20. september 2010

Min teenager i en kulhydratsverden med fedtforkrækkelse..

Da min datter var lille var vi semivegetarer 
I perioder spiste jeg intet kød - fisk var en sjælden gæst 
-ikke mindst da jeg var gravid/ammede
 -og i en kort periode prøvede jeg også kræfter med veganerkosten; ingen success jeg blev syg, træt og endnu mere fed.
Da min datter begyndte på fast føde - drillede mine forældre mig med at jeg havde fået en stenalderbaby.
Grød kunne jeg godt stikke et hvis sted hen;) 
Når det var brød blev pålægget og smørret spist.
Hvis jeg serverede en tallerken med kød, grøntsager og pasta så var kødet og grønt væk før pastaen blev spist.
Min datter elskede æg lige fra første dag. 
Efter en tragisk prøve på at give min datter grød og mos overgik jeg til at stikke hende bidder af hvad jeg nu spiste- avokado, æg - små kødboller- bagte grøntager-brød med smør og hun var glad og tilfreds. 
En tidlig form for baby led weaning 
Hun udviklede sig fra en bryst-ernæret sumo baby til en langlemmet harmonisk barn. Ikke supertynd - eller tyk. I dag som 16 årig er hun harmonisk slank.
I de perioder jeg har undervist, har der slået mig 
hvordan danske teenagere er grupperet i 2 grupper;
de alt for tynde og de alt for tykke -der er forbløffende få harmoniske unge .
Men har travlt med at gøre helvede hedt for de tykke unge
 - og sikkert er det at der er noget galt med de unges livsstil.



  • De drikker alt for meget- alt for unge
  • De bevæger sig for lidt 
  • De sover for lidt 
  • og de spiser helt forkert.



Med de officielle bud er bare håbløse
- for fokus er hele tiden på fedtet! 
Jeg omgåes mange teenagerer og faktum er at de ikke spiser for meget alm fedt men for meget at det forkerte fedt og alt for meget sukker
i form af flydende sukker- pasta - ris og brød.
Hvidt brød er standard i deres kost - og helt galt går det når de kommer fra amo og lign. instant pakker med suspekte fedttyper.


Min datter er desværre ikke helt så meget stenalderbarn som hun var;
Hun er blevet skrækslagen for fedt på kød - men spiser heldigvis rigeligt med øko smør,fløde nødder, æg og fiskeolie. 
Hun er heller ikke mere så glad for kød som hun var- lidt ærgeligt da hun ellers har brug for godt kød med masser af protein og jern og zink.
Hun spiser heldigvis gerne grøntsager og frugt - hvis det vel og mærke er ordnet og gjort spiseklar.
Vi har desværre en hverdag hvor vi ikke spiser så meget sammen, men jeg fokuserer på at give hende en ordentlig morgenmad 
Typisk baseret på æg,ost og grøntsager fra aften før.
Nogle morgener går det stærkt så er det en skive groft langtidshævet speltbrød med rigelig ost og smør og et stykke frugt.Helst hjemmeavlet -som æbler, figner, bær eller pære.
Men fokus er hver morgen på godt med fedt og protein og vitaminer.
Frem for de typiske kulhydratbomber af cornflakes - frugt juice, frugtyoghurt - franskbrød og smothies der ryger ned rundt omkring i de danske hjem.


Frokost "smører" hun selv;
middagsrester som kylling, frikadeller og den slags
ostestænger
rå grøntsager
nødder
et stykke frugt 
ind i mellem groft speltbrød /pizza


Hun spiser faktisk ikke så meget om eftermiddagen
Måske et stykke frugt eller noget mørk chokolade


Aftensmad- Når jeg er hjemme; grøntsager med smør eller sovs og godt med kød og lidt fisk
Når jeg ikke er hjemme er det ofte mindre kødbaseret men stadivæk lavet fra bunden af ægte råvarer.


Drikkervarer; urtete( gerne hybenbaseret) og masser af vand.


Jeg er ikke naiv !!
- jeg ved der ryger øl, chips og slik ned 
- men hverdagen er uden og hun bliver bedre og bedre til at agerer i kulhydratverdenen.


JA hun spiser gryn og sukker- men i langt mindre grad end hendes jævnaldrene.
Hendes brød er altid surdejs eller langtids hævet spelt/havrebrød og det kan jeg godt stå indenfor til hende.
Pasta er alm øko hvid evt speltpasta !!!
ærligtalt så gider jeg ikke at spise savsmuld de 2-4 gange om måneden jeg spiser pasta
- og fuldkornspasta indeholder uhyrer mænger fytin som hindre optagelsen af mineraler og er dårlige for fordøjelsen.
Læs mere her om fytin (det er en hel serie)
Hun (og jeg) spiser quinoa og hirse som erstatning for bulgur og ris
- det smager godt indeholder mere protein og jern end alm hvede og så er det glutenfrit.
Brune ris ryger ind i mellem i også- mest om vinteren og de er altid sat i blød 


Når man har med børn og især teenagere handler det jo om kompromis 
- at finde løsninger der fungere for en- ellers ryger man ud i en magtkamp om mad og det er ikke sundt.
Min datter vil gerne ha lidt gryn og det får hun på den måde jeg kan stå indenfor det.
Jeg laver også dessert og kage i weekenden( jeg spiser mindre af det),
men de er baseret på rigtige råvarer af højeste kvalitet- og sukkeret er skåret ned - ind imellem helt væk andre gange erstattet delvis af sukrin eller lign.
Juice er weekendmad og næsten altid hjemmepresset af vores egen frugt
Danskvand drikker hun gerne frem for sodavand.
Mørk chokolade og nødder er fint slik
- men faktisk har man mindre brug for det når man spiser masser af ægte mad


Hun tager hver dag ;
1 multivitaminpille (god kvalitet f eks spektrum) især om vinteren
Fiskeolie eller torskelevertran fra Nordic Naturals (hun spiser meget lidt fisk og ikke mindst teenager´s hjerne trænger til rigeligt omega 3
http://fede-tider.blogspot.com/2010/04/torskelevertran.html
Kalk/magnesiumtilskud ( helst citrat versionen)
Hun drikker ikke mælk og selvom hun får en del kalkholdige fødevarer; mandler, sesam, grønne grøntsager, ost og ordentlig hjemmelavet oksesuppe så har jeg valgt at give hende det for en sikkerhedsskyld.
35 mcg D3 fra http://www.helseriet.dk/shop/d3-vitaminer-35-1555p.html
i perioden september til maj/juni


At hun så trænger til mere søvn, mindre internet og meget mere frisk luft og motion det er en hel anden sag.
Og ja moderen har en svaghed for engelske salt og vinegar chips. italienske småkager og fyldt chokolade så hun lider ingen nød. 
Men hun ved at brød ikke kommer fra butikken eller en box- at rigtig is er lavet af fløde og æg.
















6 kommentarer:

budzinski sagde ...

Tak for din lange og ærlige beretning om din kamp for at give din datter og dig selv et godt udgangspunkt for et sundt liv. Jeg blev ganske rørt, faktisk, og genkender mange af dine pointer fx den med, at der næsten kun findes for tynde og for tykke børn og ganske få af den robuste, harmoniske slags midt i mellem. De spiser næsten alle sammen for meget sukker og mel. De tynde får så næsten ikke meget andet, og de tykke får alt for meget dårligt fedt oveni. Resultatet er i begge tilfælde fejlernærede børn. De tynde prøver man at give MERE pasta, brød osv., og hos de tykke skraber man smørret af brødet, laver fedtfattig sovs til pastaen og køber minimælk eller den fedtfri af slagsen. Sindssygt, men helt efter De 8 Kostråd.

Jeg tror godt, du kan være fortrøstningsfuld, så længe du bevarer hendes lyst til at spise et stort måltid med fedt og protein om morgenen. Læs fx det nyeste indlæg fra Matt Stone: http://180degreehealth.blogspot.com/2010/09/resetting-your-circadian-clock.html - det er vist selvforstærkende at spise godt til fra morgenstunden.

Mht. til det med at være skrækslagen for fedt, så gør det mig superharm. Det har grund i den retorik, som institutionerne kører over for børnene. Min datter på 6 kom forleden hjem og sagde, at kalorier var usunde! Det havde de lært i fritten. Jeg sagde til hende, at børn faktisk skulle have så mange gode kalorier som muligt for at blive stærke børn med lyst og kræfter til at lege og lære. Og gode kalorier var fisk og muslinger og æg og bacon og kød og smør og mælk og yoghurt og grønsager og frugt og nødder. Og fars pandekager, som han har tyvstjålet fra Stephen Guyenet: http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/07/real-food-xi-sourdough-buckwheat-crepes.html - De er så lækre, at jeg også selv spiser et par stykker. Og helt glutenfri.

(fortsættes ...)

budzinski sagde ...

(fortsat ...)

På hendes skole er politikken, at man til fødselsdage ikke må komme med kager, men gerne med boller eller frugt. Dvs. at en skod-Amo-bolle er okay, men en nødde-smør-dadel-mørkchoko-muffin er bandlyst. De har gode hensigter, helt sikkert, men

Det som gør mig så vred (at jeg igen og igen vender tilbage til tasterne for at lave indlæg til bloggen) er, at folk generelt tror, at en morgenmad skal give børnene energi i form af cornflakes, havregryn, juice og frugt – altså kulhydrater. Tsk tsk tsk. Energi har børnene nok af, det er hormonerne, der skal være på plads. Og det kommer de med en god proteinrig morgenmad. Det er på mange måder det vigtigste måltid, fordi der er så mange ting, man kan gøre forkert i det måltid – og det gør folk generelt over hele linjen, (siger jeg og tager mig en portion vaniljeis – godt nok økofløde fra Vebbestrub, men alligevel).

Anonym sagde ...

Det lyder som om din teenager spiser langt bedre end gennemsnitsteenageren.
Men det er en svær alder hvor man ikke kan gøre så meget andet end at byde på noget sundt mad og prøve at gå foran med et godt eksempel, det er slut med at bestemme.
Min datter på 12 er heldigvis glad for kød og har en tydelig fornemmelse af, at det er dem der mætter. Desværre er hun også meget glad for is og slik, men jeg prøver at begrænse det til weekenden.
Hun er heldigvis også normalvægtig, i modsætning til de fleste i hendes klasse, der er ingen meget overvægtige men mange har større eller mindre deller, og det er jo ærligt talt sørgeligt at se.

Henriette sagde ...

Tak for jeres Indlæg :)

JA man bliver vanvittig af den der angst for fedt - heldigvis er den jo ikke udpræget - E´vælger jo at køre ganske meget smør ned-og flødesovs er også i høj kurs.
Jeg satser på at bare en smule af hendes gode vaner hænger fast når hun om hjælp 3 år flytter hjemmefra.
Men jeg kan godt se at hun når hun stresser vælger kulhydrater frem for protein og grønt- men det gør jeg også selv :(

Anonym sagde ...

Flødesovs, har du nogen gode opskrifter uden hvedemel?

Inger

Henriette sagde ...

Inger - jeg hælder bare fløde på og lader det koge ned til en ok tykkelse- i værste fald bruger jeg lidt maizena ;)

Har her på det sidste lavet dejlige kantareller med fløde
En rigtig fin cider sovs med god bouillion og fløde og estragon