske kolde smag.Tørret frugt (primært øko dadler, abrikoser og rosiner optræder også som sødemiddel i små mængder -men husk det er koncentreret kulhydrat.

Olier og chokolade
Det er virkelig simpelt hos os; 
godt øko smør, evt lavet til ghee, Oliven olie -oftest den fra Urtekram.
Kokosolie, macadamianødde olie, evt valnødde og mandelolie når vi har råd. 
Lidt skrammel olie i form af riskim eller vindruekerneolie til at fortynde den dyre og stærktsmagende olivenolie og macadamianøddeolie i majonnaise. Ingen af de 2 sidste olier kan anbefales udfra sundhedsmæssigt synspunkt så det er et kompromis.
Chokolade- ofte den økologiske fra Netto, eller Irmas - men hvis man kan leve med at den ikke er ØKO så må jeg indrømme at jeg køber Aldis eller Liedls 70-85 %- de smager godt og er meget billige ;)

Andet 
Altid et glas med mælkesyret grønt
ofte ketchup- gerne æbleketchup
God oksefond i fryseren.
Hjemmelavet kryddersalt- men ellers er allround krydderiet fra Urtekram et hit.
Masser af krydderurter i haven eller tørret over kakkelovnen.

Grøntsager og frugt
Årstidens - men i denne tid, pas på med ikke at spise for mange rodfrugter, hvis du low carber seriøst. Men hvidkål og andet kål er ret billigt også øko.
Prøv at finde gårdbutikker, der kan man ofte finde gode tilbud på vinter grøntsager.
Jeg købte sidste vinter en hel stok rosenkål - kun til 5 kr !
Dyrk en køkkenhave- især de dyre grøntsager som:
salat, asparges, artiskokker, krydderurter og courgettes mv kan det betale sig at dyrke. 

Frugttræer, jordbærplanter, hindbær og blåbær er også virkelig guld værd. Spørg din nabo eller venner om de har extra frugt - det har mange flere end man tror.

Tilskud mv
Læse mere her

Lav alt fra bunden og du har råd til at spise god, økologisk nærende Low carb/high fat mad.






8 kommentarer:

Sofie sagde ...

Tak for listen!
Måske et lidt dumt spørgsmål, men jeg læste at man bør hælde mel, havregryn osv over på glasbeholdere da de kan indeholde møl - men hvor mange fødevarer gælder det? Jeg hælder som regel mel over i glasbeholder men med ting som er i små indpakninger, f.eks. lucumapulver, lader jeg det blive i posen.
Hvad tænker du er bedst?

Jane sagde ...

Orv, nu bliver jeg helt sulten. Hvor ser og lyder det lækkert alt sammen.

Jeg er i proces med at flytte opbevaring fra poser og plastikbeholdere over til glas. Det tager tid men jeg er på vej.

Henriette sagde ...

@sofie - jeg hælder især mel, gryn, nødder,kerner og tørret frugt over på glas. Kakao, sukrin, muskovado sukker er valgfrit- jeg har mange glas ;)
Men i princippet kan jeg bedst overskue det NÅR det er på glas.


@ Jane
min datter ville skrige af grin hvis hun så det her indlæg for de sidste 3 uger har man ikke kunne se bordpladen for poser.... det er kun forsi jeg har ryddet op i weekenden ;)

Maria sagde ...

Er vildt imponeret - og lidt misundelig på det fede spisekammer. Her har vi godt nok en helt fin viktualiekælder, men bruger den ikke så meget, da adgangen gennem lem i køkkengulvet er lidt besværlig...

Du er virkelig et forebillede på SPIS RIGTIG MAD!

Henriette sagde ...

@ maria
Tak :) Jeg synes ALLE huse burde bygges med et spisekammer :) ps læser stadig med men skriver ingen kommentarer :(

Hannah sagde ...

Jeg ville sådan ønske jeg havde et spisekammer - Men i stedet har jeg fjernet stuedelen fra mit køkken alrum og lavet et større køkken... så ingen sofa til mi kun køkken :)

Anonym sagde ...

Tak for kigget i dit spisekammer :)

Hvordan laver du flødeost og kefir?
-og hjemmelavet yoghurt? :O)

Henriette sagde ...

@Hannah- det lyder som et godt bytte :)


kefir og yoghurt har jeg skrevet om her

http://fede-tider.blogspot.dk/2010/11/kefirsvampe-fldeost-og-hjemmelavet.html

Flødeost
Jeg kan godt lide flødeost- men synes ikke at de økotyper jeg kan få er gode nok.
Øko philadelpia er ikke så lækker og de andre er der smag i.
Rigtig flødeost er lavet af syrnet fløde( cremefraise) som afdryppes og røres med salt. Det er nemt at efterligne derhjemme og langt billigere ;)
Øko Cremefraise 18 eller 38 % (Thises er bedst) eller blandning af typerne afdryppes indtil flødeost konsistens ca 24 timer i skoldet gazestof.
og røres med salt
Og evt smagsstoffer som hvidløg/krydderurter.

Den holder godt i et syltetøjsglas og vil være mere gullig end den du køber, men det skyldes at økokøer, særlig jersey køer giver en mere gul fed mælk. Det er bare godt for dig :) Det er også billigere end købe flødeost.