9. december 2011

Lægeordineret bøffer og lever

Var et smut forbi lægen forleden - jeg kommer der ellers så sjældent at han lige måtte tjekke en extra gang ;)har vel været der 5 gange på 10 år.
Men jeg havde brug for en lægeerklæring på at jeg ikke skal søge rengøringsjobs mv...det er jo også logisk med 2 videregående uddannelser ikke ?

- men en gang håndeksem og vand og sæbe er en meget dårlig kombi.
Mit andet problem var at jeg var begyndt at få urolige ben, særligt venstre ben generer mig vildt meget om aftenen ved sengetid; det er uroligt, let stikkende og gør ondt uden at jeg kan definerer hvor og hvorfor. Jeg kunne ha valgt at tage tilskud af jern, Multi B eller store dosis magnesium som flere hjemmesider anbefaler, men da der kan vare 1000 årsager til det, valgte jeg alligevel at få en grundig undersøgelse.
Jeg har taxa/bus chaufførs syndrom= sidder for meget ned og presser på nerven.
Løsning; undgå mange timer foran skærmen og gerne en times daglig gang eller løb!
Jeg HAR været slem til IKKE at røre mig så meget den sidste tid...Og siden Skt Hans har jeg helt sikkert været endnu mere sidende end normalt.
En anden ting som har været ændret siden SKT Hans er mit kødforbrug....
Jeg har spist markant mindre kød end normalt (pga dårlig økonomi) og langt mere æg, kalkun og ost =min blodproccent var lidt lav (6,5) Normalværdier er 7,3-9,5 mmol/l for voksne kvinder.
Vi blev enige om, at da jeg tidligere godt kunne holde min blodprocent oppe med ordentlig kost, at så var det den vej vi skulle gå, frem for jerntilskud, som er en blandet fornøjelse for mig. Så der blev ordineret, gode bøffer og rødvin samt stegt lever -desværre er lever bare ikke blandt mine ynglingsretter :( 
Men jeg synes det er skønt med en læge, som ikke bare smider medicin efter en- men siger prøv med livsstilsændringer først.
Hvad skal man så kigge efter- omelet med spinat må da være super ikke ??? Nej desværre....
Der findes to typer jern:
hæm-jern, der findes i kød og andre animalske produkter
og non hæm-jern, der findes i grønsager, bønner og kornprodukter.
Hæm-jern, der udelukkende findes i kødprodukter, er lettest at optage.
Non hæm-jern reagerer til gengæld med andre fødemidler, der kan forringe eller forbedre optagelsen i tarmen
Min læge viste mig en undersøgelse af vegetar kvinder( lakto-ovo) og kødspisere der havde jernmangel og kun blev behandlet med kost og kødspiserne optog markant mere jern end vegetarerne og fik bedre værdier hurtigere.
Jeg ville ha elsket at kigge nærmere på undersøgelsen -nørde mig :)

Hvad hæmmer og fremmer så optaget ???
Det fremmer at spise c vitamin holdige ting samtidig med jernholdige ting.
Så appelsin og citronjuce, rødpeber -hybenpulver mv er gode indslag.
Mens madvarer, der indeholder fx calcium( Kalk) garvesyre, phytat, polyphenol og oxalsyre, hæmmer jernoptagelsen.
Det betyder at der er en lang række fødevarer som man ikke skal spise samtidig med jern f.eks.


 • spinat
 • rabarber 
 • auberginer 
 • linser og bønner
 • kaffe og te( det hæmmer med jernoptagelsen op til 65 % 
 • hvidt brød og fuldkornsbrød der ikke er langtidshævet 
 • æg
 • nødder
 • bær 
 • chokolade
 • Mælkeprodukter
 • kosttilskud med kalk.
Så selv om både linser, bønner,fuldkorn, æg og spinat f eks indeholder jern så indeholder de også en række stoffer som hæmmer optagelsen af jern.
Jernholdig kost er så
 • Indmad( lever) 
 • Kød ( Især okse, kalv, lam og vildt og due -lyst kød indeholder typisk mindre jern)
 • Fisk og især skaldyr.
 • Tang
 • Grove fuldkornsprodukter kan godt bruges, men skal stå i blød i surt miljø ellers giver phytat problemer- det samme gælder tørret bønner.
 • Mørkegrønne grøntsager (men altså ikke alene)

 • Rosiner og abrikoser men igen ikke alene og de indeholder vildt mange kalorier og kulhydrater.
Tips og tricks
Mine kommentare med kursiv
 • Drik appelsinjuice til måltiderne (ikke så lchfvenligt) 
 • Brug citron- eller limesaft og persille på din mad fint med salat med citrondressing 
 • Lav din egen pastasauce med tomater og oksekød, der har stået og simret et par timer - tomatsaucen trækker jernet ud af kødet og øger jernoptagelsen 
 • Prøv chili con carne - kombinationen af oksekød, chili, brune ris og bønner er optimal (ikke ud fra lowcarb) 
 • Spis sushi - tang og fisk er gode jernkilder 
 • Vælg flerkornsbrød eller surdejsbrød hos bageren - her har kernerne stået i blød i lang tid inden bagning, hvilket gør jernet i kernerne lettere at optage - ja men du skal nok igang selv- for bageren bruger ikke langtids i blødsætning... 
 • Begræns dit indtag af mælkeprodukter(smør indeholder dog intet kalk så det kan man stadig godt bruge.
Hvor meget er så nok?
Man siger 10 mg for mænd og ældre kvinder, mens frugtbare kvinder bør stile efter 18 mg pga menstruation og mere ved graviditet, amning og mangletilstande.
Problemet er bare at vi kun optager omkring 10 % fra en normal kost.
Jeg har tjekket mine normaldage og jeg kan godt se jeg roder rundt på omkring 6-10 mg pr dag. Så der må og skal skiftet nogle måtider baseret på ost, æg og kalkun ud med de mere blodige i den næste tid... Ikke mindst fordi B12 og zink også spiller en rolle i gode jernprocenter.
Men så kræver det også at hunden ikke stjæler et halvt kg frossent hakket oksekød som igår...!!!!

Min udfordring med armbøjninger og mavebøjninger fra sidste uge...
Tjah - vi er stadig på max 10 tøse armbøjninger- jeg kan dog godt tage 25-30 mavebøjninger men det er meget nemt at glemme...


7 kommentarer:

Jane sagde ...

Jeg ligger som dig omkring armbøjningerne men er vist lidt slappere på mavesiden. Tror kun jeg maxer 20+. Men synes du ikke man kan mærke, at man bliver stærkere, særligt i armene? Det synes jeg.

Og ellers så er det da bare frem med de røde bøffer. Det er da ikke det værste at få ordineret.

:)

Henriette sagde ...

Jo - det synes jeg- men jeg må indrømme at jeg har været mindre god de sidste par dage- det skyldes nok en kombi af Hormonella der helst vil ligge på sofaen og spise kokosmuffins og at jeg har prioriteret den lange gåtur lidt mere.

Ja der skal både bøffer og kødsovs på banen- er bare lidt øv over at æg er så dårlige en kilde - troede ellers at min kombo af æg, spinat og rød peber var super...

Anonym sagde ...

Jeg har det lige som dig, stegt lever er bare ikke sagen. Men hjemmelavet leverpostej kan vel være lige så godt? Det er nemt at lave (bed slagteren hakke lever og flæsk for dig), billigt, og du bestemmer selv hvilke krydderier der skal i. Du behøver jo ikke at putte kartofler/æbler i, stegte svampe er meget godt for smag og konsistens.

Anonym sagde ...

Æv, det var da træls!

Hvad med hjerte. Kan du lide det? Jeg synes sådan en langtidssimret gryderet med oksehjerte smager rigtig godt.

Det er meget begrænset hvad jeg har tager af armbøjninger i mit liv! Til gengæld slæber jeg 11 kg barn til daglig. Mon ikke det også tæller lidt.

Lene sagde ...

Syltekrukken:

Det lyder spændende med en langtidssimret oksehjertegryde. Vil du give en opskrift eller fremgangsmåde. Jeg har aldrig lavet hjerte før, men har et mål om at spise mere indmad - her i 2011 har jeg forsøgt mig med lever, men jeg er stadig på stadie ét med hjemmelavet øko-kyllingeleverpaté. Det er dog stadig lidt for stærk i smagen til mig, men det glider ned og jeg synes ikke det er "indmadsulækkert"!

Henriette sagde ...

Tak for kommentarer
-ja det kunne være fint med opskrift på hjertegryde
.
Jeg ved at indmad fra gris inklusiv hjerte ikke er mig- men min mor siger at kalvehjerte kan være dejligt så det kunne dikkert være fint at udfordres med.

Hvis jeg kan få fat på hel frisk kalvelever tænke jeg at jeg vil prøve min venindes cirtronmarineret kalvelever spyd- det har jeg fået en gang og de vi ret ok.

hvis man virkelig vil nørde om jern er der også den her hjemmeside
http://www.ironrichfood.org/
der er det tydeligt at ud over indmad er østers og muslinger en god spise

Anonym sagde ...

Man kan bruge oksehjerte i stedet for alt muligt skært kød, når man laver en gryderet. Den eneste forskel er, at det skal koge længere. Det SKAL simpelthen koge i 3 timer, ellers er det sejt. Jeg plejer også at skære det i mindre stykker, så synes jeg det smager virkelig godt.

Jeg skriver lige ned, næste gang vi skal have det. Så kan I få en helt præcis opskrift :)