26. august 2012

Kaos-uge, grønne klatkager og lidt af alt.

Øj den her uge har trukket tænder ud!!!
Efter vores fødselsdagsweekend tog det bare det meste af mandagen at lande på benene og da den også var hed( 30.5) var jeg bare træt træt træt.
Tirsdagen morgen fyldte min søde datter 18 og startede i skolen.
Det var første gang i 3 måneder at vi skulle op kl 6! (fordi hun læste til eksamen fra slut maj) og jeg startede et 2 ugers kursus onsdag, samt havde puttet alt for mange møder ind i min kalender.
Med en fyldt kalender så har jeg brug for at ha et fyldt køleskab og en madplan.... intet af det havde jeg fået planlagt - så ugens mad var præget af kaos mad og ind i mellem dårlige løsninger.
En af de bedre morgenmad til kaos morgener var1 dl blandet nødder samt 1 skive iskoldt smør. Lyder absolut sært, men den kan sagten bruges en gang i mellem hvis man har travlt med at komme ud af døren. Det var faktisk fordi jeg læste, at Birgitta Høglund ofte spiste det til morgenmad at jeg prøvede det af. Det er ikke en morgenret jeg synes man skal spise alt for tit, men en gang i mellem er den ikke så tosset.
Hvis man synes at iskoldt smør rent er sært -så kunne man jo også knuse nødder og blande smøret op i nødderne og lave kugler- men så er det jo straks mere kompliceret og kræver planlægning.

En enkelt morgen var jeg på forkant og havde lavet dej til Grønne klatkager som var et hit og skal spises noget mere :)

  • Riv courgetter fint og pres væden ud i et viskestykke- ca 3 dl efter 
  • bland med 2 æg
  • 2 spsk fløde (ikke livsnødvendigt men fint at justere konsistens med)
  • 1 stor spsk mandelmel
  • 1 tsk husk
  • krydderier(jeg brugte lidt hakket purløg, mynte og basilikum samt salt og peber)

Steg i kokosfedt eller ghee( klaret smør) i små klatkager til sprøde og gennemstegt.
Jeg spiste dem med lidt fed creme fraise og spegeskinke.( laks ville også ha været godt.
Min datter spiste bacon og ketchup(man er vel teen ;)
Det bedste ved dem var at det slog mig at de kunne varieres ret så meget - halvt gulerod- halvt courgette- eller lidt parmasanost eller måske lidt finthakket spinat (også afvredet væden) Det var en god måde at få lidt grøntsager på nemt om morgenen.
Dejen lavede jeg aften før- og det fungerede fint.

Og så lige lidt om teens og deres kantine
Jeg er på kursus på det lokale gymnasium/handelsskole( ja i disse tider skal man vel kalde det et eller andet smart engelsk ;) det undgår jeg så ...
Jeg er selv student fra samme sted for 21 år siden og det var sært at vende tilbage, men mest sært var det at købe en kop kaffe og se udbuddet af mad og søde sager.
Da jeg gik der, var der en varm ret, 1 bolle, valg af smør, ost og pålæg, frugt,  der var lidt slik (husker især chokofanter), lidt is ( som vores historielærer ofte måtte købe pga manglende huller i kopier) samt fredags kage.
I dag er udbuddet meget større og jeg forstod pludselig godt hvorfor de unge ser ud som de gør.
Halvdelen af dem går og patter på en sodavandsflaske og så kan den være nok så zero ! Der var et udbud af 3 slags kager, enormt meget slik, masser af sandwich og pasta salater, Den varme ret er ofte simpelt kulhydrat baseret- ikke mindst fordi de servere brød til !!! ( Min datter plejer at bede om den uden- da hun siger hvorfor serverer gryn med gryn på ???)
Selv om nogle af de varme retter var OK så var de præget af stivelse og sukker.
Gode ting var dog det fine udvalg af frugt, ægte mælk til kaffen( øko let mælk ) samt at der også  var øko smør at købe.
Men da jeg sad og iagtog de unge slog det mig 2 ting;
det ene var at der var markant flere virkelig overvægtige teens ( + BMI 40)
og det andet var at de øvrige virkede polariseret i entet extremt slanke eller ret så buttede- der var færre alm .
Særligt slog det mig at drengene havde fået ølmave- jeg husker ikke en eneste dreng i min klasse med det. Der var overvægtige drenge  men den der massive ølmave man får af hvede, sukker og ... ja sikkert også øl var ikke så udbredt i slut 80erne.
Nu skal jeg jo ikke kaste med øl ;) for jeg er også rund og her den sidste 14 dage smuttede der lige en delle frem :(
Men det chokerede mig at se på de der piger der vraltede frem med arme som store skinker og kæmpe maver med enorme lag deller.
Det var nyt for mig og jeg blev så ked af at lytte til deres forfejlede kostvaner og jeg ved jo fra min datter at det de bliver lært i skolen er indoktrinering til det værste bulshit!
Skrev lidt om det her 
Mest absurd er det at gymnasiet kører med en sundhedsplan, hvor alle bliver målt og vejet hvert år. Problemet er bare at det kun har gjort situtionen værre - for det trækker ned hvis du ikke rykker dig fysisk og der er slet ikke den psykiske vinkel på
- så min datter har oplevet at slanke piger pludselig gik ned fordi de ikke havde lyst til at blive vejet og målt i al offentlighed - at der kom en konkurrence om at veje mindst ( og når man som min datter er 176 - så vejer man jo mere en en spinkel pige på 160 )
Så den der slags offentlig opslagstavle mentalitet synes jeg bare slet ikke om.

Nu står den på lidt morgenmad, der skal ordnes grøntsager til de første dage og slåes græs hvis Vorherre holder skyerne lukket - god søndag.


4 kommentarer:

Jane sagde ...

Jeg har haft samme ubehagelige overraskelse i fritteren. Jeg vil skyde på, at 1/4 af børnene dernede er i den "tunge ende". Og nogle er deciderede overvægtige med store, tykke maver, runde kinder og store arme. Det er så trist, så trist... :(

Og det der forslag med mål og vejning på gymnasiet. Det er jo direkte krænkende og sundhedsskadeligt. Hvad bilder de sig ind?

Sabrina sagde ...

Hvor er det et tankevækkende indlæg om vores unge og deres kostvaner.
Har også selv lagt mærke til at bybilledet har ændret sig markant, der bliver bare flere og flere overvægtige børn unge og voksne.
Kan godt blive helt paranoid og tænker tit på hvor vi som nation er på vej hen... Bliver vi det nyr USA med kørestole til fede ved døren til ethvert indkøbscenter.

Henriette sagde ...

@Jane
Jeg har intet i mod at man har en privat logbog hvor man feks måler ens styrke, smidighed mv år for år- det der generer mig er den offentlige latterliggørelse og at der er så mange løftede pegefingre. Hvis man vælger IKKE at deltage så ryger man en karakter ned i idræt :( Min datter har som sagt ingen problemer med at deltage da hun er rimelig fit for fight ( lige så fyisk stærk som en gennemsnits dreng LOL men hun har vendinger der frygter starten på skoleåret hvert år. Når de løftede pegefingre ikke følges op med psykologsi bistand så hopper kæden af for mig.

Sabrina- tak for din kommentar- jeps det går den gale vej :(- men det værste er at der er ved at ske en voldsom polarisering hvor de de ikke har et vægt problem ser ned på de fede... de fede er jo sådan et let offre for det er deres egen skyld !!! Men der er jo mere og mere der peger på at det er det ikke. Men at man siden 1980 ( siden staten begyndte at bande sig i vores kost ;) har set en fordobling af fede hvert årti burde få folk op af stolene. Jeg ved selv hvor svært det er slæber rundt på + 10-15 kg - men jeg er jo bare alm tyk og ikke fed i dag - men i min egen familie kender jeg al til at fedme er et hastigt strigende problem og det handler ikke om mangel på motion eller slappe grovædere.

Henriette sagde ...

alt for mange slå fejl. hun har VENINDER
FYSISK STÆRK:

BLANDE SIG i vores kost .