Hestebønner kendes helt tilbage fra bronzeladeren -men har sin storhedstid i middelalderen, hvor kartoffelen stadig ikke var kommet til Europa. Dengang var det ikke de umodne grønne bønner som var interessante, men derimod de modne gråligbrune bønnefrø som udgjorde, sammen med brød, linser, ærter og kikærter, stivelsen i måltiderne.
Hvis man har lyst til at prøve dem kan man i divs. indvandrer butikker købe de tørre bønner- udbløde og koge. Personligt synes jeg ikke de er særligt spændende kulinarisk- men sig´ det ikke til en egypter ;) da det er del af deres nationalret El ful.
I Danmark kendes de mest under navnet hestebønner- fordi de i en lang periode primært blev dyrket på marken til dyr, dog var der tale om den småfrøet typer som ikke har samme smag som de forædlede storfrøet havetyper som især englænderne har udviklet.
Hestebønner kan såes meget tidlig fra marts faktisk og det kan være en fordel at så tidligt da de bedst trives med køligere sommer forhold:)
De kræver ingen særlig jord er dog nok bedre på ler end sandjord.
De bliver ca 1 meter høj og slår sjældent fejl- kan dog være plaget af lus så spuler man med vand, eller sprøjter med insektsæbe- man kan også hvis der er sat mange små bønner bare nippe toppen af.
Jeg er altid i et dilemma og jeg sår i rækker med god afstand som så skal ha lidt støtte når det blæser meget eller i blokke hvor de støtter sig. I år var det nærmest en blok og det gjorde plukningen bøvlet- så næste år sår jeg med god afstand i rækkerne og binder lidt op.
Sorter;
De rødblomstrede er de smukkeste - her crimson flowered fra Thompson og Morgan
men de har som regel hvide eller hvidlige rosa blomster.
Jeg har dyrket mange forskellige sorter
De Monica
Dreadnought'
Green Windsor
Witkiem
Express
alle fra Thompson og Morgan
Men også
Karmazyn fra Kerneliv
Frøene kan være rødbrune, hvide eller grønne.
I år jeg mest haft de hvide- men jeg foretrækker egentligt de grønfrøet sorter.
Hestebønner spises i 2 stadier;
1) når frøet er på størrelse med en lillefinger negl og max tommefinger negl- da behøver man ikke fjerne den seje hinde.
2) når de er større end de så skal man fjerne hinden-enten ved at lave et lille snit eller nemmet ved at blanchere dem 1-2 minutter i kogende vand og så isvand bagefter- så er de også klar til fruyseren.
Hestebønner er den eneste bønne som kan spises rå. Dog skal man være obs på at det kan ha en allergifremkaldende effekt på en minoritet af især den mandlige befolkning i Grækenland, Lilleasien, Nordafrika og Kina. De mangler et enzym, som gør dem følsomme over for både bønnen, og især pollen fra blomsterne. Dog har hestebønnen også den gavnlige effekt at de har et blodfortyndede effekt som gør at det godt at spise dem i malaria områder ;).
Hestebønnen er sammen med artiskokken den enste grøntsag jeg kender hvor affaldet er større end selve høsten :)
Her startede vi med første høst
Endte med det - og halvdelen af dem blev smuttet da de var for store.
I køkkenet
Hestebønner kan bedst beskrives som ærte agtig med en lidt interessant bitterhed .
Jeg kan godt lide dem som falafler hvor man kører rå bønnefrø i foodprocessor med mynte, korianderfrø, spidskommen, hvidløg og en smule mel- pofibre kan faktisk godt bruges evt med lidt æggehvide hvis man er low carb. nSmå skefulde frituresteges til gyldenbrune og sprøde.
I risotto gerne med god skinke.
Som mos med ærter som hummus -serveret med god skinke eller mozzarella ost
I supper en vinterdag.
Sommeren 2015 i haven
Har været sær men det kommer der et indlæg om senere -når sommeren er rigtig slut - krydser fingrer for at september bliver lige så god som august - men det gør bestemt ikke noget hvis det regner lidt mere i dag :) det er TØRT hernede.