De fleste er bedst tørret - enten lufttørret eller i tørremaskine.
Jeg laver dog også både kryddersmør til fryser, krydder-eddike f.eks estragon eddike til bearnaise ;) og kryddersalt .
Inspireret af Camilla Plum laver jeg blandt andet citronsalt
Groft havsalt, citronskal, rosmarin, citrontimian og citron verbena.
Jeg lavede det også sidste år og det var virkelig brugbart.
Jeg laver ofte også en Lousianna inspireret ting (Kille Ennas salt)
Havsalt, chili, hvidløg, paprika, koriandefrø, spidskommen, oregano, sennepsfrø.
Jeg lader det stå i solen og tørrer evt færdig over kakkelovnen eller i den alm ovn.
Blender det når det er helt tørt :) Husk der skal mindre salt til urter end man tror.
Pesto er fremragende en kold vinterdag,
Blend urter, basilikum er klassisk, men også rucola er godt, med olie, salt evt. nødder/
kerner (vent med ost) og frys ned i små portioner i fryseren.
Nogle krydderurter kan høstes friske hele vinteren, feks alm timian, salvie, bredbladet persille - rosmarin( dog kun i drivhus).
Hvis man altså kan komme op i drivhuset eller ud i haven :)
Kål
Spidskål, blomkål og hovedkål spises i sæsonen. Hovedkål (hvidkål og rødkål) - skal høstet inden frost og kan gemmes et par måneder et køligt sted. De kan mælkesyres og spises hele vinteren. Jeg dyrker ikke selv hovedkål da de fylder for meget og er billige i øko version.
Savoykål, grønkål, palmekål, russisk kål og rosenkål - kan, hvis man vælger de rigtige sorter stå ude i haven hele vinteren også med frost og sne. Det er en god ide at dække med lidt halm eller tang. I det tidlige forår skyder især grønkål og russisk kål en masse nye frisk blade. Palmekål dør somregel efter den første lange periode med frost.
Broccoli- vi dyrker kun versionen der hedder sprouting broccoli - den giver en masse mindre broccoli hoveder i april- maj (i år allerede slut marts).
Purple sprouting broccoli Marts 2014
Løg og hvidløg
Hvidløg høstes når toppen gulner men inden de yderste lag skal sprænger.
Løg høstes ideelt når alle toppe har lagt sig ned. Hvis der er tegn på at man får fugtigt vejr kan jeg dog godt finde på at høste før.
Løg og hvidløg skal tørre GRUNDIGT i mange mange uger. Solrige sommerdage gerne med blæst er bedst. Derefter hænger vi dem op i et luftigt skur indtil det bliver køligere. Løg skal ha det lunere end de øvrige grøntsager. Hvis man putter dem i køleskabet begynder hvidløg at spire, da de simpelthen tror at det har været vinter. Så et køligt tørt sted med ca 10-15 gr er bedst.
Man kan enten vælge at flette løg eller klippe toppen af og opbevare på trådnet /eller i net. Fordelen ved at ha dem på trådhylder er at det er nemt at se, hvis nogle af løgene mugner /har skjult løgskimmel.
Majs
Spis nu og nyd dem- de er egentligt ikke en grøntsag men en kornsort :) så jeg synes man skal spise dem sjældent. Men majs smager virkelig godt nyhøstet en gang eller 3 i løbet af august-september. De kan dog nedfryses.
Porre
Sommer/efterårsporre skal spises inden den første frost.
Vinterporre er hårdføre og har det bedst i jorden. Det er en god ide at dække med halm eller tang- evt fiberdug- hvis det ser ud til rigtig vinter. Nogle gange graver jeg - i de situationer - en masse op og slå dem ind i jord i drivhuset. Det er lidt sjovere end at skulle grave dem ud af snedriver og bruge øksen får at få dem fri :)
Persillerod og pastinak
Persillerødder skal op- de overvintrer ikke godt i jorden- opbevares i kasser i spagnum så de øvrige rødder. Pastinak kan man i princippet lade stå i jorden. De smager mildere efter den første frost -jeg synes dog at det er smartest i kasser så man slipper for at grave fri for sne :)
Rødbeder
Rødbeder graves op sidst i november- toppen vrides af og de lægges i kasser med spagnum et køligt sted uden frost. Kan naturligvis også syltes med eddike og sukker.
Salat
Er en sæsonting. Nogle sorter tåler lidt kulde men de fleste bliver smattet ved frost. Man kan forsøge at forlænge sæsonen hvis man har drivhus - så sår man midt/slut august ude i haven og planter ind senere når det er kølet af,
Jeg når det sjældent da mit drivhus er så fyldt og varmt hele sensommeren
Romaine typerne er sammen med de bitre salater bedst til efterårssåning.
Rucola og feldsalat er andre gode efterårssorter.
Knold og bladselleri
Bladsellerien kan i princippet godt fryses i små tern til kødsovs og supper.
Man kan også vælge at grave den op i november og slå den ind i kasser i drivhuset-på den måde havde vi bladselleri ret længe- isaær hvis man dækker med et tæppe på kolde nætter.Knoldsellerien tages op sidst i november -toppen vrides af og de lægges i spagnum.
Spinat
Spises frisk eller fryses ned efter blanchering. Jeg kan bedst lide at fryse i små kugler så de er nemt at tø . Nogle år overvintrer sent sået spinat og begynder at spirer frem igen i det tidlige forår- jeg synes det er værd at prøve da spinatfrø er billige.
Tomater
Tomater er noget af det dejligste som selvforsyner. Dels så holder halvmodne tomater virkelig godt og kan ligge og eftermodne hele efteråret. Ja de bliver ikke så sliksøde som dem der modner på planten.
Jeg tørrer en del i tørreapparat. Jeg laver ketchup og ovnbagt tomatsovs som jeg oftest fryser glas. Men de kan også henkoges hvis ens fryser er ved at få forstoppelse ;)
Især den aflange italienske tomat er god tørret
Semi dry tomater
Tomater halveres og lægges på bageplade
Drysses med havsalt
Sættes i ovenen på 100 grader den første times tid.
Skru derefter ned til 50-75 grader og tør videre. Det er bedst på varmluft.
De er færdige når de er bøjelige men ikke knastørre. Et tørreapparat er guld værd.
Jeg opbevarer nogle i et syltetøjsglas til brug de næste 2-3 måneders tid.
Resten kommes i et glas og overhældes med olie - opbevares køligt og mørkt - typisk i køleskab. Så har man intens tomatsmag i december.
Tomatsovs for voksne ;)
Hvis man bager tomater i ovnen ved 100- 125 grader nogle timer kan man lave en skøn koncentret sovs.
Den sidste times tid; smid lidt hvidløg og en chili samt oregano ind på tomaterne
Put i foodprocessor med lidt æbleeddike og evt olivenolie, kør til fin mos.
Si i gennem en si
- smag til med lidt salt og peber- evt mere eddike.
Det skal smage af meget koncentreret tomatsovs - men et lille bid af chili og eddike.
Opbevares i et skoldet glas i køleskabet -en måneds tid , eller frys den ned.
Brug den til æg, kedeligt kød, til at smage en flødesovs til med, i stedenfor ketchup, den kan også indgå i kødsovs eller fortyndes med god bouillion og fløde til tomatsuppe.
Til børn og sarte sjæle- undlad chili.
Hvis man bare bager tomaterne en times tid til de er splattede kan de efter si-ning fryses ned som alm flåede tomater. Jeg har somregel flest små tomater så jeg gider ikke at flå dem ,
Ærter
Synes jeg bare man skal spise friske fra busken - sent såede ærter modner indtil det sene efterår-og da det er et helvedes arbejde at bælge og fryse ned -gider jeg det ikke :)Bær og frugt
Blåbær,hindbær, halveret jordbær, brombær rips mv løsfryser jeg .
Hyld laver jeg en koncentreret sirup som holder godt og er enormt godt til at holde snotnæser væk.
Æbler opbevares i kasser først i skyggen af skuret hele september og oktober -men når frosten truer så tager jeg dem ind i drivhuset hvor jeg holder øje med hvor meget frost de får- jeg har desværre ikke et rigtigt godt æble opbevarings sted- Det er bedst at adskille æbler og grøntsager-så drivhuse med et vattæppe er det bedste bud. De sidste år er det lykkedes at have æbler hen til februar.
Æbleringe som er tørret er også ret skønne. Køb en æbleskræller :)
Pærer skal ha mere kulde -så de er bedst henkogthvis de skal holde hele vinteren
Druer holder lææænge et køligt sted.
Nødder og valnødder
Tørres godt og hænges op i trådposer uden for musenes rækkevidde .
Valnødder i luftige kasser i oktober-solen :)